Рок-вселената Ayreon оживя в Тилбург

ayreon-4ddb8ccdd49e2

Ариен Антъни Лукасен: „Непрекъснато повтарях, че Ayreon никога няма да свири на живо. И здравата лъжех!“

 

1Средата на месец септември 2017. Предстои голямо рок-шоу в Тилбург, Холандия. Изглежда, че всички в двестахилядния град знаят за това – от арабските таксиджии до продавачите на гурме-картофки. Но никой от тях не подозира, че събитието в зала „ПопПодиум 013“ ще бъде нещо наистина уникално. Нещо, което никога преди това не се е случвало – на никое друго място и в никое друго време. Но естествено има хора, които са съвсем наясно колко специален ще бъде този концерт: почитатели на рока от 54 националности се стичат в Южна Холандия, за да присъстват.

10Гравитационната сила, която ги привлича така силно и предизвиква това вълнение, е проектът Ayreon. Това са известните прогресив метъл-опери на композитора Ариен Антъни Лукасен, който обаче не обича да свири на живо, а още по-малко да говори пред широка аудитория. Свенливият творец има зад гърба си над дузина издадени албума с авторска музика, но изявите пред публика се броят на пръстите на едната ръка. И това е донякъде обяснимо: неговата музика винаги се записва в студиото с гост-вокалисти и музиканти – обикновено звезди със собствена рок-слава. Те трудно биха могли да бъдат впрегнати в някакво турне или натовареният им график да бъде така напаснат, че да излязат заедно на една сцена повече от веднъж. Затова, както самият Ариен, така и неговите фенове, са се простили с идеята за концертно преживяване. Разбира се, всеки от нас можеше да си фантазира.

Правилата на играта обаче рязко се промениха през 2015 година. Тогава албумът Human Equation“ шести по ред с марката Ayreon, беше превърнат в театрален мюзикъл и реакциите на зрителите обърнаха света на Лукасен. Въпреки всички проблеми, които обичайно съпътстват подобни продукции, изводът беше повече от ясен – всички искат да видят още от любимата си музика на живо. Подготовката за следващата порция започва малко след спускането на театралните завеси и отнема 2 години. Идеята е амбициозна – най-доброто от деветте албума на Ayreon, в изпълнение на част от най-големите знаменитости.

Но Ариен все още не вярва, че може да привлече достатъчно хора със силата на своите композиции. Интроверт и особняк, той си поставя малки цели по отношение на концертните мащаби. И се оказва, че е сбъркал. Когато билетите за новия му спектакъл се появяват в интернет, всичко е разграбено за часове. При това без никаква предварителна реклама. Налага се и добавянето на трета дата към първоначалните две (15, 16 и 17 септември 2017), защото залата е малка и не може да побере ентусиастите. В крайна сметка организаторите се оказват с дебели пачки в ръце и им предстои да оправдаят доверието на почитателите. Перфекционистът Лукасен няма да допусне целият този ресурс да остане неоползотворен.

4-poppodium013

Зала ПопПодиум 013, Тилбург

 

Вече има съгласието на 16 големи вокалисти, за него работи екип от 100 души. Големите двигатели в организацаята са партньорката на композитора Лори Линструт и продуцентът-клавирист Йост Ван Ден Брук. Заедно те ще подготвят залата за въодушевената тълпа. Вместо декор е издигната огромна видеостена, добавени са пироефекти и сценичен дим. Мобилизиран е и снимачен екип, който да увековечи бляскавото събитие по достоен начин. Пък и е все така наложително да се измие срама от некачествения видеозапис на Theatre Equationпрез 2015-та.

И така, спектакълът може да започне. За първи път в своята 22-годишна история проектът Аyreon ще се превърне в рок-шоу. В целия си размах. Пътуване през невероятния научно-фантастичен сюжет, който обединява всички албуми. Най-любимите мелодии, избрани измежду 200 песни. В продължение на десетилетия те зоват да бъдат изсвирени от умели пръсти, да бъдат изпети от богати гласове, да напуснат цифровите и аналогови формати и да запулсират в закопнелия слух на ценителите. Никой досега не е виждал това, не го е преживявал.

Следващите редове може да ви задъхат. Ще завалят много заглавия на парчета и имена на прочути музиканти. Затегнете коланите. Излитаме за Ayreon Universe.

Посреща ни австралиецът Майк Милс, целият опасан в жици –  човешки образ на компютъра ТН-1, който ще е наш водач през тайнствата на Лукасеновата Вселена. Със съвсем кратичките си театрални етюди той оформя заложената драматургична концепция: пътешествие през времето и през различните измерения отвъд нашия свят. По-късно даровитият певец ще изпълни и някои от партиите, поверени му в албумите The Source и Theory of Everything“, както и хита „Loser“, който беше негов специалитет в Theater Equation“.

 13

А самото начало е нежно като детски спомен. Лиричната Dreamtime„, която е първата песен от първия албум на Ayreon“, е представена с оригиналния глас на Едуард Рекерс. В рамките на шоуто авторитетният 60-годишен рокаджия ще бъде титуляр и в Actual Fantasy“, и Computer Eyes“.

Друг холандец поема щафетата веднага след него. Чувственият Робърт Сотербоек припомня изявите си във втория албум с Abbey of Synn, а другите му задачи по-нататък ще включат и Computer Eyesзаедно с Рекерс. Първото впечатление е, че аранжиментът на парчетата е по-динамичен за лайв-версиите, китарите на Марсел Кунен и Фери Даусенс пък звучат по-здраво. На своя подиум над всички се извисява фигурата на виртуозния клавирист Йост Ван Ден Брук, който е представен като дясната ръка на Лукасен.

23Сантиментите към миналото оставят приятен привкус, но рок-космосът се осветява най-ярко от големите си звезди. Залата в Тилбург избухва при появата на един необичаен, но със сигурност незабравим дует:  Ханзи Кюрш от Blind Guardian и Марко Хиетала от Nightwish излизат заедно за River of Time„! Ханзи е безупречен и пунктуален без особени напъни, както винаги. И ако това не стига на публиката, само след час двамата ще се върнат с въздействащата Age Of Shadows“, въпреки че най-неземният сегмент от нея е съкратен. Техен допълнителен съпровод са флейта, цигулка и чело, като това инструментално трио тепърва ще допринася много за музикалния разкош на спектакъла.

5Този момент е ключов. Феновете вече са осъзнали, че съвсем не знаят какво ги чака. Коя песен ще чуят? Кое величие ще я изпълни? Каква ще е интерпретацията? Екстазът започва да помпа сърдечния мускул и очакването препуска във вените. (на снимката – Лизет Ван ден Берг (“’Scarlet Stories“) и Ариен Лукасен)

Но дозировката е добре преценена. Майк Милс успокоява множеството като се показва в компанията на талантливата мексиканка Марсела Бовио. Тя е негова колежка от времето на Theater Equation“ и двамата сега ще се въплътят в ролите на майката и бащата от Theory of Everything“. Дамата освен това е и горда част от тройката бек-вокалистки, без които емоцията и магията под покрива на „ПопПодиум 013“ няма как да са същите. Редом до Марсела е очарователната млада надежда Лизет Ван Ден Берг, също част от състава на Theater Equation“. Там е и старата любимка на Лукасен – Айрин Янсен, която пък си има гласовита сестра:

22

Ангелите на Ариен: Марсела Бовио, Айрин Янсен и Лизет Ван ден Берг

 

Флор Янсен е следващият динамит в програмата. Прословутото лице на финландската сензация Nightwish с видимо удоволствие изпълнява солово Merlins will“, като стилът е много подобен на това, което сестра й Айрин направи преди години в акустичните версии, включени в първия албум. На следващ етап Флор ще блести в колективните Age of Shadows“, “Everybody Dies“ иStar of Sirrah“. Особено внимание заслужава моментът, когато тя запява рамо до рамо с Айрин тема от композицията The Eye of Ra“. Двете за първи път правят това преди цели 15 години, а тогава кариерите им тъкмо прохождат. Ариен явно знае как да си избира перспективни фигури за своите проекти. Флор е видимо отпочинала след изтощителните турнета и след раждането на дъщеря си Фрея. Гласът й отново демонстрира своята сила и гостите на големите метъл фестивали догодина явно ще я видят в добра форма заедно с Nightwish.

Публиката обаче няма време да почива, защото веднага след това на сцената излиза мрачният поет на шведската банда Katatonia – Йонас Ренксе с „Waking Dreams“. Ударно към него се присъединява друга фаворитка на Лукасен – ангелогласната холандка Анеке ван Хирсберген, легендата на The Gathering. Но специалитетите на слънчевата Анеке предстоят тепърва. Само след няколко минути нисичката метъл-дива ще зашемети всички с хипнотичната „Valley of The Queens“, но в това омайно дело тя няма да е сама. С нея са другите чародейки Флор Янсен и Марсела Бовио.

19

Междувременно нейният сънародник Джон ДжейСи Куйперс ще докаже, че макар да не е толкова популярен, заслужено е избран да изпее Dawn Of a Million Soulsвместо отсъстващия Ръсел Алън. Американецът от Symphony X първоначално беше обявен като част от състава на Ayreon Universe, но после се оттегли. Това наложи да се намери и още едно попълнение за опразненото от него място – белгийката Магали Люитен, която не просто го заменя, ами направо го засенчва с удивително си представяне в забавната „Intergalactic Space Crusaders“. Тя звучи така сякаш някой е забъркал във вещерски казан гласовете на Джоан Джет, Алана Майлс, Доро и Брайън Джонсън, като накрая е връчил на Маги могъщата отвара. Нейната първа поява в шоуто обаче е с Ride The Comet“, като това е едно от най-силните изпълнения в тази елитна вечер. Тук Марсела Бовио я подкрепя с небесното си сопрано, а техен съучастник е меланхоличният Йонас Ренксе, вече споменат в горните редове.

Видео:

А на него явно му върви с нежния пол, защото ще има и второ взаимодействие с неотразимата Анеке Хирсберген в мечтанието Comatose“. Техният прочит е съвсем приятна алтернатива на студийния вариант, в който се изявява титанът Йорн Ланде. Акцентът тук е върху ударните, като на предна линия застава гост-перкусионистът Роб Снийдерс.  Но преди тях слушаме парче от успешния нов албум The Source“, с който Аyreon оглави класациите в родината си. “Star of Sirrah блести с цели четирима вокалисти на сцената – Майк Милс, Флор Янсен, Ханзи Кюрш и Магали Люитен. Същият състав ще изсвири и още една песен от последната тава на композитора – Everybody Dies“. Динамичната надпревара между толкова на брой таланти оставя чувството за вокално пиршество, което изпълва сетивата и ни оставя задъхани и жадни за още.

18

Нощта напредва, имаме чувството, че вече сме преполовили програмата, но тепърва има да ни изненадват още доказани имена. Британецът Деймиън Уилсън, познат от бандите Threshold и Headspace, добавя още едно топ-изпълнение към невероятната плеяда със своя „Druids Turn To Stone“. Мистичен и овладян, той ни пренася във времето на келтските заклинания и оставя томително-носталгична нотка в съзнанието. На този ветеран сред избраниците на Ayreon, се пада честта да се дуелира с Маги Люитен в „Intergalactic Space Crusaders“ – песен, посветена на „Седморката на Блейк“. Той ще бъде и завършващият щрих в „Two Gates“, чието начало е поверено на Джон ДжейСи Куйперс, а средата е предвидена за Айрин Янсен, за да може тя да представи всички музиканти от колектива.

14-damianwilson

 

12-tommikarevikНай-късно от всички се появява симпатичният Томи Каревик от Kamelot. Той получава трудната мисия да изпее Into The Black Hole и така да застане в обувките на митичния Брус Дикинсън от Iron Maiden, който записва парчето за албума Universal Migrator Part 2: Flight of the Migrator“. 35-годишният швед има достатъчно дарование и умения, за да се справи достойно с предизвикателството, а после влиза в свои води със собствените си партии от Theory of Everything“. В Magnetism“ иCollision го подкрепят великаните Анеке Ван Хирсберген и Марко Хиетала.

Като експлозия на супер-нова въздейства появата на неповторимия дългуч Ариен Лукасен, когато той най-после излиза на сцената. Големият творец на космически саги дава тон със своята китара за началото на The Castle Hall“, а вокалисти са му Деймиън Уилсън и Робърт Сотербоек. След края възторжените викове трудно утихват, а композиторът държи 10-минутна благодарствена реч. Малко стеснителен, с чудесно чувство за хумор и съвсем откровен. Още един повод за публиката да крещи „Обичаме те!“. А за да тества нейната любов, той поема още по-голям риск и запява заедно със старото куче Джей Ван Фегелен Amazing Flight“, записана от тях двамата в далечната 1998 година. Появата на пионера в холанския метъл явно е запазена черешка за върха на тортата, защото неговият образ на Варварина от Into The Electric Castle“ в по-ранните минути на концерта е поверен на други звезди.

9

Day Eleven: Love“, гвоздеят на метъл-операта Theater Equation“ е връчен на трите беквокалистки, заедно с Едуард Рекерс и Робърт Сотербоек. Въпреки че дамите са част от трупата на театралната продукция в Ротердам, тук остава впечатлението, че липсва нещо от старата хармония. За сравнение, Майк Милс самичък се справя далеч по-безапелационно с добре изрепетирания образ от Loser“, също сегмент от  представленията преди 2 години. Все пак на вече екзалтираните фенове им е нужно само леко припомняне, за да се върне емоцията от онази есен.

За грандиозния финал композиторът е селектирал The Eye of Ra“, вдъхновена  от научнофантастичния филм Старгейт. При последното четиристишие абсолютно всички звезди излизат на сцената, за да пеят заедно. Флор Янсен застава между сестра си Айрин и Ариен Лукасен, Анеке е между Деймиън Уилсън и Маги Люитен, Ханзи Кюрш също е там…. погледът не може да обеме цялата гледка. Усещането е като да присъстваш на някакъв метълски Live8. Накрая инструментите замлъкват и остават само гласовете акапелно. Моментът дамгосва паметта като нещо незабравимо, а всеки дълбоко в себе си знае, че шансът това да се повтори е наистина нищожен.

6-rock

Така завършва полетът през Ayreon Universe. Надали може да се опише въздействието на цялото шоу върху един верен почитател на Лукасен. Нещо, което не си се надявал да се случи, се сгромолясвя върху теб по най-безкомпромисния начин. В главата ти остават незаличими картини от една необятна вселена: от черните дупки и чужди планети, до древните мегалити и египетски храмове. В ушите ти остават вокални екстремности от пронизително кресчендо до най-нежни трели. Чист, искрен, сърдечен прогресив рок. И хеви метъл. Да чуеш любимите си композиции на живо след толкова дълго пътуване през творческите десетилетия и албуми, да видиш своите фаворити на една сцена…. вълнението не те оставя дълго след това. Мозъкът ти се е превърнал в музика, не възприемаш друго от околната реалност. Едва ли днес съществува по-чудовищно шоу в метъл-света. Чакането определено си е струвало, но една порция не засища трайно глада. Естествено, че искахме да чуем My House On Mars“, “Ayreons Fate“, “Planet Y is Alive и още много други. Дано някога да имаме отново тази възможност…

Setlist:

  1. Prologue
  2. Dreamtime (with Edward Reekers)
  3. Abbey of Synn (with Robert Soeterboek)
  4. River of Time (with Hansi Kürsch & Marco Hietala)
  5. Prologue: The Blackboard (with Marcela Bovio & Mike Mills)
  6. The Theory of Everything, Part 1 & 2 (with Marcela Bovio & Mike Mills)
  7. Merlin’s Will (with Floor Jansen)
  8. Waking Dreams (with Jonas Renkse & Anneke van Giersbergen)
  9. Dawn of a Million Souls (with John JayCee Cuijpers)
  10. Valley of the Queens (with Anneke van Giersbergen, Hloor Jansen & Marcela Bovio)
  11. Ride the Comet (with Magali Luyten & Jonas Renkse)
  12. Star of Sirrah (with Mike Mills, Magali Luyten,Hansi Kürsch & Floor Jansen)
  13. Comatose (with Anneke van Giersbergen, Jonas Renkse and  Rob Snijders on percussion)
  14. Day Sixteen: Loser (with Mike Mills)
  15. And the Druids Turn to Stone (with Damian Wilson & Rob Snijders on drums)
  16. The Two Gates (with John JayCee Cuijpers)
  17. Into the Black Hole (with Tommy Karevik)
  18. Actual Fantasy (with Edward Reekers)
  19. Computer Eyes (with Robert Soeterboek & Edward Reekers)
  20. Magnetism (with Marco Hietala, Tommy Karevik & Anneke van Giersbergen)
  21. Age of Shadows (with Marco Hietala, Hansi Kürsch & Floor Jansen)
  22. Intergalactic Space Crusaders (Star Onecover) (with Peter Vink on bass, Damien Wilson & Magali Luyten)
  23. Collision (with Marco Hietala & Tommy Karevik)
  24. Everybody Dies (with Mike Mills, Tommy Karevik,Hansi Kürsch, Magali Luyten & Floor Jansen)
  25. The Castle Hall (with Arjen Anthony Lucassen, Robert Soeterboek & Damien Wilson)
  26. Arjen’s Speech
  27. 26. Amazing Flight (with Jay van Feggelen, Arjen Anthony Lucassen)
  28. Day Eleven: Love (with Edward Reekers, Marcela Bovio,Robert Soeterboek, Ingrid Jansen & Lisette van den Berg)
  29. The Eye of Ra (Star Onecover) (Star Onecover) (With all singers)

Скъпи приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас, можете да ни подкрепите чрез PayPal или по БАНКОВ ПЪТ.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Камен Парадов

Камен Парадов

Камен Парадов е завършил Българска филология в СУ „Св. Кл. Охридски“, магистър по „Философия и култура на средновековието“. Сценарист и редактор на предаването „Кино по ноти“ в БНТ и на други телевизионни продукции. Интереси – в областта на антропологията, религията и музиката.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни