МО на Русия: В Украйна са експериментирали с коронавирус и етническо биооръжие

С пари на САЩ в Украйна се прави биологично оръжие. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговорите с украинския си колега Дмитро Кулеба и турския дипломат №1 Мевлют Чавушоглу в Анталия, в рамките на дипломатическите преговори с посредничеството на Турция. След всичко това няма да имаме никакви илюзии, че Западът е надежден партньор и няма да те предаде, посочи Лавров.

В биолабораториите в Украйна са били правени опити с коронавирус при прилепите, заяви по-рано днес пред медиите и официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков. Русия твърди, че тези лаборатории са финансирани от САЩ, а американските власти вече категорично го отрекоха и обвиниха, че има риск именно руската страна да ги разработва.

„В създадените и финансирани в Украйна биолаборатории, както сочат документите, са правени експерименти с образци на заразени с коронавирус прилепи“, обяви днес Конашенков, съобщава РИА „Новости“.

„Особен интерес предизвиква детайлната информация за реализация на проекта на САЩ на територията на Украйна за изучаване на преноса на патогени от диви птици, мигриращи между Украйна и Русия, както и в съседни страни“, каза представителят на руското военно министерство. Той твърди, че е бил изучаван и преносът от птиците на африканска чума по свинете и сибирска язва с цел „да бъде създаден механизъм за скрито разпространение на смъртоносни патогени“.

Повод за взаимните атаки между Русия и САЩ на тема биооръжие станаха изявления на руската страна, която показа документи от една биолаборатория в Украйна, от които се вижда, че там са изследвани различни патогени.

„В хода на специалната военна операция бяха разкрити факти за спешно прочистване от режима в Киев на следи от изпълнявана в Украйна военнобиологична програма, финансирана от Министерството на отбраната на САЩ“, заявиха от руското министерство на отбраната преди два дни.

Според информацията биологични центрове в Лвов са работели с патогени на чума, антракс и бруцелоза, а в Харков и Полтава – с патогени на дифтерия, салмонелоза и дизентерия.

Според руските сили най-голямото притеснение е свързано с т.нар. „етническо биооръжие“.

„Под предлог за борба с Сovid, Украйна е изпратила на Съединените щати хиляди серумни проби от пациенти, предимно на тези, принадлежащи към „славянската етническа група“, заяви Игор Кирилов, началник на силите за радиационна, химическа и биологична отбрана на въоръжените сили на РФ.

По този повод остро реагира и Китай, като официално поиска САЩ да внесе яснота по обвиненията за подкрепата им в разработването на биооръжия в Украйна.

По време на изслушване в Сената Виктория Нюланд потвърди, че в Украйна е имало биолаборатории.

„В Украйна има съоръжения за биологични изследвания. Всъщност сме доста притеснени, че руската армия може да поеме контрол върху тях. Затова работим с украинците, за да предотвратим попадането на тези материали в ръцете на руските сили“, заяви Нюланд в сряда в отговор на въпроса дали в Украйна има биологично оръжие.

Днес последва и опровержение от страна на Белия дом, че САЩ има каквато и да е връзка с тях. По думите на говорителя на президентската администрация Джен Саки тези обвинения са нелепи.

Тя предупреди за точно обратното – че съществува голям риск Русия да разработва такива биологически и химически оръжия.

„Сега, след като Русия отправи тези фалшиви обвинения, а Китай, изглежда, оправдава тази пропаганда, всички ние трябва да бъдем нащрек за възможна употреба на химическо или биологично оръжие в Украйна от страна на Русия или за създаване на фалшив претекст“, предупреди Саки, цитирана и от БТА.

Източник: dnes.dir.bg

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни