„Добре дошли“ в Сирия 2.0!

ivan-zaprianov-authorИван Запрянов е военен експерт по отбрана и сигурност. Завършва Националния Военен Университет „Васил Левски” – В. Търново, специалност „Войсково разузнаване“. Служи в бригада „Специални сили“. През 2004-2005 участва в мисията за следвоенно възстановяване на Ирак в състава на 4-ти пехотен батальон. През 2010 е в мисията на ISAF в състава на 18-ти български контингент в Афганистан. Дипломира се в Командно-щабния колеж на Университета на Морската пехота, Куантико, САЩ. През 2014 завършва магистратура „Анализ на отбраната“ във Военноморското следдипломно училище в Монтерей, САЩ. Преминал е курсовете „Подбор и обучение на оператори от специалните сили“ и „Граждански дейности“ във Форт Браг, Северна Каролина, САЩ. Завършил е Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“.

„САЩ ВОЮВАТ С ЧУЖДИ РЪЦЕ“
ЕПИЗОД 2 – ВОЙНИТЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК
Част XI:
„Добре дошли“ в Сирия 2.0!

Всички части на монографията „САЩ ВОЮВАТ С ЧУЖДИ РЪЦЕ“ можете да видите ТУК


„Гражданската война в страната приключи и започна напълно нова, в центъра на която са САЩ. Новите борби в Сирия произтичат не от вътрешна сирийска динамика, а от съперничещите си външни сили и техните интереси, преследвани върху руините на Сирия: турците срещу кюрдите, Израел и неговите проксита срещу Иран, САЩ срещу Иран, а сега и потенциално Анкара срещу Вашингтон. Тези външни сили са решени да се надиграват един срещу друг в Сирия. И така, дори когато двата продължителни конфликта в Сирия изчезнат, войната и борбата няма да напуснат района. Добре дошли в Сирия 2.0“, пише във Foreign Policy Джонатан Спайър (Jonathan Spyer), старши научен сътрудник в Центъра за глобални изследвания в международните отношения (Global Research in International Affairs – GLORIA) и  автор на „Трансформиращия огън: Израстването на израелско-ислямския конфликт“ (The Transforming Fire: the Rise of the Israel-Islamist Conflict).

МИРЪТ В СИРИЯ = ПОРАЖЕНИЕ ЗА САЩ И СЪЮЗНИЦИТЕ ИМ

Кои садвата продължителни конфликта“? – Според автора от средата на 2014 насам се водят „две паралелни войни на сирийска територия“. „Оригиналната“ война e борбата между сунитските арабски бунтовници и режима на Башар ал-Асад, който е съсредоточен върху по-гъсто населената територия на Западна Сирия. Втората война е съперничеството между Ислямска държава и водената от САЩ глобална коалиция, събрана срещу нея.

Тезисът на Спайър, споделян в академическите среди на Запад, е верен единствено дотолкова, доколкото в центъра на войната в Сирия са САЩ и толкова. От самото начало войната в Сирия беше запалена отвън – от САЩ и съюзниците им. Освен това, авторът пропуска един от двата протагониста – Русия – основният антагонист на САЩ – без която Иран отдавна щеше да бъде обект на поредната, 189-та военна интервенция на САЩ от 1992 насам и вероятно най-голямото фиаско за САЩ. Защото през кратката история на своето съществуване САЩ не са воювали срещу толкова огромна държава със значителен човешки ресурс и мощни въоръжени сили.

Стабилна, мирна и единна Сирия е кошмарът за САЩ и съюзниците им. Псевдохалифатът Ислямска държава реално престана да съществува, но създателите му – САЩ и съюзниците им, не само че не се изтеглят от Сирия, а продължават всячески да възпрепятстват мирния процес. Твърдението на военнополитическото ръководство на САЩ, че водената от тях коалиция е в Сирия, за да воюват срещу Даеш, е нищо повече от пропаганда, която прикрива реалните цели на САЩ – свалянето на режима и разрушаването на поредната страна в Близкия Изток, поради факта, че същата е съюзник на Русия и Иран. Защото ако Асад беше съюзник на американския, британския или френския режими, то войната срещу Сирия изобщо нямаше да се случи.

„Американските стремежи, целящи създаването на квазидържава на източния бряг на Ефрат, са напълно неприемливи. Виждаме, че в тези райони се създават не само местни органи на властта, контролирани от САЩ, но и се формират техни въоръжени сили. САЩ водят курс към разчленяването на Сирия, сега вече залагат конфликтния потенциал, който рано или късно ще се превърне в нова война, в която всеки ще бъде против всички“ – Реалната текуща ситуация в Сирия, изказана от генерал-полковник Сергей Рудской, началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на РФ.

Сирия е едновременно и бойното поле, и територията, която всеки един от основните играчи се стреми да контролира, воден от диаметрално противоположни геополитически цели.

1) Вашингтон и Израел  преследват:

а) до намесата на Русия – пълен контрол на Сирия чрез смяна на режима и инсталиране на марионетно, русфобско и антииранско правителство;

б) към момента разчленяване на страната и създаване на квазидържавно образувание на окупираните от САЩ и съюзниците им територии;

в) създаване на множество американски бази;

г) американските бази са необходими за война срещу Иран (по примера на тази срещу Ирак) за разрушаването на страната, считана от Израел за екзистенциална заплаха, или като минимум смяна на режима по примера на извършения от Вашингтон и Лондон преврат в Техеран през 1953.

д) лишаване на Китай от стратегически важен енергиен източник;

е) лишаване на Русия от двама съюзници в лицето на Сирия и Иран;

ж) оттам и от присъствието – упражняване на влияние в Близкия Изток;

з) а с неутрализирането на Иран следващата стъпка на САЩ ще бъдат прокси конфликтите с Русия на бойното поле на страните от бившия СССР, както и на територията на самата Русия – в Северен Кавказ. Затова САЩ и Великобритания изживяват така болезнено унищожаването на техните проксита – множеството джихадистки организации, опериращи на територията на Сирия.

2) Русия се стреми към:

а) стабилизирането на Сирия и съхраняването на проруски Дамаск;

б) запазване и разширяване на военното присъствие на Москва;

в) недопускане на военна операция срещу Иран и оттам – предотвратяването на негативни за Русия последици. Поради тази причина, докато за САЩ събитията в Сирия са въпрос на геополитически интереси, то за Русия  те са от екзистенциално значение, именно поради последствията при успех за САЩ и респективно неуспех за Русия.

Динамичното развитие на ситуацията в Сирия от последните три месеца ясно свидетелства, че руските  въоръжени сили в страната са обект на системни атаки (така наречените “harassing attacks”), основните от които са:

1) Минохвъргачният обстрел на руската военновъздушна база Хмеймим на 31 декември 2017;

2) Масираната атака (swarming) на 13 дрона, въоръжени всяка с 10 (по 400 грама) свободнопадащи бомби срещу военновъздушна база Хмеймим и военноморската база в Тартус на 5 срещу 6 януари 2018. На 10 срещу 11 март базата Хмеймим е атакувана от от аналогичен дрон;

3) Поразяването на Су-25 чрез ПЗРК (MANPADS) на 3 февруари 2018;

4) Нанасянето на въздушен удар от самолети на ВВС на САЩ по контрактори от руската частната компания „Вагнер“, на 7 февруари 2018, при която загиват руски граждани;

5) Значително нарастване на силите и средствата на специалните сили  на САЩ, Великобритания и Франция, действащи на окупираната от Задапа сирийска територия, в разрез с резолюциите не ООН по Сирия. Задачите, които специалните сили изпълняват в Сирия, са разузнаване, директни действия и обучение на кюрдските формирования, антиправителствените сили, в това число и джихадисти;

Източник: Anadolu Agency

 

6) Организиране и провеждане на множество false flag (под фалшив флаг) операции с цел дискредитиране най-вече на Москва и изфабрикуване на поводи за военна агресия срещу Сирия, маскирана зад фасадата на американската псевдодемокрация и перцепция за свобода, както и реална подготовка за нанасяне на въздушни удари срещу правителствените сили, обвинявани в използване на химическо оръжие (което е пълен абсурд и тотален нонсенс).

САЩ планират пълномащабна военна операция срещу Сирия от встъпването на Тръмп в длъжност като президент на САЩ, т.е. от 20 януари 2017. Смяна на режима в Сирия и война срещу Иран – това е главният ангажимент, който Тръмп поема пред Израел, за да бъде избран за президент.

И докато Западът обвинява Дамаск и Москва в използване на химическо оръжие срещу мирното население в Сирия, фактите сочат обратното: именно прокситата на Вашингтон и Лондон използват химическо оръжие срещу мирното население още от самото начало на войната в Сирия, реално убивайки жени и деца за създаване на „достоверност“ и намиране повод за повторна, но далеч по-масирана атака както с крилати ракети, така и с използване на бомбардировъчна авиация. САЩ и съюзниците им предоставят на терористите необходимите компоненти за изготвяне на химическо оръжие,  а самият факт на доставянето се извършва както чрез така наречените „хуманитарни конвои“ на НПО–та, така и чрез съюзнически режими в Близкия Изток. Същите способи САЩ и Великобритания използваха в Чеченската република, когато под предлог, че доставят хуманитарна помощ за населението на републиката, снабдяваха терористите с военна екипировка.

Свидетели сме на началото на нова стратегия на САЩ в Сирия: нанасяне на колкото е възможно повече ущърб на Русия, т.е. принуждаване на руснаците да платят възможно най-висока цена за отстояването на своите национални интереси и териториална цялост на Сирия.

Конфликтът на Запада срещу Русия в Сирия е само част от войната, която Вашингтон, Лондон и сателитите им водят срещу Москва във всеки един домейн, засега избягвайки, но активно подготвяйки се за директна военна конфронтация, включително и ядрена, за което свидетелстват приетите основополагащи документи: 2017 National Security Strategy, 2018 National Defense Strategy и 2018 Nuclear Posture Review на САЩ.

Поредният епизод от войната представлява и нескопосаната театрална постановка „новичок“, която отбеляза най-ниското ниво във външната политика на „Даунинг Стрийт“ 10 от времето на Мюнхенския сговор. Този false flag, дело на службите на Лондон и Вашингтон, за пореден път потвърди водещата позиция на режимите на САЩ и Великобритания в областта на пропагандата, дезинформацията и манипулацията на общественото мнение.

Докато в социалните мрежи и в множество интернет издания се подиграват с британското фиаско, то 29 страни, повтаряйки като папагали и реагирайки като кучето на Павлов на очевидните фалшификации на Лондон и Вашингтон, засвидетелстваха своята „съпричастност“ и сляпа „солидарност“ към Лондон – или вследствие на натиска от Вашингтон и Лондон, или вследствие на шизофренична русофобия, неосъзнавайки, че единствените печеливши от задълбочаващата се конфронтация с Русия са САЩ.

Предвид физико-географските особености Обединеното кралство, Лондон следва да изключва задълбочаване на конфронтацията с Москва, която към момента съвсем очевидно води към реален военен сблъсък. Както по времето на Студената война 1.0, така и сега, Велибритания е приоритетна цел за Русия в Европа, при това не просто за поразяване, а за елиминиране. Ето защо конфронтацията с Москва е екзистенциално противопоказна за Лондон. Все пак Тереза Мей отказа да подкрепи безусловно Тръмп във военна операция срещу Сирия преди да бъдат представениповече доказателства“, уличаващи Дамаск в използване на химическо оръжие в град Дума. Разбира се, това не пречи на Тръмп да продължава да нагнетява обстановката, отправяйки директна заплаха към Русия.

„Русия се заканва да свали всяка ракета, изстреляна срещу Сирия. Приготви се, Русия, защото те ще дойдат – хубави, нови и „умни“! Не бива да си партньор с животно, изтребващо с газ, което убива хора и изпитва наслада от това“. / Източник: Twitter

 

Все пак, повече от 160 страни, водени от здрав разум, все още очакват представянето на несъществуващите „доказателства“, уличаващи Русия. А това, което представената от Тереза Мей на 22 март 2018 презентация от 6 слайда доказа категорично, е следното: Великобритания не разполага с доказателства. Въпреки това, Тереза Мей оказва натиск на редица страни от ЕС и НАТО да „накажат“ Москва, което само по себе си представлява намеса в политиката на суверенни държави – нещо, за което Русия е критикувана години наред, отново без наличие на доказателства. А тезата, че Лондон разполагал с доказателства, но те, видите ли, били секретни, е смехотворна: ако британците разполагат действително с доказателства, то те със сигурност нямаше да разпространяват тези откровени глупости, опозоряващи британските тайни, разузнавателни и контраразузнавателни структури, а щяха със сигурност да се възползват от възможността да „заковат“ Русия.

Операцията “Novichok“ е дело на Вашингтон и Лондон.

Дело на Вашинтон и Лондон е и самото название „Novichok” – бойни отровни вещества, които разработва Западът, а не Русия.

Схемата на обвиненията, които Вашингтон и Лондон системно отправят срещу Русия, се базира на следния принцип:

1) False Flag операция, последвана от изфабрикуване и разпространяване на обвинения срещу обект “M” чрез изполване на целия инструментариум на информационните и психологическите операции от страна на “W” и “L” в извършване на престъпление, които “M” реално не е извършвал. Не се представят доказателства. Въпреки това многократно повтаряната в световния медиен ефир дезинформация постига своята цел – вменяване на неистината за истина.

2) Нова False Flag операция и поредното изфабрикуване и разпространяване на обвинения, като този път за подсилване на ефекта, като „доказателство“ се привежда първата  False Flag.

Точно това наблюдаваме в момента: първо „Novichok”, а след това и „химическата атака“ в град  Дума, Източна Гута.

Опасността от тази игра е съвсем реална: Вашингтон отказва да приеме реалността – светът е многополярен, а вместо това води човечеството към ядрена война, чиято вероятност е по-висока от всеки един момент от края на Втората световна война.

С пиесата „Novichok” по музика на Мей и Тръмп, Лондон и Вашингтон брутално унижиха не само себе си, но и своите съюзници от НАТО и ЕС.

Въпреки шизофреничната и истерична русофобия на захранваните марионетки у нас, България взе правилното решение за пръв път от десетилетия насам. Самият факт, че правителството ни отстоя различна от тази на мнозинството в ЕС и НАТО позиция (дори и да допуснем чисто хипотетично, че не е правилна), е повод за надежда, че все още по върховете на поличтичвската власт има индивиди, които правят разлика между сляпа и пагубна за България солидарност и национални интереси.

Наблюдавайки действията на режимите в Лондон и Вашингтон, както и на онези страни от континентална Европа, които безропотно, а някои даже и с охота (Литва, Латвия, Естония, Полша и Украйна) подкрепиха Лондон, просто защото шизофреничната русофобия стои по-високо от националните интереси, някак си спонтанно се сещам за филма „Idiocracy”.

И докато „novichok“ е поредният фарс на британската и американската пропаганда, то с висока степен на вероятност (highly likely), военнополитическото ръководство на Лондон и Вашингтон е жертва на обхваналата Запада пандемия известна като „durachok“, срещу която, за съжаление, няма нито ваксина, нито антидот, но е изключително заразна, а изходът може да бъде фатален.

Конкретно в Сирия противниците на Асад се стремят към:

1) Разчленяване на на Сирия чрез завладяване на сирийската територия на изток от река Ефрат;

2) Заграбване на нефтените находища в североизточната част на Сирия;

3) Създаване на контролирана от САЩ зона, на която подкрепяната от САЩ „умерена опозиция“ да е в състояние необезпокоявано да планира своите операции срещу правителствените сили и съюзниците им;

5) Саботиране на абсолютно всеки опит, подкрепян от Русия, за водене на мирни преговори и стабилизиране на ситуацията в Сирия;

6) Подкрепа за операциите на Израел срещу иранските сили и Хизбула в Ливан и Сирия;

7) Системни въздушни и артилерийски атаки срещу правителствените и проправителствените сили;

8) Представянето на военните действия на водената от САЩ коалиция, на изградените повече от 20 американски бази и на окупирането на 1/3 от територията на страната като „борба срещу тероризма“ и „победa“ над Даеш, с която Тръмп се ангажира към военно-промишления комплекс и израелското лоби в САЩ.

Стратегическите цели на САЩ и съюзниците им по отношение на Сирия, Иран и Русия ще бъдат предмет на отделна публикация.

През целия този период Русия демонстрира търпение и не реагира симетрично на провокациите на САЩ и Великобритания, благодарение на което светът все още съществува. Предвид създалата се ситуация през последните няколко дни обаче, Русия заяви на най-високо политическо и военно ниво, че в случай на агресия срещу Сирия ще защити своя съюзник и своите интереси с оръжие.

ТЕКУЩАТА СИТУАЦИЯ В СИРИЯ

Ситуацията в Сирия към 31 март 2018

 

 

С освобождаването на Абу Камал на 22 ноември 2017 (виж Епизод 2, част IX на монографията) Даеш престана да съществува като псевдодържавно образувание на територията, контролирана от Дамаск. Към днешна дата сирийските власти успешно водят бойни действия по унищожението на терористична организация Дхабхат ан-Нусра (известна още като Хаят Тахрир ал Шам или Ал-Кайда в Сирия), значително съкратиха контролираната от антиправителствените сили територия в Идлиб и ликвидират остатъците на Даеш в провинциите Дейр ез-Зор и Хомс. Може да се твърди, че Източна Гута вече е под контрола на правителствените сили. Така САЩ и съюзниците им се лишиха от поредното гнездо на подкрепяни, въоръжавани и обучавани от тях реални терористи. Наред е град Дераа, разположен в южна Сирия, на границата с Йордания.

Около 30% от територията на Сирия (североизточната част) е окупирана от САЩ и съюзниците им. След като експериментът на Вашингтон, Лондон, Тел Авив и близкоизточните им съюзници – Даеш – се провали в опита за отстраняването на законните сирийски власти и разпадането на Сирия, САЩ, използвайки сирийските кюрди, дават ход на създаването на квазидържавно образувание със собствени въоръжени сили (до 60 000). На въпросната територия кюрдите реално са малцинство поради факта, че контролираната от тях в дадения момент територия исторически не е била населявана от кюрди (които в Сирия са между 1.5-2.2 милиона души) и обхваща около 8% (15 000 км2) от територията на страната (в североизточния край), докато окупираната от САЩ и сирийските кюрди богата на нефт територия, разположена на изток от Ефрат, е с размер около 55 000 км2.

Разбира се, намеренията на Запада съвсем не са водени от алтруизъм: кюрдите са просто поредното жертвено агне, което САЩ вече положиха пред олтара на своите геополитически интереси.

 „Съединените щати и коалиционните сили, които работят заедно с нас да победим Ислямска държава, днес контролират 30% от сирийската територия, контролират също така голяма част от населението и голяма част от нефтените полета на Сирия“, казва на 14 февруари 2018 вече бившият държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

Изявлението на Тилърсън е в отговор на твърдението на заместник-министъра по дипломацията на Израел Майкъл Орен (Michael Oren), че САЩ нямат „почти никакъв лост за въздействиие на терена“ върху Асад в Сирия.

„Така че аз мисля… това наблюдение, че САЩ имат малко влияние или роля, е просто погрешно“, завършва Тилърсън.

Думите на Тилърсън са потвърждават тезата, че САЩ са в Сирия не да воюват срещу Даеш, а срещу законните сирийски власти.

Примерна карта на Кюрдистан – етническа и географска област, исторически населявана от кюрди. В различни исторически периоди е определяна с размер от 190 000 до 500 000 км2 и население между 35 – 50 милиона души.

 

САЩ контролират и територия (полуокръжност с диаметър от 100 км) в района на град Ат Танф, в непосредствена близост до границата с Йордания и Ирак. Под контрола на САЩ се намира и 60-хилядният бежански лагер ер-Рукбан (Rukhban), разположен по протежение на демилитаризираната ивица между Йордания и Сирия, т. нар. no man’s land (земя, която не е заета от нито една от двете страни). Окупираната от САЩ територия де факто изпълнява функция на инкубатор за терористи, укриващи се там, преминаващи лечение, възстановяващи силите си, обучаващи се, планиращи и провеждащи атаки срещу правителствените сили и мирното население, поддържащо правителството в Дамаск. Освен потока от терористи, идващи в Сирия от приятелски на САЩ режими в Близкия Изток, радикали биват рекрутирани и от бежанския лагер.

Бежанският лагер ер-Рукбан. Източник: IUVM

 

И въпреки че САЩ и съюзниците им продължават да пропагандират съществуването на Свободна сирийска армия (Free Syrian Army – FSA), представяна като „умерена опозиция“, в действителност същата поне на 70-75% е изградена от джихадисти.

 „Умереното движение в Сирия може официално да се смята за мъртво от миналата седмица, когато последната фракция на подкрепяните от САЩ бунтовници, Харакат Хазм (Harakat Hazzm), се разпадна, а членовете й се присъединиха към екстремистки групи като фронта ан-Нусра, клона на Ал Кайда в страната. Някои от мъжете се присъединиха към група, наречена Ливански фронт, коалиция от бунтовнически милиции, която също има връзки с Ал Кайда“, пише още през 2015 в International Business Times американската журналистка и експерт по проблемите на Близкия Изток Ерин Банко (Erin Banco).

ОПЕРАЦИЯ „МАСЛИНОВА КЛОНКА“

На 20 януари 2018 турският Генерален щаб дава началото на операция Маслинова клонка (Operation Olive Branch). В операцията участват над 6 400 турски военнослужещи и над 10 000 бойци от Свободната сирийска армия.

На 18 март 2018 Анкара обявява, че турските въоръжени сили и подкрепяната от турците Свободна сирийска армия „са освободили“ град Африн, в Северозападна Сирия, от Отрядите на народната самоотбрана след почти двумесечна военна операция. Военната операция на Турция в Сирия е реактивна – тя е в отговор на действията на САЩ по създаване на доминирано от кюрди квазидържавно образувание на окупираната от САЩ територия в Сирия. Турция възприема проекта на САЩ като пряка заплаха за суверенитета и териториалната сигурност на страната.  Операцията е предхождана от продължила една година широкомащабна пропаганда в турските медии в подкрепа за военните и рекрутиране на турски граждани. Президентът Реджеп Тайип Ердоган заявява, че Турция контролира над 1000 км2 в Сирия – повече от 200 населени места, „неутрализирани“ са 3 603 „терористи“ от  Отрядите на народната самоотбрана, загиналите турски военнослужещи са 46, а ранените са 225. Според Сирийската обсерватория за правата на човека, над 400 членове на ССА са загинали. Според източници, близки до ОНС, загиналите турски военнослужещи и членове на FSA възлизат на 1600. И двете страни в конфликта представят противоречив брой жертви като част от продължаващата пропагандна война между тях.

В продължилата почти два месеца операция, загиват около 500 мирни граждани, 150 хиляди души напускат домовете си, но нито ЕС, нито НАТО си позволиха да отправят критики към действията на Турция, а напротив, както САЩ, така и Великобритания заявиха, че Турция има право да защитава своите интереси в региона.

Победата в Африн става възможна благодарение на политическо споразумение между Анкара и Вашингтон, за което свидетелстват ежемесечните визити на поне един заместник-министър на външните работи на Турция в САЩ. Междувременно Анкара участва в успешен политически диалог с Москва, като по този начин си подсигури ненамеса от страна на Русия в осигуряване на подкрепа за сирийските кюрди. Независимо от това, американско-турската сделка е основният фактор за успеха в Африн. Не случайно САЩ не оказват подкрепа на кюрдите в Африн, а напротив – оказват натиск върху ОНС да не подпомагат своите кюрдски събратя в Африн срещу турските сили.

В резултат на поражението за Африн ОНС и така нареченото самоуправление в града, осъществявано от създадената през 2003 от сирийските кюрди Партия на демократичното единство – ПДЕ (Democratic Union Party – PYD) заявяват, че ще променят стратегията си от директна военна конфронтация във водене на партизанска война.

ПДЕ обвинява Русия в индиректно подпомагане на Турция в провеждането на своята военна операция срещу Африн, предоставяйки на турските ВВС контролираното от ВКС на Русия сирийско въздушното пространство.

Това, което ОНС и ПДЕ не споменават, са многократните опити на Москва и Дамаск за водене на преговори с кюрдските сили в Африн, предлагайки възможност за сключване на споразумение, което да позволи на правителствените сили да разположат свои сили не само в Африн, но и плътно до границата с Турция. Направените от Москва и Дамаск предложения обаче, са отхвърлени от ОНС и ПДЕ. Така кюрдските сили, използвани от САЩ, се оказаха без защита и респективно загубиха не само стратегически важен град, но и значителна по размер територия, погребвайки проекта Рожава (Rojava) или автономията, наречена Демократичната федерация на северна Сирия, за чието дългосрочно съществуване излазът на Средиземно море е безалтернативно и критично условие.

Плановете на Ердоган включват създаване на автономия, обхващаща провинция Идлиб и северна Сирия, значителната част от която все още се намира под контрола на подкрепяните от Вашингтон Сирийски демократични сили (СДС), но за осъществяването н този план САЩ ще трябва да се изтеглят от Манбидж, да оттеглят подкрепата си за СДС, както и да прекратят патрулите си по протежение на сирийско-турската граница, което далеч не влиза в плановете на Вашингтон, поне на този етап – към момента САЩ създават две нови военни бази, разполагат допълнително личен състав и въоръжение, както и провеждат фортификационни дейности в района на Манбидж. Франция също се присъедини към САЩ, изпращайки свой военен контингент, включително и специални части. Турция предложи на САЩ организирането на съвместни патрули по границата, но на предложението на Анкара не беше обърнато внимание.

От друга страна Дамаск, Москва и Техеран няма да позволят на Анкара да реализира проекта си – и трите столици са за спазването на абсолютни всички резолюции на ООН относно съхраняването на териториалната цялост на Сирия.

И накрая, град Синджар,  северен Ирак, също фигурира в така наречения списък на целите на Ердоган, който заяви, че операцията може да започне по всяко време, въпреки факта, че Кюрдската работническа партия (ПКК) обяви изтеглянето си от районите около Синджар. През 2014 ПКК спасява Синджар от Даеш, осигурявайки хуманитарен коридор, по който хиляди язиди успяха да се евакуират в Сирия, а през 2015 ППК участва в боевете за освобождаването на града.

Багдад вече изпрати военни подкрепления и обяви, че контролира Синджар и приграничните северозападни райони,обявявайки официално, че е против всяко наруршение на териториалната цялост на Ирак.

Борбата срещу ПКК в северен Ирак е претекст за Турция в опита й да осъществи контрол над стратегичеки важен регион. Нито Ирак, нито Иран ще позволят това да се случи.

Триъгълникът Турция – Сирийски Кюрдистан – САЩ ще бъде разгледан в една от следващите публикации в контекста на действията на САЩ и съюзниците им по разчленяването на Сирия.

ИЗТОЧНА ГУТА – DÉJÀ VU (ПРЕГЛЕД НА СИТУАЦИЯТА)

Контролираната от антиправителствените сили територия на Източна Гута с размер на 100 квадратни километра към 24 февруари 2018, непосредствено преди началото на сухопътната операция на правителствените сили по прочистването на района.

 

 „В Източна Гута екстремисти претопиха въоръжените формирования на опозицията, които преминаха под пълния контрол на терористите, действащи с тях съгласно единен план против правителствените сили. 

Терористите от Джабхат ан-Нусра и присъединилите се към тях формирования на умерената опозиция, които изразиха готовност за прилагането на Резолюция 2401 на ООН на 24 февруари 2018 относно прекратяването на огъня, реално продължиха системните обстрели на жилищните квартали на Дамаск, насила държаха местните жители, използвайки ги в качеството на жив щит и жестоко потискаха  протестните акции на населението, на което под заплаха от смърт му беше забранено да напуска района.

Естествено, че при тези условия правителството на Сирия бе принудено да предприеме мерки за унищожаване на терористите.  При така стеклите се обстоятелства правителствени сили бяха изправени пред задачата да предотвратяват гибелта на мирното население“ откъс от доклада на началника на Главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на РФ, генерал-полковник Сергей Рудской, по време на 7-та Московска конференция по международната сигурност на 4 април 2018.

В географско отношение Гута е оазис, чиято територия се простира западно, южно и източно от Дамаск, образувайки по такъв начин зелен, земеделски пояс около сирийска столица с близо 400 квадратни километра площ. Гута е популярно място за отдих на жителите на столицата. През 80-те години на миналия век урбанизацията и интензивното разрастване на Дамаск започва застрояване на Гута, изграждайки жилищни и индустриални райони и свивайки по този начин размера на зелената зона.

Преди началото на гражданската война, в Източна Гута живеят около 2.2 милиона сирийци. Към началото на март 2018 те са в рамките на 350-400 хиляди души, половината от които са деца.

Източна Гута, разположена източно от магистралата Дамаск – Хомс (M5), е един от първите райони, оказали се под контрола на подкрепяната от Запада Свободната сирийска армия – още през 2011. Предвид географското и стратегически важното положение на този район – непосредствената му близост до Дамаск – бойните действия са изключително интензивни, като и двете страни в конфликта използват тежко въоръжение. В резултат на стълкновения между джихадистките групировки, Източна Гута преминава под контрола на терористични организации Джебхат ан–Нусра и Джейш ал–Ислам, като през 2015 същите предприемат няколко атаки срещу Дамаск. През октомври 2015 правителствените сили предприемат офанзивни бойни действия в източните покрайнини на Дамаск и те продължавт с променлив успех и през 2016, когато през есента и зимата на същата година сирийската армия успява да превземе стратегическата височина Тел-Саван. В края на 2016 бойните действия в Източна група са практически завършени. Със сключването на споразумението от 4 май 2017 между страните-гаранти за прекратяването на огъня (Русия, Иран и Турция), Източна Гута е включена в списъка на зоните за деескалация, установени в даденото споразумение. Оказва се хуманитарна помощ.

От началото на 2018 антиправителствените сили (основно Джейш ал-Ислам, Тахрир ал-Шам, Ахрар ал-Шам, Свободната сирийска армия) групировки нападат практически ежедневно гарнизона на правителствените сили в Хараст, Източна Гута, а ескалирането на ситуацията започва в средата на февруари 2018, когато екстремистите от Източна Гута подновяват и интензифицират артилерийския и минометен обстрел на жилищни райони на столицата Дамаск, включително и посолството и търговското представителство на Русия.

На 19 февруари 2018, по време на ежедневната пресконференция на Офиса на говорителя на Генералния секретар на ООН, Фархан Хак (Farhan Haq), помощник прес-секретар на Генералния секретар на ООН, съобщава относно Сирия, че хуманитарните работници „са загрижени за защитата и благосъстоянието на близо 400 000 души в обсадената Източна Гута в Сирия, вследствие на доклади за допълнителна военна ескалация в района. Днес обстрелването и въздушните бомбардировки на Дума (град, чийто център се намира на около 10 километра североизточно от центъра на Дамаск – бел. авт.), според съобщенията, са причинили 30 смъртни случая. От 15 февруари насам постъпва информация за атаки в Източна Гута, довели до десетки смъртни случаи и наранявания на гражданско население, включително много жени и деца. През същия период 36 мини и ракети са поразили квартали и предградия на град Дамаск, същите са причинили смъртни случаи и наранявания сред мирното население“.

На 24 февруари 2018 е приета Резолюция 2401 на Съвета за сигурност на ООН за 30-дневно примирие в Сирия и влиза в сила незабавно за територията на страната. Резолюцията не се отнася за контролираните от джихадистите райони, както и не ограничава воденето на бойни действия срещу терористичните организации на територията на страната.

В Резолюция 2401 на Съвета за сигурност на ООН се казва:

„Изразявайки възмущението си от неприемливите нива на насилие, ескалиращи в няколко части на страната, по-специално в провинция Идлиб, Източна Гута, но също и в град Дамаск, включително обстрелване на дипломатически сгради и атаки срещу граждански лица, граждански обекти и болнични съоръжения…

Иразявайки отново дълбокото си безпокойство от липсата на хуманитарен достъп на ООН до обсаденото население през последните месеци, изразявайки сериозна тревога за тежкото положение на стотиците хиляди мирни граждани, заловени в обсадени райони в Сирийската арабска република, особено в Източна Гута, Ярмук, Фуа и Кефрая и потвърждавайки, че обсадите,  насочени срещу мирното население в Сирия, са нарушение на международното хуманитарно право и призовавайки за незабавното вдигане на всички обсади,

Изисква от всички страни да прекратят на бойните действия, без закъснение, и незабавно да се ангажират в осигуряването на пълно и всеобхватно прилагане на това искане от всички страни за трайна хуманитарна пауза в продължение най-малко на 30 последователни дни в Сирия, за да се даде възможност за безопасно, безпрепятствено и продължително предоставяне на хуманитарни помощ и услуги и медицинска евакуация на критично болните и ранените в съответствие с приложимото международно право;

Потвърждава, че прекратяването на бойните действия няма да се прилага за военни операции срещу Ислямската държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ, известен също като Даеш), Ал-Кайда и фронта ан–Нусра (ANF) и всички други лица, групи, групировки и лица, свързани с Ал Кайда или ИДИЛ, и други терористични групи, определени от Съвета за сигурност,

Призовава всички страни незабавно да вдигнат обсадата на населените места, включително в Източна Гута, Ярмук, Фуа и Кефрая, и изисква всички страни да разрешат предоставянето на хуманитарна помощ, включително медицинска помощ, да прекратят лишаването на цивилни граждани от храна и лекарства, които са им необходими, за да оцелеят, и да осигурят бърза, безопасна и безпрепятствена евакуация на всички цивилни, които искат да напуснат, и подчертава необходимостта страните да се договорят за хуманитарни паузи, дни на спокойствие, локализирани прекратявания на огъня и примирия, за да позволят на хуманитарните агенции сигурен и безпрепятствен достъп до всички засегнати райони в Сирия, припомняйки, че гладът на цивилното население като метод на борба е забранен от международното хуманитарно право“.

По повод приемането на Резолюция 2401 от Съвета за сигурност на ООН министерството на външните работи на Русия публикува съобщение до средствата за масова информация, в което се казва:

„Разчитаме на това, че чуждестранни поддръжници на антиправителствени въоръжени формирования най-накрая ще изпълняват своята част от „домашното“ и ще обезпечат прекратяването  бойните действия от техните подопечени в интерес на по-скорото и безопасно преминаване на хуманитарните конвои... Може би някой не е знаел за това или преднамерено го е игнорирал, но бяха водени преговори за прекратяване на огъня с воюващите в Източна Гута – те обаче отхвърлиха всички варианти, които им бяха предложени. Освен това те отказаха да освободят мирните жители, които използват в качеството на жив щит, а в контролираните от тях райони възпрепятстваха работата на хуманитарните коридори.

….

В резолюцията изрично се посочва, че действието й не засяга военните операции срещу ИДИЛ, Джабхат ан-Нусра, Ал-Кайда и свързаните с тях организации и други терористични групи. Тази борба ще продължи, въпреки опитите на някои външни играчи да задействат терористичния интернационал и срастналите се с тях отряди на опозицията за реализиране на плановете си по свалянето на законното правителство на Сирийската арабска република и разчленяването на страната. Терористите няма да получат почивка“.

На 25 февруари 2018 сирийската армия дава началото на сухопътна офанзива срещу позициите на джихадистите в Източна Гута.

Острието на офанзивата в Източна Гута са така наречените Tiger Forces (елитни сили за специални операции), части от Републиканската гвардия, 14-та дивизия Специални сили и  и 4-та танкова дивизия. 1-ва танкова дивизия, 7-ма механизирана дивизия и 9-та танкова дивизия също участват със свои формирования в района. Общото в операцията участват до 15 000 проправителствени сили, подкрепяни от ВВС на Сирия и ВКС на Русия.

Президентът на Сирия Башар Асад при сирийските военнослужещи в Източна Гута, 18 март 2018. Източник: La Nación

 

Успехът в Източна Гута също ще позволи насочването на значителни сили и средства на сирийската армия в последващи операции срещу Хайат Тахрир ал-Шам в провинция Идлиб.

Въпреки създаваните от САЩ, Великобритания и съюзниците им препятствия от всякакъв род, към 30 март 2018 повече 90% от територията на Източна Гута вече е освободена.

На 30 март 2018 началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на РФ генерал-полковник Сергей Рудской провежда брифинг за представителите на средствата за масова информация, в който съобщава:

„Към днешния ден е постигнато споразумение с лидерите на незаконните въоръжени формирования за напускането на град Дума в близко бъдеще от бунтовниците и членове на техните семейства“.

Същевременно, военният представител на Джейш ал-Ислам, която е основната групировка, контролираща град Дума, отрича казаното от генерал Рудской.

„Нашата позиция все още е ясна и твърда и отхвърля принудителното разселване и демографски промени в останалата част от Източната Гута“, заявява Хамза Биргдар в Telegram.

1065 бунтовници заедно с техните семейства напускат Дума на 2 април 2018 и се отправят към контролираните от Турция северна част на провинция Алепо, на 3 април 2018 евакуринатите са 1198, на 4 април – 635. Общото количество на представителите на различни антиправителствени групировки, напуснали Дума, е 2 928, плюс членовете на семействата им. Сред евакуираните няма активни членове на Джейш ал-Ислам.

На 3 април 2018 политическият лидер на Джейш ал-Ислам Мохамед Алуш (Mohamad Alloush) отрича достигането на каквото и да е споразумение с Москва и Дамакс, окачествявайки подобни твърдения като „мечта на дявола“.

На 4 април 2018 ливанскат al-Mayadeen TV съобщава, че Русия е дала 5-дневен срок на Джейш ал–Ислам да се съгласи на пълна евакуация в контролираните от Турция райони в северна Сирия.

Разбира се, вариантите са два: мирна и доброволна евакуация на антиправилтествените сили или щурмуването на града и унищожаването на незаконните формирования.

Към 5 април 2018 напусналите общо количество граждани Дума възлиза на 33 345 души. В същия ден евакуацията на цивилни от града е прекратена.

Радикалната част от Джейш ал-Ислам отказва да изпълнява поетите ангажименти по евакуиране от град Дума както на мирното население, така и на самите членове на организацият, както и техните семейства. Така на 6 април 2018 правителствените сили подновяват бойните действия в Дума в отговор на интензивен ракетен и минометен обстрел от страна на Джейш ал-Ислам върху квартали на Дамаск, причинявайки за пореден път жертви сред мирното население. Заповедта за началото на настъплението срещу антиправителствените сили е издадена лично от генерал Сухел Ал-Хасан. На 7 април 2018 става ясно, че е унищожен щабът на покровителстваната от Вашингтон и Лондон Джейш ал-Ислам. Успехът на правителствените сили принуждава ислямистите да използват стария изпитан подход – инсценировка на използване химическо оръжие срещу мирното население, разпространяване на предварително  подготвени видео – и снимков материал – и обвиняване на Дамаск и Москва. Следват дежурните обвинения от администрациите на Донанд Тръм и Тереза Мей.

Организираният по сценарий на Вашингтон и Лондон false flag се проваля напълно, въпреки мащабната дезинформационна кампания, политическата риторика и демонстрацията на активна подготовка за военна операция срещу Сирия – практически доказателства няма.  Вместо това, на 8 април 2018, по молба на Джейш ал-Ислам, която все още контролира град Дума, се провеждат преговори с руския Център за помирение на враждуващите страни, като се постига споразумение за прекратяване на огъня, разоръжаване на групировката и възобновяване на операцията по изтегляне на членовете на организацията от град Дума. Постигнато е окончателно споразумение, което означава признато поражение от страна на Джейш ал-Ислам и победа за Дамаск. Хуманитарният коридор е отворен отново, а бойните действия са прекратени. Дадено е началото на евакуацията на членовете на Джейш ал-Ислам. В същия ден в Дума пристигат сто автобуса за извозването на членовете на организацията и семействата им.

„Това още веднъж доказва, че никакво химическо оръжие в този район не се е използвало и всички обвинения срещу правителствените войски от Запада не са нищо повече от поредната фалшификация“, се казва в брифинга на Центъра по помирение на враждуващите страни.

Още на 8 април се подновява евакуацията на мирни жители. На 8 април вечерта напускат града и първата група от бойци на Джейш ал-Ислам.

На 10 април 2018 министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заявява: Град Дума е напълно освободена от джихадистите и се контролира от сирийски правителствени войски, а руските военни наблюдатели и военна полиция присъстват намясто“. Това, което има предвид Лавров, са де факто прекратените бойни действия и доброволното напускане на град Дума от страна на антиправителствените сили.

Н 11 април 2018 заместник-началникът на Главното оперативно управление на ГЩ на РФ генерал-лейтенант Виктор Познихир отбелязва, че 3 354 членове на Джейш ал-Ислам и 8 642 членове на техните семейства са напуснали град Дума. „От страна на сирийското правителство  е предприета мащабна работа по възстановяване на гражданската инфраструктура в Източна Гута“, съобщава Познихир. Обстановката в Източна Гута е напълно стабилизирана, като 60 хиляди души са се завърнали по домовете си.

 „В същото време, успехите на Русия и Сирия в борбата срещу тероризма не устройват всички. В хода на хуманитарната операция многократно се предприемаха опити от страна на незаконните въоръжени формировани, действащи в Източна Гута, за организиране на прокации с предполагаемо използване на отровни вещества, с цел обвинение на сирийските правителствени войски в използването на химическо оръжие. Дадените провокации и средства за тяхното провеждане предварително бяха разкривани от сирийските власти и от руския Център за помирение, за което широко бяха осведомявани средствата за масова информация и международната общност. Един такъв пример беше разкриването още на 3 март, в един от подземните тунели на град Хазрам, на работилница на екстремистите по снаряжаване на импровизирани беприпаси с отровни вещества.

От началото на хуманитарната операция в Източна Гута терористите не успяха да организират нито една така наречена хуманитарна атакасрещу мирно население. Поради това на 7 април беше направен последният опит за фабрикуване на неверни свидетелства за „използване“ от страна на сирийските власти на отровни вещества в Източна Гута. Действайки изключително в редиците на терористичните и одиозни „Бели каски“, за пореден път имитират пред видеокамери постановъчна „химическа атака“ срещу мирни жители в гр. Дума. Напомняме, че още от 2013 насам представители на тази псевдоорганизация съвместно с терористите репетираха подобни инсценировки в различни региони на Сирия, използвайки за тази цел даже деца, включутело и бебета. Обективни видеосвидетелства за такива репетиции на „химически атаки“ многкратно ставаха достояние на международната общност (виж Епизод 2, част VIII на монографията Дисекция на западната пропаганда – бел. авт.)

Искам да подчертая, че на 9 април, ден след инсценираната химическа атака в Дума, руски военни специалисти в областта на радиационната, химическата и биологическата защита, както и военни лекари, пристигнаха директно на мястото на предполагаемия инцидент. От специалистите от РХБ защита (радиационна, химическа и биологическа – бел. авт) са взети проби от местата на „използване“ на химическо оръжие. Проведената от тях експертиза показва отсъствие на нервно-паралитични и хлоросъдържащи отрвони вещества“, заявява генерал Познихир.

Генерал-лейтенант Виктор Познихир

 

Напомням, че на 11 април 2018 представителят на Световната здравна организация (СЗО), австралиецът д-р Питър Салама (Peter Salama) съобщава за наличие на 500 пострадали, обърнали се към болничното заведение, както и за поне 70 загинали вследствие на химическа атака в Дума. Голословните твърдения на представител на световна организация реално свидетелстват за огромните мащаби на дезинформационната война и ресурса, с които Западът разполага.

В отговор на твърденията на СЗО генерал Познихир подчертава:

В резултат на проучването на територията и на посещението в лечебното заведение, показано на снимките от Белите каски, и от разпита на медицинския персонал и пациентите, не бяха намереи факти относно употребата на отровни вещества, нито пострадали сред жителите на този град. Лекарите от това учреждение, представителите на местното население, както и самите екстремисти, напускащи Дума, дори не знаят за съществуването на жертви в резултат на използването на химическо оръжие.

При посещение на единствената местна болница в Дума и при изследването на пациентите там военните лекари от Центъра за помирение на враждуващите страни установиха, че никакви пострадали със симптоми на поражение от отровни вещества от типа зарин и хлор не са постъпвали и не са се обръщали към лечебното заведение. Също така не са намерени и телата на уж загиналите вследствие на отровните вещества. Медицинският персонал и местните жители нямат информация относно възможните места за тяхното погребение“.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш  заявява, че ООН не е в състояние да провери достоверността на изнесената от СЗО информация. Освен това, представителите на сирийския Червен полумесец – организация, ползваща се с изключително добра репутация в световен мащаб, както и местната служба на координатора на ООН в Сирия, активно участващи в хуманитарната операция в Източна Гута, заявяват, че никой от тях не разполага с данните, изнесени от СЗО. Русия изразява готовност да осигури безопасност на представителите на СЗО действително да проверят на място ситуацията в Дума, но СЗО не реагира, което косвено свидетелства за постановъчния характер на случката.

„Също така искаме да припомним, че и през 2015 в хода на хуманитарната операция в Алепо представители на Световната здравна организация многократно правеха изявления относно уж катастрофална ситуация и отсъствие на лекарства в подконтролните от екстремистите райони на града. След освобождаването на Алепо, обаче, бяха открити препълнени складове на терористите с внесени лекарства и медицинско оборудване, включително и такива, постъпващи в Сирия по линия на СЗО, продължава представителят на ГЩ на РФ.

Въпреки многобройните призиви от страна на Русия СЗО така и не предоставя обяснение на този факт. С подобни безотговорни изявление СЗО не само дискредитира себе си, но и допринася за ескалация на обстановката, вследствие на което жертва отново е мирното население. Същевременно Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) реши да отправи свои представители на място, като руската страна ще осигури безопасен достъп и охрана. Очаква се, че организацията ще започне работа на 14 април.

Въпреки всичките опити на Запада, преди всичко в лицето на Вашингтон, Лондон и Париж, да сринат усилията на Русия по стабилизирането на обстановката в Сирия, работата продължава успешно, като към процеса на помирение са се присъединили общо 2 501 населени места. Подписани са 234 споразумения за прекратяване на бойните действия с различни въоръжени формирования.

И докато вследствие на безраборните бомбардировки Рака е пред епидемиологична катастрофа, Западът се подготовя за поредната война, която отново би довела единствено до разрушения, възникване на властови вакуум, преумножаване на терористичната активност, дестабилизация на целия реагион, ЕС, Русия и Азия.

 „Вместо да правят извяления относно готовността на коалицията за нанасяне на ракетни удари срещу Сирия, САЩ би трябвало да се заемат с възстановяването на разрушения град и да осигурят всестранна помощ на бедстващото население“, завършава генерал-лейтенант Познихир.

В ежедневния брифинг на разположения в Сирия руски Център по помирение на протиниковите страни от 12 април 2018 се казва:

 „Ситуацията в Източна Гута се стабилизира. Не се водят бойни действия в град Дума, жителите започват да възстановяват мирния живот. 250 души се завърнаха в домовете си. С цел изключване на провокации, гарантиране на сигурността, поддържане на закона и организиране на помощта за местното население, подразделения на руската военна полиция пристъпиха към работа в град Дума. Установените от руската страна контролни пунктове функционират.“ В брифинга се подчертава още, че „приключва изтеглянето на останалите части от екстремистите и членовете на техните семейства от незаконното въоръжено формирование Джешй ал-Ислам от град Дума“, като напускат града 1 521 членове на организацията и техните семейства, които се отправят към северната част на провинция Алепо. Към 12 април 2018 общото количество граждани, напуснали Дума, достига 42 734. На 13 април 2018 последната група членове на Джейш ал-Ислам заедно с техните семейства напускат гр. Дума.

И докато Западът, търсейки си повод за война, механично продължава да отправя всевъзможни, лишени от здрав разум и логика обвинения срещу Москва и Дамаск – от нарушаване на Резолюция 2401 до използване на химическо оръжие срещу мирното население – използвайки „широк арсенал от методи: клевета, обиди, войнствена реторика, изнудване, санкции и заплахи за използване на сила срещу суверенна държава“, както отбелязва постоянният представител на Русия в Съвета за Сигурност на ООН Василий Небензя, то фактите, които западният мейнстрийм и военнополитически елит напълно са изключили от своя дневен ред, са диаметрално противоположни на внушавания от Вашингтон и Лондон,  и изграден върху целенасочена дезинформация наратив:

1. Де факто подкрепяните от Лондон и Вашингтон Джабхат ан-Нусра, Фейлак ал-Рахман и Ахрар аш-Шам

А) използват мирното население в качеството му на жив щит;

Б) изпълняват публични екзекуции чрез разстрел и обеглавяване на мирни граждани, несъгласни с порядките;

В) водят снайперски огън и минохвъргачен обстрел по жителите, които напускат Източна Гута по откритите от сирийските и руските сили хуманитарни коридори;

Г) изготвят боеприпаси с отровни вещества (основно газ хлор) с намерение да бъдат използвани срещу мирните жители, провеждайки false flag с цел дискредитация на правителствените сили. На 20 март 2018 министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу в хода на селекторно съвещание съобщава, че само в рамките на седмица са осуетени три опита за провеждане на провокации с  използване на химическо оръжие;

Д) ежедневно обстрелват посредством минохвъргачен огън и ракетни удари Дамаск, убивайки и ранявайки жители на столицата.

Кратка справка:

На 20 март 2018 от района на населен пункт Айн Тарма (Ein/Ayn/Ain Terma) в Източна Гута групировката Фейлак ар-Рахман провежда ракетна атака по пазар в жилищен квартал на Дамаск, вследствие на което загиват 37 мирни жители и над 40 са ранени. Още 5 загиват и двама са ранени вследствие на минометен обстрел в района на Мазе (Mezzeh), Дамаск. В рамките на един ден столицата Дамаск е обстреляна четири пъти от страна на джихадистите в Източна Гута.

На 23 март 2018 джихадисти изстрелват от района на Източна Гута четири ракети по Дамаск. Загиват 4 мирни жители, а 18 са ранени.

На 26 март 2018 от град Дума, Източна Гута, в резултат на ракетна атака и минометен обстрел осъществени от Джейш ал–Ислам загиват 7 и са ранени 13 мирни граждани на Дамаск.

На 5 и 6 април 2018 вследствие на ракетен и миниметен обстрел обстрел (общо 25 мини и ракети) от страна на радикалната групировка Джейш ал-Ислам (град Дума) по столицата Дамаск загиват 7 мирни граждани, а други 42 са ранени.

 „На този фон опитите да се попречи на решаването от сирийската правителствена армия задача по ликвидирането на  терористичните опорни пунктове в Източна Гута изглеждат като съучастие в терористичните зверства. Очевидно е, че в настоящите условия в Сирия не се изисква консервация на положението, при което терористите биха се чувствали необезпокоявани, а решителни действия за възстановяване на мира и единството на страната чрез политическо уреждане въз основа на Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН и на резултата от Конгреса на сирийския национален диалог в Сочи“, се казва в коментара на министерството на външните работи на Русия.

Е) изземват предназначената за мирното население хуманитарна помощ – храна и лекарства – като продават хранителните продукти на  многократно по-високи цени от тези в Дамаск. А тези, които нямат пари, за да получат храна, са принуждавани да воюват срещу правителствените сили. Така процедираха и джихадистите през 2016 в  контролираните от тях райони в Алепо, в които, след като бяха освободени, „бяха открити големи складове със стотици тонове храна с изтекъл срок на годност, както и големи складове с лекарства. Всичко това, терористите държаха при себе си, а мирните граждани гладуваха. Ето защо представителите на западните страни, които се опитват да представят тези терористи като умерена опозиция, трябва да разберат, че те се превръщат заедно с тях в съучастници в сериозни хуманитарни престъпления“,  отбелязва официалният представител на МО на РФ генерал-майор Конашенков.

2. Жители от Източна Гута

А) воюват в редиците на правителствените сили, които се борят за освобождаването на Източна Гута;

Б) организират и  провеждат протести срещу антиправителствените сили;

В) формират въоръжени групи, воюващи срещу джихадистите.

Г) доброволно биват евакуирани.

От началото на т. нар. хуманитарна пауза, обявена на 27 февруари до 30 март 2018, от Източна Гута са евакуирани 143 194 души, включително 105 857 мирни жители, 13 793 членове на антиправителствени фракции и 23 544 членове на техните семейства. Към 5 април 2018 числото на евакуираните достига 157 255 души, а към 11 април 2018 тяхното число е 165 123, от които 20 398 представляват члновете на антиправителствените сили. Към 12 април 2018 евакуираните вече са 166 644 души.

 „В районите, освободени от незаконни въоръжени формирования, се установява мирен живот. В населените места в Източна Гута се завръщат бежанците, които няколко дни по-рано ги напуснаха по хуманитарните коридори. Към днешна дата около 45 000 души са се завърнали в домовете си“, съобщава на 4 април 2018 генерал-полковник Сергей Рудской.

През 2016 САЩ, Великобритания и Франция пропагандираха фалшивата си загриженост относно съдбата на мирното население в Алепо, настояваща за изпращане на хуманитарна помощ до момента, докато терористите загубиха контрола над източните райони на града. А след като повече от 100 хиляди мирни граждани, включително 40 484 деца, бяха евакуирани и се нуждаеха от храна, дрехи и лекарства, Западът забрави за тях. Дотогава мирното население беше фасада, зад която Западът прикриваше реалните си намерения – доставяне на помощ за антиправителствените сили.

 „Днес повече от всякога е необходимо и важно да има възможност да се помогне на тези хора. Не със слова, а с реални дела. Знаейки прекрасно и наблюдавайки на страницата на министерството на отбраната на Русия и в ефира на средствата за масова информация ежедневните многохилядни потоци от мирни жители от Източна Гута, е видно, че няма никаква реална помощ от тези, които уж искаха да помогнат повече от всички – САЩ, Великобритания, Франция и Германия. Затова сега е очевидно, че те са имали намерение да помагат съвсем не на мирните жители на Гута“, отбелязва официалният представител на МО на РФ генерал Конашенков.

Още преди приемането на Резолюция 2401, постоянният представител на Сирия в ООН д-р Башар ал-Джафари (Bashar al-Jaafari) заявява,  че застрашаването на живота на 8 милиона мирни граждани в Дамаск, за да бъдат защитени терористите в Източна Гута, е неприемливо. Защото именно това беше целта на Вашингтон и Лондон.

Стотици хиляди загинаха във войната, която САЩ, Великобритания и съюзниците им в Близкия Изток водят срещу Сирия, но вместо да престанат да въоръжават доказани джихадисти, те продължават да търсят повод за нанасяне на масиран ракетно-бомбен удар по Сирия, снабдявайки джихадистки групировки с  химическо оръжие, обучавайки ги в организиране и провеждане на false flag атаки срещу мирно население с използване на химическо оръжие, за да обвинят след това Москва и Дамаск. Това вече го гледахме многократно. Ще го гледаме и занапред.

Всеки сам за себе си може да прецени чия е вината за големия брой жертви сред мирното население – на онези, които се стремят да прекратят войната в Сирия или на онези, които се стремят към 1) продължаването на конфронтацията, 2) вътрешното противопоставяне на етнически и религиозен принцип и 3) разчленяването на страната.

Събитията в Източна Гута, както и театърът около така наречената химическа атака, ще бъдат във фокуса и на следващата публикация.

„Има истина, а има и неистина, и ако се придържаш към истината, дори когато си сам срещу целия свят, ти не си луд“ – Джордж Оруел, (1984)

*Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на автора чрез запитване до изданието Memoria de Futuro.

Приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да бъдете дарители, можете да ни подкрепите ТУК по БАНКОВ ПЪТ или чрез PayPal.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Иван Запрянов

Иван Запрянов

Иван Запрянов е военен експерт по отбрана и сигурност. Завършва НВУ „Васил Левски” – В. Търново, специалност „Войсково разузнаване“. Служи в бригада „Специални сили“. През 2004-2005 участва в мисията за следвоенно възстановяване на Ирак в състава на 4-ти пехотен батальон. През 2010 участва в мисията на ISAF в състава на 18-ти български контингент в Афганистан. Завършил е курсовете „Подбор и обучение на оператори от специалните сили“ и „Граждански дейности“ във Форт Браг, Северна Каролина, САЩ. Дипломира се в Командно-щабния колеж на Университета на Морската пехота, Куантико, САЩ. През 2014 завършва магистратура „Анализ на отбраната“ във Военноморското следдипломно училище в Монтерей, САЩ. Завършил е Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“.

 1. Радко Кръстев каза:

  Евала! Гнусните англосакси ни водят към световна война. Още преди фалшивата „химатака“ в Гута, Асад си печели войната там. Защо му е да използва химоръжие и да излага себе си и Русия. Пълен цирк! Авторе, грешка нямаш. Евала на Мемория за куража да ти публикува статиите. Да се надяваме, че мръсните служби на САЩ или британските дяволи няма нещо да те прецакат с някой новичок, и да обвинят Русия след това. Майтап, но е и сериозно. Факт е че сащ елиминорат всяка свобода на словот. Факт е че сащ се управляват от уроди готови да пожертват планетата. Аз казвам превантивен, изпреварващ ядрен удар от Русия по тези животни.

 2. Валери Попов каза:

  Отново браво! Това е ИСТИНАТА! Оставете какво казват лишените от мозък твари, чиито тикви са изпълнени с рядка и миризлива кафява констистенция. Чета и тук един безмозъчен да определя ФАКТИТЕ като „руска пропаганда“, само че докато авторът е изложил всичко в детайли и доказал гледната си точка, то подлогите на САЩ отричат даже, че майките им са ги родили. Това са безродници, а не хора. Слава Богу, че все още има хора които да носят светлина в мрака. Западняците към които така се стремяхме и които се представяха за рая на земята и за абсолютната справедливост се оказаха най-голямото ни разочарование. Сега даже и не крият истинската си същност. Всеки се възхищава на запада, че били богати, но колко от вас си задават въпроса откъде им са парите??? Вече милиони българи живеят по чужбина и сами казват навсякъде, че нашите се справят далеч по-добре от западняците, а нашите деца са далеч по-умни сравнение с тези на запад. 9/10 от българите в САЩ ще потвърдят думите ми. Е, как тогава живеят така добре – като грабят, разрушават, убиват и тормозят останалата част от човечеството. Това в Сирия е точно срещу Русия. АВТОРЪТ Е НАПЪЛНО ПРАВ! Русия е единствената реално самостоятелна и независима държава. Самодостатъчна. Даже и Китай с зависим и то много. 30% от питейната вода е в Русия. Западът иска Русия мъртва.

 3. Ива каза:

  Господин Запрянов, респект за истините, които разкриваш!!! Не са много като вас. Вие и Иво Христов сте любимите ми анализатори. Ще се радвам да ви видя по телевизията и особено в дискусия с онези, които все защитават злото във всичките му проявления и всеки път без аргументи, без логика, без разум. Те се страхуват единствено от такива като вас, които е невъзможно да бъдат опровергани, защото са на страната на абсолютната истина и справедливост. Богатството не означава справедливост и истина. И престъпниците са богати и живеят много по-добре от нормалните хора, но си остават престъпници. Така е и със запада – престъпен субект по своето естество. Парите не са индулгенция. Качеството им на живот също не ги оправдава. Нищо не оправдава престъпленията им, съюза с терористи, агресията към десетките държави, избити стотици милиони. Западът е раково образувание на нашата планета. Англосаксите – превъплъщението на сатаната. Човечеството трябва да се събуди, защото ще загине. Ракът трябва да се изреже

 4. Наско Караджов каза:

  САЩ отдавна се компрометираха пред света. Англосаксите 450 милиона, а останалите 7 са страдали от тях векове наред. Щеше ми се да бяхме силни достатъчно и да напуснем и НАТО и ЕС, защото те са срещу нашите интереси. Капитализмът е жесток точно колкото робовладелството. И ако има нещо социално в САЩ, то е благодарение на някогашната комунистическа партия, която САЩ забраниха, избивайки хиляди от членовете й. Оръжията се произвеждат от частниците. За да се купуват оръжия са необходими войни. Частникът не се интересува от друго. Алчността е толкова силна че капиталистите не виждат че се самоубиват. Ако ударят Сирия това ще е краят им. Позор за Франция, която отнова избра слуга на евтеите и англосаксите – бездетен геронтофил. Няма демокрация. Има само лъжа и диктатура на робовладелците. Капитализъм и демокрация са оксиморони. Авторът си остава верен на себе си – директен, аргументиран, задълбочен. Естествено, че ще има недоволни критикари, но като правило вече две години чета публикациите му и коментарите. Така е не открих някой да е успял в нещо да опровергае твърдеянията му. Аз съм инженер и виждам отличната конструкция и последователност. Чета от 50 години и се смятам за образован. Затова и смея да твърдя, че нямаме подобни автори, които сякаш предвиждат с какво ще ги контрират опонентите и предварително интегрира отговорите на още незададените им въпроси в своите статии. Затова и има обиди от слугинажа, но не се забелязва ресурс в критиките срещу автора – трудно се критикува нещо изпълнено с логика и факти. Да, САЩ, губят подкрепата на хората по света даже и на своите си хора. Слепците продължават да величаят тази кървава империя, но на тях или им се плаща или са лишени от способността да разсъждават или просто защото са наследници на чорбаджии и изедници, а с освобождението Русия им развали рахата. Тогава тези българи, които тормозеха народа ни, станаха русофоби. Така е и до днес. Господин Запрянов, поклон за куража ви и Бог да ви пази! Мемория е единствената елитна платформа, която е смела и поема риска с публикуването на подобни разобличителни статии. Респект за което!

 5. audio in каза:

  На мен много ми се иска да знам от какви подбуди авторът е завършил духовна семинария и как това се съчетава с военното му обучение в България и „вражеска“ Америка.

  • Димитър Даскалов каза:

   Аз ще ти обясня, понеже съм питал автора тъй като ми е личен приятел. Вярващ човек, а това означава човек, за когото Бог, близки и Родина са на първо място. Да си военен не е престъпление, а призвание, също като да си лекар. Въпросът е да не си наемник, да не убиваш и нападаш за власт, пари, ресурси, територия, а да си военен от любов към Отечеството, да си готов да дадеш живота си за Родината, когато се наложи. Ако си бил войник трябва да знаеш и съдържането на клетвата, дори и тази преди 1989 – ценностите вътре са същите. А защо е учил в САЩ – политическа конюнктура. Затова и отлично познава американците, защото е учил там. А и нали знаеш – ОПОЗНАЙ ВРАГА.

   • audio in каза:

    Да вярваш в бог и да си военен са две взаимно изключващи се каузи ( или може би не? ). И да, да си военен е огромно престъпление. Защото ако нямаше толкова много безмозъчни твари, готови да бъдат употребени като убийци и пушечно месо, Путин и Тръмп щяха да са най-обикновени чичковци. Но войните никога не са се водили и не се водят в името на бог и родина. Това е пропаганда за лапнишарани.

    • Димитър Даскалов каза:

     Ти си просто неадекватен. Престъпление ли е да защитаваш страната си? Престъпление ли е да служиш на страната си? Безмозъчните твари са цивилните граждани, които допуснаха страната ни да стане член на НАТО. Такива като теб какво направиха, противопоставиха ли се на членството ни в НАТО или на изпращането на наши контингенти зад граница? Естествено, че не са. По-лесно е да критикуваш. Тези „безмозъчни твари“ мръзнат по границата, докато ти си стоиш на топло, рискувайки живота си за жълти стотинки. Позор за такива като теб! И какъв ти е проблема път точно с Путин? Путин ли отиде в Мексико или шибаното НАТО е на руската граница? Путин ли направи преврат в Канада или НАТО и ЕС направиха преврат в Украйна? Путин ли насъска Мексико да нападне американски войници или САЩ насъскаха Грузия да нападне руснаците? И ти кой си за да съдиш? Защитата на родината и на ближния е върховен дълг за всеки вярващ. ТИ ВЗЕМИ СЕ НАУЧИ ДА ПИШЕШ БОГ С ГЛАВНА БУКВА, АТЕИСТИЧНИ КОМУНИСТЕ!

    • Димитър Даскалов каза:

     Като няма някой кретен какво да каже конкретно по темата и започва от девет кладенеца вода да носи. Ако я нямаше българската армия, която такива като теб я унищожават десетилетия наред, то отдавна да бяхме смазани. Престъпление е да си прост, не е престъпление да си военен! ТОВА Е ВЪРХОВНО ПРИЗВАНИЕ. Престъпление е да си предател. То бива прости гниди….

     • audio in каза:

      Да, аргументите приключват до тук и започват обидите. Но… такива сте, вие, патриотите.
      Ако е прочел, Запрянов със сигурност е разбрал какво имах предвид.

    • Митака каза:

     А това, че ти обиждаш стотици хиляди воини дали живота си за България е ок нали?

     • Без име :-) каза:

      Поименно може ли кои са стотиците жиляди обидени, щото иначе звучи като поредното пропагандно клише ;-).

      https://www.youtube.com/watch?v=bq1GdsnsMCM&t=123

     • Иван Димитров - 68 бригада каза:

      Към идиота без име – смотаняк, колко за загинали във войните за национално обединение? Хайде ти им напиши имената, комплексиран скапаняк

  • Без име :-) каза:

   Сталин е теолог, нали знаете :-).

   Иначе автора просто се е научил да се възползва от конюктурата, в което няма нищо лошо, правят го всички обикновени хора :-))). Не съм чел негови материали през 2002-а да речем, че да мога да го „джъджвам“ по „обективно“ но ми се струва, че тогава е вервал(believe) на тая пропаганда. Да допуснем просто, че е порастнал и е разбрал за пропагандата като „наука на манипулацията“. :-)))

   По въпроса за войната, лично аз предпочитам определението на древния китайски трактат – Война това е изкуството на ЗАБЛУДАТА ;-).

   Така, че „фолс флаговете“ и подобни операции са нещо „естествено“ за войната. Оставям настрани въпроса за „професионалистите“, повечето от тях дори не го вдяват и затова така се въодушевяват, не ги взимайте на сериозно :-).

   Как бе древната римска правна сентенция
   „Mundus vult decipi, ergo decipiatur“ – „The world wants to be deceived, so let it be deceived.“

   Виж ако автора бе предвидил тоя удар и го бе написал в тоя форум дори преди седмица щеше да заслужи уважение на разузнавач и визионер :-). Не си спомням да съм чел от него прогнози, освен преводи на, поне на мен, известни неща и обикновена журналистика, окей анализи :-).

   Ето ви за сравнение негов „колега“ от ГРУ, той поне прави нещо в момента което дълго ще остане неразбрано дори от хора като „професионалните“ разузнавачи ;-).

   https://www.youtube.com/watch?v=WxG9RxV9eMk

   • Иван Димитров - 68 бригада каза:

    А какво ти предсказа? Какво ти прогнозира? Какво ти написа и публикува, заставайки с името си? Всичките ти линкове до момента са нищо ново – добре известни „локуми“. Защо се мислиш, че си нещо повече от другите, когато си нищо повече от един страхливец? Като не ти харесва – не чети! Не лепи етикети кой какъв е, защото все някога няма да можеш да се скриеш зад клавиатурата и някъде някой ще ти бутне зъбите до един.Отрепка нещастна

   • Колега каза:

    „КОЙТО КОНТРОЛИРА НАСТОЯЩЕТО – КОНТРОЛИРА МИНАЛОТО. КОЙТО КОНТРОЛИРА МИНАЛОТО – КОНТРОЛИРА БЪДЕЩЕТО“

    Без име, ако това можеш да го проумееш, тогава ще проумееш защо автора, когото ти системно критикуваш и омаловажаваш пише не за бъдещето, а за събития, които са или настоящи или вече минали.

    Няма как да направиш отскок, когато се намираш в блато. Трябва ти твърда основа. Приказките за конюнктурата важат за теб и за баща ти.

   • Трошача каза:

    Не го чети тогава, бе, тъпак! Все много знае. Аман от подобни цървули.

   • Трошача каза:

    Дай да ти видя твоя труд, шибано комплексирано копеле! Ей, тва българите вярно сте егати и злобните хорица. Затова сте и пълна скръб, а свестните сами си ги унищожавате. Какъв съм аз ли – турчин съм, мюсюлманин съм. Заслужавате точно Турция отново да ви завладее и никога повече да не видите рахат. Ще си плюят военните. То и затова и армия нямате, защото сами си я унищожихте. Ай сиктир..

   • Няма значение каза:

    И Добри Джуров беше завършил семинария. Благодарение на него в България не се стигна до гражданска война след 1989 за добро или за лошо.

    Много е лесно да се говори, а далеч по-трудно е да се пише, а още по-трудно е то да бъде публикувано. Когато човек пише той винаги изостава от събитията. Съгласен съм с направената по-горе забележка, че правилното тълкуване на отминали събития е далеч по-важно от прогнози. А и ако четете публикациите не с цел да се заяждате, ще видите, че в тях има достатъчно прогнози, които се случват.
    Към всички: спазвайте добрия тон, не се заяждайте и водете конструктивна дискусия. Просто съвет.

   • Soldier каза:

    Без име, ти какво очакваш – да ти изнесе класифицирана информация ли? Криеш се като мишок тук, пишеш перманентно простотии, мислейки се за много умен. Запрянов е действащ офицер и както виждаш застава с името си за разлика от теб. Нагаждачи са такива като теб, посредственико.

 6. Димитър Даскалов каза:

  Браво, Иване!

 7. Илиян Кирчев каза:

  Тотално разбиване! Браво! Очаквам продължението!!!

 8. Soldier каза:

  Отлично систематизиране на фактите и анализ на играта между големите. Не обръщай внимание на нещастниците, които те критикуват! Чета всичко каквото излиза и виждам че никой не пише по-стойностни от теб неща. Лаладжий и „всезнайковци“ винаги ще има.

 9. Лакотавакан каза:

  Ехей, чакайте и аз да викна! Спокойно бе, драги, ще се избиете за едното нищо! Доколкото знам, всеки има право да изкаже вижданията си, мнението си. Недейте така, с лошо. Ама имало задръстеняци, имало грантове, майкопродавци и малокултурни. Е, има ги… Но, чудя се, Вие, дето сте „по-така“ , защо изобщо им обръщате внимание?! Защо се заяждате с тях? Едно време гледах филмче, където едно дете, запитано откъде се вземат кренвиршите, гордо отговори – ам’че от магазина. НЕ Е ОТ КРАВИТЕ! За малко да заплаче това дете… Е, сега какво – да се разкрещя на това дете, че е малоумно ли?! Ще му дойде времето, ще разбере…
  А за статията… хубава е. Но нека има критика, та дори и най глупавата да е. Помните… „ Славата е преходна…“ – някога са го нашепвали на едни…военни. Отдавна е било, ама не чак толкова.
  И престанете да величаете когото и да е било, правите му наистина скапана услуга…

  • Емилия каза:

   Вашите коментари не са чести, но ми прави впечатление, че са точни. Прав сте! Критика трябва да има, ако ще и да не е градивна. Критиката означава, че някой се интересува. Няма по-лошо от това всички да са съгласни и никой да не критикува! Съгласна съм с Вашето мнение!

  • Тошко Тодоров каза:

   Лакотавакан, евалата!

 10. Емилия каза:

  На мен лични цялата поредица ми харесва. Хора, не се обиждайте, не провокирайте, нека да има истинска дискусия!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни