Ожесточени сблъсъци между мигранти и полиция в Кале

kale-migranti2

За трета поредна вечер ескалираха сблъсъците между обитатели на „Джунглата“ – бежанският лагер край френския пристанищен град Кале, и силите на реда, съобщават френските медии.

Мигрантите замеряли полицаите с камъни и различни предмети и се опитали да запалят пожар. Полицейското присъствие там ще продължи, докато е необходимо, съобщиха от френското министерство на вътрешните работи. Предишните две нощи се наложи полицията да използва сълзотворен газ, за да разпръсне около 250 безчинстващи мигранти, а 29 служители на реда бяха ранени в серията от сблъсъци.

Ожесточението между двете страни започна в нощта на неделя срещу понеделник и ескалира през следващите два дни. Мигранти, въоръжени с ножове и самоделни снаряди, се барикадираха на околовръстния път, водещ до пристанището, и блокираха движението по него. Френските власти съобщиха, че целта им е била да се скрият в пътуващи за Великобритания камиони.

kale-migranti1

Островът е крайна цел за живеещите в Джунглата и нелегалните мигранти, прииждащи по море към Кале. След като властите блокираха ефективно достъпа до тунела под Ламанша, който свързва Франция и Великобритания, мигрантите са „настръхнали“ срещу полицията, пише в-к. Фигаро. Без шанс за достъп до евротунела, сега те се насочват към пристанището на Кале и камионите.

Още по-тревожно е, че вече има около 100 опита за влизане с взлом в домовете на местни жители, като са причинени и много щети. Тежкотоварните превозни средства са замеряни с камъни. А както стана ясно през последните няколко дни, мигрантите вече не се притесняват да влизат и в директни сблъсъци с полицията.

Още миналия месец кметът на града Наташа Бушар призова френската армия да съдейства за обезпечаване на сигурността в Кале. Тогава броят на бежанците в околностите на Кале надхвърли максимума от 6 хиляди души, които могат да бъдат настанени в палатковия лагер./ Memoria de futuro

Информацията обобщи: Цеца Христова

Свързана публикация за положението в мигрантския лагер в Кале ВИЖТЕ ТУК

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни