Времето за еволюция в България изтече. Изходът е радикален скок

д-р Калоян Методиев

 

На 15 май 2018 сдружение „Визия за България“ и Мемория организираха обществен дебат на тема „България пред избора на бъдеще“. Представяме ви тезисите на изложението, което направи на форума д-р Калоян Методиев, член на Експертния съвет към сдружението.

БЪЛГАРИЯ В ЕС: КРИЗАТА КАТО ВЪЗМОЖНОСТ

След високите нива на европозитивизъм, очаквания, надежди и еуфория при влизането ни в ЕС, днес България се превърна в държава от Третия свят по ключови показатели, и то членувайки в най-богатия клуб на планетата – Европейския съюз. По редица индекси страната ни се равнява на държавите в Централна Африка – нива на корупция, доходи, престъпност, агресия, смъртност, свобода на словото, качество на пътищата и т.н.

Факт е, че България провали почти напълно своето членство в ЕС

Причините:

– Огромното социално неравенство (много богати и много бедни хора), като според докладите на Световната банка България е с най-ниски доходи в Съюза. (GDP: Bulgaria (USD 7,612), Romania (USD 9,530); Croatia (USD 13,807);

– Българите са най-изчезващият народ – не само в ЕС, но и на планетата;

– На последно място сме по свобода на словото;

– Най-ниска продължителност на живота – 71.3 години за мъжете, докато при жените е със 7.1 години по-висока – 78.4 – и това е твърде тежка оценка;

– България е най-корупмпираната държава в ЕС;

– България е най-бедният регион в ЕС; Изчезват цели областни центрове – Видин, Ловеч, Хасково (където освен всичко останало, е налице огромен дефицит базисна социална инфраструктура за отглеждане на деца и качествен живот – денонощни аптеки, лекари и т.н);

– България е първата страна-председател на Съвета на ЕС с мониторинг за корупция, съдебна система и организирана престъпност – мониторинг от същия този съюз, който тя председателства – и това е открояващ се феномен.

д-р Калоян Методиев, Христина Христова и проф. Валери Стефанов на форума „България пред изхода на бъдеще“

 

С оглед на тази мрачна картина, двата топ приоритета на всяка целесъобразна власт оттук нататък трябва да бъдат доходите и борбата с престъпността.

За съжаление обаче имаме фундаментален проблем – меритокрацията (участие в управлението само на способните, най-достойните, най-подготвените) днес е мръсна дума в България. Ето защо въпросът за властта е централен, и най-вече – въпросът за  нейната субектност.

В момента, в който сме на последното място в ЕС по всички основни показатели, не можем да имаме претенции за каквото и да било сериозно участие, тежест или роля в рамките на Европейския съюз. Няма такава логика, нито прецедент в света. Тоест, първата задача е промяна на политическата, а след това бързо – и на икономическа ситуация вътре в страната.

Изходът е лийпфрогинг, скок – в случая – да прескочим своя Балкански регион. Какъв е смисълът да се събираме в една група с шампиони по корупция, организирана престъпност, лоша демография и етнически вражди?! Освен ако някой няма користни цели или неразбиране за случващото се.

Някои сънуват излизане от ЕС и самостоятелно развитие. Е, ние и в Източния блок преди 1989 г., и вътре в ЕС днес, сме все на последните места. Значи проблемът е изцяло и само вътрешен! Други страни в абсолютно сходни условия се справят значително по-добре от нас: унгарци, чехи, словаци, хървати, словенци и т.н.

Радикалната промяна е единственият изход за излизане от гнилостния процес, в който се намира страната днес – необходим е скок (лийпфрогинг) – и за догонване, за наваксване на тежкото изоставане, а не само за прескачане на региона. Няма вече време за еволюция – животът и световните процеси днес се движат с голяма скорост.

Сингапур е любимият ми пример за скок, но Словения също е хубав прецедент в тази посока. Унгария, Чехия, Словакия, Полша, а вече и Румъния, са държави, от които можем само да се учим.

Тоест, нужен ни е модел, или микс от модели, за излизане от тежката ситуация.

ФОРМУЛИ НА УСПЕХА. СИНГАПУР

Искам да прочета един цитат за това, откъде тръгва сингапурският лийпфрогинг. Министър-председателят Ли Куан Ю го е формулирал ясно: „Първото нещо, което разбрах, е че трябва да убедя нашите хора, че те никога не трябва да имат aid-dependant mentalit (манталитет на зависимост от помощи). Можем да успеем само ако разчитаме на себе си.”

Точно обратното на това, което е България днес. От Запада се иска кохезионна политика, тоест – дайте ни повече пари да ви догонваме; а от Изтока се искат големи големи пари в големи проекти, основно енергийни. И двете са форма на просия от гледна точка и на Запада, и на Изтока.  Всяка просия е недвусмислен знак за слабост.

Едно кратко резюме на Сингапурските стъпки:

Инвеститори – създаване на условия за сериозните инвеститори.

Роля на държавата – социални жилища, регулации, консервативно образование.

Меритокрация – в управлението участват само най-добрите. Ключът към успеха е качеството на хора, които са на ръководни постове и взимат решения. Привличането и задържането на талантите – всичките им доктори са избягали от Сингапур, като нашите днес, но те ги връщат и в момента имат най-добрите специалисти от цял свят.  Систематичното търсене и привличане на таланти е от изключителна важност.

Сингапур

 

Борба с корупцията – изначално решават да се концентрират само върху висшите ешалони на властта – лично премиерът води случаите за тези, които предават публичното доверие. Точно обратното на това, което се прави в България днес.

Изборните измами са били основен проблем и в Сингапур. Ли Куан Ю прави бърз и прост извод: харченето на много пари за избори е предпоставката за корупция в политиката. Можем да го определим като е търговска демокрация в която се превърнаха българските избори днес.  В Сингапур въвеждат задължително гласуване.

Съдебна система – днес тя се слави със своята справедливост, безпристрастност и бързина. Затова инвеститорите и гражданите й вярват и са спокойни.

Екология – зелено, екологично, чисто,  до фаса на улицата (боклук, шум, грубост – дефинирани са три форми на замърсяване на околната среда).  Мръсотията стана норма и възприемане за нашето битие.

Озеленяването – саденето на дървета става част от изграждането на новия обществен морал.  У нас масово се изсичат.

Здравеопазване  – основен приоритет. За сравнение – източването на Здравната каса в България вече е национален спорт. Спомнете си, че за 1 години двама чиновници от Регионалната Здравна каса в Пловдив са прибрали 1 милион лева.

Диаспората трябва да се държи близо –  най-големите български градове вече са София, Пловдив, Чикаго, Лондон, Варна, Мадрид, Валенсия.  Това е картата на България в един по-широк смисъл.

Армия – Сингапур не присъства на военната карта на света, когато през 1968 година британската армия се изтегля и оставя няколкостотин местни военни, въоръжени само с пушки. За две години сингапурците купуват 16 самолета. Сега имат по-голям военен капацитет от съседните Индонезия и Малайзия. Иначе трудно ще ги видите на картата.

Училищата  – ключова роля в изграждането на държавата. Не просто знания, а възпитание, което  е основен проблем на България в момента. Акцентът у нас трябва да възпитателната роля на училищата, защото това е основен проблем.

Етнически отношения – малайците са интегрирани много бързо и ефикасно и етническите отношения днес са хармонични и балансирани. Но всичко минава през реда.

Дисциплината в обществото е основата на реда и растежа.

Инвестиция в хора – канят се академични умове от цял свят – не е срамно да молиш за помощ (учени, икономисти, университетски преподаватели от Холандия, Дания, Великобритания, Япония… ние можем да добавим за нас и Германия). Хора, които имат нови, авангардни идеи и искат да ги прилагат.

Изграждане на морал в обществото – извежда се като приоритет. У нас моралът е основен дефицит. В България има особено тежък проблем с агресията, обноските, отношенията между хората – грубостта е навсякъде – в блока, на улицата, в училище, в институциите, да не говорим за градския транспорт и пътищата. Няма по-агресивни и негативни хора в ЕС от българите. Това е проблем на институциите и възпитанието. Грубостта у нас се превърна в норма на социално поведение и следва да се признае, за да може да се върви към решаване на проблема.

Девизът на Сингапур е: „Вежливостта е нашето мото“.  В продължение на 10 години през 80-те върви кампания за вежливост, ръководена лично от министър-председателя.

Резултатите са налице.

Срещата „България пред избора на бъдеще“, 15 май 2018, София

 

България все още има шанс да излезе от позорното място, на което се намира, да се развива и да върви напред. Тя може да се бори да стане център – комуникационен, туристически, иновативен, културен и дори военен.

Времето за еволюционни промени за България категорично изтече.

Нямаме време – часовникът се върти наобратно за нашето общество и държава. Нужна е радикална, нестандартна, експериментална, гъвкава, деидеологизирана и основана на успешни примери политика; и най-вече – тази политика да бъде осъществена от правилните хора.

Приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да бъдете дарители, можете да ни подкрепите ТУК по БАНКОВ ПЪТ или чрез PayPal.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Калоян Методиев

Калоян Методиев

д-р Калоян Методиев е завършил Политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира външна политика и национална сигурност. Доктор по политически науки. Университетски преподавател.

  1. Лакотавакан каза:

    Прощавайте… но аз съм обикновен човек. Инженер съм, но това не ме прави много умен. Много хубаво е написано, но имам някои въпроси, които не разбирам. Пише, че
    … „ За съжаление обаче имаме фундаментален проблем – меритокрацията (участие в управлението само на способните, най-достойните, най-подготвените)…“
    Кои са тези… „подготвените“? Защото имаме много добре подготвени американофили, но и много добре подготвени русофили! А също така много добре подготвени Българофили, които не са хич, ама хич удобни на предишните …фили… А и кой ще ни каже откровено кой какъв „фил“ е…
    Щото ако го изберем за българофил, а той се изметне…какво правим?!
    Армията… от къде ще вземем кадри за армия… не попитах, ама нали за Българска армия говорим? Младите хора (мои наблюдения) не искат да учат в БГ училища и университети, а вие искате да са войници?!!!
    УЧИЛИЩАТА?!!!? Хубаво, ама чели ли сте учебниците днес? Случайно попаднах на урок, който описваше Цар Симеон. Боли ме като го казвам, но от прочетеното научих.. ама (простете за израза) егати тъпия чиновник е бил този… цар!!!?! А и какъв такъв е бил, ходил с войските си насам натам…Къде му е на автора поне патоса, че описва Българин, за Бога?!
    Имам още въпроси, но…стига, че ще пиша с дни.
    Изцяло съм съгласен с автора, с идеята за „ Визия…“ – та (БРАВО!), но моята идея е такава – България умря! Да живее България!
    30 годишната България умря – знаем го всички, виждаме го! Тоест стария крал умря! Да живее Новият Крал! Да, нов ни трябва… но дете! Моето поколение, поколението на 60-те и отчасти на 70-те предаде стария крал (моята България), а по-младите го убиха! Но смели българи е имало и ще ги има! Те ще извикат „ Да живее краля, Да живее България!“ Но както казах, ще бъде дете! Ще бъде ново!
    А дотогава ние…остава ни само едно…ПАЗЕТЕ КНИГИТЕ!!!

  2. Георги Неделчев каза:

    Не беше ли по-добре и по-лесно да се вземе европейски истински демократичен пример – Швейцария, вместо да се гледа друга форма на авторитаризъм чак от далечната част на Азия?

  3. Николай Лишев каза:

    България очевидно е повредена обществена система и Тя не е възможно да бъде „ремонтирана“ чрез „визия“ в няколко изречения.
    При ремонта на техничестите системи ,обаче, има универсален алгоритъм , който би могъл да се приложи в слчая.
    Всяка система може да бъде представена чрез блокова схема на основните функционални звена, и при липса на необходимите параметри в едно или няколко от тях, се локализира причината и се вземат мерки за отстраняването й.
    „Блоковата схема“ на българската обществена система , а и на всяка друга подобна, може да се разчлени на следните необходими за функциониранети Й звена:
    – Опазване живота и здравето на гражданите .
    – Осигуряване на необходимите енергийни жизнени ресурси .
    – Осигуряване условия за възпроизводство.
    – Постигане на ефективност при реализацията на горните цели чрез образование.
    – Контрол, „обратна връзка“, на горните процеси чрез Морал.
    Изброявам конкретните елементи с които се постигат тези цели:
    – вътрешна и външна сигурност, и здравеопазване, чрез съответните институции,
    – промишленост, индустрия, селско стопанство.
    – дейности благоприятстващи раждаемостта.
    -образователна система.
    -нравствено и етично възпитание.
    Някои вече трябва да са забелязли, че всички посочени елементи на обществената жизнена структура на България са повредени и тези повреди са умишлени, направени от много грамотни социални инженери, целящи цялостен разпад /умъртвяване/ на Българите като нация, общество и държава, като унищожената армия, деградиралите МВР, прокуратура, съдебна система, разрушените заводи, намалената раждаемост, крахът на образованието и нравственистта, еключително нашумелият „гей прайд“ , са конкретните повреди, водещи да комплексно увреждане на българския социален организъм.
    СПАСЕНИЕТО е: – осъзнайте това и отстранете причините.

  4. Бай Оня каза:

    Хора, всичко това са само празни пожелания, звучат добре но са неизпълними! Както поради чисто вътрешни причини – българският манталитет, така и от чисто външни – наложените идиотски еврогейски рамки, които съсипват икономиката ни. а този качествен скок за който говори авторът на статията има едно име РЕВОЛЮЦИЯ и свързаните с нея терор, убийства, гражданска война. По-добрият вариант е революция отгоре – военен преврат, затваряне на кочината Парламент, всички политици и членовете на разните соросоидни НПО-та в концлагери и по бесилките, избиване на всички криминални престъпници и мангалското малцинство, и установяване на национал-социалистическа диктатура от фашистки тип. Излизането от ЕС е неминуемо и необходимо. След това инвестиции от изток, основно Китай, за да изградим нова икономика. Всичко останало е ала-бала, празни приказки бош-лаф.

    • yan каза:

      „Хора, всичко това са само празни пожелания, звучат добре но са неизпълними!“
      Тридесет години НПО-та и медии обработват българина довеждайки го до дебилност.
      Промяна на статуквото е разрешена.
      Това е положението.

  5. Тодор Желев каза:

    Допада ми изказването на д-р Калоян Методиев и понеже съм съгласен с него, че трябва да се осъществява правилна политика от правилните хора, ще споделя от опита, който съм придобил през живота си: За да сме по близо до реалността, разширяваме кръгозора си, като се изкачваме по пътеката на познанието. Трудно е, защото при процеса на мислене, ползваме мисловни модели (парадигми), чрез които построяваме картина на заобикалящата ни действителност със съществуващите разнообразие, взаимовръзки и. прояви. Долавяме и организираността в природата, но знанията са далеч от истината, защото са частични с наличието на много грешни представи. Има важни колективни (социални) мисловни модели. Те се ползват продължително, но все пак модата им отминава. Човешка трансформация се постига, ако се открие моделът, който се ползва, а с помощта на усета за качество се построи мисловният модел на бъдещето. Който е запознат с двата модела се трансформира. Следователно, новата политика изисква водачи с подходяща умствена трансформация.

  6. Калоян каза:

    Ало, авторите и съдържателите на този сайт и Визията. Вземете се в ръце. Слабо започнахте, а ви бяха възложени големи надежди. Всъщност вие самите имате ли идея как да посеете семето на промяната? В другия ви проект – интелектика, сякаш имаше заченки на някакви идеи, но с иначе никак не лошите ви академични анализи, накъде?

    Не ми се обиждайте, това е молба с най-искрено очакване.

  7. Без име :-) каза:

    За „меритокрацията“ :-))).

    Ами давам ви американец, директно по темата ;-) :

    https://www.youtube.com/watch?v=4xPCMhwyHy0

    И цитатче от самия Джон Кенет Гълбрайт и един друг ;-).

    „What is most important for democracy is not that great fortunes should not exist, but that great fortunes should not remain in the same hands. In that way there are rich men, but they do not form a class.“

    Alexis de Tocqueville

    „People of privilege will always risk their complete destruction rather than surrender any material part of their advantage. Intellectual myopia, often called stupidity, is no doubt a reason. But the privileged also feel that their privileges, however egregious they may seem to others, are a solemn, basic, God-given right. The sensitivity of the poor to injustice is a trivial thing compared with that of the rich.“

    John Kenneth Galbraith

    Започва да ми стават ясни мераците на образУваните :-).

  8. Без име :-) каза:

    По въпроса за парите автора е странно мълчалив, поради което ще му цитирам самия Джон Мейнард Кейнс в оригинал :-) :

    „By a continuing process of inflation, governments can confiscate, secretly and unobserved, an important part of the wealth of their citizens. By this method they not only confiscate, but they confiscate arbitrarily; and, while the process impoverishes many, it actually enriches some.

    The sight of this arbitrary rearrangement of riches strikes not only at security but at confidence in the equity of the existing distribution of wealth.“

    Та-ааа въпроса е ще преподавате ли в „новото“ Училище що е то инфлация и кой бенефитва от нея ;-)???

    Можете да ползвате като учител Мъри Ротбард, книгата му е безплатна в нета :-))).

    https://mises.org/sites/default/files/Man,%20Economy,%20and%20State,%20with%20Power%20and%20Market_2.pdf

    П.П. Ако го напиша цинично, мъжко дупе един път се ……. :-))).

  9. Мария каза:

    Допада ми идеята, че са нужни драстични мерки и че трябва да почерпим от добрите практики по света, но съобразени с нашия манталитет.
    Интересно ще е някой да проучи добрите примери от цял свят и „Визия за България“ да направи анализ кое ще е подходящо за нас и кое – не.
    Заинтригува ме Сингапур. Би било добре да се изложат повече факти, статистика и друга информация за реформите в Сингапур.
    Унгария е много добър пример за следване от нас. За осем години са увеличили раждаемостта с 46 процента и са върнали 1 милион етнически унгарци от диаспорите. Орбан е взел драстични мерки за демографския проблем и за стягане на икономиката. Добре е да се проучи повече този опит.

    • Без име :-) каза:

      По скоро бих попитал автора, уважаема, той живял ли е поне един месец в Сингапур?

      Да не говорим, работил ли е с местните и да е зависим от „лейбъра“ си а не да го хранят мама и тати, държавата или просто е прочел една или две книжки. За това пиша за образУваните.

      Всеки един теоретик трябва да тества „теорията“ си през „задника“ си, да ме извинявате за израза. Иначе теорията му е въздух под налягане.

      Аз познавам човек който дори в момента е в Сингапур :-), и съм си говорил не малко с него ;-). И факта е, че те имигрираха от там е показателен ;-). И е там за, ами сетете се сами.

  10. Желю Железов каза:

    Скоро след въпросния обществен дебат публикувах коментар „ИЗКАЗВАНЕТО, КОЕТО ЩЯХ ДА НАПРАВЯ, АКО НЕПРЕДВИДИМИ ОБСТОЯТЕЛСТВА НЕ БЯХА ВЪЗПРЕПЯТСТВАЛИ ПРИСЪСТВИЕТО МИ …”. (http://www.memoriabg.com/2018/05/14/bulgaria-pred-izbora-na-budeshte/)
    Сега, след прочитането на тази статия, ще продължа в същия дух, но по-грубо , за да жегна яко д-р Методиев, компанията му и читателите, ръководен не от тщестлавие, а от чувство за срам и отговорност.
    „Факт е, че България провали почти напълно своето членство в ЕС.” Това съждение изразява привидност, а не истина, защото в случая „България” е абстракция , а не дама, способна да провали каквото и да е. Изброените седем причини за провалянето фактически са следствия, а не причини за измисленото „провалено” членство. Измислено, защото членството ни в ЕС е такова, каквото единствено можеше да бъде – продължение с други средства и в нова форма на старата колониална политика на западноевропейските колониални метрополии.
    Недопустимата за доктор на науките логическа грешка на замяна на причините със следствията води и до грешка в търсенето на изход от иначе вярно описаното незавидно състояние на Родината ни. За него МЕРИТОКРАЦИЯТА е панацея. Но образованият човек би трябвало да знае, че всяка държавна власт, откак съществува държавата, е меритокрация. Когато по необходимост и/или случайност субектите й престанат да бъдат най-способните, „най-достойните и най-подготвените”, тя се срутва. Съвършен пример за това са Хрушчов и Т. Живков с тяхното обкръжение. А Сталин, с неговата сентенция „кадры решают все”, може да се смята за велик меритократор.
    Изказването на господина е изградено върху илюзията, че до сега, сега и в бъдеще всяка страна, т.е. цялото човечество е можело, може и ще може да постигне развитие, подобно на сингапурското „чудо”, в условията на капитализма. За това е необходимо и достатъчно всеки народ да си отгледа по един Лу Куан Ю. И да го постави начело на кохорта от най, най, най…
    Аз се срамувам заради учени сънародници, които умишлено разпространяват вредни илюзии, премълчавайки за едно истинско, грандиозно, спасително за човечеството чудо, което правят едни други, милиард и половина китайци на 2300 км. по на север, водени от марксистка „меритокрация”.

  11. проф. Людмил Георгиевl каза:

    Здравей Хриси,
    Здравейте колеги от „Българска визия“,

    Съжалявам, че не можах да дойда на вашия форум, но просто не бях в България. Радвам се, че най-после успявам да се запозная с основна ваша позиция за бъдещето на страната, формулирана в изложението на гл. ас. д-р Калоян Методиев. Не бих искал тук да влизам в полемика с неговите основни постулати, тъй като ние сме представители на различни области на знанието, а това значи, че всеки оценява едни или други социални факти от нивото на собствената си научна камбанария. От тази гледна точка аз съм от ония, които „сънуват излизане от ЕС“, защото смятам, както казваше още и сър Арнолд Тойнби, че в основата на всички процеси в дадено общество или цивилизация стоят психологически проблеми. В нашия, в българския случай, става дума за исторически възпроизвеждащи се кризи на националната и цивилизационната ни идентичности, които в крайна сметка определят и последното ни място в ЕС, и същата позиция в Съветския блок, и нищетата по време на Третото царство, и невъзможността сами да постигнем политическата си свобода от Османската империя. Мога да продължа още, но ще си позволя да ви изпратя моя пленарен доклад за Международната конференция по приложна психология, която ще се проведе във Варненския свободен университет от 29 юни до 1 юли 2018 г.
    Хриси, бих бил радостен този доклад да бъде публикуван на страниците на „Мемория“, за да мога по-нататък, ако приемете, разбира се, да се включа във вашите твърде интересни дискусии.

    Поздрави,
    проф. Людмил Георгиев

  12. Иван Спирдонов каза:

    Данните в тази статия са напълно фалшиви. България няма нужда от есхатолози и заклинатели като този доктор Методиев или като ужпатриота Иво Христов. И в соца и днес Родината ни е рай. Жалко и тъжно е ужсериозни хора да минават всичко през пари. Нека опитат да оценят колко струва любовта към децата им…! Колкото до Румъния – смешно е да се сравняваме с тази измислена държава. Ако там беше добре, 8 милиона румънци нямаше да емигрират….

  13. Bukky каза:

    СВИДЕТЕЛСТВО: КАК СЕ НАПРАВИМ СВОЯ ЕКСПОЗИКНА ГОСПОДА.

    Казвам се Bukky, искам да разкажа на света как съм получил помощ от този велик човек, който ме заклина да си върна съпруга, а днес съм щастлив със съпруга си, съпругът ми замина за 3 години и той е с друга жена, докато страдах от самота, колко болезнено. Моите братя и сестри там ви съветвам да поправите живота си и да имате добър дом, отколкото да страдате, казах на този човек, че ще споделя добрата му работа в интернет, затова правя това сега. Той донесе на съпруга ми, който напусна за 3 години за по-малко от 24 часа, той е наистина мощен човек, така че ако някой от вас се нуждае от помощ от всякакъв вид, аз вярвам и знам, че д-р Огунделе може да ви помогне 100%. Можете да се свържете с него на имейл: moc.l1710827463iamg@1710827463noitu1710827463losfo1710827463elpme1710827463teled1710827463nugo1710827463. За директни обаждания и Viber чат: +27638836445.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни