Дисекция на западната пропаганда

epizod2-8

ivan-zaprianov-authorИван Запрянов е военен експерт по отбрана и сигурност. Завършва Националния Военен Университет „Васил Левски” – В. Търново, специалност „Войсково разузнаване“. Служи в бригада „Специални сили“. През 2004-2005 участва в мисията за следвоенно възстановяване на Ирак в състава на 4-ти пехотен батальон. През 2010 е в мисията на ISAF в състава на 18-ти български контингент в Афганистан. Дипломира се в Командно-щабния колеж на Университета на Морската пехота, Куантико, САЩ. През 2014 завършва магистратура „Анализ на отбраната“ във Военноморското следдипломно училище в Монтерей, САЩ. Преминал е курсовете „Подбор и обучение на оператори от специалните сили“ и „Граждански дейности“ във Форт Браг, Северна Каролина, САЩ. Завършил е Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“.

„САЩ ВОЮВАТ С ЧУЖДИ РЪЦЕ“
ЕПИЗОД 2 – ВОЙНИТЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК
Част VIII:
Дисекция на западната пропаганда

Всички части на монографията „САЩ ВОЮВАТ С ЧУЖДИ РЪЦЕ“ можете да видите ТУК

„След като създаде и финансира джихадизма в Афганистан през 80-те, като операция ‘Циклон’ – оръжие за унищожаване на Съветския съюз – САЩ вършат същото в Сирия. Подобно на афганистанските муджахидини, сирийските ‘бунтовници’ са пехотинците на Америка и Британия. Много от тях се бият за Ал-Кайда и нейните варианти; някои, подобно на фронта Нусра, са се пребоядисали, за да се съобразят с американската чувствителност покрай 9/11. ЦРУ ги управлява с трудности, така, както управлява джихадистите по целия свят.

Непосредствената цел е да се унищожи правителството в Дамаск, което според най-достоверното проучване (YouGov Siraj), мнозинството от сирийците подкрепят или поне търсят от него защита, независимо от варварството в неговите сенки. Дългосрочната цел е Русия да бъде лишена от ключов съюзник в Близкия Изток, като част от войната на изтощение от страна на НАТО срещу Руската федерация, която би я унищожила в крайна сметка.

Това поклонничество към Съединените щати и техните колаборационисти като към доброкачествена сила, ‘носеща добро’, се развива дълбоко в западната журналистическа гилдия. То гарантира, че вината за днешната катастрофа в Сирия принадлежи изключително на Башар ал-Асад, срещу когото Западът и Израел отдавна заговорничат, за да го отстранят от власт, но не от хуманитарни подбуди, а за да укрепят агресивната сила на Израел в региона. Джихадистките сили, отприщени и въоръжени от САЩ, Великобритания, Франция, Турция и техните ‘коалиционни’ проксита, работят за постигане на тази цел. Именно те разпространяват пропагандата и видеоклиповете, които стават новина в САЩ и Европа, осигуряват достъп на журналистите и гарантират едностранчиви репортажи за Сирия“.

epa03277228 Australian broadcaster and journalist John Pilger arrives at the Ecuador embassy where Wikileaks founder has sought political asylum, in London, Britain, 22 June 2012. Julian Assange remains inside the Ecuadorean embassy after three nights. Assange, 40, faces extradition to Sweden on allegations of sexual assault, after Britain's Supreme Court rejected his final appeal last week. A 10-day period of extradition begins on June 28. His arrival at the embassy was confirmed 19 June by Ricardo Patino, Ecuador's Foreign Minister, in Quito. He said Assange, an Australian citizen, had requested political asylum. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA EPA/FACUNDO ARRIZABALAGAНаписано от Джон Пилджър (John Pilger), живеещ в Обединеното кралство австралийски журналист, режисьор и сценарист на множество документални филми, два пъти журналист на годината във Великобритания и носител на Пулицър.

В тази част на монографията ще се фокусирам върху кратко описание на шаблона за водене на дезинформация, пропаганда и обработване на съзнанието на целевата аудитория, чиято крайна цел е манипулирането и моделирането на желаното обществено мнение.

I. KРАДЕЦЪТ ВИКА – ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА

На 30 септември 2015 самолети на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия нанасят първите си удари срещу позициите на терористите в Сирия.

Реакцията от страна на Запада (военнополитически елит и мейнстрийм) е незабавна – наблюдава се колективна истерия и драстично нарастване на нивото на русофобия: Русия е обвинявана в агресия, в предизвикване на световния ред, в империализъм, в експансионизъм, в тестване на готовността на реакциите на НАТО, в нарушаване на баланса в Близкия Изток, във възпрепятстване на демократизирането на Сирия.  И разбира се, Русия е обвинявана, че не воюва срещу Даеш, а срещу виртуалната прозападна и демократична умерена опозиция в Сирия, която се е изправила срещу тиранина Асад, а сега и срещу диктатора Путин, тъй както в библейски времена Давид се е изправил срещу Голиат. С други думи, Русия е обвинявана за всичките онези престъпления, които Западът върши от векове.

Заместник-секретарят по отбраната Робърт Уорк (Robert Work) окачествява действията на Русия като „агресивни“.

„Ние сме разтревожени от това, което се случи тази сутрин… Смятам, че това е едно агресивно действие от страна на Русия“, заявява Уорк пред Комитета по въоръжените сили на Сената на САЩ .

Още на 30 септември 2015, по време на прес-брифинга, секретарят по отбраната на САЩ Аштън Картър (Ashton Carter) заявява, че „подходът на Русия е обречен на провал“. И още: „Този подход е равносилен… на наливане на масло в огъня“. Според Картър, Русия „просто неизбежно ще разпали гражданска война в Сирия“, а подкрепата на законните сирийски власти „единствено ще подхрани опозицията и следователно екстремизма и насилието“.  Според Картър, Русия е нанесла удари в райони, „където вероятно е нямало сили на ИД“, а сили на „опозицията“.

„Тези въздушни удари са безразборни по своята същност“, според председателят на Комитета по въоръжените сили на Сената на САЩ и сенатор на Аризона Джон Маккейн.

Минути след ударите на ВКС по цели на джихадистите от ИД Сирийската обсерватория за правата на човека (The Syrian Observatory for Human Rights) заявява, че ВКС не нанасят удари по Даеш, а по други организации, включително Ахрар аш-Шам и Джабхат ан-Нусра, което според организацията, означавало, че Русия „директно участва в избиването на сирийския народ“.

­Справка: САЩ обявяват Джабхат ан-Нусра за терористична организация през декември 2012, т.е. близо една година след възникването на организацията. През април 2016 Русия отправя предложение в Съвета за сигурност на ООН за признаването на групировките Ахрар аш-Шам и Джейш ал-Ислам за терористични. Съвсем очаквано, САЩ, Франция, Обединеното Кралство и Украйна блокират предложението на Москва.

Непосредствено след въздушни удари на руските ВКС  в интернет се публикуват видеоматериали, „уличаващи“ руските пилоти в „избиването на сирийския народ“. Най-активни са социалните мрежи, които системно се привеждат като „основен източник“ на разузнавателна информация за съответните структури в САЩ, Великобритания, Франция и Германия, особено, когато обектът на обвиненията са Дамаск и Москва.

II. ШАБЛОН НА ПРОИЗВОДСТВО И ДИСЕМИНАЦИЯ НА ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА

А) В YouTube се публикуват видеоклипове, представляващи компилация/монтаж от няколко видеооткъса, очевидно заснети не само на различни места, но и в разни части на деня – сигурен белег за липса на цялостно проследяване на дадено събитие (инцидент, атака, удар).

На първата част от видеото  обикновено се наблюдават самолети, за които се твърди, че са на руските ВКС или на сирийските ВВС. На втората част се показват разрушени сгради, за които се твърди, че са били обект на въздушен удар от страна на бойната авиация на Сирия или Русия. На третата част се виждат „жертви“ и „доброволци“, наречениБели каски които „оказват“ първа помощ или „извличат“ телата на „мъртвите“. За да изглежда картината автентична пред загубилата способност за критическо мислене масова публика, допълнително се наслагват звукови ефекти: писъци, сирени, вопли, чуват се взривове, води се стрелба.

Б) Заснемат се фалшиви сцени, по предварителен сценарий, където много често „убитите“ не са убити, нито „ранените“ са ранени,  „кръвта“ е червена боя, а раните – плод на старанието на гримьорите.

643775

Изкуството на „създаване“ на „жертвите“ на Асад в Сирия. Задачата на Белите каски е да изпратят снимков и видеоматериал от „мястото на трагедията“ до CNN и BBC, които от своя страна разпространят фейка глобално, като построяват и съответния наратив – по този начин мултиплицират ефекта от въздествието върху целевата аудитория – основно западните граждани. Манипулацията е разкрита на 12 април 2015. Източник: Unpolitical

 

От видеото не става ясно къде се случва даденото събитие, нито дали сградите са разрушени непосредствено преди видеото да бъде заснето, или са разрушени по-рано (сградите са еднотипни, което допълнително улеснява фалшифицирането). И всичко това се привежда от военнополитическата върхушка на НАТО и (не)зависими западни медии като „уличаващи доказателства“ срещу Русия за извършване на „престъпления против човечеството“.

III. ОСНОВНИ АТРИБУТИ И КОМПОНЕНТИ НА ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА

А) Наличие на фабрика за производство на „уличаващи доказателства“, огромната част от които се фабрикуват на места, нямащи нищо общо с епицентъра на инцидента или на обявените за обект на въздушно нападение от страна на ВВС на Сирия и/или ВКС на Русия сгради, улици, села и градове.

Един от най-ярките примери е разкритият от властите на Египет случай. Според министерството на вътрешните работи на Египет в град Порт-Саид са арестувани петима местни жители, заснемащи постановъчни снимки, с две деца на 12 и 8 години, имащи за цел да убедят обществеността в страданията на жителите на сирийския град Алепо. Служителите на реда установяват, че момиченцето, което е трябвало да играе ролята на „жертва на руската агресия“, е било облечено в бяла рокля, намазана с червена боя, държейки в ръцете си бяло плюшено меченце, което също е намазано с червена боя. На ръката на момиченцето е направена превръзка, без то да има каквото и да е нараняване. Заснемането се осъществява на фона на незаконно построена сграда, разрушена по решение на египетските власти.

2017-10-04_120145

Б) Наличие на субекти и НПО-та от рода на Сирийската обсерватория за правата на човека (The Syrian Observatory for Human Rights), действащи извън територията на Сирия, но разполагащи с „моментална и акуратна“ (дез)информация и статистика след всяко бойно стълкновение (реално или измислено) между правителствените сили и противниците им. Де факто, Сирийската обсерватория за правата на човека се състои от един индивид – Осам Сулеймани, пребиваващ в 5-звезден хотел в Лондон и получаващ заплата от британското правителство. Като основен източник на информацията Обсерваторията ползва Ал-Кайда и свързаните с нея „Бели каски“.

Кратка илюстрация:

На 16 март 2017 , около 19 часа, дронове на ВВС на САЩ нанасят въздушен удар по джамията Омар Ибн ал-Хатаб (Omar Ibn al-Khatab) в сирийското село ал-Джина (Al-Jineh), югозападно от ал-Атариб, провинция Алепо, причинявайки смъртта на поне 46 местни жители. Повече от 100 души са ранени. Първоначално, САЩ отричат, а „Белите каски“ обвиняват ВКС на Русия. Медиите разпространяват „новината“, осигурена им от същите тези „Бели каски“ и от Сирийска обсерватория по правата на човека, също захранвана с (дез)информация от представителите на Ал-Кайда в Сирия.

2017-10-04_125632

На снимката е Великата джамия в Алепо (The Great Mosque of Aleppo), частично разрушена от джихадистите на 24 април 2013. Източник: ARA News

 

2017-10-04_130244

Източник: Al Arabiya

 

Доказателствата, обаче, са категорични – на мястото на удара са идентифицирани елементи от ракета въздух-земя AGM-114 Hellfire.

„Погледнете по-близо и по-дълбоко откъде идват тези репортажи и ще намерите сирийската организация в Обединеното кралство, състояща се от един настроен срещу Асад индивид, получаващ заплатата си от ЕС и Британското правителство със задача основно да култивира и разпространява фалшиви новини относно Сирия“, коментира базираният в Бейрут (Ливан) британски журналист Мартин Джей (Martin Jay).

Пентагонът официално признава за инцидента от 16 март 2017 на 4 май 2017.

В) Наличие на „доброволци“ от рода на така наречените „Бели каски“креатура на MI6 (главното действащо лице в създаването на „хуманитарния“ бранд на Ал–Кайда е бившият офицер от британското разузнаване James Le Mesurier). Организацията е финансирана на държавно ниво основно от Лондон (£32 милиона в периода 2013-2016) и Вашингтон ($39 милиона в периода 2013-2016), като получава финансови средства и под формата на дарения от Германия, Дания, Холандия, Турция, Катар.

ПРОПАГАНДАТА „БЕЛИТЕ КАСКИ“ 2017-10-04_180200

По същество, „Белите каски“ са главното оръжие на Лондон и Вашингтон за производство и разпространение на дезинформация. Целевата аудитория са предимно гражданите на страните-членки на НАТО и ЕС. „Белите каски“ функционират изключително в райони, подконтролни на терористичната организация ан-Нусра (Ал-Кайда в Сирия), т.е. единствено там, където са представени интересите на Лондон, Вашингтон и техните съюзници.

Ето какво казва президентът Асад в интервю с журналистката Даря Асламова на 14 октомври 2016:

„Повечето хора на Запад са с добре промити мозъци по отношение на Сирия, Украйна и Русия. Западняците са успели да обработят общественото мнение… Те (западните медии и „елити“ – бел. авт.) разполагат с редица инструменти като Белите каски.  

На въпроса на журналистката кои са тези „Бели каски“, Асад отговаря:

„Това са хора, сътрудничещи с ан-Нусра и действащи на територията под неин контрол. Как можете да работите в тази област без ан-Нусра да ви контролира? И което е важно – много от членовете им празнуват смъртта на сирийските войници направо върху телата им… В Алепо се водеха сражения и те се снимаха на фона на труповете на сирийските войници – Белите каски заедно с ан-Нусра. Това е опит да се промени образът на ан-Нусра под новия етикет на Белите каски, че, видите ли, те са добри хора, готови да жертват своя живот, за да помогнат на други хора и деца. И тази емоционална картинка на ‘невинни жертви’ е в състояние да повлияе на общественото мнение на Запад”.

Това, че сформираните, обучените и финансирани от Запада джихадисти, вълците в овча кожа, наричани „Бели каски“, са едновременно част от Ал–Кайда и инструмент на безпрецедентна дезинформация и пропаганда е факт, който вече не се оспорва поради огромната база от доказателства в открити източници, които разкриват истинската същност на „доброволците“.

В допълнение, съществуват категорични доказателства, уличаващи „Белите каски“ в убийство на хора, включително и на деца за създаване на по-реалистична картина.

На територията на Сирия „Белите каски“ са главните актьори във всяка една операция под чужд флаг, включително и в последната False Flag – тази в Хан Шейхун от 4 април 2017.

Самият факт, че бе създадена пропагандна „документална“ лента, в която едни престъпници, крадци, убийци и пособници на тероризма са представяни за алтруистични и жертвоготовни филантропи, е върховна форма на цинизъм. А това, че подобно киноблудство е наградено с „Оскар“ за най-добър документален късометражен филм, е красноречиво свидетелство, както за нравственото падение на западния либерално-глобалистичен „елит“, така и за огромната информационна стена, която същият този олигархичен псевдоелит вече е изградил пред западното общество, превръщайки го в лишена от критическо мислене консуматорска маса, търсеща покемони вместо истината.

55555888888

Малкото сирийско момиченце, което „Белите каски“ три пъти спасяват от „кръвопиеца“ Асад

 

В брифинг от сутринта на 16 март 2017, по повод поредните разобличения относно извършваните престъпления на „Белите каски”, официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова заявява:

„Няма съмнение, че пропагандираната история покрай ‘Белите каски’, които действат в Сирия, и чийто апотеоз бе връчването на тази организация на ‘алтернативна Нобелова награда’ и награждаване на филм за тази структура с ‘Оскар’, е част от мащабен пиар. Ние многократно сме повдигали тази тема по време на брифингите, поставяйки под въпрос заявената благородна мисия, съставляваща дейността на ‘каските’. По-специално, ние сме цитирали като пример възникналите съмнения, а понякога просто разобличения на автентичността на разпространяваните от тях материали и видеоклипове.

Този път бихме искали да привлечем вниманието върху заключенията, направени от шведските независими защитници на правата на човека, които анализираха публикуваното от тази организация видео (статиите на шведското списание, придружени с фактология, множество видеоматериали и експертиза, разобличаващи престъпленията на „Белите каски“– тук, тук, тук и тук – бел. авт.). В ежемесечното списание ‘Indikter’  на Европейския фронт по правата на човека е публикувана статия, която показва степента на цинизъм и абсолютното безсърдечие на тези така ‘талантливи’ режисьори-продуценти. Изучавайки видеото с помощта на квалифицирани медици, на които са показани кадрите с оказване на спешна медицинска помощ на деца, авторите на статията заключават, че провеждащите се постановъчни манипулации по спасяване на животи не само, че коренно не отговарят на медицинските стандарти, но и са животозастрашаващи.

Нечовешко е това, че на кадрите от видеото има случай, когато буквално под светлината на прожекторите, както пишат авторите на тази публикация, преднамерено убиват дете. Детето е на не повече от година, а очите му полуотворени, то е обездвижено, но живо. В този момент в района на сърцето му правят инжекция. Според квалифицираните медицински специалисти, ако детето все още не е мъртво, то инжекцията по всяка вероятност ще го убие.

Прави впечатление, че някои западни и регионални политици не веднъж ‘със сълзи на очите’ препоръчваха използването на материалите (на „Белите каски“ – бел. авт.) като неопровержимо доказателство за престъпленията ‘от страна на сирийския режим’. Напълно естествено, сега едва ли ще чуем тяхната реакция по отношение на разобличенията на шведското (списание – бел.авт.) ‘Indikter’, тъй както липсваше такава и по отношение на  жертвите сред цивилното население по време на не много точните и успешни опити на западната коалиция да превземе Мосул. Всичко това са звена на една верига – подкрепа на пропагандата на провалената политика в Близкия Изток на нашите чуждестранни колеги“.

2017-10-04_160339Ето какво пише в своя статия относно същата тази пропаганда на провалената близкоизточна политика на Запада руско-израелският писател и публицист Исраел Шамир:

„Мосул – бивш град-милионник и неговата трагедия са не по-малко страшни от събитията в Алепо. Но за хуманитарната катастрофа в сирийския град постоянно говореха и плачеха всички западни медии! Сега защо мълчат? Защото там сирийската армия се сражаваше с терористите, а в Мосул – американците, а на тях им е позволено всичко?

Можем отново да възкликнем ‘двойни стандарти!’ и да се възмутим. Но ситуацията е много по-зле. Ние не говорим за двойни стандарти, а за загубване на стандарти. Гигантска единна машина за дезинформация и манипулиране на общественото мнение, създадена от западните разузнавателни служби – това не е красива фраза. Вземете, например, The Washington Post – един от най-големите вестници на Запада, който е получил от ЦРУ шестстотин милиона долара.

… Когато армията на Асад и руската авиация се стараеха да върнат Алепо към нормалния живот, техните врагове показваха фейкови филми за това, как ‘белите каски’  спасяват деца, пострадали от руските бомби. ’Шведските лекари за правата на човека’ (алтернативна НПО, фокусирана върху изследвания в областта на здравето, свързани с военни престъпления и нарушаване на правата на човека по целия свят – бел. авт.) убедително доказаха пред света, че на видеото, на което уж спасяват деца, са трупове. Защото, ако и да бяха живи, то те щяха да са умрели в резултат на това ‘спасение’. Но тези откровения не се свеждат до широките маси.

…Това не са хора, не са защитници на страдащи деца. Това са кучета на Павлов с условен рефлекс за изпълнение на команди, подадени от The New York Times и неговите партньори. А другото те просто не го виждат. Веднъж подадена командата ‘Дръж!’ срещу Русия, те ще я изпълнят.“

На 22 ноември 2016  „Белите каски“ са разобличени за пореден път. В интернет е качено пропагандно видео, преди да бъде обработено. В началото на поредната фалшификация се наблюдава „мъртвец“, лежащ в развалините на сграда. Оказващите му помощ „Бели каски“ също са „замръзнали“ за период от 24 секунди, след което внезапно всички „оживяват“: „мъртвецът“ започва да крещи от „болка“, а „спасителите“ за броени секунди го измъкват изпод разрушенията. На база на видеото, краката му следва да са премазани от тежестта на железобетонната конструкция, но нищо подобно не се наблюдава.

2017-10-04_132425

Кадър от сцената с „жертвата и „спасителите“

 

Този напълно компрометиращ дейността на „Белите каски“ гаф не бе отразен от западния мейнстрийм, явяващ се основният потребител и разпространител на дезинформационни продукти на спонсорираната от Лондон и Вашингтон квазихуманитарна организация.

2017-10-04_133009

Вляво – селфи на спасената „жертва“, „спасителите“ и видеооператора. Вдясно – „жертвата“ се оказва боец от ССА (FSA)

 

Г) Създаване на образи, превръщани в символ на съпротивата, жаждата за свободата, страданието: образи, представяни като „умиращи от глад“ и „страдащи от безсъние в продължение на месеци“ индивиди, които предават на света от мястото на събитието чрез своите акаунти в социалните мрежи.

Типичен пример е случаят със 7-годишното сирийско момиченце на име Бана Алабед (Bana Alabed), която чрез своя акаунт в Twitter представя на света ситуацията в източно Алепо така, както я представят Вашингтон и Лондон.

ПРОПАГАНДАТА „БАНА“  large

На 22 септември 2016 сирийската армия започва мащабна операция в източната част на Алепо, контролирана основно от терористичната организация ан-Нусра. През септември е създаден и Twitter профилът на Бана Алабед. По същество профилът представлява съвременен пример за психологическа операция в социалните мрежи, като всяка една публикация представлява политическа пропаганда, която е в пълен унисон и синхрон с военнополитическата позиция на противниците на сирийските власти.

2017-10-04_133408„Аз съм сирийски дете, което страда от Башар Асад и Путин. Приветствам действията на Доналд Тръмп срещу убийците на моя народ.“ Бана и нейната майка Фатема са представени като „жертви на убийците Асад и Путин“.

Бана и майка й твърдят, че месеци наред живеят в обкръжение, а руската авиация непрекъснато ги бомбардира. В същото време домът на Бана е повече от добре обзаведен, чист, а прозорците не са изпочупени, нищо че сградите, намиращи се само на няколко метра, са сринати (според публикуваните на страницата снимки, клипове и туитове). Чиста и спретната, демонстрираща разнообразен гардероб е и Бана, което освен от публикациите на нейната страница, се вижда и от заснетото от професионален снимачен екип на NBC видео, на което Бана се разхожда по улиците на Алепо – няма рев на руски самолети, не падат бомби, няма писъци, няма стрелба.

Както на репортажа, така и на снимките и видеопубликациите от октомври, ноември и декември, публикувани в Тwitter, външността на жизнерадостната Бана контрастира на останалите деца в Алепо или в Сирия, излъчвани в репортажи или в документални филми, отразяващи събитията в зоната на бойните действия – парадоксално, при положение, че още в края на септември майката на Бана споделя за изчерпване на хранителните им запаси, състоящи се основно от макарони и ориз, а непрекъснатите бомбардировки на ВКС не им позволяват да спят, според техните думи. Според Фатема е невъзможно да им бъдат доставени вода, пари, храна и дрехи, поради това, че се намират в обкръжение от сирийската армия. И докато „жертвите“ твърдят, че са блокирани от силите на режима, снимачен екип на NBC успява да „пробие“ блокадата и да посети семейството на Бана, въпреки непрекъснатите бомбардировки от страна на правителствените сили и ВКС на Русия, както Бана и Фатема ни убеждават в Twitter.

2017-10-04_134742На една от сцените, заснети от NBC, Фатема записва обръщение на Бана, която казва: „Нямаме храна, Алепо е под обсада“. Екипът на NBC заснема Бана в началото на октомври. Ако приемем твърдението на Бана за вярно, това означава, че Бана и семейството й издържат 3 месеца без храна до момента, когато са евакуирани от града – 19 декемеври 2016. На фона на 24/7 бомбардировки „жертвите на Асад и Путин“ разполагат с високоскоростен фиброоптичен интернет, рутер и WiFi, таблети и осветен дом в тъмната част от денонощието, когато вследствие на интензивните бойни действия, подаването на електричество е прекъснато, а клетките на мобилните оператори са разрушени. Семейството твърди, че не могат да напуснат града. Когато им е предложена безопасна евакуация на 27 ноември 2016 обаче, те отказват да се евакуират, при положение, че официалните сирийски власти предоставят възможност на семейството на Бана (включително и предоставяне на легален статус на нейния баща) не просто да напуснат Алепо, но и да напуснат страната, ако пожелаят. Разбира се, докато боевете в града продължават, западните медии се нуждаят от образа на Бана, чрез която легитимират внушавания на публиката наратив.

Във всеки туит Бана говори за Алепо, за децата на Алепо, но „по-голямата част от населението на Алепо живее в контролираната от правителството западна част на града. Това, че те страдат от ежедневната артилерийска бомбардировка от спонсорираната от Запада Ал-Кайда не е новина“, казва Джон Пилджър (John Pilger) на 23 август 2016 – месец преди началото на активната фаза на операцията по освобождаването на окупираната от джихадистите част от града. Според репортажа на NBC, “275 000 са в капан в източната част на града“. Според World Populaiton Review, населението на Алепо през юни 2016 възлиза на 1 милион и 602 хиляди души. Това означава, че близо 5/6 от населението на града се намира в контролираната от правителствените сили част на града. Този факт умишлено е умело прикриван от Запада, който с охота разпространява съобщенията на своя продукт „Бана“.

Профилът на Бана е създаден в началото на септември, което се потвъждава и от репортажа на NBC, чиито фрагменти са публикувани на страницата на NBC в YouTube не по-късно от 4 октомври 2016. Възниква въпросът какъв е бил мотивът на правителствените сили да допуснат екипа на NBC до дома на Бана, която с публикациите си изразява подкрепа за антиправителствените сили и подрива легитимността на режима в Сирия, влияейки на настроенията на гражданите и обслужвайки позицията на държавите, стремящи се към отстраняването на Асад. Дори и да допуснем, че правителствените сили не са разполагали с точното местонахождение на Бана, то чрез NBC със сигурност са локализирали нея и семейството й. На фона на обвиненията срещу убийците на деца“ Асад и Путин, остава необяснимо защо сирийските ВВС и руските ВКС продължават да пропускат дома на Бана, която остава активна в социалната мрежа. Зад акаунта на Бана стоят режисьори и сценаристи, което ясно си проличава от туитовете и видео-обръщенията, публикувани на страницата на Бана.

2017-10-04_135101При подробен прочит констатираме, че 7-годишно дете 1) използва думи като “agenda” (дневен ред), „осъждам“ (condemn) и “превъзмогвам” (overcome), „хуманност“ (humanity), Уестминстър (Westminister) – метоним на Британския парламент, 2) публикува писма до премиера на Великобритания Тереза Мей, 3) публикува писма до Путин и Асад, обвинявайки ги в убийство на нейните приятели, 4) подкрепя позицията на Великобритания в ООН, 5) осъжда позицията на Русия в ООН; 6) подкрепя Тръмп за нанесения удар с крилати ракети, при който загинаха цивилни, включително и 4 деца, 7) отлично използва хаштагове, 8) адресира туитове до генералния секретар на ООН Антонио Гутереш, 9) отправя послания до  краля на Саудитска Арабия Салман ибн Абдул-Азиз, до министър-председателя и вицепрезидент на Обединените арабски емирства и емир на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум, до министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо; 10) обръща се конкретно към Turkish Airlines – Турция е основният поддръжник на джихадистите в провинция Идлиб, така че рекламата на турските авиолинии далеч не е извън контекста.

Всеки туит, снимка или видео в акаунта представлява пропаганда, прикриваща уродливата си природа зад фасадата на едно реално съществуващо сирийско дете. Очевидно, туитовете изобщо не са дело нито на майка й (както Фатема твърди), нито на Бана, а на екип експерти по информационни и психологически операции.

IT специалисти посредством проследяване на IP-адресите заключават, че достъпът до Twitter-акаунта се осъществява от няколко адреса, в това число Турция и Великобритания, за което индиректно свидетелства и кореспонденция между сирийски активист и индивид, представил се за Фатима. Естествено би било двамата сирийци да провеждат кореспонденцията си на арабски, но вместо това „майката“ на Бана използва английски. Ако се обърне внимание на видео-обръщенията на Бана, възникват основателни съмнения за постановъчен характер: интонацията, повтарянето на първите думи на изречението, докато Бана говори, жестовете с ръце свидетелстват, че детето чете, рецитира предварително заучени клишета, както и копира жестове, показвани зад кадър. Освен това, начинът на изразяване не е характерен за дете на тази възраст, още по-малко за дете, за което английският не е роден език. Списването на страницата е клиширано, прекомерно политизирано и чисто пропагандно, типично в стила на BBC, CNN, Fox News, The New York Times, Deutsche Welle, Radio Europe, Радио Свобода, The Voice of America. Такъв е и стилът на постоянния представител на Обединеното кралство в ООН Матю Райкрофт или на сенаторите Джон Макейн, Марко Рубио, Линдзи Греъм, но не и в стила на едно 7-годишно лъчезарно дете. И докато Бана е сирийско момиче от източно Алепо, то нейният акаунт е регистриран не в Сирия, а във Великобритания. Налице е идентичност на съдържанието и посланията на страницата на Бана с тези на страниците на „Белите каски“.

2017-10-04_142525Три месеца след регистрирането на акаунта, Бана има 310 хиляди последователи. Скоро след регистрацията, страницата на Бана е отбелязана от Twitter като верифицирана. През декември 2016 е регистрирана във Великобритания и страница в Twitter на майката на Бана – Фатема Алабед (Fatemah Alabed). Страницата също е отбелязана като верифицирана. Обществени фигури се опитват да верифицират акаунтите си в продължение на месеци, даже години, но в случая с Бана и нейната майка процедурата е необичайно скоротечна. Тези факти сами по себе будят съмения.

2017-10-04_142910На 21 декември 2016, семейството на Бана пристигат в Анкара, Турция, където лично президентът на странада Ердоган им предоставя убежище.

В туитовете си фасадата „Бана“ неведнъж обвинява Путин в убийството на нейните съученици и приятели: „Путин и Башар ал Асад бомбардираха моето училище, убиха моите приятели и откраднаха детството ми. Време е убийците на децата в Сирия да бъдат наказани“. Докато във видеоматериал, подготвен от CNN Turkey, Бана казва „Обичам Турция, тук има мир, няма бомбардировки (I love Turkey, there’s peace, no bombing)“. Фасадата “Бана”, която иначе демонстрира огромна осведоменост за случващото се в Сирия и определено следи процесите в света, знае имената на десетки държавни глави и лидери на международни организации, но демонстрира невежество по отношение на вътрешната и външната политика на „чичко“ Ердоган, на която не смятам за необходимо да се спирам. Когато семейството й е прието от президента на Турция, Бана, седейки на коленете на Ердоган, се обръща към него с думите: „Благодаря Ви, че подкрепяте децата на Алепо и ни помага да се измъкнем от войната. Обичам Ви“.

На фона на политиката на Анкара по отношение на Сирия, президентът Ердоган заявява: „Радвам се да приема Бана Алабед и нейното семейство в президентския комплекс днес. Турция винаги ще бъде до народа на Сирия“. Какъв по-красноречив пример за върховно лицемерие!

Цинизмът на пропагандата стига дотам, че Бана е сравнявана от западната преса с роденото в Германия еврейското момиченце Ане Франк, която по време на Втората световна война заедно със своето семейство се укрива от нацистите в Амстердам, Холандия, където на 13 години започва да пише своя дневник. Ане умира в концентрационния лагер Берген-Белзен през февруари 1945, а дневникът й е публикуван през 1947, като по този начин единственият оцелял от семейството Ото Франк – бащата на Ане – сбъдва нейната мечта да стане писателка.

2017-10-04_164029На 12 април 2017 на своята страницата Бана съобщава за намеренията на американската издателска къща Simon & Schuster да публикува нейните мемоари, което вече е факт, а книгата се рекламира широко в Европа и САЩ. Аналогията на пропагандата „Бана“ с истинската мъченица Ане Франк е грозно кощунство с паметта на хилядите убити от нацистите еврейски деца. Разбира се, както образът на Бана, така и „нейният“ дневник (написан някъде във САЩ или Великобритания) са пропагандно-комерсиален продукт с потенциално многомилионен тираж.

„Няма такова нещо като туитовете на Бана. Момичето е просто лице, инструмент, използван от британското разузнаване. И казвам британско, поради силната взаимовръзка между акаунта на Бана и „Белите каски“, които са финансирани и спонсориран от Великобритания“, твърди сирийският активист Майтам Ал Ашкар (Maytham Al Ashkar). Чрез използването на образа на дете се постига далеч по-силно въздействие върху съзнанието на целевата аудитория, в сравнение с образа на зрял индивид.

Ако подкрепящите и съчувстващите на Бана и семейството й се опитат да си представят една чисто хипотетична, но аналогична на тази в Сирия ситуация в страните, в които живеят (да допуснем, например Великобритания, САЩ, Канада, Дания, Франция, Белгия, Германия, Австралия), където

вследствие на предварително планирана отвън операция (да допуснем, например от Русия, Иран, Китай) се предизвика вътрешна дестабилизация,
като успоредно с това се оказва финансова и материална подкрепа на въоръжена с автомати, картечници, РПГ-та и ръчни гранати бореща се за права и свободи „демократична опозиция“,
която да обяви война на съответните законно избрани власти в гореизброените страни,
вследствие на което, членовете на тази „демократична опозиция“, обучавани от руски, китайски и ирански инструктори, както и подпомагани от специалните части и бойна авиация на съответни страни
започнат да разрушават инфраструктура, окупират населени места и стотици хиляди мирно население против волята им, убиват несъгласните, воюват срещу силите за сигурност, провеждат атентати, обстрелват квартали, училища, болници, молитвени домове и детски градини, само защото не са под техен контрол,

то едва ли същите тези поддръжници на „демократичната опозиция“ в Сирия ще виждат в семействата на тези убийци „жертви на войната“, а в законните власти – „убийци“, само защото се стараят да върнат реда в страната и да установят контрол над села, квартали или градове, окупирани от въоръжени мъже, които използват като жив щит стотици хиляди мирни граждани, какъвто точно бе случаят в Алепо, а впоследствие и в Мосул.

Възниква риторичният въпрос дали гражданите на Запада, бидейки обект на чести тероростични атаки, изпитват симпатии към терористите и техните семейства и обвиняват собствените си власти за това, че се борят срещу тероризма (макар че на практика е точно обратното). И ако не изпитват симпатии към терористите и техните семейства, то няма основания да изпитват симпатии към онези, които убиват невинни в Сирия и обвиняват властите, само защото семействата на убийците имитират страдание.

epa06148678 Mossos d'Esquadra Police officers and emergency service workers move an injured after a van crashes into pedestrians in Las Ramblas, downtown Barcelona, Spain, 17 August 2017. According to initial reports a van crashed into a crowd in Barcelona's famous Placa Catalunya square at Las Ramblas area injuring several. Local media report the van driver ran away, metro and train stations were closed. The number of people injured and the reasons behind the incident are not yet known. Official sources have not confirmed that the incident is a terrorist attack. EPA/Quique Garcia FACES PIXELATED BY SOURCE DUE TO LOCAL LAW

Терорът в Барселона, 17 август 2017

 

Едва ли тези, които вярват на пропагандата, някога са си задавали въпроса защо няма „Бана“ в Мосул или Рака, която ежечасно да споделя страданията си чрез фиброоптичния интернет, докато водената от САЩ коалиция бомбардират жилищните квартали в двата града, причинявайки регулярно смъртта на огромен брой мирно население, сред което много деца (това ще бъде предмет на отделна публикация).

Едва ли са си задавали въпроса защо CNN и BBC не разказаха за детенцето „Бана“, живеещо в контролираната от правителствените сили част на Алепо, където училища и жилищни квартали ежедневно бяха подлагани на обстрел от страна на подкрепяните от Запада джихадисти от ан-Нусра – а обстрелът продължи до момента, в който градът беше напълно освободен от правителствените сили, подпомагани от „убиеца“ Путин.

Едва ли са си задавали въпроса защо, след като Асад и Путин са убийци, вече няма „Бана“ във вече освободения Алепо, която да пише как всеки момент ще умре, как няма вода, няма храна, няма електричество, а правителствените войски и руският батальон Военна полиция малтретират мирното население.

Едва ли са си задавали въпроса защо Западът престана да се интересува от съдбата на Алепо, където стотици хиляди завърнали се по домовете си сирийци се нуждаят от хуманитарна помощ. Вместо това, лицемерният Запад не е изпратил нито един килограм брашно на сирийския народ, когото уж много обича, не е вдигнал санкциите, под които попадат огромен брой лекарства и хранителни продукти. Чудно къде е помощта за милионите сирийски граждани от онези, които години наред афишираха себе си като „приятели на Сирия“, а де факто – поддръжници на ислямския тероризъм и реални разрушители на Сирия.

„На 21 юли френски и американски бомбардировачи нападнаха правителствено селище в провинция Алепо, убивайки до 125 цивилни. Това беше отразено на страница 22 на The Guardian. Нямаше снимки”, пише през 2016 Джон Пилджър. Нито една мейнстрийм медия не осъжда действията на водената от САЩ коалиция, а пропагандата „Бана“ тогава е все още концепция, която предстои да бъде реализирана, но единствено в случай на успешни бойни действия на сирийските сили и ВКС по отношение на фаворитите на Запада.

На 13 март 2017, по повод перманентно разпространяваната от западните медии дезинформация, официалният представител на МВнР на РФ Мария Захарова иронично коментира медийното отразяване (или по-скоро липсата на такова) на хуманитарната катастрофа и ежедневните индискриминационно нанасяни въздушни удари от водената от САЩ коалиция по цели в Мосул, Ирак, причиняващи смъртта на стотици мирни жители на града:

 „Странно, че досега не се е появил туитър-акаунт на английски език на страдащо в град Мосул момиченце. Че Кристиан Аманпур (известна британско-иранска журналистка в CNN и ABC News – бел.авт.) не си задава ежеседмично въпрос за това колко хора са загинали в резултат на действията на силите на международната коалиция в този град. Че в централните пресконференции в световни столици, в големите вестници и на кориците на списания липсват снимки, хаштагове и впечатляващи заглавия за хуманитарната катастрофа в Мосул. Че няма реални цифри, факти и данни за положението на бежанците и разселените лица, за палатковите градове. Че пред посолствата на страните от коалицията няма демонстрации с плакати или скъпи флаш-мобове. Няма нищо. Трагедията от Мосул в глобалното информационно пространство акуратно е поставяна настрана. Дотолкова, доколкото това е технически възможно по принцип, отчитайки мащаба на бедствието. Още един страшен пример за информационна измама, аранжирана от медийния мейнстрийм“.

2017-10-04_150215

Последствията от въздушния удар на 17 март 2017. Източник: Felipe Dana/Associated Press

 

Д) Интензивно използване на социалните мрежи в качеството им на първоначален източник на „новини“. Значителен брой акаунти във Facebook и Twitter участват активно в „отразяването“ на така наречената „Арабска пролет“. Същото се случва и с отразяването на революцията и преврата в Киев. Това наблюдаваме и по отношение на събитията в Сирия, особено след активната намеса на Русия. Основният поток от „новини“ относно Ирак и Сирия, които западният мейнстрийм тиражира, всъщност „извира“ от Facebook и Twitter акаунтите на „Белите Каски“, Ал-Кайда, свързаните с тях „журналисти“ и местни „активисти“.

Е) Използване на мейнстриима за разпространение на даден туит или пост в социалните мрежи, режисирано видео или изображения, и мултиплициране на ефекта, чрез трансформиране на дезинформацията в желания наратив, наратива – в „доказателство“, „доказателството“ – в новина, а новината – използвана като повод за оправдаване на действия, представяни като реактивни, но по същество активни –  санкции, ембарго, военна интервенция.

Twitter профилът на Бана е типичният пример – всеки туит, всяка снимка, всяко видео, публикувани на страната, биват публикувани и разпространявани от CNNтук и тук), BBC, The Telegprahpтук), TIMEтук), The Independent, The Guardian, The Sunтук), Daily Mail, The Washington Post, CBS News, Euronews, Sky News, NBC News, Mirror, abc, Hurriyet, Yahoo News, The New Yoker, Fox Newsтук и тук) и хиляди още статии и репортажи.

Ето как медиите чрез един-единствен Twitter акаунт зад фасадата на едно мило дете, на практика, „облъчват“ стотици милиони целева аудитория.

ПРОПАГАНДАТА „ОМРАН“ 2017-10-04_151024

На 18 август 2016 на първите страници на западните медии, като The Independent, Huffington Post, The National, The Telegpraph, се появява снимката на 5-годишното сирийско момче от Алепо Омран Дакниш (Omran Daqneesh). Журналистката на CNN Кейт Болдуан (Kate Bolduan) даже прави несполучлив опит да заплаче, докато разказва  историята за Омран.

Западната пропагандна машина твърди за въздушен удар на жилищна сграда в окупираната от ан-Нусра част на Алепо, район Ал-Кватерджи, причинил смъртта на 8 души. Според медиите, ударът е нанесен вечерта на 17 август 2016 от руските ВКС или сирийските ВВС. Омран е представен като една от жертвите на Асад и Путин, спасен благодарение на „доброволците“ от „Белите каски“ – фейслифт на ан-Нусра. Още на следващия ден, 19 август 2016, The Independent публикува материал, в който възхвалява хуманитарния клон на ан-Нусра. В статията на The Independent е прикрепено и видео, под което има надпис „The video which shows the suffering of the children of Aleppo – Видеоклипът показва страданието на децата на Алепо“. Видеото продължава 56 секунди и в него нищо подобно на страдания на деца не се наблюдава, освен присъствие на две дечица, които изглеждат спокойни, но учудени от това къде са попаднали. Освен вградения за придаване на „автентичност“ шум, липсват каквито и да са действия по оказване на помощ на Омран. Детето според „спасителите“ е било няколко часа затрупано под развалините. Когато е намерено, един от „спасителите“ го оставя само в амбулаторния автомобил, без да му бъде оказана абсолютно никаква медицинска помощ, без да му се даде даже и вода. Вратите на автомобила се оставят отворени, за да бъде заснета фотосесията, която само няколко минути по-късно ще обиколи света. Естествено, ако кръвта по лицето на Омран бъде почистена, ефектът от пропагандата няма да е същият.

omran-daqneesh

Източник: The Independent

 

Нито ВВС на Сирия, нито ВКС на Русия провеждат полети над Алепо, и това е фиксирано от обективните средства за контрол, с които разполага Русия в района. Същевременно САЩ, които разполагат със сателитна групировка, нито веднъж до момента не са уличили заявленията на официалните представители на МО на Руската федерация в лъжа. Този факт сам по себе си е достатъчен.

2017-10-04_152224На 19 август 2016, по повод обвиненията срещу руските ВКС, официалният представител на МО на РФ генерал-майор Игор Конашенков подчертава, че район Ал-Кватерджи се намира „в непосредствена близост до двата наскоро открити в рамките на руската хуманитарна операция коридори за безопасно евакуация на местните жители“, което прави квартала подходяща цел за терористите, стремящи се към провокация и провал на хуманитарната операция по евакуацията на местните жители, използвани като жив щит срещу правителствените сили.

Генерал Конашенков продължава: „Намиращите се в центъра на Алепо офицери от групите за мониторинг от руския Център за помирение ежедневно регистрират в дадения район изстрели от терористи със самоделни реактивни установки за залпов огън и артилерия по всички пътища, улици и жилищни сгради, намиращи се в близост до хуманитарните коридори. Това се прави, за да осуети всеки опит за получаване на медицинска и друга помощ на жителите на източните квартали на Алепо, които са фактически заложници на терористите.

Според генерала характерът на разрушенията на жилищната сграда, показани от западните телевизии, включително и наличиетo на незасегнати прозорци на разположена в непосредствена близост сграда, показват, че ударът не е бил вследствие на авиационна бомба, а на мина или газов балон, с които терористите разполагат в големи количества. „Не са помислили относно тези разобличителни признаци популяризираните от западните медии така наречени ‘про-опозиционни доброволци’ от така наречения ‘Медицински център на Алепо’, описващи на добър английски език своите прочувствени ‘подвизи’ в контролираните от терористите райони на Алепо. Критичната ситуация, в която днес не по собствена воля са се оказали държаните от терористите деца от източните квартали на Алепо, безусловно е трагедия. Въпреки това, циничното използване на някои западни медии на тази трагедия в шаблонните пропагандни материали с антируска насоченост е нищо друго освен морално престъпление“, завършва Конашенков.

Мотивите на Москва и Дамаск са стабилизация на районите, особено на този, който се намира в непосредствена близост до хуманитарните коридори, предназначени за евакуация на мирното население. Мотивите на подкрепяните от САЩ, Великобритания и Франция джихадисти обаче са компрометиране на хуманитарните коридори и прекратяване по този начин на процеса на евакуация чрез използваното на населението като жив щит в окупирания от джихадистите район на Алепо. Естествено, това най-лесно се постига чрез атакуване на жилищни сгради и причиняването на смърт сред мирното население, като за престъпението се обвиняват Москва и Дамаск.

От същите мотиви се ръководят „опозиционерите“ от Ал-Кайда в Сирия, когато провеждат false flag операцията в Хан-Шейхун на 4 април 2017 (случаят ще бъде разгледан в отделни публикации).

Американските и европейски издания сочат Махмуд Рослан за автор на снимките с Омран. Същият този Рослан през юли се заснема мигове преди обезглавяването на 12-годишното палестинско момче от подкрепяните от Запада „опозиционери“. Махмуд заснема и фактическото обезглавяване на детето от любимците на САЩ, Великобритания и Франция.

2017-10-04_151843

Източник: ФАН

 

„Медийните преститутки (presstitues) на Вашингтон използват снимката на момчето за оказване на натиск върху Русия да спре сирийската армия да си възвърне Алепо. Вашингтон иска така наречените умерени бунтовниците да задържат Алепо, за да може Вашингтон да раздели Сирия на две, съхранявайки постоянния натиск върху президента Асад“, пише в своята интернет страница бившият заместник-министър на финансите на САЩ по време на президентството на Роналд Рейгън, известен още като „бащата“ на Рейгъномиката“, американският политолог Пол Крейг Робъртс, продължавайки:

„Що се отнася до малкото момче в пропагандна картина, той не изглежда да е лошо ранен. Нека не забравяме десетките хиляди деца, които войните на Вашингтон и бомбардирането на 7 мюсюлмански държави убиха без никакви сълзи от водещите журналисти на CNN, и нека не забравяме 500 000 иракски деца, които, според заключението на ООН, загинаха в резултат на американските санкции срещу Ирак: смъртта на децата, която държавният секретар на Клинтън Мадлин Олбрайт каза, че си е струвала (точните думи на Мадлин Олбрайт са „труден избор, но цената, смятаме, че цената си струва“ – Sixty Minutes, 12 май 1996, бел.авт.)“. И още:

„Нека не забравяме, че решимостта на Вашингтон да свали сирийското правителство доведе до много смъртни случаи на сирийците от всички възрастови групи. Самият Вашингтон е отговорен за смъртните случаи. Злият режим на Обама заявяваше отново и отново, че ’Aсад трябва да си отидеи беше готов да унищожи страната и голяма част от населението, за да се отърве от него. Според Обама режимът на Асад трябва да си отиде, защото той е диктатор. Вашингтон разказва тази лъжа въпреки факта, че Асад е избран и преизбран и има много по-голяма подкрепа сред сирийците, отколкото Обама има сред американците. Също така това, в което Вашингтон обвинява Асад, че причинява на сирийците, е нищо в сравнение със смъртта и унищожението, които Вашингтон донесе в Сирия“, завършва Робъртс.

На 6 юни 2017 манипулацията около Омран е разобличена. Бащата на Омран сам разказва, че джихадистите са използвали сина му за пропаганда с цел компрометиране на руските ВКС и сирийските ВВС. „Моята глава беше ранена и моята кръв течеше по сина ми, когато го извлякох от  развалините. Белегът на слепоочието на Омран беше една малка рана. Раната кървеше слабо“, казва бащата на Омран Мохамед Хейр Дакниш, добавяйки: „Нашият апартамент беше на втория етаж. Ние си бяхме у дома. Жена ми готвеше вечеря с другите деца, а ние с Омран бяхме в другата стая. Изведнъж стана взрив и всичко се срути. При това, нито преди, нито след това чух шум от самолети“. Бащата разказва, че след като той лично извлича сина си, го дава на съседите, за да се върне да търси останалите членове на семейството си. Тогава „Белите каски“ грабват детето и оттам започва постановката. „Когато се върнах, там вече бяха активистите на „Белите каски“, репортерите на западните медиипродължава Мохамед – Те започнаха да предлагат пари за интервю. Поискаха да кажа, че ударът по моята къща е нанесен от авиацията. Аз отказах и сам ги помолих да ми покажат осколки, но такива нямаше“. В резултат на трагедията, Мохамед губи големия си син. Днес той и семейството му живеят в освободения Алепо. „Предложиха ми да отида в Европа или Турция, предлагаха ми политическо убежище, но отказах. Сирия е моят родина, а Алепо след освобождението от правителствените сили стана безопасен“, казва Мохамед.

omran

Мохамед Хейр Дакниш разказва за манипулацията със сина му Омран

 

В наше време Великобритания и САЩ са олицетворение на най-мощните държави-корпорации за манифактура и разпространение на дезинформация в глобален мащаб. Разбира се, Лондон е с огромни традиции в областта: в годините на Втората световна война не Третият Райх, нито СССР, а именно Великобритания води най-интензивната, най-безкомпромисната, респективно най-успешната пропаганда. Днес медии, сред които британската BBC, американските CNN, както и стуктурирараните и менажираните по западен модел катарска Al Jazeera, и базираната в Дубай, но собственост на Саудитска Арабия Al Arabiya са пионери в разпространението на фалшива или манипулативно поднесена информация.

h-prudhi„Западните мейнстрийм медии, които говорят за войните – независимо дали в Сирия или навсякъде другаде – те винаги имат дневния ред на Запада, особено Западът, означаващ САЩ, Великобритания и НАТО“, отбелязва политическият коментатор и експерт по Близкия Изток Маруа Осман (Marwa Osman). Според Осман над 80% от новините за войните в Близкия изток са изфабрикувани: „Те са направени във вид на видеосъобщения, вместо в действителност да се излъчват от терен и говорейки с хората, всъщност да показват кадри на така наречените бомбардирани райони. Съществуват определени наративи и съответните елити, които притежават тези медии, като AFP, BBC и други големи медии. И те или им позволяват да говорят истината, или не“.

12008_nЕкспертът по Близкия Изток Абас Джума е на мнение, че западните медии за всичко стоварват вината на Русия, въпреки че са наясно кой е реалният извършител на дадено действие. Дори и Русия да представи категорични доказателства за непричастност, то след първоначалните обвинения съмненията в западния читател остават трайно. В това се заключава и една от основните черти на пропагандата – една системно повтаряна лъжа се възприема като истина или факт. “Без значение е, че половин час след инцидента всичко ще се изясни. Важното е да се обвини Русия. А след това ще се намерят хиляди доказателства, че САЩ или терористите са извършителите, но кой ще чете? А и на кого му е необходимо? Демоничният фон е създаден, а това е най-важното. Така действат медиите на Запад днес. И това е жалко“, завършва Джума.

Примерът с така наречената „руска агресия“ е повече от красноречив – такава агресия или заплаха не съществува, но тя е необходим инструмент за манипулация и насаждане на параноя и русофобия. По този начин 1) изкуствено и целенасочено се създава конфронтация вътре в самата Европа – от една страна са страните от ЕС, а от друга – Русия, 2) НАТО се реанимира, като под предлога за защита от „руската агресия“ нараства и контролът над политическите и икономическите процеси в ЕС от страна на САЩ – на практика ЕС продължава да се лишава от суверенитета си, 3) военно-промишленият комплекс на САЩ печели стотици милиарди за сметка на масите.

На 23 март 2017 по отношение на премълчаваната в западните средства за масова информация ситуация в Мосул официалният представител на МВнР на Руската федерация Мария Захарова коментира:

“Бих искалa да обърна вашето внимание върху това, за което ние многократно говорихме по-рано, обсъждайки ситуацията в Мосул и нейното информационно съпровождане от страна на западните медии, държавни органи и длъжностни лица. Ако четете западните мейнстрийм медии, изглежда, че цивилно население и деца са загивали само в определени градове, особено в Алепо. Това, което се случва в Мосул, никой от западните медии дълбоко ‘не копае’ (фиг. проверява, разследва – бел. авт.).

2017-10-04_155950Оказва се, че в действителност ситуацията е още по-лоша. Не трябва да не се премълчават и да остават незабелязани такива истории като трагедията на 5-годишното момиче Хавра от Мосул, която беше ранена в следсвие на ударите на водената от САЩ коалиция.*  Няма нито картинка, нито снимка на това дете в ръцете на водещите западни политолози, журналисти и аналитици. Нейното име, кадри с нея незнайно защо не облетяха брифингите и пресконференциите в западните столици. Сякаш я няма, въпреки, че питат за нея. Но дори и в  отговорите на въпросите западните представители се опитват максимално да минимизират информационния ефект, както те го наричат. Това, което виждаме в Мосул, представлява безпрецедентна жестокост, трагедия на цивилни граждани, жени и деца. Нямаме никакви съмнения в необходимостта от борба срещу тероризма, но мирното население не трябва да се забравя. Това са хора, чиито съдби трябва да бъдат приоритет. Струва ми се, че представителите на САЩ трябва да прочетат отново собствените си тези и декларации от септември и октомври 2016** и да се ръководят от съветите, които те даваха на целия свят“, заявява Захарова.

Следва продължение…

*Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на автора чрез запитване до изданието Memoria de Futuro.

Бележки:

*На 17 март 2017 в резултат на въздушен удар от страна на ВВС на САЩ срещу позициите на ИД в Мосул загиват около 240 мирни жители на града, повечето от които жени и деца. 5-годишната Хавра е сериозно ранена, а нейната майка загива. САЩ признават за инцидента 11 дни по-късно: на 28 март 2017. Източник: Felipe Dana/Associated Press

** Септември и октомври 2016 е периодът, когато операцията по освобождаването на Алепо се намира в най-активна фаза, а правителствените сили постигат решителен успех, чието последващо развитие довежда до пълното освобождаване на Алепо на 22 декември 2016. През целия този период САЩ и Великобритания отправят множество недоказани до днес обвинения по адрес на Русия за причиняване на жертви сред цивилното население. Именно такива случаи ще бъдат предмет на следващата публикация.

„Свободата на словото е безполезна без свобода на мисълта“Спиро Агню, 3 декември 1969

Скъпи приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да бъдете дарители, можете да ни подкрепите ТУК по БАНКОВ ПЪТ или чрез PayPal.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Иван Запрянов

Иван Запрянов

Иван Запрянов е военен експерт по отбрана и сигурност. Завършва НВУ „Васил Левски” – В. Търново, специалност „Войсково разузнаване“. Служи в бригада „Специални сили“. През 2004-2005 участва в мисията за следвоенно възстановяване на Ирак в състава на 4-ти пехотен батальон. През 2010 участва в мисията на ISAF в състава на 18-ти български контингент в Афганистан. Завършил е курсовете „Подбор и обучение на оператори от специалните сили“ и „Граждански дейности“ във Форт Браг, Северна Каролина, САЩ. Дипломира се в Командно-щабния колеж на Университета на Морската пехота, Куантико, САЩ. През 2014 завършва магистратура „Анализ на отбраната“ във Военноморското следдипломно училище в Монтерей, САЩ. Завършил е Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“.

 1. Димитър Арнаудов каза:

  Изключителен материал! Поздравления за смелостта и на автора и на великолепното издание!

 2. Време разделно каза:

  „Свободата на словото е безполезна без свобода на мисълта“ – мислим си, че живеем в свободен свят, а всъщност живеем в лъжа. За да го каже вицепрезидентът на САЩ тогава, можете да си направите извода, че в САЩ всичко е базирано на пропаганда, измама, дезинформация. Същото се отнася за Запада като цяло. Преди, когато живях по времето на СССР имах комплекса, че властите наистина не ни дават достъп до информацията, но след 1989, когато започнах да пътувам и посетих над 40 страни включително всички в ЕС, плюс САЩ, мога да кажа, че каквото съм учил в училище се оказа вярно. В нашите училища не се преподаваше лъжа и измама. Не случайно българите сме с такава богата култура и навсякъде на Запад правим добро впечатление (етническите българи имам предвид). Това, което ме смая, беше и си остава колко лековерни, лекомислени и наивни са западняците, западното общество. Видях, почувствах и изпитах цялата пропаганда, цялата тенденциозна манипулация за промяна на общественото мнение в унисон на това на властите, на корпорациите. Отвратих се. Хората на запад бяха добри, но пропагандата насаждането на омраза, на агресия, на русофобия ги променя и те се превръщат в зомбита. Добре е, че сякаш се наблюдава нещо като пробуждане и алтернативните медии започват да се радват на все повече и повече аудитория. Бъдете сигурни, че революциите, които САЩ творят по целия свят ще се завърнат в САЩ. Западът го очаква мащабна перестройка, защото по начина, по който се движи, планетата отива на гибел. Иван Запрянов разкрива схемата изключително обективно, защото това се случва в реалност. Статията е базирана на факти и това е очевидно, но всичко това ме натъжи много. Защото се оказа, че светът, за когото ние мечтаехме до 1989 се оказа хибрид между 1984 и Прекрасен нов свят. Все по-често ще срещаме подобни аналогии, които между другото отдавна се правят на Запад, но от алтернативните медии, не от мейнстрийма. Поздравления за огромния труд!

 3. Спецназ каза:

  Къде сте, либерали и русофоби? Къде сте, защитници на терористите и на западните поддръжници на терористите? Къде сте, изчадия, които защитавате тези уроди??? РЕСПЕКТ, ИВАНЕ!

 4. Без име :-) каза:

  Информационната война е част от войната, дали това ви харесва или не е без значение. Тя си има правила и който не ги спазва я губи :-). А древното определение, Сун Дзъ, дефинира войната като изкуството на заблудата ;-).

  Поздравления на автора за труда, но по моему истинската война е не само за „сърцата“ на българите а и за „сърцата“ на честните американци. А това на една част от „русофилите“ в България им убягва ;-).

  Ей ви малко теория на инфовойната, първо от „натовец“, другия пост от „съветски“ журналист ;-). :

  http://www.nxtbook.com/nxtbooks/naylor/JEDQ0110/index.php?startid=28#/28

  • Виктор каза:

   Все пак, не разглеждайте пуликацията отделно, а като поредица, чиято теза авторът е написал още в първата си част. Човек трябва да бъде конкретен, а не да се разводнява. Мога да ви изпратя над 5 хиляди линка с документални филми и около 7 хиляди книги и публикации. Не мислете, че само вие имате достъп до YouTube. Авторът вече в няколко поред публикации ПОДЧЕРТАВА, че пропаганда е имено срещу западната аудитория, но явно четете отгоре-отгоре. Надменното ви поведение е признак на ниска култура, но никакъв случай на знания или компетенция. Анонимните никой нъде не уважава и не счита за авторитети. Представете си вашите трудове, тогава отправяйте повръхностни критии! Всеки тук може да ви отговори и да ви изпрати по не един, а стотици линкове и да ги каже – ограмотявайте се!

   • Без име :-) каза:

    Почва се с главното. После идват детайлите. В по-долната връзка Шуман(Безменов) е обяснил степените през които минава Пропагандата много разбираемо, като човек практикувал пропаганда, още през 1983-а ;-). Да не говорим за Едуард Бернейс още преди ВСВ. Не мисля, че автора има пробив, просто дава детайли за сирийската пропаганда. За което го и похвалих, за нищо повече. Другото е добре описано от който се интересува. Не се изживявам гуру, че да ви чета лекции. Давам връзки за който не знае и му е интересно.

 5. Без име :-) каза:

  Всъщност в по конретен план как процеса върви в момента в Америка, визирам шоуто в Лас Вегас от началото на седмицата ей ви Гордън Дъф от Ветераните :-(, :-).

  https://www.veteranstoday.com/2017/10/04/breakingexclusive-vegas-a-staged-ai-op/

  Т.е. информационната война не е само в Сирия, но другата някак си се проспива, вероятно защото някси е далеч от нас ;-), Сирия е по близо :-))).

  • Виктор каза:

   Напишете материал по темата и го дайте да се публикува вместо да подхвърляте от коневръза неадекватните си изблици на откровение.

   • Без име :-) каза:

    Коментара е написан, има връзка, не виждам защо трябва да го повртарям. Вие си го прочете и си правете изводите сами. При това от оригинала на коментара, а не от преводача :-).

  • Без име :-) каза:

   Очевидно аз съм пълен идиот. Целта ми е единствено да провокирам. На всеки, който разсъждава логично ще му стане ясно, че всеки път, когато аз пиша то написаното не е по конкретната тема, а това, което на мен ми се върти в главата и ми се иска да се дискутира. Що за идиот съм не знам, но всеки път обвиняват автора затова, че не ми чете мислите и не пише за това, което аз искам той да пише. В същото време аз се крия като мишка в дупката си и ме е страх да застана с истинското си име и лице. Като съм толкова знаещ тогава защо и аз не взема да напиша някоя статия, че да покажа на света колко съм добър във всичко. Извинявам се на всички, че съм такъв идиот и троля непрекъснато! Днес ми дойде откровение и осъзнах, че злобата и омразата в мен са неизчерпаеми, а страхът доминира. Простете ми!

 6. Воденичаров каза:

  Прави ми впечатление, че все още има читатели, които така и не се разбрали нито тезата на автора, нито целта на публикациите. За да им спестя много от мъките и душевните терзания споделям този абзац от Епизод 1:

  „Параноидно-шизофреничната реториката на Запада по отношение на Русия върти една и съща грамофонна плоча със следните отдавна изтъркани песни: имперските амбиции на Москва, предстоящо нападение на Русия над прибалтийските страни-членки на НАТО, опитите на Русия за възстановяване на контрола над постсъветското пространство, провежданата от Кремъл политика на реваншизъм, нарушаване на международното право, заплахата, която Москва представлява за архитектурата на европейската, даже и световната сигурност и стабилност (заплаха по-голяма от „Ислямска държава“, според външния министър на Полша и според неформалния говорител на Държавния департамент на САЩ и основател на STRATFOR Джордж Фридман). Всички тези изтъркани песни почиват на фундамент с три носещи колони (опорни точки), а именно:
  войната с Грузия,
  военната операция в Сирия,
  интервенцията в Украйна (Крим, Донбас)
  Поради тази причина във следващите части на тази монография ще заостря вниманието на уважаемия читател върху ключови моменти от военната операция на Русия в Сирия на фона на кризата в Близкия Изток от 2003 насам; действията и мерките, които Русия предприе след извършването на държавния преврат в Украйна; както и войната на Русия с Грузия. Държа да подчертая, че и в трите случая, Русия е принудена да участва, т.е. териториите на гореспоменатите три държави са превърнати в арена на прокси сблъсъка между Вашингтон и Москва. Разбира се, оставям на уважаемия читател правото да произнесе своя вердикт, след като оцени, прецени и реши кой какви цели преследва в тази геополитическа игра“.

  Очевидно, че монография на автора е посветена на развенчаване на тези конкретни 3 мита, а не на земетресението в Непал, нито цунамито във Фокушима, нито за смъртта на китовете в Тихия океан, нито за любовта на бай Коста към кравите.

  Осъзнавам, че идиотите нямат край, затова и ги е срам да си посочат имената – разбираемо е напълно. Никой идиот не желае да бъде разобличен

 7. Без име :-) каза:

  Както и да е наясно съм с емоционалната реакция когато се засегнат темите табу ;-). Ей още един материал тоз път от „скандален“ руски икономист, Михаил Хазин :-))).

  „Но главное не в этом. В 1991 году монополия на власть в мире окончательно утвердилась у США. Если быть более точным, то у элиты США. В этот момент США обладали полным набором всех технологий, которые могли бы обеспечить им монополию на власть. Это и идеология либеральной демократии, это и военная сила, это и пятая колонна, то есть лица, ориентированные в рамках своего жизненного успеха на США, практически во всех крупных странах мира, включая и Китай.

  То есть, иными словами, в соответствии с концепцией О. Генри, единственное, что могло разрушить эту монополию, это внутренний конфликт в самой монополии. Напомню, что у О. Генри вся монополия была разрушена тем, что один из участников этой монополии начал объяснять людям, что «пить — нехорошо». В результате чего люди просто перестали покупать эти самые напитки. Так вот, в нашем случае, конечно же были люди, которые объясняли, что монополия США — это нехорошо. Но вместе с тем сам процесс разрушения этой монополии — он начался все-таки внутри США.“

  https://khazin.ru/articles/179-mnenie-hazina/55185-hazin-i-sektanty-ili-trest-kotoryi-lopnul

  • Капитан Планета каза:

   Неадекватко, кое от твърденията на автора не разбра? И кое от твърденията на автора оспорваш или оборваш? Аман от болни комплексари, които ги е страх да си разкрият уродливата същност и се опитват да избиват комплексите си анонимно. Жалка твар

  • Капитан Планета каза:

   Както виждам психопатът отново е активен. Просто не му обръщайте вниманието. Ако има нещо мъжко, а не да е курва, щеше да излезе от анонимното си жалко съществуване и да се заяви. Много мразя анонимни отрепки, които критиквуат. Ей Боклук, нали знаеш кой е авторът – позвъни му, скапаняк и му обясни какво имаш предвид. Много е лесно от тъмнината да се провикваш.

 8. Без име :-) каза:

  Разбира се вие имате право да си вчршате в каквото си искате, без значение кой го казва. Докато, както се казва не прочетете написаното на стената ;-)

  Всъщност във финансовата област това което става го обяснява не кой да е Катасонов и то с примера Русия, която има дълг/ГДП САМО 17%. Проверете колко е българския :-))).

  http://worldcrisis.ru/crisis/2828196

  За автора тези теми са табу, не знам защо. Т.е. фрагментарно виждане :-).

  • Убиец на тролове каза:

   ВНИМАНИЕ!!!!!!! ТРОЛ! ВНИМАНИЕ!!!!!!! ТРОЛ! ВНИМАНИЕ!!!!!!! ТРОЛ! ВНИМАНИЕ!!!!!!! ТРОЛ!

  • Умерена опозиция каза:

   Идиот безименен не можа да очакваш от автора да пише за това, което на теб ти скимне в пълната с дрисня тиква.

 9. Убиец на тролове каза:

  КЪМ БЕЗ ИМЕ

  Престанете да тролите, идиоти! Направете си форуми и си избивайте комплексите колкото си искате! Като искате да заразявате хората с вашите малоумщини съдайте си страница или пишете и вие материали!

 10. Без име :-) каза:

  Очевидно аз съм пълен идиот. Целта ми е единствено да провокирам. На всеки, който разсъждава логично ще му стане ясно, че всеки път, когато аз пиша то написаното не е по конкретната тема, а това, което на мен ми се върти в главата и ми се иска да се дискутира. Що за идиот съм не знам, но всеки път обвиняват автора затова, че не ми чете мислите и не пише за това, което аз искам той да пише. В същото време аз се крия като мишка в дупката си и ме е страх да застана с истинското си име и лице. Като съм толкова знаещ тогава защо и аз не взема да напиша някоя статия, че да покажа на света колко съм добър във всичко. Извинявам се на всички, че съм такъв идиот и троля непрекъснато! Днес ми дойде откровение и осъзнах, че злобата и омразата в мен са неизчерпаеми, а страхът доминира. Простете ми!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни