Швеция панически затваря границата си

shvecia-migranti

Обобщение на Боян Чуков за ситуацията в Швеция

Швеция панически затваря своята граница. Вестник „Афтонбладет“ – „Всичко това може да приключи с кърваво клане“.

Мярката е въведена вчера в 12.00 ч. стокхолмско време. Шведската държавна телевизия съобщи, че към границата се прехвърлят полицейски части. Официалният говорител на шведската полиция Börje Öhman: „Ние прехвърляме нашите сили към границата. Ние не можем да затворим границата на всички места. Ще ни липсват 20 000 полицаи“.

За сведение в цялата страна има 28 000 полицаи. Прехвърлянето на полицейски сили към границата ще доведе до негативни резултати при изпълняването на полицейските функции в цялата страна.

В същото време министърът на миграцията на Швеция съобщи, че мигрантското цунами е излязло извън контрол.

В Брюксел се провеждат лавина от съвещания и заседания, както и срещи на високо равнице, но реалноста изпревари политиците. Европа вече има желание да затвори вратата, но няма никаква стратегия как да го направи. Както изглежда, няма и средства. Всеки се спасява в индивидуален порядък.

Оказва се, че за да се направят обособени зони около шведските граници, в които да се концентрират, филтрират и сортират мигрантите, са необходими…две години. Този подход противоречи на международните договори, които е подписала Швеция. Предвид извънредната ситуация шведите се опитват да я ползват като изключение и аргумент, който налага драстични и непопулярни мерки.

В понеделник Миграционната служба на Кралство Швеция официално съобщи, че за разрешаване на ситуацията с мигрантите ще бъде задействана армията. Министърът на миграцията Johan Morgansson заяви, че „ситуацията е излязла от контрол“. И допълни –  „ние се намираме в драматична ситуация, която стана още по-драматична през последните 24 часа“.  В следствие на поисканата помощ, 30 военни влязоха в щабовете на Миграционната служба, за да подкрепят логистично структурите й в цялата страна за справяне с критичната ситуация.

 

Източници: в-к Aftonbladet
svt.se

Още от автора: Боян Чуков

Боян Чуков

Боян Чуков е съветник по външна политика в кабинета на министър-председателя Пламен Орешарски, както и външнополитически съветник и секретар на съвета по сигурността в кабинета на министър-председателя Сергей Станишев. Дипломат в Париж и Мадрид през 80-те и 90-те години. Бивш кадрови офицер от българското разузнаване.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни