Сирия – Апокалипсис сега или Болшой театър – част 1

Колаж: Доналд тръмп и Владимир Путин. Reuters; RBTH

 

ivan-zaprianov-authorИван Запрянов е военен експерт по отбрана и сигурност. Завършва Националния Военен Университет „Васил Левски” – В. Търново, специалност „Войсково разузнаване“. Служи в бригада „Специални сили“. През 2004-2005 участва в мисията за следвоенно възстановяване на Ирак в състава на 4-ти пехотен батальон. През 2010 е в мисията на ISAF в състава на 18-ти български контингент в Афганистан. Дипломира се в Командно-щабния колеж на Университета на Морската пехота, Куантико, САЩ. През 2014 завършва магистратура „Анализ на отбраната“ във Военноморското следдипломно училище в Монтерей, САЩ. Преминал е курсовете „Подбор и обучение на оператори от специалните сили“ и „Граждански дейности“ във Форт Браг, Северна Каролина, САЩ. Завършил е Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“.

„САЩ ВОЮВАТ С ЧУЖДИ РЪЦЕ“
ЕПИЗОД 2 – ВОЙНИТЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК
Част XII:
Сирия – Апокалипсис сега или Болшой театър – част 1

Всички части на монографията „САЩ ВОЮВАТ С ЧУЖДИ РЪЦЕ“ можете да видите ТУК


„Моето мнение е, че въоръжена атака срещу която и да е страна може да бъде извършена единствено със съгласието или мандата, което е същото, на Съвета за сигурност на ООН. Единственото изключение, което признавам, е ударът срещу ислямските терористи в Афганистан. Това, разбира се, не се отнася за Сирия, защото има ислямски радикали, които воюват срещу президента Асад, а не на негова страна… Освен това бих искал да обърна внимание на факта, че първите бежанци започват да се връщат в Сирия, което е изключително положителна новина и ако Каубойскиятпроект възпрепятства този процес, разбира се, това е грешка.

Ако погледнете на напрежението… Западът по невъобразим начин унищожи Близкия Изток. Нека започнем с инвазията в Ирак, под предлог за наличие на оръжия за масово унищожение. Нищо не беше открито. Искам да поздравя моя предшественик – президентът Вацлав Клаус, който по това време каза, че атаката е безсмислена. Вместо да се поучим от операция, която доведе до човешки загуби, включително загуби на американски военни, сега там воюват кюрдите срещу иракчаните, иракчаните помежду си, шиити и сунити, да не говорим за големите материални щети. И вместо да сме се научили от тази глупост, ние направихме втора безмислица. И това беше Либия. И благодарение на страхотната намеса на Европейския съюз начело с Франция… днес в Либия не само, че няма редовно правителство, но хиляди и хиляди нелегални имигранти се отправят към Европа през територията на Либия.

Интелигентният прави една грешка и след това не я повтаря. Човек със средна интелигентност… ще направи две едни и същи грешки, а какво да кажем за онези, които правят същата грешка три пъти… Това е глупаво и това е най-меката дума, която мога да кажа“ – Милош Земан, президент на Чехия в интервю за радиостанция Frekvinci 1, 15 април 2018.

На  14 април 2018 г., между 03:42 и 05:20 часа (по сирийско време) САЩ, Обединеното кралство и Франция нанасят по отделни обекти, разположени на контролираната от правителството на Сирия територия, серия от удари, включващи крилати ракети, изстреляни както от морски, така и от въздушни носители.

Вашингтон, Лондон и Париж заявяват, че военната операция е в отговор на извършената от правителствените сили химическа атака срещу мирното население в град Дума, Източна Гута.

Сирийските власти отричат обвиненията и окачествяват въздушните удари като нарушение на международното право.

САЩ

„Перфектно изпълнен удар миналата нощ. Благодаря на Франция и Обединеното кралство за тяхната мъдрост и силата на техните отлични военни. Не бихме могли да имаме по-добър резултат. Мисията изпълнена!“ Източник: Официален профил на Доналд Тръмп в Twitter

 

Веднага след края на операцията в Министерството на отбраната на САЩ се провежда пресконференция от главния говорител на Пентагона Дана У. Уайт (Dana W. White) и директора на Съвместния щаб (Director of the Joint Staff) генерал-лейтенант Кенет Ф. Макензи (Kenneth F. McKenzie).

Дана Уайт:

„Атаката на режима на Асад срещу невинните сирийци в Дума, Сирия, на 7 април е ужасяваща и трагична и изискваше незабавен отговор. Вчера американските сили под ръководството на президента Тръмп предприеха точкови удари срещу цели на режима на Асад, свързани с използването на химическо оръжие в Сирия. Предприехме тези удари, за да отслабим способността на Сирия да използва химическо оръжие в бъдеще. Към нас се присъединиха Обединеното кралство и Франция, които демонстрираха солидарност в отнасянето към тези зверства. Американците са обединени в осъждането на непростимото използване на химическо оръжие от страна на Сирия, което никоя цивилизована нация не би толерирала“.

Тази операция не представлява промяна в политиката на САЩ, нито опит за сваляне на сирийския режим. Ударите бяха оправдан, легитимен и пропорционален отговор на продължаващото използване на химическо оръжие от сирийския режим върху собствения му народ. Не търсим конфликт в Сирия, но не можем да допуснем такива тежки нарушения на международното право. Нашата цел в Сирия,  остава да бъде победа над ИД чрез, посредством и с коалицията от 70 държави. Но няма да останем пасивни, докато Асад, подкрепян от Русия и Иран, пренебрегва международното право.

Призоваваме Русия да изпълни ангажимента си да гарантира, че режимът на Асад е прекратил програмата си за химическо оръжие и никога повече не използва химическо оръжие“.

Генерал-лейтенант Макензи:

„В мощна демонстрация на съюзническо единство ние използвахме 105 оръжия срещу три цели. Това ще окаже значително влияние върху способността на сирийския режим да разработва, развръща и използва химическо оръжие в бъдеще“.

105-те оръжия, за които говори генералът, са крилати ракети.

Генерал-лейтенант Макензи отбелязва:

„Никое от нашите въздухоплавателни средства или ракети, участващи в тази операция, не беше успешно поразено от сирийската противовъздушна отбрана, а  нямаме никакви индикации, че са били използвани руските системи за противовъздушна отбрана. Убедени сме, че всички наши ракети достигнаха целите си. След изпълнението на мисията по нанасянето на въздушните удари всички наши самолети се върнаха в базите си. Оценихме, че над 40 ракети земя-въздух са били използвани от сирийския режим. Повечето от тези изстрелвания се случиха след като нашият последен въздушен удар приключиОценяваме, че отбранителните усилия на Сирия бяха в голяма степен неефективни“.

Източник: U.S. Department of Defense

 

Разпределение на изстреляните ракети по страни, видове и платформи за изстрелване:

1.Великобритания изстрелва 8 крилати ракети Storm Shadow от самолети Tornado GR4 на Кралските военновъздушни сили;

2. Франция изстрелва 12 крилати ракети:
– от Източното Средиземноморие фрегата Languedoc (D653), клас Aquitaine, изстрелва  3 х MdCN (Missile De Croisière Naval naval);
– 9 х SCALP EG(Système de Croisière Autonome à Longue Portée – Emploi Général) от самолети Rafale и Mirage.

3. САЩ изтрелват 85 крилати ракети:
– 66 х TLAM (Tomahawk Land Attack Missile)
*от акваторията на Червено море USS Monterey (CG-61) изстрелва 30 х TLAM, а USS Laboon (DDG-58) изстрелва 7 х TLAM;
*от Арабския залив USS Higgins (DDG-76) изстрелва 23 х TLAM;
*от акваторията на Средиземно море подводницата клас Virginia USS John Warner (SSN-785) изстрелва 6 х TLAM;
19 x AGM-158B JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range) от двойка бомбардировачи B-1 Lancer.

Свръхзвуков стратегически бомбардировач B-1 Lancer. Източник: The Joint Staff (Twitter)

 

Относно трите предварително набелязани цели генерал-лейтенант Макензи казва:

„Трите съоръжения са – или по-подходящо сега – са били основни компоненти на инфраструктурата на режима за химическо оръжие“.

ПОРАЗЕНИ ЦЕЛИ И КОЛИЧЕСТВО ИЗРАЗХОДВАНИ КРИЛАТИ РАКЕТИ ЗА ТЯХНОТО ПОРАЗЯВАНЕ:

1.Център за изследване и развитие в Барза (Barzah Research and Development Center)

Източник: DigitalGlobe

 

76 крилати ракети (57 x TLAM и 19 x AGM-158B JASSM-ER) са изразходвани за поразяването на разположения североизточно от столицата Дамаск, на няколко километра от град Дума, Източна Гута, Център за изследване и развитие в  Барза (Barzеh Research and Development Center). Съоръжението представлява комплекс от три разположени една до друга и свързани помежду си сгради.

Според председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд „това военно съоръжение беше сирийски център за изследване, разработване, производство и изпитание на химически и биологически военни технологии“.

Относно значимостта на обекта Макензи казва: „Съоръжението в Барза е основно за тях (сирийските власти – бел.авт.)Ние вярваме, че… те са загубили много оборудване. Изгубили са много материал. И това ще окаже значителен ефект върху тях“.

И още:

„Атакувахме сърцето на сирийската програма за химическо оръжие“.

2. Съоръжение за съхраняване на химическо оръжие, Хим Шиншар (Him Shinshar Chemical Weapons Storage Site)

Източник: DigitalGlobe

 

22 крилати ракети (9 x TLAM, 8 x Storm Shadow, 3 x MdCN, 2 x SCALP EG ) са изразходвани за поразяването на разположения на около 23 киломентра западно от Хомс съоръжение за съхраняване на химическо оръжие (Him Shinshar Chemical Weapons Storage Site). Според Дънфорд това е основното място за производство на зарин, както и оборудване за производство на прекурсори.

3. Бункер (подземно хранилище) за химическо оръжие, Хим Шиншар (Shinshar Chemical Weapons Bunker)

Източник: DigitalGlobe

 

7 крилати ракети х SCALP EG са изразходвани за поразяването на бункер за химическо оръжие Хим Шиншар (Shinshar Chemical Weapons Bunker), разположен на 7 км от гореспоменатия обект, западно от Хомс. Според Дънфорд бункерът е съхранявал оборудване за химическо оръжие и е представлявал важен команден пункт.

„Бих използвал три думи, за да опиша тази операция – точнa, съкрушителна и ефективна“, убеден е Макензи.

В заключение генералът отбелязва, че „ние не видяхме какъвто и да е военен отговор от участващи в Сирия страни. И ние оставаме готови да защитим нашите сили и тези на коалицията, ако нещо се случи“.

ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО

„В 02.00 часа британско време на 14 април британските сили се присъединиха към близки съюзници в прецизен удар по сирийските съоръжения, причастни към използването на химическо оръжие от режима срещу собствения си народ. Ударът беше предприет в отговор на атаката с химически оръжия на 7 април в Дума, която уби 75 души, включително малки деца; значителен набор от информация, включително разузнавателна информация, показва, че сирийският режим е бил отговорен за последната атака.

Действията ни са пропорционални, насочени специално към унищожаване на способността на режима да използва химическо оръжие и възпиране на такива ужасяващи действия… (ударът – бел. авт.) се фокусира върху съоръженията на режима, свързани с производството и употребата на химическо оръжие.

Торнадо-тата изстреляха осем ракети Storm Shadow по площадка за съхранение на химически оръжия Хим Шинхар. Военното съоръжение е бивша ракетна база, разположена на около петнадесет мили западно от Хомс, където е оценено, че режимът съхранява прекурсори на химически оръжия, натрупани в нарушение на задълженията на Сирия по Конвенцията за химическите оръжия.

Беше приложен много внимателен научен анализ, за да се определи къде е най-добре да бъдат насочени Storm Shadow, за да се максимализира разрушаването на натрупаните запаси от химикали и да се сведат до минимум рисковете от замърсяване на околната среда.

Съоръжението, което беше ударено, се намира на известно разстояние от всички известни концентрации на цивилно население, което допълнително намалява този риск“ – откъс от официалното изявлението на министерството на отбраната на Обединеното кралство.

В публикацията си във вестник The Times секретарят по отбраната Уилямсън до голяма степен повтаря официалното изявление на подчиненото му ведомство:

 „Този координиран и целенасочен отговор на Обединеното кралство… идва след седмица, в която светът се отврати с ужас от ужасяващите изображения на деца, страдащи от огромна болка след химическа атака в град Дума. До 75 души са били убити и много други са били ранени в това, което може да бъде описано само като хуманитарна катастрофа. Значителен набор от разузнавателна информация показва, че Асад е отговорен.

И още:

„Военните действия винаги са последната възможност, а не нещо, което приемаме леко. Нашето предпочитание несъмнено ще бъде за Кремъл –  основният защитник на Асад – да използва влиянието си, за да окаже натиск върху сирийския режим да прекрати окончателно незаконното използване на химическо оръжие“.

Същевременно Уилямсън утвърждава, че задачата на координирания удар от САЩ, Великобритания и Франция в Сирия не е да наруши стратегическите цели на Русия в страната:

Съвместните действия, които предприемаме, са ограничени и пропорционални. Не става въпрос за намеса в гражданската война, смяна на режима или нарушаване на стратегическите цели на Русия в Сирия“.

Източник: AFP News Agency (Twitter)

 

ФРАНЦИЯ

Министърът на отбраната на Франция Флоранс Парли (Florence Parly), приветствайки „успеха“ на проведената съвместно с американците и британците мисия, заявява: „Способността на Сирия да разработва, произвежда и складира химическо оръжие беше значително редуцирана… Сега е моментът за дипломатически и хуманитарни действия“.

Всичките ракети, изстреляни от Франция и без съмнение от нашите съюзници, са достигнали целта си“, обявява началникът на Щаба на отбраната на въоръжените сили на Франция корпусен генерал (генерал-лейтенант) Франсоа Льокоантр (François Lecointre).

Льокоантр е категоричен, че няма свалени крилати ракети, противно на твърдението на МО на Русия, подчертавайки, че „ефективността на сирийската противовъздушна отбрана е много ниска или дори по-малко от това“.

Според корпусния генерал „сирийските военновъздушни сили въобще не се намесиха и останаха в базите, особено там, където присъстват руснаците, което им даде някаква фактическа защита“, утвърждавайки, че „нямаше прехват“ от страна на руските средства за ПВО на „ракетите, изстреляни по случай на рейда от различни съюзнически средства. Поведението на руските средства, които защитаваха територията на Сирия, не беше нито активно, нито проактивно, просто наблюдение на случващото се и защита на собствените си средства“.

РУСИЯ

Изображението е примерно: то не отразява реалната диспозиция на надводните и подводните платформи на ВМС на САЩ, Франция и Великобритания. Източник: ФАН

 

„На 14 април, между 03:42 и 05:10 часа (московско време) е нанесен ракетен удар от въздушни и морски носители на САЩ и техните съюзници по военни и граждански съоръжения на Сирийската арабска република.

Чрез руските системи за противовъздушна отбрана на базите Хмеймим и Тартус своевременно се установяваха и контролираха всичките пускове на ракетите, както от морските, така и въздушните носители на САЩ и Великобритания. Анонсираното участие на френската авиация не беше зафиксирано.

Бяха задействани самолети B-1B, F-15, F-16 на Военновъздушните сили на САЩ, както и самолети Торнадона Кралските военновъздушни сили над водите на Средиземно море, корабите Лабун и Монтерей на ВМС на САЩ от акваторията на Червено море.

Стратегическите бомбардировачи B-1B се насочваха към обектите на ударите над сирийска територия в района на ет-Танф, незаконно удържана от САЩ.

На ракетно-бомбен удар бяха подложени редица сирийски военни летища, промишлени и научно-изследователски обекти. По предварителни данни няма жертви сред гражданското население и военнослужещите от сирийската армия…

Според наличната информация, общо са били изстреляни 103 крилати ракети, включително с морско базиране Томахоук, както и управляеми авиобомби GBU-38 от самолетите B-1B, самолетите F-15, F-16 използваха ракети въздух-земя’.

От самолетите Торнадо на британските ВВС бяха изстреляни осем ракети Scalp EG.

Ударите на авиационните и морските средства за поражение бяха успешно отразени от сирийските средства за противовъздушна отбрана, основата на която е изградена от комплекси за противовъздушна отбрана (ПВО) съветско производство. Прехванати са 71 крилати ракети. В отразяването на ракетния удар са били задействани сирийските средства ПВО С-125, С-200, Бук, Квадрат и Оса

Бих искал да отбележа, че преди няколко години, отчитайки настоятелната молба на някои от нашите западни партньори, ние се отказахме от доставки в Сирия на занитно-ракетни системи С-300. Предвид това, което се случи, смятаме, че е възможно да се върнем към разглеждането на този въпрос – и не само по отношение на Сирия, но и на други държави. Цели на ударите бяха… и авиационните бази на сирийските ВВС“, съобщава началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация генерал-полковник Сергей Рудской относно ситуацията в Сирия.

По време на въздушната атака „руските сили за ПВО бяха приведени  в боен режим на работа. Изтребителната авиация носи дежурство във въздуха“, като „нито една от крилатите ракети не навлезе в зоната на руските средства за ПВО. Нашите противовъздушни системи не бяха използвани“, подчертава Рудской.

И още:

„Считаме този удар не като отговор на мнимата химическа атака, а реакция на успехите на сирийските въоръжени сили в борбата за освобождението на своята територия от международния тероризъм.

При това ударът е нанесен именно в този ден, когато в Дамаск трябваше да пристъпи към работа специалната мисия на ОЗХО по разследване на инцидента в град Дума, където се твърди, че е било използвано химическо оръжие.

Искам специално да обърна внимание, че в Сирия няма никакви обекти за производство на химическо оръжие, което беше констатирано от Организацията по забрана на химическото оръжие.

Този факт на американска агресия свидетелства за незаинтересоваността на САЩ към обективността на провеждащото се разследване, за стремежа към проваляне на процеса по мирното урегулиране в Сирия и за дестабилизация на ситуацията в региона на Близкия Изток, и няма нищо общо с обявените цели по борба срещу международния тероризъм“, се казва в брифинга на ГЩ на РФ.

Източник: МО на РФ

 

В брифинга от 25 април 2018 генерал Рудской актуализира информацията.

Относно ефективността на изстрелятени крилати ракети по Сирия:

 „Генералният щаб на въоръжените сили на Руската федерация проведе подробен анализ на резултатите от ударите. Събраните фрагменти от ракети, изучаването на ямите, вследствие на разривите и характера на разрушенията на обектите, ни ни позволяват да заключим, че от сто и пет заявени попадения в района на целите са идентифицирани не повече от 22 от тях.

Конкретно за научния център в Барза:

„В района на изследователския център “Барза” са открити само 13 попадения от 76 заявени. За това свидетелстват характерът на разрушенията на сградите и съоръженията на дадения център и напълно запазените сгради, които се намират около него на разстояние не повече от сто метра“.

Относно количеството поразени крилати ракети в района на Дамаск:

 „Получените от нас разузнавателни данни, обективният контрол от системите за ПВО, работата на място и разпитът на свидетели показват, че с ракетните системи за противовъздушна отбрана Панцир, Оса, Стрела-10, Бук, Квадрат и С-125, прикриващи столицата на Сирия и близките летища на ВВС на Сирия – Дювали, Дюмер, Блей и Мезе – са унищожени 46 крилати ракети“.

За двата обекта в провинция Хомс:

Според представителите на Пентагона 22 ракети са поразили наземните съоръжения. Ние отчетохме не повече от седем попадения, което е отразено и на спътниковата снимка (представена на презентацията в хода на брифинга – бел. авт.).

Подземното хранилище, както смятат американските военни, е поразено от 7 ракети. Според данните на нашето разузнаване са отчетени само  2 попадения по този обект.

В същото време най-големи щети скъпите и така наречените “умни” ракети са причинили на стопански сгради, нямащи нищо общо с военната дейност“.

Относно количеството поразени крилати ракети в Хомс:

„По уточнени данни от зенитните ракетни комплекси Панцир, Оса, Бук, С-125 и Квадрат на сирийските въоръжени сили са поразени 20 ракети“.

Източник: ТАСС, МО на РФ

 

АНАЛИЗ НА СИТУАЦИЯТА

А) Промяна на първоначалния замисъл на операцията

Разполагаме с надеждна информация за подготовка от страна на терористите на инсценировка за използване на химическо оръжие от правителствени войски срещу мирното население. За тази цел в няколко района на Източна Гута е събрана масовка от докарани от други райони жени, деца и старци, на които им предстои да бъдат представени като жертви на химичен инцидент. Там вече се намират активистите на „Белите каски“ и снимачни екипи с апаратура за сателитно видеоизлъчване. Това се потвърждава от откритата лаборатория за производство на химическо оръжие в освободения от терористите населен пункт Афтрис.

Според сведенията, с които разполагаме, след провокацията САЩ планират да обвинят за използването на химическото оръжие сирийските правителствени сили и да представят на световната общност така наречените доказателства уж за масова гибел на мирно население по вина на сирийското правителство и поддържащото го руско ръководство.

Под формата на ответни мерки Вашингтон планира да нанесе ракетно-бомбов удар по правителствените квартали на Дамаск. В същото време в Дамаск, в учрежденията и съоръженията на министерството на отбраната на Сирия, се намират руски военни съветници, представители на Центъра за помирение на воюващите страни и военна полиция“

„В случай на заплаха за живота на нашите военнослужещи, въоръжените сили на Руската федерация ще вземат ответни мерки по въздействие както срещу ракетите, така и срещу носителите, които ще ги употребяват“ Откъс от направеното по време на Селекторното съвещание на МО изявление на началника на Генералния щаб на ВС на РФ, армейски генерал Валерий Герасимов.

Проведената на 14 април 2018 г. ограничена военна операция срещу Сирия по своето изпълнение представлява драстично съкратена версия на първоначално планирания и подготвян в продължения на повече от една астрономическа година мащабен удар на Вашингтон по Сирия. Замисълът на САЩ включваше съсредоточаването в региона на надводни и подводни платформи с капацитет до 800-1000 крилати ракети от всякакъв тип, както и около 300 самолета на разположение. Разбира се, това далеч не означава, че целият този ресурс щеше да бъде използван, като количеството на изстреляните ракети и броят на полетите щяха да зависят от това доколко успешно са поразени предварително набелязаните цели на територията на Сирия.

Това, което наложи кардиналната промяна на плана, беше готовността и демонстрираната решителност на Русия да защити себе и своите интереси. Сигналът беше недвусмилено изпратен от най-високо ниво, чрез А) направеното ежегодно послание на президента Путин към Федералното събрание на 1 март 2018 г., както и чрез Б) споменатото вече изявление на Валерий Герасимов (към когото във военните кръгове на Запад изпитват огромен респект), направено месец преди военната операция на Вашингтон, Лондон и Париж, в което се открояват два основни момента, а именно: 1) Русия обявява, че знае за намеренията на Запада за военна операция срещу Сирия;  2) Русия обявява недвусмислено, че ще отвърне на удара в случай, че руски военнослужещи пострадат.

Фактът тук е неоспорим: Западът не премина червената линия, която Русия ясно обозначи.

Б) Относно разузнавателния доклад на френските служби и повода за военна операция (накратко)

Публикуваният от Париж няколко часа след въздушния удар срещу Сирия разузнавателен доклад със заглавието Национална оценка: Химическа атака от 7 април 2018 (Дума, Източна Гута, Сирия),  тайната програма за химически оръжия на Сирия (National assessment: Chemical attack of 7 April 2018 (Douma, Eastern Ghouta, Syria) Syria’s clandestine chemical weapons programme) започва така (стр. 2):

„Няколко смъртоносни химически атаки се случиха в град Дума в късния следобед на събота, 7 април 2018, и ние оценяваме с висока степен на убеденост, че те са извършени от сирийския режим“.

Още от самото начало се наблюдава така наречената логическа грешка: преди да се отправят обвинения към евентуалния извършител на престъплението, следва да се докаже фактът на престъплението. Вместо това докладът приема допускането за факт и стъпва на този „факт“ в построяването на тезата си относно виновността на сирийските власти. Недопустимо за един разузнавателен доклад. Тази грешка наблюдаваме в изявленията на всяка една от трите страни, за което ще стане дума и по-долу.

В доклада се твърди, че Франция разполага с „надеждна разузнавателна информация“ (reliable intelligence) която уличава сирийското правителство в използване на хлор срещу мирното население в град Дума: „Надеждна разузнавателна информация показва, че сирийските военни са координирали това, което изглежда да е използване на химически оръжия, съдържащи хлор, срещу Дума на 7 април“ (стр. 3).

Една забележка: според Admiralty code на НАТО, в която организация Франция членува, информацията се оценява не за надеждност, а за достоверност на основата на вероятност и нива на потвърждение от други източници. Оценяването става чрез използването на цифров код от 1 до 6, където „1“ е най-високото ниво и означава, че информацията е потвърдена от други независими един от друг източници и съответства с друга информация по темата, а „6“ е най-ниското ниво и означава, че истината не може да бъде преценена: няма основание за оценка на валидността на информацията.

Източникът се оценява за надеждност на основание преценка на неговите способности или историята, която източникът има като информатор, например. Оценката на надеждността се извършва чрез буквено кодиране от A до F, където „А“ е напълно надежден, няма съмнения за автентичността и компетентността; има история на пълна надеждност. „F“ означава, че надеждността не може да бъде оценена, защото липсва база за оценка на надеждността на източника. При положение, че в доклада френските служби де факто признават, че не разполагат с доказателства, събрани от техни оперативни работници (агенти), то и дума не може да става за „надеждна разузнавателна информация“. Въпреки това, обаче, според заключенията е била проведена химическа атака, а отговорен за нея е Дамаск. Тези изводи са направени на основата на  косвени „доказателства“, добивани от социални мрежи като Facebook, Twitter и вече разобличени клипове в YouTube.

Докато френските служби са абсолютно убедени в това, че е имало химическа атака в Дума, извършена конкретно от правителствените сили, то в доклада пише (стр.4):

„Френските служби нямат информация, за да подкрепят теорията (theory), според която въоръжените групи в Гута биха искали да придобият или притежават химическо оръжие“.

Една малка забележка: „теория“ – това е потвърдена  и подкрепена на базата на експерименти и факти хипотеза. А хипотеза – това е предложено обяснение на дадено явление, твърдение, което трябва или да бъде доказано или да бъде отхвърлено. Така че в този случай не става дума за теория, а за хипотеза. Неразполагането на информация относно даден обект не отрича обективния факт на разработване и използване на химическо оръжие от страна на джихадистите (тук, тук, тук, тук, туктук, и тук).

И още (стр.4):

„Френските служби също така преценяват, че манипулирането на изображенията, разпространявани масово от събота, 7 април, не е достоверно, отчасти защото групите, намиращи се в Гута, нямат ресурси да осъществяват комуникационна операция в такава степен“.

След като френските служби не разполагат със свои оперативни работници на земята, то не биха могли да притежават достоверна информация относно ресурса и възможностите на терористите. С други думи, направената преценка е базирана на „надеждна разузнавателна информация“ от основния за западните служби „източник“, който е компрометираният филиал на Ал-Кайда и креатурата на MI6, известна като „Бели каски“ (виж Епизод 2, част VIII на монографията – Дисекция на западната пропаганда).

Според доклада френските служби категорично изключват манипулацията на снимките, както и постановъчния характер на така наречената химическа атака, независимо от факта, че същите тези „Бели каски“ разполагат с 24/7 сателитен интернет, непрекъсната възможност за ъплоуд на продуктите си, подвижни студия за видео и звукозаписи. Постановъчният характер на „инцидентите“, заснемани от „Белите каски“, категорично е доказан и даже не подлежи на дискутиране ((виж Епизод 2, част VIII на монографията – Дисекция на западната пропаганда).

Макар и да не са споменати директно прословутите „Бели каски“, то фактът, че изфабрикуваните от тях видео- и снимкови материали са сочени като „доказателства“ за „химическата атака“, потвърждава тезата, че именно те са основният източник на информация, въпреки че в доклада се посочват и други НПО-та, служещи като „източници“ на информация, отново с опетнена репутация:

1) Сирийско-американското медицинско общество (Syrian American Medical Society – SAMS) със седалище в щата Илинойс и финансирано от американското правителство. Активистите на тази организация са основно базирани в провинция Идлиб – гнездото на ислямистките групировки. Именно SAMS преди година обвини Дамаск в употреба на химическо оръжие в Хан Шейхун – първият изфабрикуван повод за военна агресия от встъпването на Тръмп в длъжност;

2) Съюз на организациите за медицински грижи и подпомагане (Union of Medical Care and Relief Organizations) – основан през януари 2012 г. във Франция. Едва ли може и дума да става за обективност.

Когато източникът е компрометиран, т.е, ненадежден, то няма как информацията, която той подава, да бъде считана за достоверна. Огромното количество видео- и снимкови материали, „изстреляни“ в социалните мрежи, YouTube и оттам копирани и разпространени от водещите западните медии, вече са разобличени, при това категорично: постановъчният характер на това, което е окачествено като „надеждна разузнавателна информация“, е неоспорим. Всичко около така наречената „химическа атака“ в Дума свидетелства за едно – False Flag.

Сирийското момче Хасан Диаб, представен в клипа на „Белите каски“ като жертва на химическа атака в Дума, разкри подробности за снимките. Източник: РИА Новости

 

Аргументи и факти: тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, и тук.

Според доклада отделенията на сирийския Център по изучаване и научни изследвания в Барза и Жамрая са били декларирани едва през 2018 г. „Първоначално тя (Сирия – бел. авт.)  не успя да декларира районите Барза и  Жамрая, правейки го в крайна сметка през 2018 г.“, се казва в разузнавателния доклад (стр. 4). Тогава възниква въпросът по какъв начин ОЗХО е получила достъп до съоръженията още през ноември 2017 г.

И докато в доклада се срещат определения от рода на „висока степен на убеденост“ (high degree of confidence – p. 2), много вероятно“ (very likely – p. 5), то заключението (стр. 6) на така наречения разузнавателен доклад е категорично:

„Въз основа на тази цялостна оценка и на разузнавателната информация, събрана от нашите служби, и при отсъствието до момента на химически проби, анализирани от нашите собствени лаборатории, Франция счита, че извън всякакво съмнение химическа атака  беше извършена срещу цивилни в Дума на 7 април 2018 г.; и че няма правдоподобен сценарий, различен от този на атака от сирийските въоръжени сили, като част от по-широка офанзива в анклава от Източна Гута“.

Тази пародия на „разузнавателен доклад“ е вторият по рода си резил за разузнавателните структури във Франция в рамките на една година: подобна жалка демонстрация на невежество наблюдавахме при аналогичен „разузнавателен доклад“ относно „химическата атака“ в Хан Шейхун от 4 април 2017 г.

Щеше да е смешно, но реално е трагично, защото подобни „разузнавателни доклади“ утре ще изправят света пред ядрена война. Животът на планетата зависи от тези имбецили във Вашингтон, Лондон и Париж. И ако все още няма ядрен армагедон и ние с вас сме живи и се радваме на живота, то това не се дължи на НАТО, САЩ, Франция, Великобритания, фалшива солидарност, лицемерие и други евроатлантически „ценности“, а на благоразумието на Кремъл и на професионализма на руските служби.

Нивото на достоверност на информацията на дадения доклад е 5 – липсва вероятност: не се потвърждава, отсъства логика, противоречи на друга информация по този въпрос.

Нивото на надеждност на източника е E – ненадежден: не може да му се има доверие поради липса на компетентност и история на невалидна (фалшива) информация.

(При проява на интерес ще направя пълен разбор на така наречения разузнавателен доклад с неговите противоречия, множеството допускания, недоказани твърдения, на чиято основа се правят заключенията – практика, която би следвало да бъде недопустима в разузнавателната общност.)

От момента на така наречената „химическа атака“ в град Дума (7 април 2018 г.) Тръмп, Мей и Макрон многократно заявяваха в уверение на това, че разполагат с достоверна разузнавателна информация, уличаваща Асад в използване на химическо оръжие срещу мирното население. Въпреки това въздушният удар срещу Сирия беше проведен непосредствено преди експертите от Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) да започнат своето разследване  в град Дума: ако Вашингтон, Париж и Лондон бяха убедени в своята правота, то те щяха да проведат военната си операция след публикуването на резултатите от разследването на ОЗХО, по този начин поне частично легитимирайки нелегитимните си от гледна точка на международното право действия срещу, а и на територията на  Сирия.

Въпросът е в това, че „трите грации“ бяха напълно наясно от самото начало на False flag, че ОЗХО няма как да намери несъществуващи доказателства срещу Асад (разбира се, „доказателства“ могат да бъдат и подхвърлени), тъй като никаква химическа атака не се е провеждала в град Дума. А в случай, че „тройката“ беше проявила търпение до обявяване на официалните резултати от разследването, то тя щеше да се лиши от така необходимия casus belli, което пък щеше да рефлектира на и без това омърсената репутация на САЩ, Франция и Британия на международната сцена. Затова и трябваше да избързат с нанасянето на удара, надявайки се, че по този начин биха могли даже и да предотвратят разследването на ОЗХО. А когато фалшификацията бъде разкрита, Тръмп, Макрон и Мей просто ще кажат, че разузнавателните служби са ги подвели – това вече сме го гледали два пъти – относно Ирак и относно Либия (виж Епизод 2, част I и Епизод 2, част II). Затова и предприеха удара без да са напълно готови, а операцията се оказа фарс.

От момента, в който Асад отказа да капитулира, той вече е набелязан за „дежурния виновен“, но и този мит вече е разбит: противно на това, в което ни убеждаваше западната пропаганда, върху която стъпи и измисленият предлог за нанасяне на ракетен обстрел по Сирия, прикрит зад фасадата на лицемерна и фалшива „загриженост“ относно съдбата на многострадалния сирийски народ, след освобождението на град Дума населението искрено ликува и приветства правителствените сили навсякъде в Източна Гута, включително и в Дума.

Ако същото това население само допреди няколко дни е било подложено за пореден път на химическа атака от „чудовищата“ Асад и Путин, остава необяснима радостта на хората по улиците на освободената територия. Ако Западът „спасява“ угнетения сирийски народ от „животното“ Асад, чудно защо тогава вместо народът да се вдигне и да свали Асад веднага след нанесената по Сирия ракетна атака, сирийски граждани в намиращите се в контролираната от правителствените сили територия се събират на спонтанни митинги в подкрепа на „животното“ Асад, развявайки сирийски и руски знамена, и срещу „хуманитарната“ операция, проведена от западните „филантропи“.

Източник: AFP 2018 / Louai Beshara

 

Подкрепата за Асад в Сирия е далеч по-голяма, отколкото същата за Тръмп, Макрон и Мей в САЩ, Франция и Великобритания. Както вече писах преди, чрез десетките си интервюта и изказвания, които специализиралият офталмология в Лондон (а не в Москва) доктор Башар Асад дава и прави, откакто Сирия е във война, той демонстрира ерудиция, уравновесеност, съобразителност, адекватност, резон и логика – качества, които лидерите на САЩ, Великобритания и Франция все още не са доказали, че притежават.

Ето защо, въпреки многобройните обвинения за използване на химическо оръжие от страна на сирийските власти, въпреки неадекватните изводи на пародийния „разузнавателен доклад“ на френските служби, Дамаск със сигурност няма мотив за използване на химическо оръжие, 1) саботирайки по този начин собствения си успех, 2) дискредитирайки най-верните си съюзници в лицето на Техеран и Москва, 3) де факто предоставяйки casus belli на Вашингтон, Лондон и Париж, които се заканиха да нанесат ракетен и бомбен удар срещу Асад в случай, че използва химическо оръжие, 4) унищожавайки всичко постигнато през последните две години и половина, 5) значително увеличавайки вероятността да последва съдбата на Хусейн и Кадафи, 6) довеждайки по тозин начин до сигурен разпад на Сирия.

Асад не би направил и нито крачка, без да се консултира с Москва и да получи зелена светлина за евентуалните си действия. Същевременно, на фона на пълномащабната хибридна война срещу Русия (във всеки един от основните домейни) и очевидно успешни бойни действия срещу антиправителствените сили, използването на химическо оръжие, още повече пък срещу мирно население, е абсурд от гледна точка на военната наука.

Единствените, които имат мотив от подобен род провокации – това са: 1) курираните от Запада ислямисти и 2) Западът и някои от близкоизточните му съюзници, предимно Израел и Саудитска Арабия.

И ако френските служби са неспособни да видят очевидното, то по-добре Макрон да ги разпусне, за да не „трошат“ парите на народа.

Без да се спирам подробно, само ще отбележа, че САЩ също не разполагат с доказателства, а доводите им са също така неадекватни, което става очевидно в хода на пресконференцията на Пентагона. На въпрос с какви доказателства разполагат САЩ относно използването на хлор в Дума и уличаващи Асад в провеждането на химическата атака, Дана Уайт отговаря:

„Ние все още оценяваме, но както каза секретарят (по отбраната) снощи, той е убеден в доказателствата, които вече имахме и затова той препоръча това – ударите снощи. Но ние все още оценяваме и получаваме подробности и ще можем да предоставим повече подробности, когато ги имаме“.

Доказателства не са представени, но генерал Матис е убеден в тях. И забележете – процесът на оценка не е завършен, т.е. не може да има разузнавателен доклад, но решението е взето, което доказва хипотезата, че ударът е предварително подготвен и не е в резултат на така и недоказаната „химическа атака“. Ако поне някакви доказателства съществуваха, както твърди Уайт, то те трябваше да бъдат представени. А когато няма достатъчно убедителни доказателства, подобен удар срещу суверенна държава е международно престъпление. За съжаление в наше време престъпниците са по-силни от международното право.

И понеже журналистът не получава отговор, а увъртания и общи приказки, (така характерни за западните режими днес), то той отново задава същия въпрос: „Можете ли да ни дадете представа какви доказателства имате?“

Вторият опит за отговор на Уайт е също толкова нелеп: „Различни – има различни разузнавателни данни и няма да говоря за това. Но когато имаме повече доказателства и подробности, аз ще … ще ти отговоря, Том“.

Към края на конференцията същият журналист (Том) отново задава своя въпрос: „Казахте, ‘ние сме много уверени в доказателствата, които имаме’. Сега Русия и Сирия отрекоха използването на химическо оръжие. Просто се чудя защо не споделите вашите доказателства със света? Адлай Стивънсън (постоянен представител на САЩ в Съвета за сигурност на ООН в периода 1961-1965) постъпи отлично, като отиде в ООН през 1962 с доказателства относно нарастването на военните сили и средства на Русия в Куба. Защо не направите нещо подобно, особено ако има съмнения?

Уайт: „Е, за нас съмнения няма“.

Том: „Защо тогава не споделите доказателствата?“

Уайт: „Първо, много от това е свързано с разузнаване. И ще съм много щастлива да покажа доказателства, ако мога. Но бяхме много уверени в решенията, които направихме“.

Събитията около Кубинската криза от октомври 1962 бяха изключително свързани с разузнаването, поради и което САЩ представиха пред света обективна разузнавалтена информация.

Това, с което САЩ разполагат, са снимки и кадри от кинопродукция, защото ако САЩ разполагаха с доказателства, то те отдавна щяха да бъдат представени в ООН, а Дана Уайт нямаше да говори общи приказки, които звучат смешно. Защото, когато даден индивид в съда се обвинява в извършване на престъпление, то убедеността на обвинителя не е равносилна на доказателства. Постановъчният характер е очевиден.

Скучни сте, момиченца, както неведнъж се обръща към Запада Владимир Путин, осмивайки нелепата до абсурдност, не, до малоумие реторика на лидерите на „цивилизования свят“.

На 16 април 2018 aдмирал Алън Уилям Джон Уест (Alan William John West), изразявайки съмнения към  официалната позиция на Вашингтон, Лондон и Париж относно предполагаемата химическа атака в Дума и обвиненията към Асад, заявява, че очаква още химически атаки в Сирия от страна на антиправителствените сили с цел провокация и дискредитиране на Дамаск и убеждаването на Запада в нанасяне на поредния ракетен удар срещу правителствените сили.

 “Знаем, че в миналото някои от ислямските групи са използвали химикали и, разбира се, би имало огромно предимство за тях, лепвайки етикет на атаката, като идваща от Асад“, казва адмиралът.

Адмиралът допуска, че така наречената разузнавателна информация, с която Макрон твърди, че разполага, е по същество false intelligence. В това, което Макрон нарича „разузнавателна информация“, и дума не става за информация, събрана от агенти (агентурно разузнаване, внедрени служители, разпит на местни жители и т.н.). Ето как Вашингтон, Париж и Лондон принасят в жертва професионализма на собствените си разузнавателни структури, дискредитирайки ги пред света, когато твърдят, че разполагат с разузнавателна информация, а всъщност привеждат като „доказателства“ снимки от Facebook, Twitter и видео от YouTube с участието на „Белите каски“.

Джон Уест твърди още, че когато е бил на активна служба, върху него е оказван политичеси натиск да оправдае бомбардирането на позициите на босненските сърби от страна на британските ВВС: „Върху мен беше оказан огромен политически натиск да се опитам и да кажа, че нашата бомбардировъчна кампания в Босна постигаше всякакви неща, което не беше така. Бях подложен на огромен натиск, така че знам, че тези неща се случват“.

Журналистката Анита Маквей (Annita McVeigh)  е толкова стресирана от откровеността на адмирала, че даже изразява опасения от това, че той разобличава лъжите на Франция, Великобритания и САЩ в момента, когато между тях и Русия се води информационна война:

“Като се има предвид, че се намираме в информационна война с Русия на толкова много фронтове, смятате ли, че е непрепоръчително да заявявате това така  публично, като се има предвид вашата позиция и профил, няма ли опасност да замърсите водите“, пита журналистката.  Щеше да е смешно, ако не беше трагично.

 „Мисля, че отговорът е, че ако има истинско безпокойство, нека го изясним, ако [Асад] не го е направил, това е изключително лоша новина. Ако Асад не е извършил атаката, мисля, че си струва да бъде ясно. Мисля, че политиката на правителството ни към Асад не е умна от 2013 г. насам“, отговаря бившият топ военен разузнавач.

Кой е Алън Уилям Джон Уест? – Шеф на британското военно разузнаване – Difense Intelligence (DI) в периода 1997-2000, командващ флота на ВМС на Великобритания (2000-2002), Първи морски лорд (професионален главнокомандващ на Кралския военноморски флот на Великобритания и всички Военноморски сили на Великобритания) в периода 2002-2006, младши държавен секретар по сигурност и борба с тероризма на Обединеното кралство (2007-2010).

Военната история свидетелства, че към употреба на химическо оръжие или въобще оръжие за масово поразяване прибягва:

– Воюващата страна, която или се стреми да спечели инициативата във воденето на бойните действия или е застрашена да я загуби, или вече е изгубила. Оръжието за масово поразяване се използва като крайно средство (last resort) с цел нанасяне максимален брой загуби в жива сила, което евентуално би довело до спечелване, удържане или възвръщане на инициативата в хода на боя;

– Воюващата страна, която осъзнава своята безизходица и неизбежно поражение, поради което се стреми да нанесе максимален урон на побеждаващия противник;

– Воюващата страна, която има за цел нанасяне на възможно най-големи щети сред мирното население, подкрепящо противниковата страна с цел деморализация на населението и загуба на бойния дух сред противниковите сили (военно и политическо ръководство).

Нито едно от трите условия не са налице при Асад, който от края на 2015 г. уверено удържа инициативата и печели битка след битка. Даже и когато Асад губеше, правителствените сили не прибегнаха до такова крайно средство като използване на химическо оръжие.

Следва част 2…

*Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на автора чрез запитване до изданието Memoria de Futuro.

Приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да бъдете дарители, можете да ни подкрепите ТУК по БАНКОВ ПЪТ или чрез PayPal.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Иван Запрянов

Иван Запрянов

Иван Запрянов е военен експерт по отбрана и сигурност. Завършва НВУ „Васил Левски” – В. Търново, специалност „Войсково разузнаване“. Служи в бригада „Специални сили“. През 2004-2005 участва в мисията за следвоенно възстановяване на Ирак в състава на 4-ти пехотен батальон. През 2010 участва в мисията на ISAF в състава на 18-ти български контингент в Афганистан. Завършил е курсовете „Подбор и обучение на оператори от специалните сили“ и „Граждански дейности“ във Форт Браг, Северна Каролина, САЩ. Дипломира се в Командно-щабния колеж на Университета на Морската пехота, Куантико, САЩ. През 2014 завършва магистратура „Анализ на отбраната“ във Военноморското следдипломно училище в Монтерей, САЩ. Завършил е Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“.

 1. Емилия каза:

  Нямам думи. Прочетох го на един дъх. Очаквам част 2. Респект!

 2. Илиян Кирчев каза:

  Чудно кога ще престанат да лъжат тези наши „съюзници“. Нямат ли срам, нямат ли съвест, нямат ли чест, достойнство. Тези три държави са новата кафява чума. Ванга ще излезе права и светът ще се обедини около Русия. Англосаксите днес са най-голямата заплаха за човечеството. Публикувайте втората част по-бързо ако обичате!

 3. Антонио каза:

  Много е професионално да си поставяш сам въпроси и да им отговаряш и да ги доказваш!
  Ще ви задам и аз няколко и надявам се “специалист” като г-н Запрянов, да прояви своя “професионализъм” и да отговори:
  1. Има ли приета резолюция на ООН, за участието на Русия във военни действия и дистабилизиране на региона?
  2. Ще отречете ли участието на Русия в тридневните непрестанни бомбандировки на Дума над жени и деца, недопускайки медицински екипи и хуманитарна помощ?
  3. Руските бомби не разрушиха ли 11 болници, докато имаше пациенти вътре?
  4. Русия бомбандира ли и училище, в момент на провеждането на учебни занятия в него?
  Русия не стопира ли всяка резолюция за решаване на конфликта, с вето?
  5. Защо Русия не допуска разследване за евентуални химически атаки, налагайки 11 пъти вето в ООН? Няма ли интерес да докаже невинността си?
  6. Русия не е ли единствената страна, която присъства в Сирия през целия конфликт?
  7. Отричате ли, че Русия има интерес конфликта да продължава, за да не се реализират проектите за изграждане на газова тръба към Европа, от Катар и Иран?
  8. Разбиването на монопола на Газпром, за доставка на газ в Европа, не е ли достатъчен мотив за Русия, за да се поддържа постоянен конфликт?
  9. Какъв е интереса на Европа и САЩ, конфликта да продължава?
  10. За частните руски прокси армии има ли резолюция на ООН? Ако не, не е ли по-правилно да се говори за тях, като за терористи?
  11. НАТО ли извършва подривна дейност и хибридна война срещу Русия или Русия над държави членки на Алианса?

  Спирам до тук, но остават още много въпроси! За окупацията на Украйна, за десетките убииства на свидетели в дела срещу Русия, из цяла Европа, за водените хибридни войни в държавите от бившият соц-лагер, за доказаните намеси в избори из целия свят, за убийствата на журналисти и опозиционери…
  Ако Русия нарушава споразумения и договори и извършва целенасочени действия срещу други държави, Запада трябва ли да се чувства гузен, дори и ако се докаже, че не е имало химическа атака? Защото цялата увлекателна, но манипулативна статия, е малко като типичното съветско оправдание – “А вие защо си биете негрите?”, с което обикновенно “доказват” своята невинност!

  • Радко Иванов каза:

   Повръща ми се от едни и същи опорни точки на русофобите-слуги на убийци подкрепящи терористи
   Ето и отговорите на въпросите, придружени със жалки обвинения:
   „1. Има ли приета резолюция на ООН, за участието на Русия във военни действия и дистабилизиране на региона?“
   Отговор: Съгласно Устава на ООН дадена държава може да провежда военна операция на територията на чужда държава или при резолюция на ООН или при покана на чуждата държава. Русия и Иран са единствените държави, които са в Сирия законно. Относно дестабилизирането – това е версията на онези, които подкрепят активно тероризма. Няма терористичен акт в Европа през последните близо 20 години, който да не е извършен от САЩ и Великобритания – включително и онзи в метрото в Лондон, а така също и 9/11 в САЩ – очевиден факт според инженери, физици, архитекти, специалнисти по подривни работи. Ако не беше Русия досега Европа в частност България щеше да бъда залята отдавна с терористи и да е част от халифата, който САЩ създаде и подкрепя досега.
   „2. Ще отречете ли участието на Русия в тридневните непрестанни бомбандировки на Дума над жени и деца, недопускайки медицински екипи и хуманитарна помощ?“
   Отговор: Подобни твърдения са абсолютно в същия дух на обвиненията за използване на химическо оръжие. Няма как Русия да върши действия, които изцяло облагодетелстват западната пропагандна линия. Факт е че хиляди жители на Дума ежедневно напускаха града, а въобще в Източна Гута беше проведена най-голямата хуманитарна операция. Виж, твоите господари, курво русофобска, избиват хиляди жители на Мосул и Рака. Това са доказани факти, а не голословни обвинения. Авторът го е написал. Сирийците по форумите го потвърждават – Асад се ползва с подкрепата на своя народ. Ако не беше така, нямаше как да издържи 7 години. Категорично. Ако мирните жители са бомбардирани от Асад и Путин то те няма как да се предадат, а напротив – ще си воюват на страната на терористите, които създадоха и спонсорират САЩ и други страни.
   „3. Руските бомби не разрушиха ли 11 болници, докато имаше пациенти вътре?“
   Отговор: В град Дума има една единствена болница, която работи. Малоумните ти въпроси не спират. САЩ не разрушиха ли 1500 болници в Ирак и над 400 в Сирия? Доказатествата къде са? Стотици репортажи потвърждават, че сградите на болниците се превръщат в щабове – това е стара тактика. Даже гърците по времето на ВСВ използват подобна тактика, но на германците не им дреме и им разпукват Партенона. Терористите се крият в болници и джамии. САЩ са унищожили стотици болници и джамии поради тази причина.
   А вашите твърдения са от белите касли – терористична организация. Няма народ, който да бъде избиван от лидера си и все още да го подкрепя. Ако Асад наистина беше избивал своя народ, то досега САЩ отдавна да са предприели пълномащабна операция – не за да помогнат на народа, а като повод.Това, което е доказано е използването на оръжие за масово поразяване от САЩ срещу цивилни в Ирак, Афганистан, Сърбия и Сирия.
   „4. Русия бомбандира ли и училище, в момент на провеждането на учебни занятия в него?
   Русия не стопира ли всяка резолюция за решаване на конфликта, с вето?“
   Отговор: И къде е това училище? Да не би да беше в Алепо? Ако не беше тъпо американско зомби щеше да знаеш, че случаят отдавна беше разобличен – тотална постановка. А ако беше чел на автора и останалите публикации щеше да видиш даже и как гримират момиченцата – ученички в това твое училище. Относно ветото – колко от проекторезолюциите си чел? Всичките са изучени от мен. Нито една проекторезолюция от САЩ няма за цел решаването на конфликта, а напротив – задълбочаването. САЩ и съюзниците им са нарушили всяка една резолюция по Сирия до момента. Това е факт. Останалото са спекулации.
   „5. Защо Русия не допуска разследване за евентуални химически атаки, налагайки 11 пъти вето в ООН? Няма ли интерес да докаже невинността си?“
   Отговор: САЩ предложиха една проекторезолюция, а Русия – две резолюции по този въпрос. В текста на тази на САЩ директно се обвинява Асад. Осъзнаваш ли невалидността на тези проекти на резолюции? Русия настояваше за разследване в Хан Шейхун, но Западът категорично отказа. ОЗХО в момента са в Дума по покана на Русия и Сирия, въпреки съпротивата на онези, които нападнаха Сирия.
   „6. Русия не е ли единствената страна, която присъства в Сирия през целия конфликт?“
   Отговор: Русия участва активно в операцията срещу терористите на 30 септември 2015. Година по-рано САЩ имат там свои специални сили, заедно с военни на още 14 страни от НАТО. Когато Русия се намеси в Сирия 80% от територията беше под контрола на терористите, срещу които уж западът воюваше вече година.

   7. Отричате ли, че Русия има интерес конфликта да продължава, за да не се реализират проектите за изграждане на газова тръба към Европа, от Катар и Иран?
   Отговор: Естествено, че Русия има интерес. Въпросът е, че проектът на Русия си вървеше по план, когато се запали войната. Тоест не Русия се опита да провали американския проект, а САЩ се опитват да провалят руския проект, което е част от общата война срещу Русия. Какво се случи с Южен поток и какво се случва в момента със Северен поток 2? Кой възпрепятства тези изгодни за Европа и против интересите на САЩ проекта? Препоръчвам ви да прочетете цялата поредица и там ще намерите отговорите на въпросите защо Русия е в Сирия и защо САЩ воюват в Близкия Изток. Тероризмът в Близкия Изток е създаден от САЩ и Великобритания – категорично доказано. Целта му – инструмент срещу СССР, а сега срещу Русия. Това е така очевидно.

   8. Разбиването на монопола на Газпром, за доставка на газ в Европа, не е ли достатъчен мотив за Русия, за да се поддържа постоянен конфликт?
   Отговор: Постоянният конфликт в Близкия Изток е в интерес единствено на САЩ. Няма как Русия да има интерес от война в непосредствена близост до своите граници. САЩ умишлено дестабилизират райони около Русия, за да не може Русия да се съсредоточи върху вътрешните си проблеми, както и да разшири сферата си на влияние в Южна и Централна Америка. Няма как да бъде разбит монопола на Газпром, защото това ще означава 2 пъти по-скъп газ за Европа и съсипване на немската икономика – тотална криза за Европа. Печелившите – САЩ. Германия първа разреши строителството на Северен поток-2. Ако ЕС не печели от евтиния руски газ, то нямаше как вече да се говори и за Северен поток-3. Докато САЩ работят точно в противното направление – слаба Европа е целта на САЩ от един век насам, а преди това тази цел преследваше Британската империя.
   9. Какъв е интереса на Европа и САЩ, конфликта да продължава?
   Отговор: Интересът на Европа и Русия е нулев, а на САЩ е чудовищен. Същият интерес, който САЩ имаха при унищожаването на Ирак, Либия, Югославия, създаването на Ал-Кайда. Дестабилизиран и във война Близък Изток означава милиони бежанци – от това страда цяла Европа, а САЩ печелят. Десетки хиляди терористи, които трябваше да се насочат към Русия – печели САЩ.
   Интересът на САЩ там е свалянето на проруското правителство, ликвидирането на руските бази и война срещу Иран. Чети официалните изявления на американския елит и ще го чуеш. Виж какво казва Тръмп, Матис, Помпео – режимът в Иран трябва да бъде сменен. Това казват.

   10. За частните руски прокси армии има ли резолюция на ООН? Ако не, не е ли по-правилно да се говори за тях, като за терористи?
   Отговор: Частите руски прокси армии? Нещо не сте наясно с терминологията. Няма как хем да са руски, хем да са прокси. Частните охранителни компании в Сирия са на абсолютно законна основа – охраняват обекти на Русия, включително и нефтени. Всичко става с разрешението не Сирия, за което не се изисква резолюция на ООН. НАТО окупира България. САЩ имат 6 бази. Има ли резолюция на ООН? Няма, защото България разрешава.

   11. НАТО ли извършва подривна дейност и хибридна война срещу Русия или Русия над държави членки на Алианса?
   Отговор: НАТО е инструмент на САЩ, за което са писали десетки американски учени. САЩ докара войски на границата с Русия, построявайки общо 40 бази в страните от Източна Еврпа, разполагайки над 350 танка, 800 бронирани машини и огромен брой установки за изстрелване на „Патриоти“. Не Русия разположи свои бази в Канада или Мексико. Русия даже закри базата си на Куба. САЩ подкрепяха терористите в Чечня. САЩ осъществиха 14 революции в бивши съветски републики, сменяйки незаконно правителствата, включително и последният преврат в Киев – дело на САЩ. Всичко около Русия САЩ го дестабилизират. Грузия беше използвана срещу Русия през цялото време. Сега САЩ дестабилизират Армения. Вие сляп ли сте? Какво изобщо образование имате?
   За коя окупация на Украйна? Защо Украйна не обяви война на Русия тогава? България е окупирана от САЩ – хиляди американски войници са в България. Доказани намеси? И къде са „доказани“? САЩ имат 400 военни интервенции и над 700 пъти намеса в изборите на други държави, включително 5 пъти в България – американски автори го пишат, а не руски. Убийства на журналисти? Ха, и кое е доказано, че зад убийството стои Путин? САЩ чрес службите са убили над 500 души, които се опитваха да докажат истината за 9/11. Движението „Окупирай Уолстрийт“ беше смазано, а лидерите му – физически отстранени. ЦРУ има лиценз за убиване. Британия системно убива руски престъпници-олигарси и шпиони. Доказано. Британия уби и Георги Марков – факт.
   Русия не е нарушила нито едно споразумение, докато САЩ непрекъснато го правят. Виждам, че за вас стотиците милиони избити мирни жители по света са без значение, щом за това са западните страни. 4 милиона избити във Виетнам само. 2 милиона в Корея. 2.5 милиона общо загинали в Ирак за двете войни. Безброй преврати и поставяне на кървави режими – всяка страна от Южна и Централна Америка, повечето от страните от Югоизточна Азия – всички те са жертва на САЩ. Десетки милиони жертви на режимите, инсталирани от САЩ.
   Опорните точки на русофобите-слепци са жалки. Русофобите така мразят Русия, че оправадават абсолютно всяко едно престъпление на господарите си убийци. Даже в САЩ броят на хората, които виждат реалната картина се увеличава с всеки ден, а зомбитата чуждопоклонници продължават да се кланят на онези, които бомбардираха София, избивайки хиляди жени и деца. България беше 5 века под турско заради запада, който подкрепяше Турция срещу Русия през цялото време. Но това е друга тема. Прочетете всичките статии на автора, за да добиете пълна представа – аз тези статии ги изучавам и преподавам в университета.

  • Детелина каза:

   Както всеки русофоб говори по всичко друго, но не и конкретно по темата, а тя е престъпната агресия срещу суверенна държава. И понеже русофобите няма какво да кажат, понеже статията е бетон, образно казано, започват да носят вода от девет кладенеца. Обвиняват Русия за всичко, но накрая този ми завърша – ама сега вие да не обвинявате САЩ за негрите. Позорно същество, около 100 милиона само са жертвите сред негрите. 100 милиона са избитите индианци, аборигени в Америка, Австралия, Нова Зеландия. Десетки милиони са жертвите в Китай, десетки милиони са жертвите в Индия. Англичаните първи използват бойни отровни вещества. САЩ са използвали всички оръжия за масово поразяване срещу цивилни – умишлено! И този слуга на рогатия има арогантността да обвинява Русия. Европа два пъти е спасявана благодарение на Русия! България съществува благодарение на Русия. Русия плати Независимостта на България. Срамувам се от такива „българи“, които мразят майките си. Вие сте позор, погнуса, зараза, раково образувание, тумор. Господин Иванов, отговорите Ви са достойни! Поздравления!

  • KILL RUSSOPHOBE каза:

   Опитало се русофобчето-идиотче да каже нещо, а ма се осрало.

  • Отец Иван каза:

   Антонио, защо хабиш въздуха на този свят?

 4. Радко Иванов каза:

  Истината боли. Да, черен ден за русофобите и поддръжниците на тероризма.

 5. Тошко Тодоров каза:

  Господин Запрянов, страхотна дисекция на лъжите на тези престъпници, причинили смъртта на стотици милиони по света!
  Монографията Ви трябва да бъде преведена на английски и руски! Обезателно!
  Очаквам продължението!

 6. Няма значение каза:

  Тази първа част също се дели на две части, като първата е позициите на страните, а втората е позицията на автора. Предполагам че продължението ще бъде изцяло позицията на автора, защото ми допада. Интересно пишеш, младежо. Дерзай и не се предавай!

 7. Без име :-) каза:

  Благодаря на автора за признанието на лорд Уест, проспал съм го :-). Направо съм потресен от бездарието на режисьорите след като такива като него са изпаднали в ужас за да стигнат до такова признание!

  Не кой да е а ген. Тони Томас, автора следва да знае на кое командване той стои начело, „признава“, че руснаците изглежда са „изключили“ не кой да е а самия ЕС-130Н, перлата на РЕБ операциите на авиацията :-).

  http://www.af.mil/About-Us/Fact-Sheets/Display/Article/104550/ec-130h-compass-call/

 8. Без име :-) каза:

  Иначе всичките тези ракети имат недостатъка да са дозвукови, т.е. със скороста на пътнически самолети, т.е. захванати са лесна цел, относително ;-). Трика е да не ги допуснеш близо до целта, когато започва да ги навежда системата за нощно виждане. Ето ви го от производител как изглежда/работи. Не, че и това няма контра, но е много скъпа.

  http://www.intevac.com/wp-content/uploads/2018/01/PDS0005_rC-LIVAR-M506-Gated-SWIR-Camera-System.pdf

  Вероятно, масово, единствените ракети поразили целите са JASSМ а не JASSM-ER . Автора да се коригира, американците се коригираха след като руснаците им казаха, че имат вече две от ракетите им и са заминали за Русия :-))). А това е най-новата крилата ракета, която се използва за първи път в тоя удар, т.е. така да се каже е била „девствена“ ;-)=, т.е. нямат и „отпечатъка“.

  • Няма значение каза:

   Еее, не бързай чак толкова. Това е само първата част :) Авторът грешки не прави – работя с него от 15 години ;) Споко. Де да беше само С-130. Провери какво казва бившия шеф на EW на US Armry. ;) В Сирия това е система ;) Предполагам знаеш ;) през ден има самолети заглушени. САЩ се оплетоха в лъжите си. Ти как мислиш? Коя ракета е била – обикновената или с увеличения радиус? Смятам, че беше новата, но се наакаха. Е, не бива да се подценяват тези крилати ракети. Все пак направиха сума пакости преди това. Просто Русия е добра. Нека отдадем необходимото на Русия. ;)

   • Без име :-) каза:

    След като и двете сили признаха, че ракетата е базовата версия, нямам причина, сериозна, да не им вярвам. Освен ако не допуснем, че Путин и Тръмп са се договорили след удара ;-))).

    Но всеки случай срещата на Тръмп и Макрон е пълно фиаско за френския президент и Доналдът не пропусна да му се подиграе и то публично, а американските коментатори го осмяха допълнително :-).

    https://www.youtube.com/watch?v=femvDR7B2cU

    По въпроса за ракетите, те са бъдещето за атака на смислено организирано ПВО. Не само от военно-техническа а и от финансова гледна точка.

    Самолетите са прекалено скъпи и особено на самолетоносач. Само за инфо – например F35 папка 9т. керосин за една мисия, 9000т. на самолетоносача. Т.е. мисия с всички самолети в операция ще изпапка горивото за няколко дена. Това са около 3000 авиочаса или 2.5 дена за всчики самолети на самолетоносача. И презареждане от танкер, потенциално най-слабата позиция на самолетоносача е именно презареждането с гориво за самолетите :-), на всеки три дена !!!

    Докато една „търговска“ барака посред океана може да се окаже подобно на това филмче за дрона носител на крилати ракети. Т.е. всяко уважаващи себе си ПВО следва да си направи антиракетите евтини и умни. Това го разбраха и руснаците и разработиха Калибрите. Така, че играта на Стражари и Апаши продължава, но на качествено друго равнище.

    Идеята за „boot on the ground“ ер правилна, но тогава въпроса за използването на толкова много ракети за една сграда, около 100млн. долара ракети и незнайно колко логистични разходи, превръща режисьрите на спектакъла в финасови прахосници.

    Че да бяха я взривили със спецове на земята, щеше да е далеч по-евтино и ефикасно.

    Което поставя пак големия въпрос каква е целта на тая операция ако от военно-техническо-финансова гледна точка тя е фиаско ???

    • Няма значение каза:

     Все пак може само да се предполага относно ракетите. Макензи съобщи, а след няколко дни се коригираха, но защо чак тогава? Нещо ми намирисва тук. Няма как ти да докладваш за твоята операция и да не знаеш. Тези неща се решават предварително и се знаят наизуст. Склонен съм да вярва, че бяха ER-версията. А и нали знаеш – един път като си го казал, после колкото и да се отричаш, късно е чадо. Той привеждаше чак и аргументи, че става въпроси за новата версия. Даже и „старата’ далеч не е стара, а си е направо нова. Да не забравяме, че и русите казаха 71 ракети, а после редуцираха незначително бройката. Никой от нас не разполага с информация 100%. Предполагаме. Но си беше излагация. Ф-35 изобщо не е 5-то поколение. Нито аеродинамика, нито въоръжение. Провал след провал. Рашките имаха системата за целеуказване интегрирана в шлема още пред 3 десетилетия, а тези чак сега ще я приемат. Както казваше един мой колега пилот на Ф-22 – самолет от пето поколение с въоръжение от 4 поколение. Предпочитам Су-35. Ако имахме държава – или него или Миг-35. Грипен, но поне новата версия, която е преход между 4 и 5 поколение, иначе когато другите имат 6 поколение, не ще сме си с 4-то… ако изобщо имаме армия, ВВС, пилоти и так далее. ;) Ще видим кои още страни ще изгорят да купят този боклук ф-35.

     • Без име :-) каза:

      Др. Коп направи сравнението мноого отдавна. Ама нашенците предпочитат вицовете разказвани от полуграмотни „журналисти“ :-). Не знам какво може да се направи по този въпрос, имам в предвид практически.

      По метриката му:
      Ф35 е … -10 :-)))
      Су35 е … +1

      http://www.ausairpower.net/jsf.html

      Разбира се ако той бе политкоректен Логхийд щяха да му дадат сигурно почетно място в борда им ;-). Вместо това ги маргинализираха, като много подобни.

      Иде ми на ум Майкъл Рупърт, когото дори д-р Пол Крейг Робъртс даде като пример какво се случва с честните разследващи журналисти в последното интервю с него, което постнах в другата тема на Христина.

      Турците се бяха напънали да купят 100-на ;-))).

  • Няма значение каза:

   Все още най-сигурното си остава с boots on the ground и не кои да са, а SPECOPS, detect & engage. Защо бяха успешни в Пустинна буря, сещаш се нали ;)

 9. Без име :-) каза:

  Ей ви примерен сценарий, от самия производител на ракетите, Логхийд-Мартин. Ф35 за сега май не е толкова невидим колкото се очакваше ;-).

  https://www.youtube.com/watch?v=xZ7opprDyx4

  • Няма значение каза:

   Евтина пропаганда ;) няма как ракетите Скъд да са просто ей така на средата на нивата. Това са вицове. Същата работа и с кораба. Досега тази ракета отдавна да беше размазана я от ракети я от АК630, Каштан, Панцир морски вариант и тн. Краварите са силни на анимации, но срещу A2/AD са пълна трагедия ;)

  • Няма значение каза:

   И като говорим за анимация на мен ето това старо видео ми харесва . А и концепцията вече до голяма степен е реализирана.

   https://www.youtube.com/watch?v=Cp7mM2TP_1A

   • Няма значение каза:

    Ясно е, че далеч не е така просто, но е също толкова вероятно, колкото онова на краварите ;)

 10. Няма значение каза:

  Виж това вече е самата реалност
  https://www.youtube.com/watch?v=jYBhfXqIn_Q

 11. Въпрос каза:

  Авторът се е постарал. За пореден път. Въпреки, че имам резерви към анализаторските му умения. Но това – как да е….
  Идва ми в малко повече всичко това написаното, знаейки, че Иван в момента е на натовска длъжност и ще заеме друга такава в чужбина след месеци. Възниква в мен въпросът кога той говори истината – когато пише тук с анти-нато риторика и очевадно с про-Путинска или когато се явява в МО по конкурси за курсове и длъжности в Щатите и НАТО, където със сигурност говори про-натовски. Или говоренето няма значение, щом чичо Наско (Запрянов) е зад гърба. Всичко това за пореден път ме убеждава, че съвременната БА е една абсолютна кочина и НАТО-то е само за лична изгода.
  Извинявам се предварително на засегнатите.

  • Отговор каза:

   Ееех, завииииист. Кочина е армията зарадаи боклуци като теб, атлантико! Щом говориш за автора по такъв начин, значи го познаваш. Наричаш го Иван. Обади му се тогава и го питай! Злобните и завистливи мизерни душици като теб съществуваха и преди 89, има ги и сега. Много ви тежи на вас доносниците истината. И тогава оцелявахте с доноси и сега така си вадите хляба. Като имаш резерви към анализаторските му умения пиши тук или пък направо на него. Няма да се очудя да си някой боклук който даже е и приятел с него във фейса. Или ти така си възпитан – да си роб, да си слуга, да си мълчиш щом си добре. Е, има хора, които има морал и съвест. Хора за които истината и свободата са по-ценни отколкото лицемерието . На него не генерал Запрянов му е роднина, а лично Владимир Путин, нещастен помияр. Ти да не би да се страхуваш, че скоро ще се прибираш а? Има свобода на словото, боклук, която е гарантирана от Конституцията. Няма нато няма вато,няма бато. Ако онези, които са те изсрали са те възпитавали да се нагаждаш, е него са го възпитали да е с изправена глава, помияр.

  • KILL RUSSOPHOBE каза:

   Към пронатовската курва: кочина е била на майка ти путката, където свинята е влезнала и след 6 месеца си се появил ти, потрес

  • Повръща ми се от нещастници каза:

   И ние като твои колеги също имаме огромни резерви към твоите командирски качества, както и към сексуалните ти влечения, независимо от факта, че имаш деца. Да ме подсетиш кой войник или сержант или офицер където си служил ще каже добра дума по твой адрес? Колко пъти прецакваше твоите колеги, включително и последния път преди да заминеш в нарушаване на правилника? Тук вече бяха ти го написали. Ако си смел и ако си мъж питай го лично! Ама не ти стиска, защото той е личност с авторитет и сред подчинени и сред равни и сред началници, а ти си мишка.

  • Иван Радков каза:

   От тази статия едно е ясно: шизофренното раздвоение на автора. А в разузнаването (вкл. и военното) всеки факт може да се тълкува нееднозначно. Жалко за този сайт, защото в коментарите не виждам аргументи, а само гнусни лични нападки.

   • Мирчев каза:

    Брей, а ти пък представи страхотни аргументи. Кретен Много сте куражлий, ананимни прасета.

   • На радко батко му каза:

    Ето го и поредният „военен разузнавач“. Изразяваш съжаление за съдържанието на коментарите с „гнусни лични нападки“, а ти самият обиждаш. Нека ти кажа като военен психолог – ето това твоето е пример за шизифренично раздвоение. И кой факт може да се тълкува нееднозначно? Кой нападна Сирия ли? Или кой има интерес от „химическа атака“ ли? Жалко за сайта, че не може автоматически да преценя кретените и да не ги допуска до страницата. Много жалко!

   • Ролер Христов каза:

    Господин Олигофренов, мога да Ви уверя, че разузнаването показа следния факт източникът на „Смехуркo“ и „Иван Радков“ е идентичен.

   • Отец Иван каза:

    Много разузнавачи станахте бе, помияри. Няма тълкуване в разузнаването, олигофрен, има допускания и факти, това е. Аз виждам единствено факти, безупречни факти.

  • На радко батко му каза:

   Въпрос към смехуркото: всеки, който е с фамилия Живков, дали е роднина на Тодор Живков? Всеки, който е с фамилия Иванов дали е роднина на космонавта Иванов? Дали Валери Симеонов и бившият началник на ГЩ Симеон Симеонов са братя? Егати и излагацията – генералът е към ДПС, а Валката ненавижда ДПС. Дали всеки, който е Димитров е пра-пра-пра… внук на Георги Димитров и е долен комунист? Дали всеки с фамилията Василев и роднина на генерал Василев (а кой от всичките генерали с тази фамилия)? Дали всеки с фамилията Борисов е роднина на Бойко Борисов? Рядко тъпо парче си.

  • Потомък каза:

   Като ти идва малко в повече – самоубий се. И на мен ми идва в повече като знам, че си фурнаджийска лопата и сменяш партия след партия само и само да се докопаш до властта и да крадеш, крадеш и крадеш както правеше и в Афганистан.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни