Кале е превърнат в палаткова джунгла. Кметът иска помощ от армията (видео)

kale1

Снимки – Reuters

Снимки от Франция, на които се вижда колко е нарастнал броят на бежанците, живеещи в палатки близо до пристанищния град Кале, шокираха интернет-потребителите. Кметът на града дори обмисля възможността за привличане на армията, която да поддържа реда и закона там.

Броят на бежанците в близост до Кале, които искат да влязат незаконно в Обединеното кралство, се е удвоил – сега те са около 6000 души, съобщават местните власти, цитирани от англоезичният сайт на RT.

„Не знам какво ще се случи, но 6 хиляди е максимумът, който можем да приемем. Бежанците и контрабандистите трябва да са наясно, че Кале е задънена улица”, казва служителят на кметството Фабиен Биси.

kale2„Палатковата джунгла“ на бежанците се превърна в най-бързо развиващата се агломерация във Франция и лодки с новите й бъдещи жители продължават да пристигат в Кале. По-голямата част от хората, живеещи в лагера, са от райони на въоръжени конфликти в Близкия изток и Северна Африка.

Мощният наплив на бежанци е причина за засилените мерките за сигурност, поради което възможността да попаднат във Великобритания става все по-малка. От юни тази година най-малко 15 души са били убити в близост до тунела през Ламанша, докато се опитвали да преминат границата. Френското пристанище Кале е една от най-популярните дестинации за имигрантите, които искат да влязат нелегално във Великобритания през тунела под Ламанша.

kale3

Запасите от храна в лагера са на привършване. Местните власти оценяват ситуацията като изключително тежка. Тя се утежнява още повече след застудяването – през нощта температурата е започнала да пада под 5 градуса по Целзий.

kale4

Кметът на Кале Наташа Бушар призова френската армия да съдейства за обезпечаване на сигурността, макар че 750 полицаи вече следят ситуацията в този проблемен регион.

kale5

Видеото можете да видите тук.

Превод: Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: RT

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Дарина Кирова каза:

    Това да го четат в България – значи тук са убити 16 „мигранти-бежанци“ и никой не е възмутен. В БГ е убит един и веднага сме най….Тия които лансиратда приемаме убийците на Маккеийн да обеснят защо имадвоен стандарт? А за Кале толкова е писано ,как се преминава от Франция в Англия във вековете, че си е нормално

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни