„Сега или никога!“ Букурещ излезе на улиците. Десетки хиляди искат оставка на правителството

bukuresht2

Снимки – вестник Адевърул

(Обновена)

По информация от източници на Memoria de futuro от Румъния, преди минути румънският вестник Адевърул е потвърдил, че десетки хиляди протестиращи са блокирали булевардите Магеру и Ласкар Катарджиу в Букурещ. Към 19.30 часа местно време, преди началото на протеста, броят им е бил над 15 000 души, но непрекъснато нараства и по последни данни е достигнал 25 000 души. Протестиращите настояват за оставката на румънския министър председател Виктор Понта, вицепремиера Габриел Опреа и кмета на Четвърти административен сектор в Букурещ Кристиан Попеску-Пиедоне. Повод за протеста е пожарът в нощния клуб в Букурещ, при който загинаха десетки и бяха ранени стотици младежи.

Протестиращите скандират, че корупцията в Румъния е стигнала огромни размери и искат незабавна оставка на премиера. Те настояват, че инцидентът в клуба е само искрата за изригналото недоволство.

Сега или никога! Трябва да променим облика на обществото ни, не само заради нещастното събитие, в което загинаха хора. Това е само искрата, която детонира обществената бомба. Нещата в Румъния вървят много зле, корупцията разрушава всичко, шепа негодници взеха съдбата ни в свои ръце. Дотук, писна ни! Убийци!“

Появи се информация и за започнали аналогични протести в Брашов и Клуж. В социалните мрежи се организират протести за следващите дни и в други градове от страната.

Обновена 4 ноември 2016:

pontaРумънският премиер Виктор Понта подаде оставка. Пред журналисти той заяви, че причината за решението му са мащабните антиправителствени протести от вторник вечерта. Румънските граждани излязоха по улиците на Букуращ и други градове с призив да бъдат наказани виновниците за трагедията в нощния клуб, която взе 32 жертви.

„Надявам се, че оставката ми ще задоволи исканията на протестиращите“, заяви Понта. Той ще продължи да изпълнява задълженията си до назначаването на нов ръководител на правителството. В изявлението си Понта каза, че приема справедливия гняв на хората и няма намерение да прехвърля отговорността за трагедията на министрите и на местните власти.

Снощи по улиците на няколко румънски града излязоха хиляди протестиращи, които настояваха за оставката на Понта и неговия вицепремиер Габриел Опреа. Те бяха обвинени в съучастие със служители, които с корумпираните си действия са причинили трагедията в нощния клуб „Колектива“, където през уикенда загинаха 32 души и около 200 бяха ранени

Румънският президент Клаус Йоханис също се включи в апела на протестиращите и призова Понта и заместника му да се вслушат в гласа на улицата. „Хората настояват за зачитане на достойнството им, те очакват, че някой ще поеме политическата отговорност. Следващата стъпка трябва да направят политиците, които не могат да игнорират тези протести“, написа на страницата си във Фейсбук президентът.

Memoria de futiro

 

bukuresht1

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Marius Manole каза:

    Ти си обикновен български гражданин, г-н Konstantin Stoyanov Kiryakov.
    Със какво си по добър от един обикновен румънски гражданин ? Mоля ?!?
    P.S. : Срам за тези като теб който насърчаване на злите и обида други народи, което Бог ги пускат да бъдат добри християни и добри съседи ….. ……

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни