Свърши ли войната в Сирия?

zx860_3082139

Владимир Путин и Башар Асад в Сочи, 20 ноември 2017

 

ivan-zaprianov-authorИван Запрянов е военен експерт по отбрана и сигурност. Завършва Националния Военен Университет „Васил Левски” – В. Търново, специалност „Войсково разузнаване“. Служи в бригада „Специални сили“. През 2004-2005 участва в мисията за следвоенно възстановяване на Ирак в състава на 4-ти пехотен батальон. През 2010 е в мисията на ISAF в състава на 18-ти български контингент в Афганистан. Дипломира се в Командно-щабния колеж на Университета на Морската пехота, Куантико, САЩ. През 2014 завършва магистратура „Анализ на отбраната“ във Военноморското следдипломно училище в Монтерей, САЩ. Преминал е курсовете „Подбор и обучение на оператори от специалните сили“ и „Граждански дейности“ във Форт Браг, Северна Каролина, САЩ. Завършил е Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“.

„САЩ ВОЮВАТ С ЧУЖДИ РЪЦЕ“
ЕПИЗОД 2 – ВОЙНИТЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК
Част I
X:
Свърши ли войната в Сирия? Хронология на събитията

Всички части на монографията „САЩ ВОЮВАТ С ЧУЖДИ РЪЦЕ“ можете да видите ТУК


epizod-ii-9-1-2

Две години от началото на военната операция на Русия в Сирия. Завръщането на Русия в Близкия изток

 „Странно е, че Путин говори по-смислено за Сирия, отколкото всеки друг“
Джон Брадли

„В самото начало на бруталната четиригодишна гражданска война в Сирия аз бях почти единственият по рода си глас в британските медии, осъждащ натиска да бъде свален светският диктатор, президентът Башар ал-Асад, особено в отсъствието на истинско народно въстание срещу него… Аз твърдях, че Асад няма да бъде свален от власт, защото народът на Дамаск няма да въстане против него. Така наречените светски бунтовници всъщност бяха ужасяващи маскирани ислямисти… 

Никой не ме слушаше, а аз се уморих да се опитвам да ги убедя в безумието им.Четири години по-късно страданието на сирийския народ е очевидно – 250 000 убити, милиони бежанци, а половината от населението е вътрешно разселено. И миналата седмица, в разгара на най-голямата бежанска криза в Европа след Втората световна война (причинена в немалка степен от бягащите сирийци), обхватът на геополитическите грешки на Запада стана болезнено очевиден. Джихадисти от различни обединения, които сега са недвусмислено единствената опозиция, навлизат в крайбрежната сърцевина на Сирия, доминирана от алауитите, и се приближават все по-близо до Дамаск…

През последните месеци, поради страх от продължаване на управлението на Асад, вместо да воюва срещу Ислямска държава, Пентагонът се е съсредоточил върху брифингите по разузнаването, за да оправдае своите ограничени успехи. Междувременно неговата вятърничава идея да обучи от самото начало една изцяло нова бунтовническа армия, която едновременно да свали режима на Асад и да победи Ислямската държава, струваше повече от 40 милиона долара (в крайна сметка сумата е над половин милиард долара – бел. авт.) и произведе само четирима или петима войници. Тридесет бойци от друга група (от общо 75 души) незабавно се присъединиха към ‘Ал Кайда’.

Сега Владимир Путин се представя като спасителят на Европа от имигрантската криза. Само ако Асад бъде спасен, твърди той, можем да ограничим потока. Странно, но в твърдението има много повече смисъл от това на всеки друг…

Асад всъщност е по-популярен от всякога в приблизително една трета от Сирия, която той все още контролира… Западът обаче е по-мразен от всякога. Неотдавнашно проучване показа, че 80% от сирийците вярват, че създадохме Ислямската държава – общоприето вярване, между другото, в Близкия изток (и не съвсем неточно)…

Подкрепените от САЩ призиви за отстраняването на Асад с цел отслабването на Иран и Хизбула и налагането на подкрепян от Саудитска Арабия прокси режим, ще доведе до точно обратния резултат. Укрепилият се сегашен режим в Сирия, ако оцелее, не само ще има пълната военна подкрепа на Русия, но и ще бъде политически инструмент на иранците“.

Откъсът е от публикувана в The Spectator на 26 септември 2015 (четири дни преди първите въздушни удари на ВКС срещу терористите в Сирия)  статия на британския журналист и автор на четири книги за Близкия Изток – Джон Брадли (John Bradley). Статията е озаглавена „Странно е, че Путин говори по-смислено за Сирия, отколкото всеки друг“ („Bizarrely, Putin is talking more sense on Syria than anyone else“).  Текстът е сбито описание на ситуацията непосредствено преди началото на военната операция на Русия в Сирия.

През 2015 Джон Брадли е един от малцината трезвомислещи западни журналисти. Неговите статии са като лъч светлина сред тъмнината от дезинформация и пропаганда, целящи да представят ислямистките проксита на САЩ, Великобритания, Саудитска Арабия и Израел (пропитата с уахабизъм и така наречена Свободна сирийска армия и Джабхат ан–Нусра/Ал-Кайда в Сирия), като борци за справедливост, свобода и демокрация.

epizod-ii-9-1-3

Доклад на STRATFOR свидетелства, че пикът на миграционния поток е през септември 2015, т.е. буквално преди началото на операцията на Русия в Сирия. Този факт категорично отхвърля обвиненията на САЩ, Великобритания и Франция по адрес на Русия в преднамерено предизвикване и задълбочаване на бежанската криза.

 

По-интересно е какво пише Брадли относно събитията в Сирия в статия, озаглавена „Бъдете внимателни кого отстранявате: дали Западът наистина иска да види назадничавата уахабитска теокрация управляваща Сирия?“ („Be careful who you depose Does the West really want to see a backward Wahhabi theocracy in charge of Syria?“), публикувана на 11 февруари 2012 (3.5 години преди намесата на Русия в Сирия) в британския The Spectator:

„И така, какво наистина се случва? Е, истината за ситуацията в Сирия е, че както в Либия, има много повече от това, отколкото обикновения разказ, с който всички сме подхранвани: продемократични активисти, които се борят с омразен тиранин.…

Както винаги, Западът изглежда е склонен да представи въстанията като обикновена история на борците за свобода, противопоставящи се на тиранията, когато ситуацията е очевидно много по-сложна. Изглежда започва да се разкрива ужасно повторение на либийския провал: западните кореспонденти се намират между самопровъзгласилите се бивши бойци от Ал Кайда и групи от племенни фанатици, но не съобщават тези подробности, за да не подкопаят ‘Арабската пролет’. Резултатът от това ясно може да се види в Либия. След като ислямистките милиции установиха своето управление в Триполи, в някога светската държава те наложиха закона на шариата и започнаха да изтезават своите бивши врагове…

Сега същите гласове, които подпомогнаха ислямистите да превземат Либия – а след това се престориха на изненадани, когато те въведоха нов, може би дори по-лош тип деспотизъм – призовават за още една въоръжена революция в Сирия. Няма значение за тях, че ако техният метеж успее, новият режим може да причини неимоверно страдание на сирийския народ, по-голяма част от който (често не се съобщава) не се е присъединил към бунта…“

„За да отслабят Иран САЩ и Израел се стремят да свалят Асад, използвайки в своята война срещу Сирия уахабити (уахабизмът е създаден преди малко повече от 200 години в Саудитска Арабия продукт на Британската империя срещу тогавашната Османска империя), чиято единствена цел е ликвидирането на светска Сирия и установяване на закона на шариата, принасяйки в жертва милиони сирийски граждани – религиозните малцинства (алауити, християни, шиити и други), обикновените мюсюлмани, все по-намаляващия брой свободно мислещи интелектуалци, както и всички, които не приемат уахабитската теокрация“, твърди Брадли.

„Американските и израелските ‘интереси в сигурността‘ трябва да са на първо място и най-добре се обслужват от пакта с дявола (с ислямистите – бел. авт.)“, заключава авторът.

КРАТКА РЕТРОСПЕКЦИЯ НА ОСНОВНИТЕ СЪБИТИЯ

На 26 август 2015 между Русия и Сирия е подписано споразумение за разполагане на авиационна група на ВС на РФ на територията на САР, в съответствие с което авиогрупата, по молба на сирийските власти, се разполага безрочно на летище Хмеймим. Споразумението влиза в сила на следващата година – 12 ноември 2016.

На 28 септември 2015 Владимир Путин произнася своята реч на юбилейното 70-то заседание на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. В речта си той отделя значително внимание на ситуацията в Близкия Изток, както и директно обвинява Запада за случващото се в региона:

„Агресивното външно вмешателство доведе до това, че вместо реформиране, държавните институти, а и самият начин на живот там бяха безцеремонно разрушени. Вместо тържество на демокрацията и прогреса – насилие, нищета, социална катастрофа, а правата на човека, включително и правото на живот, не съществуват изобщо. Иска ми се да попитам онези, които създадоха такава ситуация: „Вие изобщо осъзнавате ли какви ги натворихте?“, но се страхувам, че този въпрос ще увисне във въздуха, тъй като така и не се отказахте от политиката, основаваща се на самоувереност, убеденост в своята изключителност и безнаказаност. Възникналият в няколко страни от Близкия Изток и Северна Африка властови вакуум доведе до образуването на зони на анархия, които веднага започнаха да се запълват с екстремисти и терористи. Под знамената на т.нар. „Ислямска държава” вече воюват десетки хиляди терористи. Сред тях са и бивши иракски военнослужещи, които в резултат на нахлуването в Ирак през 2003 г. бяха изхвърлени на улицата. Доставчик на такива „наборници” се явява и Либия, чиято държавност беше разрушена в резултат на грубото нарушаване на Резолюция № 1973 на Съвета за сигурност на ООН. А днес редовете на радикалите се попълват и от членовете на т.нар. „умерена сирийска опозиция”, подкрепяна от Запада. Отначало ги въоръжават, обучават, а след това те преминават на страната на така наречената „Ислямска държава“.

906205d

Владимир Путин произнася своята реч на юбилейното 70-то заседание на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, 28 септември 2015, Снимка – Константин Завражин / РГ

 

А и самата „Ислямска държава“ не дойде от нищото: първоначално нея също я захраниха като оръдие против неудобните светски режими… В такава ситуация е лицемерно и безотговорно да се излиза с гръмогласни декларации за заплахата от международния тероризъм, а в същото време да се затварят очите пред каналите за финансирането и поддръжката на терористите, в това число и за сметка на наркобизнеса, нелегалната търговия с нефт и оръжие, или да се опитват да манипулират екстремистките групировки, да ги назначават на служба при себе си за постигане на собствени политически цели с надеждата, че след това някак си ще се разберат с тях или казано по-просто, ще ги ликвидират… Ние считаме всякакви опити за заиграване с терористите, а още повече – тяхното въоръжаване, не просто за недалновидни, а за пожароопасни… Считаме за огромна грешка отказа от сътрудничество със сирийските власти, с правителствената армия, с тези, които мъжествено, лице в лице, се сражават с терора. Най-накрая трябва да признаем, че освен правителствените войски на президента Асад, а също така и кюрдското опълчение, в Сирия с „Ислямска държава” и с другите терористични организации никой не се бори. Ние знаем всичките проблеми на региона, всичките противоречия, но е нужно при все това да се изхожда от реалностите“.

Путин продължава: „Принуден съм да отбележа, че в последно време, този наш честен и прям подход се използва като предлог да бъде обвинена Русия в растящи амбиции. Сякаш тези, които говорят за това, нямат въобще никакви амбиции. Същината обаче не е в амбициите на Русия, а в това, че да бъде търпяно сложилото се в света положение, е вече невъзможно. В действителност ние предлагаме ръководенето не от амбиции, а от общи ценности и общи интереси на основата на международното право, обединяване на усилията за решаване на стоящите пред нас нови проблеми и създаването на наистина широка международна антитерористична коалиция“.

На 30 септември 2015 Съветът на Федерацията разрешава използването на въоръжените сили на Русия в Сирия. Сенаторите единогласно гласуват за използването на ВС извън територията на Руската федерация. „Президентът на Сирийската Арабска Република се обърна към ръководството на нашата страна с молба за оказване на военна помощ“, заявява ръководителят на Администрацията на президента Сергей Иванов.

Правни основания за присъствието на Русия в Сирия.

„Ние действаме в пълно съответствие с международното право – по искане на официалните власти на Сирийската арабска република. Всички други страни, които досега са участвали в подобни акции, действат незаконно, защото няма решение на Съвета за сигурност на ООН по този въпрос, няма официално искане от сирийските власти… До началото на нашата операция вече 11 страни бяха взели участие в различни удари по сирийската територия… И всичко това продължава повече от година. Разбирайки и знаейки това, ние: а) информирахме нашите партньори и б) предложихме им съвместна работа.

Най-лесно би било да се присъединят към нашите усилия и по този начин да легитимират своите действия на сирийска територия… За съжаление, засега не сме успели да се договорим с нашите партньори… Нашата задача… се заключава в стабилизиране на законните власти и създаване на условия за постигане на политически компромис“ – откъс от интервюто на руския журналист Владимир Соловьов с президента на Русия Владимир Путин, 12 октомври 2015.

xw_1434674

Владимир Соловьов по време интервюто с президента Владимир Путин, 12 октомври 2015

 

Съгласно Хартата на ООН, Глава 7, член 39-51, за провеждане на военна операция на територията на чужда държава следва да е налице едно от двете условия, а именно:

–  Мандат/резолюция на ООН;
–  Покана от страна на легитимното правителство на държавата, на чиято територия следва да присъства чуждестранен военен контингент.

На тази правна основа Русия се явява единствената държава, чийто военен контингент в Сирия присъства законно, по покана на легитимното сирийски правителство, както и в качеството си на съюзник на Сирия по силата на Договора за приятелство и сътрудничество между Съюза на съветските социалистически републики и Сирийската арабска република, подписан на 8 октомври 1980 г. в Москва. Според Договора, в случай на ситуации, застрашаващи мира и сигурността на една от страните или представляващи заплаха за мира или нарушаване на мира и сигурността в целия свят, договарящите се страни незабавно координират своите позиции и сътрудничество за решаване на възникващите заплахи и възстановяването на мира. След разпада на СССР, през декември 1991 г., Сирия признава Русия за официален правоприемник на СССР. Договорът за приятелство между двете страни е активен и до днес.

„Съществуват традиционни отношения между Сирия и Русия, и дори в най-лошия период след разпадането на СССР, те останаха добри… Ние поискахме помощ от самото начало, но ескалацията на конфликта достигна най-високото си ниво през миналата година. Дотогава сирийската армия побеждаваше. Нашите врагове, виждайки, че ние настъпваме, увеличиха притока на терористи-наемници от чужбина. Все повече чужденци започнаха да пристигат от различни страни. Повече от сто страни! А Сирия е малка страна с неголямо население. Ето защо се нуждаехме от помощта на нашите приятели. Намесиха се Иран, Хизбула, а намесата на Русия, тази велика сила, решително промени съотношението на силите в наша полза. Ето защо за нас бе естествено да поискаме помощ от Руската федерация… През 2014 те (руснаците – бел. авт.) разбраха, че балансът се изменя в полза на терористите, благодарение на подкрепата на Запада и други страни – Саудитска Арабия, Турция и Катар. Поради тази причини руснаците бяха готови за директна намеса. И ние ги поканихме. Ние имаме доверие на Русия и нейната политика. Руската политика се основава на морал, а не само на полза. Ние знаем, че те ни подкрепят в името на унищожаването на тероризма, а не защото искат нещо в замяна. До този момент те не са поискали нищо. Всички тези фактори подтикнаха мен и правителството на Сирия да поискаме помощ от Русия“, заявява сирийският президент Башар Асад.

991-ratio-bashar-asad

И още:

„Русия, Иран и Хизбула са наши постоянни съюзници, и те са тук на легална основа. Те се борят срещу терористите, но има други страни, които се намесват именно с цел подкрепа на терористите“.

На 12 април 2017, по време на първата съвместна пресконфренция с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заявява:

„Бих искал още веднъж да подчертая, че в Сирия работим по молба на легитимно правителство на държава-членка на ООН, която не е под никакви санкции, наложени от Съвета за сигурност. Ние сме там, за да се борим с тероризма“.

epizod-ii-9-1-4

Ситуацията в Сирия до намесата на Русия – септември 2015 (картата вляво) и ситуацията в Сирия две години по-късно – септември 2017 (картата вдясно) Източник: РИА Новости

 

– 30 септември 2015 – Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия нанасят първите точечни въздушни удари по позиции на Даеш в Сирия. В състава на авиогрупата влизат фронтовите бомбардировачи Су-24М и Су-34, бомбардировачите за далечно действие Ту-22М3, щурмоваците Су-25СМ и многоцелевите изтребители Су-30СМ и Су-35С, чиято задача е охрана на щурмовата авиация от въздуха. Военнослужещите, които участват в операцията, са дислоцирани на авиобаза Хмеймим в района на град Латакия. За координиране на борбата срещу ИД, Русия, Ирак, Иран и Сирия създават в Багдад информационен център.

– 7 октомври 2015 – навръх рождения ден на президента Путин, кораби от ВМФ на Русия (Каспийската флотилия) за първи път вземат участие в операцията в Сирия.

Ракетният кораб проект 11661 (шифър “Гепард”)„Дагестан“, малките ракетни кораби проект 21631 (шифър “Буян-М”) „Град Свияжск“, “Великий Устюг“ и „Углич“ провеждат групов пуск на 26 крилати ракети 3М14Т “Калибър-НК” (SS-N-27 “Sizzler”, според кодификацията на НАТО) по цели на Даеш на разстояние 1500 километра. Всичките, единадесет на брой предварително избрани цели, са поразени. Западното разузнаване е напълно изненадано от характеристиките на оръжейните системи. Оказва се, че те са били силно занижени (петкратно). След тази дата, крилати ракети с морско базиране са използвани многократно срещу цели на терористите в Сирия.

17 ноември 2015 – за първи път в операцията в Сирия е задействана стратегическата авиация в лицето на 5 самолета Ту-160, 6 самолета Ту-95МС и 12 самолета Ту-22М3, които поразяват цели в Сирия, като като Ту-160 и Ту-95МС изстрелват по джихадистите общо 34 крилати ракети тип Х-555 и Х-101. За Ту-160 и Ту-95МС това е първото им участие в реални бойни действия. За първи път са тествани в бойни условия и новите Х-101, чиято максимална далекобойност е 5500-7500 километра.

След нанесените удари на стратегическата авиация, генерал Сергей Шойгу докладва на президента Путин: „Броят на полетите е увеличен два пъти, което позволява да се нанасят мощни прецизни удари по терористите от ИД в цялата дълбочина на територията на Сирия“.

В същия ден Русия за първи път извършва пуск на крилати ракети 3М14Т “Калибър-НК”от подводница. Многоцелевата дизелова подводница на Черноморския флот Б-237 „Ростов на Дон“ (проект 636.3 „Варшавянка“) нанася от акваторията на Средиземно море ракетни удари по Даеш.

epizod-ii-9-1-5

Б-237 „Ростов на Дон“ (проект 636.3 „Варшавянка“)

 

– 24 ноември 2015 – по време на изпълнение на бойна задача Су-24 е свален над сирийска територия от Ф-16 от ВВС на Турция. Командирът на екипажа подполковник Олег Пешков загива, а щурманът капитан Констатин Мурахтин е спасен в резултат на проведена съвместна операция по бойно търсене и спасяване между сирийските специални сили и руските морски пехотинци. По време на спасителната операция загива матрос Александър Позинич. Отношенията между Москва и Анкара се сриват.

– 25 ноември 2015 – крайцерът Москва, въоръжен с 8 пускови установки ПВО C-300Ф (НАТО: SA-N-6 Grumble) с по 8 ракети (общо 64), заема района в крайбрежната зона на Латакия.

Крайцерът Москва „е готов да унищожи всяка въздушна цел, представляваща потенциална заплаха за нашите самолети“, предупреждава министърът на отбрана Сегей Шойгу и добавя: „С решение на върховния главнокомандващ с цел защита на всички направления в Сирия, на летище Хмеймим се прехвърля зенитна ракетна система С-400“.

– 26 ноември 2015 – Русия разгръща С-400 “Триумф“ (НАТО: SA-21 Growler) на летище Хмеймим.

epizod-ii-9-1-6

С-400 на базата в Хмеймим, Сирия

 

– 28 януари 2016 – Сирийската арабска армия (САР), с подкрепата на опълченци и ВКС, освобождава стратегически важния град Шейх-Мискин, провинция Дераа. Това е първата мащабна победа на сирийските войски на южния фронт.

– 14 март 2016 – президентът на РФ Владими Путин заповядва на министъра на отбраната Сергей Шойгу начало на изтегляне на руските военни сили от Сирия, считано от 15 март 2016.

– 17 март 2016 – президентът Путин предупреждава онези, които смятат, че Русия изоставя Сирия: „Ако е необходимо, то буквално в рамките на няколко часа Русия е в състояние да увеличи своа контингент в региона до размер, адекватен на ситуацията, както и да използва целия арсенал от възможности, с които ние разполагаме“. Точно това и се случва впоследствие.

– 27 март 2016 – при поддръжката на ВКС сирийската армия и опълченците вземат под пълен контрол древна Палмира. Градът е освободен. (Палмира беше превзета от ИД през май 2015).

– 5 май 2016 – на сцената на древния римски амфитеатър в Палмира, където джихадистите са изпълнявали почти година смъртните присъди, се състоя концертът „С молитва за Палмира“ на симфоничния оркестър на Мариинския театър под диригентството на народния артист на Русия Валери Гергиев. Пред стотиците зрители – местни жители, сирийски и руски военнослужещи – оркестърът изпълнява произведения на Бах, Прокопиев, Щедрин.

epizod-ii-9-1-7

– 27 юни 2016 – седем месеца след инцидента със сваления Су-24 на ВКС на Русия, президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган поднася официално в писмена форма своите извинения към Русия и руския народ: „Искам отново да изразя съчувствие и най-дълбоките си съболезнования към семейството на починалия руски пилот и да кажа: извинете. С цялото си сърце споделям тяхната болка. Семейството на руския пилот ние възприемаме като турско семейство. В името на облекчаване на болката и тежестта на нанесените щети, ние сме готови за всяка инициатива“.

– 22 юли 2016 – Русия и сирийските власти започват провеждането на мащабна хуманитарна операция в Алепо. Открити са три коридора за излизане от града, както за мирните жители, така и за воюващите срещу режима, които са готови да сложат оръжие. Открит е и коридор за онези, които са готови да напуснат града, но с оръжие и техника.

– 16 август 2016Ту-22М3 на ВКС на РФ се приземяват на военното летище Хамадан в Иран за нанасяне на въздушни удари по обекти на ИД и Джабхат ан-Нусра в Сирия. За първи път от 1979 г. насам Иран предоставя възможност на друга държава да разположи въоръжение на своя територия.

epizod-ii-9-1-8

Двойка свръхзвукови ракетоносци-бомбардировачи Ту-22M3

 

– 22 септември 2016 – сирийската армия започва мащабна операция в източната част на Алепо, контролирана от противниците на Асад.

– 29 септември 2016Reuters съобщава, че в администрацията на Обама изучават варианти за “силово решение” на конфликта в Сирия.

– 30 септември 2016 – предвид създалата се обстановка, Русия разполага допълнително количество фронтови бомбардировачи Су-24, изтребители-бомбардировачи Су-34 и фронтови щурмовици-бомбардировачи Су-25. Една година от началото на руската военна операция в Сирия.

– 4 октомври 2016 – в статия на The Washington Post се твърди, че САЩ обсъждат нанасяне на удар с крилати ракети по летища в Сирия, в обход на ООН. Целта на Вашингтон е недопускане на освобождаването на Алепо от страна на правителствените сили, поддържани от Русия.

Отново на 4 октомври 2016 министерството на отбраната съобщава, че в Сирия е разгърната батарея С-300В4 (между 4-6 комплекса). Москва слага точка на намеренията на САЩ да установи зона, забранена за полети, с цел осигуряване на убежище на джихадистите.

– 7 октомври 2016 –  заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов изнася постигнатите резултати за една година: освободени са 586 населени места, от които 150 града и 12360 км2 територия. Доставени са над 1500 тона хуманитарна помощ. Извършени са над 15 000 полета, поразени са 30 000 обекта. Унищожени са около 35 000 терористи, 2700 от които са от Русия и страните от ОНД. „В същото време, самолетите на водената от САЩ коалиция нанасят между 6 и 15 удара на ден само по обекти на ИД. Мисля, че всеки по-нататъшен коментар е излишен“, казва Анатолий Антонов. Към 16 октомври 2016, количеството полети са 16 285 срещу 7 900 за САЩ и коалицията от 60 държави, при това не за година, а за 26 месеца. Руските ВКС унищожават танкове – 125 броя, реактивни системи за залпов огън (РСЗО) – 124 броя,  БТР/БМП – 184 броя.

epizod-ii-9-1-1

Ту-160 на ВКС на РФ

 

– 15 ноември 2016 –  бойното кръщение на „Адмирал Кузнецов“. „За първи път в историята на руския флот в бойните действия е задействан авианосният крайцер ‘Адмирал Кузнецов’: днес от този крайцер започнаха да работят нашите самолети Су-33“, долага на президента Путин министърът на отбраната Шойгу.

В същия ден са направени пускове на противокорабни ракети П-800 „Оникс“ от бреговите ракетни комплекси К-300 „Бастион-П“ по цели на ИД. Това е първата използване на комплекса в реални бойни действия, както и първият случай за използване на комплекса по наземни цели.

– 11 декември 2016 – джихадистите от ИД превземат повторно древния град Палмира. “Всичко, което се случва в Палмира, е в резултат на некоординирани действия между така наречената международна коалиция, сирийските власти и Русия. Многократно съм казвал, че за да бъде ефективна борбата срещу тероризма, е необходимо да се обединят усилията“, заявява Владимир Путин на 16 декември 2016.

– 15 декември 2016Сирийските правителствени сили при поддръжка на ВКС и ССО освобождават Алепо.

– 20 декември 2016 – в Москва се провеждат тристранни преговори между министрите на външните работи на Русия, Турция и Иран. Приета и подписана от министрите на външните работи на трите страни е съвместната декларация, чиито основни точки са свързани с намиране на политическо решение на конфликта в Сирия. „Ние имаме общo мнение, което преди всичко се заключава в това, че е необходимо изцяло да се спазва суверенитета, териториалната цялост и единството на Сирия. Общото мнение е в това, че няма военно решение на кризата в Сирия. Ние се застъпваме за безалтернативност на политико-дипломатическото решение на конфликта. Нашите страни са дълбоко убедени, че това споразумение ще даде необходимия тласък за възобновяване на политическия процес в Сирия… Към днешна дата, тристранният формат Иран-Русия-Турция, най-малко на практика, доказва  своята актуалност“, заявява министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

– 22 декември 2016 – министерството на отбраната на Сирия заявява, че град Алепо е освободен напълно и се намира под контрола на сирийската армия.

Към 22 декември 2016, количеството полети на ВКС в хода на операцията възлиза на 18 800, а нанесените удари достигат 71 хиляди. Унищожени са 725 тренировъчни лагери на терористите, повече от 400 фабрики и работилници за произвеждане на боеприпаси, както около 1500 единици бойна техника, 204 полеви командири. 84% от екипажите на ВКС преминават през участие в нанасяне на удари по позициите на джихадистите. 162 образци въоръжение и техника са използвани за първи път в бойни условия през 2016.

23 декември 2016 – Сергей Шойгу докладва на Владимир Путин за завършването на операцията по освобождаването на Алепо.

2017-11-23_223338

Момче държи плакат на президента Башар Асад в Алепо, след като армията обяви пълна победа в града, Снимка: БТА

 

На същия ден за съдействие на местните власти в гарантиране на върховенството на закона, за гарантиране на безопасността на мирните граждани и на военнослужещите, както и за осигуряване на безопасно придвижване на хуманитарните конвои, в Алепо е разположен батальон Военна полиция от състава на ВС на РФ. Батальонът има още за задача да предотврати сблъсъци и разногласия на междурелигиозна и междунационална основа. За да се създадат благоприятни контакти с местното население, личният състав на подразделението е сформиран предимно от Чеченската република, тъй като изповядват сунитския ислям, както и повечето от жителите на Алепо. Заедно с военнослужещите пристига и мюфтията на Чечения. Батальонът няма да участва в бойни действия, а неговото изпращане е съгласувано с официален Дамаск.

– 28 декември 2016 – Русия и Турция се договарят за прекратяването на огъня в Сирия и организиране на мирни преговори в Астана, Кахастан.

– 29 декември 2016 – подписано е споразумението за пълно прекратяване на огъня между Дамаск и така наречената въоръжена опозиция, което влиза в сила от полунощ на 30 декември. В деня на подписването на споразумението за прекратяването на бойните действия, Путин заявява, че Русия ще съкрати военното си присъствие в Сирия.

– 30 декември 2016 – 00.00 часа, на територията на Сирия е обявен режим за прекратяването на огъня. Гаранти за примирието са Русия, Турция и Иран.

– 31 декември 2016Съветът за сигурност на ООН единодушно приема резолюция, изготвена от Русия, в подкрепа на прекратяването на огъня в Сирия и начало на политическо уреждане на конфликта чрез преговори между Дамаск и бунтовниците (така наречената опозиция). Документът е внесен от представителя на Русия в Съвета за сигурност на ООН Виталий Чуркин. Предложеният текст на резолюцията призовава за възможно най-бързо организиране доставянето на хуманитарна помощ  на територията на Сирия. Решено е преговорите, които ще се извършват чрез посредничеството на Русия и Турция (Иран също е включен впоследствие), ще се проведат през януари в Астана, Казахстан.

– 6 януари 2017 – авианосната група на ВМФ на РФ отплава от бреговете на Сирия. Русия съкращава своята войскова групировка в арабската република.

“За два месеца участие в бойните действия, летците от морската авиация са изпълнили 420 бойни полета, включително 117 през нощта. Практически всички полети се проведоха в трудни метеорологични условия. Нанесено е поражение на 1252 цели на терористите“, информира командващият на руската войскова групировка в Сирия, генерал-полковник Андрей Картаполов.

– 12 януари 2017 – между представителите на руските ВКС и турските ВВС е подписан Меморандум за предотвратяване на инциденти и осигуряване на безопасността на въздухоплаването по време на операцията в Сирийската арабска република.

– 18 януари 2017ВКС на Русия и ВВС на Турция за първи път провеждат съвместна операция срещу ИД. В операцията участват девет самолета на ВКС на Русия (четири Су-24М, четири Су-25 и един Су-34) и осем от страна на ВВС на Турция (четири F-16 и четири F-4). Унищожени са 36 цели на ИД в района на ал-Баб, провинция Алепо. Така, от реален прокси противник на Русия в Сирия, Турция става първата страна от НАТО, която осъществява бойно взаимодействие с Русия, превръщайки се в съюзник на Москва срещу срещу ИД

– На 21 януари 2017 Русия и Турция провеждат втората си съвместна операция по нанасяне на авиоудари по обекти на ИД. В операцията участват 3 самолета на ВКС на Русия (два Су-24М и един Су-34), както и 4 самолета на ВВС на Турция (два F-16 и два F-4). Поразени са 22 цели в района на ал-Баб, провинция Алепо. На 26 януари 2017, ВКС на Русия и ВВС на Турция провеждат трета съвместна въздушна операция, нанасяйки удари по ИД в района на ал-Баб, провинция Алепо.

– 23 и 24 януари 2017 – в Астана, Казахстан се провежда Международна среща по сирийското урегулиране (International meeting on Syrian settlement) с участието на Русия, Турция, Иран, правителството на Сирия и така наречената въоръжена опозиция. Първи кръг на преговорите. По време на двудневната среща в Астана, военни експерти на Руската федерация и сирийската въоръжена опозиция съгласуват на карта разграничителните линии между Даеш и отрядите на опозицията. В края на срещата, страните-гаранти на примирието – Русия, Турция и Иран –  в съвместното си изявление потвърждават целостта и суверенитета на Сирия. Освен това, взето е решение за създаване на механизъм за контрол на спазването на прекратяването на огъня.

На срещата САЩ са поканени като страна-наблюдател (Вашингтон е представен от посланика на САЩ в Казахстан).

epizod-ii-9-1-9

Гаранти на спазването на режима за прекратяване на огъня стават Русия, Турция, Иран, които планират да създадат тристранен механизъм за контролиране на режима за прекратяване на огъня.

– 15 и 16 февруари 2017 – Втори кръг на мирните преговорите в Астана между Русия, Турция, Иран, правителството на Сирия и така наречената въоръжена опозиция. Приема се механизъм за съблюдаване на прекратявянето на огъня.

– 2 март 2017 – Палмира е освободена. Основен актьор в процеса на повторното освобождение на Палмира са Силите за специални операции (ССО) на Русия, на които ще бъде посветена отделна публикация.

2017-11-23_221130

Оператори от Силите за специални операции (ССО) на РФ на действащи на територията на Сирия

 

– 14 и 15 март 2017 – Трети кръг на мирните преговорите в Астана, Казахстан.  Представителите на Русия, Иран и Турция се договарят за превръщане на двустранния механизъм за наблюдение на режима за прекратяването на огъня (Русия-Турция) в тристранен, като Иран бъде присъединен. Сирийската опозиция не участва в преговорите. Русия поема отговорността да контролира действията на военизираната ливанска шиитска организация Хизбула на територията на Сирия.

– 3 и 4 май 2017 – Четвърти кръг от мирните преговори в Астана, Казакстан. Пълномощните представители на Русия, Иран и Турция подписват Меморандум за създаване на зони за деескалация в Сирия.

Пълномощните представители на Русия, Иран и Турция подписват Меморандум за създаване на четири зони за деескалация в Сирия. Документът призовава за прекратяване на бойните действия (включително и въздушните удари) между бунтовнически групи, от една страна, и правителствените сили и техните съюзници, от друга, в четири зони за деескалация, основно контролирани от така наречените опозиционни сили.  Гаранти на спазването на режима на прекратяването на бойните действия са Русия, Турция и Иран.

Четирите зони са:

Зона 1: провинция Идлиб, както и североизточните райони на провинция Латакия, западните райони на провинция Алепо и северните райони на провинция Хама;
Зона 2: Градовете ар-Растан (ar-Rastan) и Талбеше (Talbiseh) в провинция Хомс.
Зона 3: Източна Гута в северната част на Дамаск.
Зона 4: Контролираният от бунтовниците юг по границата с Йордания, включително части от провинциите Дараа (Daraa) и Кунейтра (Quneitra).

Меморандумът влиза в сила от 00.00 часа на 6 май 2017 и е за срок от шест месеца.

epizod-ii-9-1-12

Зони за деескалация в Сирия. Източник: МО на РФ

 

Към 4 май 2017 в резултат на авиоударите на ВКС са унищожени над 3 хиляди бензиновоза и над 200 нефтопреработващи завода и помпени станции за гориво.

– 4 и 5 юли 2017 – Пети кръг от мирните преговори в Астана, Казахстан. Участниците в преговорите не достигат консенсус относно определянето на точните граници на конкретните зони за деескалация. Русия, Турция и Иран създават работна група за финализиране на споразумението за създаване на зони за деескалация в Сирия.

– 13 юли 2017 – Споразумението за деескалация (de-escalation agreement), постигнато между Русия, САЩ и Йордания, влиза в сила в провинциите Дараа, Кунийтра и Сууейда в югозападната част на Сирия. Прекратени са бойните действия между правителствените сили и въоръжените опозиционни формирования, които са се присъединили към примирието.

epizod-ii-9-1-13

Зони за деескалация в Сирия. Източник: РИА Новости

 

– 12 август 2017 – през нощта, за първи път от началото на бойните действия срещу Даеш, специалните сили на Сирия провеждат виртуозна операция по стоварване на тактически въздушен десант в тила на терористите, довел до пълното унищожение на групировката на Даеш в района на населен пункт Ел Кдар (El Kder), намиращ се на 120 километра западно от Дейр ез-Зор.

Операцията е проведена под ръководството на един от най-известните сирийски военни лидери – генерал Сухел Салман ал-Хасан (Suheil Salman al-Hassan) известен с прозвището Тигъра.

В подготовката и провеждането на операцията участват руски военни съветници от Силите за специални операции (ССО). Задействани са ВКС. Предхожда и артилерийска подготовка с използване на РСЗО.

epizod-ii-9-1-14

Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация армейски генерал Валерий Герасимов тържествено връчва сабя на генерал ал–Хасан (Тигъра)

 

– 5 септември 2017 – правителствените сили успяват да пробият блокадата на град Дейр ез-Зор, която Даеш  удържа три години.

epizod-ii-9-1-15

Обстановката към 6 септември 2017. Източник: РИА Новости

 

– 14 и 15 септември 2017 – Шести кръг от мирните преговори в Астана, Казахстан. Страните-гаранти Русия, Иран и Турция се споразумяват относно границите на четвърта зона за деескалация – в провинция Идлиб.

За първи път сунитската салафистка групировка Ахар ал-Шам (Ahrar al-Sham) присъства на преговорите в Казахстан. Преди това фракцията на опозицията винаги отказваше да участва, но все пак осигури непрякото си представяне чрез присъствието на фракцията на Бригадите на сирийските ястреби (Alwiyat Suqour al-Sham).

– 22 септември 2017 – Министерството на отбраната на Руската федерация съобщава, че от началото на операцията на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия 87% от територията на страната e прочистена от терористите. ВКС са извършили  30 хиляди бойни полета и е нанесла повече от 92 хиляди точкови удара, като са поразени около 100 хиляди предварително набелязани цели. Над 2 200 населени места са присъединени към режима за прекратяване на бойните действия. Разминирани са повече от 5 хиляди хектара. Неутрализирани са повече от 60 хиляди взривни устройства.

Постигнати резултати към 30 септември 2017 (в цифри):

– 87.6% от територията на Сирия е прочистена и освободена от Даеш,
– 2 237 населени места са присъединени към режима за прекратяване на бойните действия,
– над 30 000 бойни полета за изпълнени,
– над 92 000 въздушни удари са нанесени.
– над 96 000 терористични обекта са унищожени, в това число:

 • 8 332 пунктове за командване на контрол,
 • 17 194 опорни пунктове,
 • 970 полеви и подготвителни лагери,
 • 53 707 терористи,
 • 132 помпени станции за гориво и колони от горивни цистерни,
 • 6 769 складове за гориво-смазочни материали и боеприпаси,
 • 212 нефтени находища и нефтогазови комплекси,
 • 184 нефтопреработващи завода и нефтени депа,
 • 9 328 други обекти от инфраструктурата на терористите.

Международен противоминен център на ВС на РФ:

 • 5 295 хектара са разминирани,
 • 60 384 взривоопасни предмета са обезвредени,
 • 586 сирийски сапьори са подготвени, като допълнително 102 преминават обучение.

 

„Само за последните десет дни на месец септември, в резултат на точните ракетно-авиационни удари на ВКС на Русия в периода 19 до 29 септември 2017 потвърдените загуби на терористите съставляват 2359  убити и около 2700 ранени. Между тях са 16 полеви командири на различни нива и над 400 терористи от Русия и страните от ОНД. Унищожени са 67 опорни пунктове, 27 танка, 21 реактивни системи за залпов огън (РСЗО), 149 автомобили с повишена проходимост с монтирани на борда крупнокалибрени картечници, 17 джихад-мобили и 51 склада с боеприпаси“, съобщава генерал-майор Игор Конашенков.

От началото на своето създаване Руският център за примирение на воюващите страни доставя общо 2 233 тона хранителни продукти. Центърът организира 13 конвоя с хуманитарна помощ на ООН.

Медицинският персонал от МО на РФ оказват медицинска помощ на 60 хиляди сирийски граждани.

„Ако до 2015 ИД заработва годишно около 3 милиарда долара от продажбата на нефт на територията на Сирия, в отделни периоди до 10 милиона долара на ден, днес финансовото снабдяване на ИД от територията на Сирия практически е преустановено. Днес ИД контролира по-малко от 5%, а до началото на операцията на Въздушно-космическите сили на Русия, ИД контролира повече от 70% от територията на Сирия“, заявява на 24 октомври 2017 Сергей Шойгу по време на срещата на министрите на отбраната на страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN)

– 30 и 31 октомври 2017 – Седми кръг от мирните преговори в Астана, Казахстан. Страните-гаранти (Русия, Иран и Турция) приемат съвместното изявление, в което призовават за активизиране на усилията по ускоряване на политическия процес, ръководен от ООН в Женева, както за разглеждане на предложението на Руската федерация за свикване на конгрес на националния диалог в съответствие с Женевския процес. Подчертава се необходимостта от увеличаване на международната хуманитарна помощ и предприемане на мерки по изграждане на доверие, включително освобождаване на задържани/отвлечени, предаване на телата, както и идентифициране на изчезнали лица.

– 3 ноември 2017 – сирийската армия и нейните съюзници, подпомагани от ВКС на Русия, напълно освобождават най-големия в Източна Сирия град – Дейр ез-Зор. Така, след освобождението на Алепо и Палмира, е постигната поредната и решаваща на стратегическа победа.

– 15 ноември 2017 – завършено е разминирането на град Дейр ез-Зор. „Проверени са 1 238 хектара от територията на града и съседните райони, 246 километра пътища, 44783 взривоопасни предмети са открити и унищожени“, съобщава заместник-командващият на руската военна групировка в Сирия генерал-лейтенант Сергей Кураленко.

– 22 ноември 2017 – разположеният на около 130 км югоизточно от Дейр ез-Зор град Абу Камал (Abu Kamal) в непосредствена близост до Ирак е освободен и се намира под пълния контрол на правителствените сили. В хода на бойните действия през последните две седмици укрилите се терористи са ликвидирани или пленени. Абу Камал е сочен за последната крепост на Даеш.

В деня на освобождението на Дейр ез-Зор (3 ноември 2017) британският The Guardian публикува мнение на Омар Абу Лайла (Omar Abu Layla), изпълнителен директор на DeirEzzor24 (медия, разпространяваща фейкове в интерес на Запада), според който в района на Абу Камал се намират поне 4 000 джихадисти, способни да организират и провеждат атаки.

„ИД се отказа от Дейр ез-Зор без много бой. Това беше стратегия… Те знаят, че Асад няма достатъчно сили, за да завладее и удържи 120 километра от Дейр ез-Зор до границата. Това, което ще видим в Абу Камал, е битка като Рака“, твърди Абу Лайла.

Въпреки продължителите 14 дни сражения в и около града, прогнозите на Лайла не се оправдават, а плановете на Вашингтон за недопускане, а впоследствие възпрепятстване на правителствените сили и съюзниците им в освобождаването на Абу Камал, се провалят.

Операцията по унищожаването на Даеш в района на града включва серия ракетни и бомбени удари от страна на ВМС и ВКС на Русия. В периода 14 септември – 4 ноември 2017 ВМС и ВКС на Русия изстрелват около 30 крилати ракети (с морско и въздушно базиране), а шест стратегически бомбардировачи Ту-22М3 ежедневно в рамките на 4 дни (1-4 ноември 2017) нанасят бомбени удари по инфраструктурата на Даеш в района на Абу Кемал. Аналогични удари Ту-22М3 нанасят и на 15, 17 и 18 ноември.

– 22 ноември 2017В Сочи се провеждат тристранни преговори на най-високо равнище между президентите на Русия, Иран и Турция относно мирното следвоенно развитие на Сирия. В световния печат срещата е определена като „историческа“.

epizod-ii-9-1-16

Президентите на Иран (Хасан Рохани), Русия (Владимир Путин) и Турция (Реджеп Ердоган). Източник: Президент на Росия (официален сайт)

 

 „Мащабните бойни действия срещу терористическите формирования в Сирия завършват. Ще отбележа, че благодарение на усилията на Русия, Иран и Турция беше възможно да се предотврати разпадането на Сирия, да не се допусне нейното превземане от международните терористи, да се избегне хуманитарна катастрофа. Действително, по терористите в Сирия е нанесен решителен удар и се появи реален шанс да се сложи край на многогодишната гражданска война…

С увереност може да се констатира, че сме достигнали до нов етап, предоставящ възможност за пристъпване към реален процес на политическо урегулиране.

Считам, че усилията ни трябва да бъдат насочени към осигуряване на дългосрочна нормализация в Сирия, преди всичко имам предвид процеса на политическо урегулиране  с приключването на тези преговори в рамките на Женевския процес и насърчаване възстановяването на страната в периода след конфликта. Днешната среща е  насочена именно към решаването на тази стратегическа задача…

На сирийския народ му предстои сам да определи своето бъдеще, съгласувайки принципите на държавното устройво…

Убеден съм, че дискусията ще бъде предметна и резултатна, а постигнатите договорености ще послужат за по-нататъшното възстановяване на мира и сигурността в Сирия, за укрепване на нейния суверенитет, единство и териториална цялост и като цяло ще допринесат за стабилизирането на положението в Близкия изток“, заявява в самото начало на срещата президентът Путин.

Тезата на Путин е подкрепена от президентите на Иран и Турция. 

„Днес се открива нова перспектива за края на кризата в Сирия. Много се радвам, че трите държави, подчертавайки териториалната цялост, националния суверенитет, независимостта и единството на Сирия, се ангажираха да работят в тясно сътрудничество за създадаване на мир и стабилност в Сирия. Кризата в Сирия от самото начало беше придружена от директна чуждестранна намеса, включително чрез доставяне на оборудване и снабдяване с оръжия и всестранна подкрепа на онези воюващи групировки, които впоследствие създадоха гръбнака на ИД и Ан-Нусра и бяха използвани за възпламеняването на тероризма в тази страна. Това беше важен фактор в продължаването на кризата. За щастие днес основните стълбове на ИД са унищожени. Останалите терористични групи са пред колапс“, отбелязва президентът на Иран Хасан Рохани.

Рохани продължава:

„Ако другите народи и страни от региона са длъжни да получат урок от от тази изкуствено създадена криза в Сирия, този урок е, че някои сили, които претендират за демокрация и човешки права, няма да се поколебаят да използват инструментите на тероризма, за да постигнат късогледите си цели в региона. Урокът, който тези сили не успяха да научат все още, е че последиците от подкрепата на тероризма и екстремизма няма да бъдат ограничени в само един регион – това зло ще се разпространи във всички региони на света…

В продължение на шест години сирийският народ се бори срещу тероризъм, финансиран и снабдяван с оръжия и разузнавателна информация от чужди държави…

Борбата срещу тероризма не е завършила… Уважаването на националния суверенитет на Сирия е неотменна част от тази борба. Няма извинение за присъствието на чуждестранни войски на територията на Сирия без разрешението на нейното законно правителство“.

Рохани подчертава, че чуждестрана намеса във вътрешните дела на Сирия е недопустима, а всеки опит за посегателство на националния суверенитет, териториална цялост, единство и независимост на Сирия ще срещне отпор.

Президентите на Турция и Иран подкрепят ициниативата на Русия по свикване през декември 2017 в Сочи на обусловения от Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН така наречен Конгрес на междусирийския диалог с участието на всички етнически, конфесионални и политически групи в Сирия.

„Отбелязвам със задоволство, че президентите на Иран и Турция подкрепиха инициативата за свикване на общосирийски форум – Конгрес на националния диалог в Сирия… Министерствата на външните работи, представители на специалните служби, отбранителните отдели бяха инструктирани да продължат да проучват въпроса относно състава и сроковете за провеждане на Конгреса тук в Сочи.

Като цяло, има се предвид да се съберат около масата за преговори делегати от различни политически партии, вътрешна и външна опозиция, етнически и конфесионални групи. Конгресът ще разгледа ключови въпроси от общонационалната програма за Сирия, свързани преди всичко с разработката на параметрите на бъдещето държавно устройство, приемането на нова конституция, провеждането на избори на нейната основа под надзора на Организацията на обединените нации. В резултат на това ще възникне стимул за активизация на усилията по сирийско урегулиране в рамките на Женевския процес. Бих искал отново да подчертая, че самият сирийски народ трябва да определи съдбата на Сирия – както привърженици на сегашното правителство, така и опозицията“, подчертава Владимир Путин в общото изявление пред пресата след срещата с президентите на Турция и Иран.

4c_lnzm2dПозицията на Москва, Техеран и Анкара е съгласувана с тази на Дамаск по време на работното посещение на президента на Сирия Башар Асад на 20 ноември 2017 в Сочи.

В същия ден президентът Путин провежда разговори с лидерите на Израел, Катар, Саудитска Арабия, Египет и САЩ, запознавайки ги с хода на разговорите с президента на Сирия Башар Асад и резултата от тристранната среща между Русия, Иран и Турция.

(Следва продължение)

*Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на автора чрез запитване до изданието Memoria de Futuro.

Скъпи приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да бъдете дарители, можете да ни подкрепите ТУК по БАНКОВ ПЪТ или чрез PayPal.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Иван Запрянов

Иван Запрянов

Иван Запрянов е военен експерт по отбрана и сигурност. Завършва НВУ „Васил Левски” – В. Търново, специалност „Войсково разузнаване“. Служи в бригада „Специални сили“. През 2004-2005 участва в мисията за следвоенно възстановяване на Ирак в състава на 4-ти пехотен батальон. През 2010 участва в мисията на ISAF в състава на 18-ти български контингент в Афганистан. Завършил е курсовете „Подбор и обучение на оператори от специалните сили“ и „Граждански дейности“ във Форт Браг, Северна Каролина, САЩ. Дипломира се в Командно-щабния колеж на Университета на Морската пехота, Куантико, САЩ. През 2014 завършва магистратура „Анализ на отбраната“ във Военноморското следдипломно училище в Монтерей, САЩ. Завършил е Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“.

 1. Д-р Тодор Димов каза:

  Прави ми впечатление, че много от споменатите събития остават незабелязани за огромната част на българите, а и изобщо за гражданите на ЕС и западното полукълбо. В Сирия се случва нещо от което зависи съдбата на света и това е без преувеличение. Надявам се на мир в Сирия, което е добре и за България и Европа като цяло. А ако мирът не дойде, то това ще бъде заради САЩ и Израел. Ще ми се да прочета в продължението точно за ролята на САЩ в Сирия, която е меко казано противоречива и нееднозначна. Добра поредица или по-скоро академичен труд.

  • Kostadinov каза:

   Терористичните организации са творение точно на САЩ и Израел и в това не трябва да има ни най-малко съмнение. Факт, който го признават и на Запад е, че Русия спаси Сирия като по този начин спаси и Европа. Аз лично бих искал ЕС да беше удавен и в кръв и от милиони бежанци, защото Франция и Великобритания са сред активните спонсори на тероризма. Няколкото атаки в Европа бяха добре планирани от САЩ и върхушката в Лондон. Много се съмнявам, че в Сирия ще има мир скоро, докато Израел съществува като държава, а базите на САЩ не са сринати от руските крилати ракети. Русия има юридическото право да унищожи всички нелегално присъстващи сили в Сирия. Ако и това да доведе до трета световна война е по-добре отколкото да живеем в свят, където ционистите командват.

   • Д-р Тодор Димов каза:

    Страхувам се, че сте прав.

   • Кирил Костов каза:

    Ние сме в ЕС и ще сме от първите удавени в кръв, при такъв сценарий!
    За щастие все още има хора с разум сред големите сили, иначе досега ТСВ щеше да е приключила и хлебарки и плъхове да основат следващата цивилизация, като отмине ядрената зима…
    Израел няма да изчезне току така, нито САЩ. Тепърва ни чакат не една и две войни…

 2. Kostadinov каза:

  Терористичните организации са творение точно на САЩ и Израел и в това не трябва да има ни най-малко съмнение. Факт, който го признават и на Запад е, че Русия спаси Сирия като по този начин спаси и Европа. Аз лично бих искал ЕС да беше удавен и в кръв и от милиони бежанци, защото Франция и Великобритания са сред активните спонсори на тероризма. Няколкото атаки в Европа бяха добре планирани от САЩ и върхушката в Лондон. Много се съмнявам, че в Сирия ще има мир скоро, докато Израел съществува като държава, а базите на САЩ не са сринати от руските крилати ракети. Русия има юридическото право да унищожи всички нелегално присъстващи сили в Сирия. Ако и това да доведе до трета световна война е по-добре отколкото да живеем в свят, където ционистите командват

 3. Няма значение каза:

  Прав е Иво Христов, когато казва, че 80% от българите да дебили. Измира си нацията, а на почти никого не му пука. България си отива и процесът вече е необратим. И нас щеше да ни сполети същата участ като тази на Сирия, ако не бяхме доброволно се прадали на окупаторите ни. Но Сирия ще оцелее, а България ще умре. 2/3 от младите са латентни педерасти, а 1/3 са реални педерасти. Процентът на педерастите сред политиците расте с всеки изминат ден. Цъкрвата ни е съсипана. На масите изобщо не им пука за България – те нямат родина. Точно младите ще са тези, които ще доунищожат България. Те са добри в технологиите, но са лишени от аналитични възможности. Те са тяхно профилирани и изобщо даже не се интересуват от геополитика. Вижте историята – тотална подмяна. Пропагандират какво зло бил режимът в България до 89, а днес ЕС се настани в постройка на режима. Ирония. Който контролира миналото контролира бъдещето – ето това се случва днес у нас. Все по-малко хора ще са способни да разбират какво се случва в света и все по-малко хора ще проявяват интерес за това.

 4. Ivanna Foster каза:

  „В самото начало на бруталната четиригодишна гражданска война в Сирия аз бях почти единственият по рода си глас в британските медии, осъждащ натиска да бъде свален светският диктатор, президентът Башар ал-Асад, особено в отсъствието на истинско народно въстание срещу него… Аз твърдях, че Асад няма да бъде свален от власт, защото народът на Дамаск няма да въстане против него. Така наречените светски бунтовници всъщност бяха ужасяващи маскирани ислямисти…

  Никой не ме слушаше, а аз се уморих да се опитвам да ги убедя в безумието им.Четири години по-късно страданието на сирийския народ е очевидно – 250 000 убити, милиони бежанци, а половината от населението е вътрешно разселено. И миналата седмица, в разгара на най-голямата бежанска криза в Европа след Втората световна война (причинена в немалка степен от бягащите сирийци), обхватът на геополитическите грешки на Запада стана болезнено очевиден. Джихадисти от различни обединения, които сега са недвусмислено единствената опозиция, навлизат в крайбрежната сърцевина на Сирия, доминирана от алауитите, и се приближават все по-близо до Дамаск…

  През последните месеци, поради страх от продължаване на управлението на Асад, вместо да воюва срещу Ислямска държава, Пентагонът се е съсредоточил върху брифингите по разузнаването, за да оправдае своите ограничени успехи. Междувременно неговата вятърничава идея да обучи от самото начало една изцяло нова бунтовническа армия, която едновременно да свали режима на Асад и да победи Ислямската държава, струваше повече от 40 милиона долара (в крайна сметка сумата е над половин милиард долара – бел. авт.) и произведе само четирима или петима войници. Тридесет бойци от друга група (от общо 75 души) незабавно се присъединиха към ‘Ал Кайда’.

  Сега Владимир Путин се представя като спасителят на Европа от имигрантската криза. Само ако Асад бъде спасен, твърди той, можем да ограничим потока. Странно, но в твърдението има много повече смисъл от това на всеки друг…

  Асад всъщност е по-популярен от всякога в приблизително една трета от Сирия, която той все още контролира… Западът обаче е по-мразен от всякога. Неотдавнашно проучване показа, че 80% от сирийците вярват, че създадохме Ислямската държава – общоприето вярване, между другото, в Близкия изток (и не съвсем неточно)…

  Подкрепените от САЩ призиви за отстраняването на Асад с цел отслабването на Иран и Хизбула и налагането на подкрепян от Саудитска Арабия прокси режим, ще доведе до точно обратния резултат. Укрепилият се сегашен режим в Сирия, ако оцелее, не само ще има пълната военна подкрепа на Русия, но и ще бъде политически инструмент на иранците“.

  Нямам какво да добавя повече

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни