Обществен дебат „България пред избора на бъдеще“

Скъпи приятели и читатели на Мемория,

С удоволствие ви каним на първото публично събитие, което организират Memoria de futuro и сдружение „Визия за България“, и с което стартираме дейността на Обществения форум „Визия за България“ – на 15 май 2018 г. от 18.30 ч. в Централния дом на архитектите, зала 2, ул. Кракра 11, София. Темата на обществената дискусия ще бъде „България пред избора на бъдеще“. Модератор на събитието ще бъде Христина Христова, а презентатори – проф. Валери Стефанов и политологът д-р Калоян Методиев. След презентациите по темата ще бъде предоставена  възможността за дискусия с всички желаещи и присъстващи на събитието. След приключването на срещата в Зала 2 ще можем да обменим в неформална обстановка своите мисли и идеи в клуба или в градината на Дома на архитектите.

Преди година, след множество писма и предложения от читателите на Memoria de futuro се роди идеята за създаване на Обществен форум „Визия за България“. Учредихме едноименно сдружение, както и Експертен съвет към сдружението и създадохме онлайн платформа на каузата: https://bgvision.bg/, в която сме публикували основните тезиси, анализи и разработки, обединени в Проект на визия за развитието на страната. Съпричастни на идеята са известни публични личности и експерти, с които имахме предварителни срещи, преди нещата да изкрастилизират като цел и посока. Проектът е изцяло граждански и по никакъв начин не е свързан с партийни политически цели.

Накратко – вярваме, че с обединените си усилия мислещите и знаещите хора в България могат да предизвикат оздравителни процеси в българското общество и да изведат на преден план в публичния живот смислен и качествен експертен дебат, който да вдъхнови критична маса от хора около каузата за доброто бъдеще на България. Вярваме също, че градивният курс към нашето бъдеще е във възможностите и компетенциите на едно активно и ангажирано общество, ако то успее да повярва в своите сили и да предизвика съзнателно положителни и оздравителни процеси в самото себе си. Тази задача в днешните времена на глобални обрати и съдбовни трансформации е трудна, но не и неизпълнима, ако успеем да бъдем заедно по конструктивен, разумен и убедителен начин.

Очакваме ви!

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

 1. ФенХристинов каза:

  Аудио файл поне със запис от срещата няма ли да има?

 2. Без име :-) каза:

  Сърби ме да ви цитирам Джеси Ливърмор от реминисценсиите :-).

  „The game of speculation is the most uniformly fascinating game in the world. But it is not a game for the stupid, the mentally lazy, the person of inferior emotional balance, or the get-rich-quick adventurer. They will die poor.“

  Личния ми опит показва колко прав е Ливърмор, но вие ще се убедите сами за себе си дали е така или не ;-).

  Между другото от картинките в материалите ви най-ми хареса оная с процента пиейчдита в инжинерните и биохейвиористичните дисциплини :-))). В едната доминират мъжете, познайте коя, а в другата жените. С подтискащо мнозинство ;-).

  Но ако искате да ги чете популацията поне ги попреведете на български, картинките имам в предвид, както според мен коректно ви критикуваше един коментатор, че нивото ви не е за масата. Така, че не очаквайте особена подкрепа от нея.

  За точката на бифуркация не съм съгласен, има още много хляб да ядем докато разберем, но вкратце това е когато по Рос-Кублер сме във фазата на капитулацията :-))))))))).

  Така работи пазара, който е най-точния индикатор на социалния „мууд“ ;-).

  Или както бе казал др. Ленин – днес е рано утре е късно, а той е практик ;-).

  Ето ви един пример с лидера на „бандата“ Кисс, която се „изстрелва“ на музикалните висини през 1975-а с тежкия рок и т.н. – негативен „мууд“ пар екселанс :-). Подобен е случая и с 2010:

  https://www.youtube.com/watch?v=KsADgYwoScY – това е германската тълпа ;-))).

  Подобен случай обясняваше и един от вокалистите на Металика ;-). „Играта на тронове“ е христоматиен пример, не случайно я спряха таз година ;-))).

  Както и да е, грешната поведенческа преценка, ще умножи усилията ви по число близко до нулата :-(. така, че внимавайте. Да се надяваме, че картинката с пиейчдитата е вярна и женската преценка за поведенческата компоненета на популацията е точна ;-).

  • Фен Христинов каза:

   Едно нещо забравих и искам да те подкрепя категорично.

   Пазарът наистина е е най-точният индикатор на социалния „мууд“ ;-).

   Особено фондовата борса, която е най-интуитивното , прямо, директно и откровено същество.
   В момента тя е изпаднала в парализа и колапс.
   Интерпретацията оставям на публиката.

 3. Без име :-) каза:

  Ето ви го разказано от пиечди ;-), работил е за Ранд корпорацията и т.н. ;-) :

  https://www.youtube.com/watch?v=Nl9P6n_dgLQ

  • Фен Христинов каза:

   Качеството на звука не ми позволява да чуя и разбера. Приемам, че проблемът е в мен. Физиката и по-точно биофизиката си има закони, които не може да се прескачат.
   Тестово изслушах това:
   https://www.youtube.com/watch?v=OAPtj0RSL0I
   което е също на Джон Касти и няма никакви проблеми.

   В по-общ план инициативата е ценна и може да бъде полезна в известен смисъл. Особено ако намери привърженици в максимално широк кръг млади хора. Смислено е това, дето викаш – да се направи превод на текста по схемите, но това не е просто механична задача. Това са снимки, не може просто да смениш текста, а някой трябва да се хване да ги прави наново. Не е само механичен проблем, има авторско-правни аспекти.
   Не е подходящо идеята да се ограничава в рамките на интелектуално и елитарно усилие. Широк кръг младежи следва да повярва и да се включи – кой с каквото може. Иначе?!?
   Ще ми се да мога да повярвам и да съм с тях, но …

   Някак странно стои, че в последно време се активизираха усилията за дефиниране на подобни … визии. Странно наистина, но защо точно сега? Екипът на акад. Воденичаров сътвори някаква концепция за Национална доктрина. Все се каня да я купя, но още не съм я чел. А най ми се иска да попитам при сгода академика, след 1989 г. /когато/ му беше баш времето, защо никой не се сети да пише доктрина, вместо да скачат и ловят духове. Не той ги ловеше, де. Тогава всъщност имаше други приоритети – решаваше се проблемът за собствеността и властта.
   Амбиции в тази посока /за формулиране на насоки и тезиси :)) / заявяват професорите от Хан Кубрат на Б. Димитров, генералите, библиотекарите, президента.
   Обществена тайна е, че в работните варианти на пропадналата Конституция на ЕС директно е бил заложен принципа на федерализма, но са се усетили и е бил замазан. Референдумите във Франция и Холандия нанесоха удар, но идеята не е умряла. Просто се наложи временно да отстъпят чрез прилагане на концепцията от Договора от Лисабон. Вероятно мнозина ще си спомнят какво каза Туск в София буквално преди дни – или сме заедно, или всички отиваме в канала за обратните води. Има ли основание да каже нещо подобно?
   Новата финансова рамка на ЕС за следващия период тихомълкъм налага правилото: пари срещу послушание.
   Междувременно ври и и кипи под блатистата и зловонна повърхност. Светът се променя мощно пред очите ни и дори нашият елит подозрително се размърда и излезе от страхливата си парализа и скованост.
   Ледовете се топят и местят, дами и господа!
   В тези условия целеполагането и приоритетите трябва да се дефинират много прецизно. Иначе … може да стане голяма беля!
   Ще ми се да се направи едно уточнение. Ние можем, искаме и ще правим ли опити да вървим заедно в някаква посока като нация, направлявани от някаква стратегия, доктрина? Ако има нещо такова, опасявам се, че ще трябва да се пипне малко по-дълбоко от визията.
   А може би ще продължим да се снишаваме, хитруваме и мишкуваме в ъгъла на миманса?!
   Младежи, вие сте на ход!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни