Кой има полза?

Владимир Путин посреща Румен Радев в резиденцията „Бочаров ручей“ в Сочи. Снимка: Президентската институция

 

Озлоблението, с което определени русофилски кръгове коментират визитата на президента Румен Радев в Русия, е най-малкото странно и по-скоро симптоматично явление за патологичните измерения на разделението в т.нар. българско общество. Щом дори русофилските политически и медийни сфери са се разцепили на две, какво да кажем за целокупното българско население, което явно не може да намери и една тема, по която да бъде на едно мнение, поне веднъж.

Същите, които неуморно се възмущаваха и подиграваха смешното русофобско настървение на предишния президент Плевнелиев, изживяващ се като евроатлантически ястреб, днес с не по-малко, и дори с по-голямо настървение подиграват президента Радев, обявявайки го просто за пощенски гълъб, който, видите ли, отишъл при Путин, за да предадат по него новината, че след няколко дни в Москва ще дефилира самият Бойко. И колко по-важно било това второ посещение в рамките на една седмица. Но, както казват руснаците – поживём, увидим. 29 май е твърде близо.

Най-големият недостатък на Радев за срещата му с Путин бил, че е натовски генерал. Ами какъв да бъде? Китайски? Или руски? Цялата ни остатъчна и опоскана армия е натовска, барабар с всичките й генерали, защото България е член на НАТО. Може би от Радев се очакваше да обяви геройски на брифинга в Сочи, че в този ден България напуска НАТО и да плеснат с ръце, па да се прегърнат с Путин пред всички телевизионни камери, и да възстановят сензационно нерушимата българо-съветска дружба.

Втората опорка е, че Румен Радев бил приет от руския президент в Сочи, а не в Кремъл. Ами да припомним, че и самата Меркел беше посрещната от Путин в Сочи преди няколко дни, с букет бели рози. Да не говорим, че самият Башар Асад беше приет в Сочи също преди броени дни от руския държавен глава. А доколко Германия и Сирия са важни стратегически звена в руската геополитика, е повече от излишно дори да споменаваме.

Трета опорна точка – Путин бил много сдържан по време на срещата си с Радев. Естествено, че ще е сдържан. Засмян ли да бъде? Може би трябваше да изиграе един казачок в чест на българския държавен глава, представляващ най-незначителната и васална до малоумие държава в ЕС, която в последните десет години се изявява като най-отявленият американски ястреб и дори надминаваше Полша с вербалните невротични изблици и заплахи към издигащата се от пепелта руска империя. Но изведнъж руският президент явно е трябвало да бъде осенен свише от внезапна любов към България, да си върне в един миг цялото историческо доверие към държавата ни и към нейните властови институции, които съвсем между другото търгуваха с оръжие с джихадистите в гражданската война в Сирия. Или пък Путин трябваше внезапно  да забрави как тримата американски сенатори долетяха по спешност преди 4 години и просто спряха Южен поток

В тази връзка е и четвъртата опорка – изтъкването у нас на бурните реакции в някои руски медии, че Радев поискал изграждането на нов Български поток. Много е интересно дали Борисов е обърнал палачинката и дали ще поиска същото в качеството си на глава на изпълнителната власт, и каква ще е реакцията от руска страна. Естествено, важното в случая е ако има лаври, да ги обере Борисов, а ако има негативи, да ги обере Радев (разбира се, второто е много по-вероятно).

Тук възниква и най-основателният въпрос – кой има полза от пренебрежителното отразяване на президентската визита в Сочи? Естествено, полза има само един – и това е Бойко Борисов, който трябва да бъде представен на бял кон, летящ към Кремъл за историческа мисия.

С интерес ще следим как определени русофилски кръгове, захранвани от руското лоби в България, ще коментират изявите на Борисов на руска земя. Ще бъдат ли толкова жестоки и озлобени към българския премиер, или паметта им за неговите многобройни издънки по българо-руската тема изведнъж ще се окаже много къса?

Вероятно е и другото – Русия да си е избрала Борисов за своя наместник в България. И представителите на руското лоби у нас просто си вършат работата. Но това много скоро ще го разберем.

Като български държавен глава, Радев имаше една фундаментална цел – да направи първата крачка в трудното разбиване на политическите ледове между Русия и нейната бивша 16-та република от времето на комунизма. Тази своя мисия българският президент изпълнява последователно и неотклонно от встъпването си в длъжност, до ден днешен. Но боричканията в левичарските русофилски кръгове и вътрешнопартийните войни заслепяват сетивата им за трезва оценка и честен анализ. Има нещо гнило в Дания, прозря Хамлет. Да, има нещо гнило и у нас, та чак смърди отдалече. Когато влагаш цялата си страст, за да очерниш на всяка цена държавния си глава, само защото за такъв го е издигнал твоят вътрешнопартиен опонент – това е нищо повече от дребнаво късогледство, доказващо, че вирусът, предизвикал патологичното разделение на нацията ни, е поразил и най-добрите ни умове.

Това не е просто жалко, нито само тъжно.

То е недостойно и издава липсата на политическа култура, с която иначе обичаме да се кичим.

Но най-вече – издава неспособността ни да погледнем по-далече от носа си във времената, в които се ражда многополюсният свят и ние нямаме почти никакво време, за да намерим мястото си в него.

И между другото – в навечерието на най-българския празник – 24 май.

Приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да бъдете дарители, можете да ни подкрепите ТУК по БАНКОВ ПЪТ или чрез PayPal.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Христина Христова

Христина Христова

Христина Христова е завършила НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира Културология и Театрознание. Автор на драматургични и публицистични текстове. Работила е като учител по литература, ръководител на младежко театрално студио, държавен експерт и началник отдел в Министерството на образованието и науката, началник отдел „Култура“ в общинска администрация. Интересите й са в областта на антропологията, геополитиката, религията. Понастоящем ръководи агенция за специални събития и е Главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“.

  1. Бай Оня каза:

    С Русия трябва да се внимава. Нуждаем се от ясни и прагматични отношения, каквито има една Унгария с Русия. Унгарската русофобия в крайна сметка взриви Австро-Унгарската империя преди век, но днес Орбан е прагматичен русофил. Трябва да се прекратят тези истерични обяснения в любов и признателност, които са смешни и жалки (да не би Сърбия и Гърция да са признали че са освободени от Русия, както е в действителност!?), както и истеричните крясъци на мижитурки като Плевньо, Инджев, дебелата свиня Йорданов и пр. „десни“ ануси с лява резба.
    Така че Русия трябва да се използва, защото не се знае утре как ще се извърти геополитиката!

    • Спондж Боб каза:

      Трябва да сме внимателни със всички. Трябва да имаме кристално ясна визия, за това как да постигнем целите си. Проблем е, че нямаме цели. Проблем е, че няма никой под нашият флаг. Ние сме вече 20 години под финансовото робство на големите. И това е, защото няма икономика, образование и съдебна система

  2. Съмняващ се каза:

    Автора! Автора!Съвсем е объркала материята, русофили и русофоби,руско лоби,сякаш няма американското или каквото и да е друго.Прозира неистово желанието да се защити някаква друга позиция….каква ли е тя?.Да не е от тези добре платените.

    • Спондж Боб каза:

      Подозренията са занятие на полицая и прокурора. Или на човек, който си вади хляба с това, което „подозира“

  3. V. каза:

    Всички статии на авторката са много точни. А са много точни, защото са честни и пропити от любов към България.

  4. Ненчо каза:

    Ясно е едно – на прага сме на война между Русия и Запада. И който не се подготвя за това прави най-голямата грешка в живота си.

  5. Без име :-) каза:

    Русофилите в България имат проблеми от порядъка на германофилите(една част от тях фенове на германеца Карл Маркс ;-) ). В едно интервю провъзгласилия се за техен лидер, на русофилите, ще му пропусна името, дори нарече СССР благороден :-))). Може и да е велик, ама „за благо роден“ трудно може да се каже.
    Проблема се корени в липсата на критична маса българо“фили“, нямам в предвид шовинистите, които са горе долу с проблемите на горните две групи.

    „Американофилите“ са най-тежкия случай. За *фобите дори не си заслужава да се говори, без значение кои ;-).

    https://www.youtube.com/watch?v=_wfH1mNQJgk

  6. Без име :-) каза:

    Ето ви тема, срещата на Билдербергите в Италия :-))).

    http://www.bilderbergmeetings.org/meeting_2018.html

  7. Без име :-) каза:

    Да ви извадя само нчколко имена от списъка на „конспирацията“ наречена Билдернберги, срещата тече в момента и е 66-та по номер, забележителна по дълголетие конспирация :-))).

    Премиер министърката на Сърбия, Кириакос Мицотакис шефа на НДП, както и човек от екипа на Ердоган – Мехмед Симсек, който е кюрд :-). За Ердоган, той се представя за независим ;-), лафа е кучетата си лаят но кервана си върви.
    Там са и Барозу и премиера на Естония и т.н. видни сииота на нефтени компании, банки(много), нюз корпорации и т.н. .Една от темите е именно Русия ;-))).

    Ама нашия не е сред поканените ;-))). Трее нещо а се напраи по въпроса ;-).

    https://www.youtube.com/watch?v=SWEEekENRWw

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни