Кой всъщност е Виктор Понта или какво точно се случва в Румъния?

ponta

В рубриката „Дебют“ на нашата секция „Блогър“ даваме думата на вас, нашите читатели. Днес ви представяме един особено актуален текст-обобщение на Анна Цветанова.   

Да си припомним.

Виктор Понта е министър-председател от 7 май 2012 г. и председател на Социалдемократическата партия от 21 февруари 2010 г. Социалдемократическата партия е член на ПЕС и в известна степен може да се счита за аналог на българската БСП. Впуска се в надпреварата за президентски избори, проведени през м.ноември 2014 г. в Румъния, а главният му опонент за президентския пост е германецът Клаус Йоханис, лидер на Християн-либералния съюз и кмет на град Сибиу. Либералът Йоханис е силен застъпник за проевропейското развитие на страната и за „Румъния на добре свършената работа“.

В предизборната си кампания Йоханис хвърля вината за сегашните икономически и политически проблеми върху социалдемократическите местни велможи – т.нар. „барони“, а те от своя страна го наричат „троянски кон на Меркел” в Румъния и го обвиняват в участие в търговията с човешки органи, в измами с недвижими имоти и принадлежност към тайните служби.

А в своята предизборна кампания Понта залага преди всичко на националистическата риторика и на принадлежността си към православното християнство, като в същото време се обявява за изцяло ново дефиниране на отношенията с Китай, Русия и Турция и за по-тясно икономическо обвързване с Изтока. Политици като Владимир Путин, Виктор Орбан и дори Реджеп Ердоган за румънския премиер  представляват примери за водене на национална политика .

Въпреки предизвестената му за мнозина победа, Понта изненадващо губи президентските избори на втория тур, и то след като убедително е спечелил на първия. Според местни медии вотът зад граница е обърнал резултата. Телевизионни репортажи от Мюнхен са показвали как наредилите се на опашка избиратели размахват четки за зъби, за да демонстрират колко дълго са готови да чакат, за да пуснат гласа си.

Още преди обявяването на официалните данни за загубата, Понта поздравява опонента си за победата и заявява, че е готов за диалог с него в името на доброто на страната. Отказва да подаде оставката като министър-председател, въпреки протестите на недоволни от управлението му.

Виктор Понта за пътя на развитие на Румъния:

Според него Румъния трябва да тръгне по различен път от този на западните страни-членки на ЕС. Виктор Понта твърди, че с оглед на продължаващата рецесия в еврозоната, румънската икономика трябва да се ориентира на Изток.

За бежанската криза, изказване от 14.09.2015 г:

„Румъния не може да приеме нещо, за което не е подготвена”, заяви румънският премиер Виктор Понта, като отбеляза, че тези, които искат солидарност за бежанците, са същите, които казват, че Румъния не е добра за Шенген. Европейската комисия представи план за разселване на 120 000 мигранти в държавите-членки на ЕС, които са пристигнали в Италия (15 600), Гърция (50 400) и Унгария (54 000). Според предложението Румъния трябва да приеме 4646 мигранти, от които 604 от Италия, 1951 от Гърция и 2091 от Унгария. Румънският президент Клаус Йоханис и премиерът Виктор Понта заявиха, че Румъния не може да приеме повече от своя капацитет от 1785 места.

Само три дни след това, на 17 септември 2015 г., срещу Понта са повдигнати обвинения в корупция, в резултат на разследване, започнато от специализираната прокуратура през месец юни същата година. Малко след започване на разследването, на 13 юли 2015 г., Понта подава оставка като председател на Социалдемократическата партия с думите, че не би искал да навреди на партията си заради разследванията срещу него, въпреки че е готов да докаже невинността си. Не закъснява реакцията и на президента Йоханис – ден след като Понта е напуснал председателското място на СДП, Йоханис го призовава подаде да оставка и като премиер на Румъния, защото „страната не може да има министър-председател, обвинен в престъпления”. Понта отговаря, че парламентът е единственият орган, който може да свали доверието от него. В крайна сметка, след три вота на недоверие, правителството оцелява.

Според анализаторите обвиненията срещу Понта идват и в друг ключов момент – предстоящите парламентарни избори в края на 2016 г. Делото срещу него би помрачило шансовете му за втори мандат. „Румънският премиер Виктор Понта е подведен под отговорност от Националната прокуратура за борба с корупцията по обвинение във фалшификации и пране на пари по времето, когато е бил адвокат“, предадоха „Ройтерс“ и румънските агенции „Медиафакс“ и „Аджерпрес“. Прокурорите са предявили обвинения на още четири лица по делото, което е изпратено на Върховния касационен съд. Така прокурорите повдигнаха обвинения срещу Понта, включващи укриване на данъци, пране на пари, конфликт на интереси и подаване на неверни декларации за времето от 2007 г. и 2008 г., когато е бил депутат и адвокат. Той отрича категорично да е извършвал подобни злоупотреби.

На практика Понта е първият действащ румънски премиер, срещу когото е повдигнато обвинение, а върху негово имущество е наложен запор.

Така се стига до скорошния инцидент в дискотека „Колектив” в румънската столица и последвалите го многохилядни протести срещу корупцията. От края на миналата седмица Понта се опитва да се справи с гнева на хората, след като 32 души загинаха при пожара в нощния клуб, а десетки млади хора бяха тежко ранени. Протестиращите обявиха, че корупцията сред властта е причина за инцидента и поискаха оставката на вътрешния министър и районния кмет на столицата.

„Надявам се, че моята и на правителството оставка ще задоволи очакванията на протестиращите и ще успеем да избегнем продължителен период на нестабилност, който да попречи на добрите резултати, отчетени досега“, каза Понта в изявлението си, направено на 4 ноември в Букурещ.

Неизбежна е аналогията с неотдавнашните събития в българската реалност. В крайна сметка неудобният за Европа Виктор Понта пое сам отговорността за трагичния инцидент в нощния клуб и подаде оставка в името на стабилността. В същото време българските институции, въпреки многобройните инциденти, за които носят пряка вина (например заложническата криза в Арена-Армеец), отказват да поемат каквато и да е отговорност, изтъквайки за свое оправдание именно стабилността.

Кое е стабилно и кое се крепи върху подвижни пясъци в сложната и противоречива, нерядко подменена реалност, ще покаже само времето.

 

Още от автора: Анна Цветанова

Анна Цветанова

Анна Цветанова е блогър, пишещ по актуални обществни теми.

  1. Marla каза:

    loan office
    payday loans
    paycheck loan

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни