Сирия – Апокалипсис сега или Болшой театър – част 2

Photo: Mikhail Klimentyev /AFP /Getty Images

 

ivan-zaprianov-authorИван Запрянов е военен експерт по отбрана и сигурност. Завършва Националния Военен Университет „Васил Левски” – В. Търново, специалност „Войсково разузнаване“. Служи в бригада „Специални сили“. През 2004-2005 участва в мисията за следвоенно възстановяване на Ирак в състава на 4-ти пехотен батальон. През 2010 е в мисията на ISAF в състава на 18-ти български контингент в Афганистан. Дипломира се в Командно-щабния колеж на Университета на Морската пехота, Куантико, САЩ. През 2014 завършва магистратура „Анализ на отбраната“ във Военноморското следдипломно училище в Монтерей, САЩ. Преминал е курсовете „Подбор и обучение на оператори от специалните сили“ и „Граждански дейности“ във Форт Браг, Северна Каролина, САЩ. Завършил е Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“.

„САЩ ВОЮВАТ С ЧУЖДИ РЪЦЕ“
ЕПИЗОД 2 – ВОЙНИТЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК
Част XII:
Сирия – Апокалипсис сега или Болшой театър – част 2

Всички части на монографията „САЩ ВОЮВАТ С ЧУЖДИ РЪЦЕ“ можете да видите ТУК


…Продължение на „Апокалипсис сега или Болшой театър – част 1“.

„Въз основа на натрупания неотдавна опит, ние очакваме сериозна дезинформационна кампания през следващите дни от онези, които подкрепят режима на Асад. В стремежа да се поддържа прозрачност и точност, моята асистентка по публичните въпроси Дана Уайт и генерал-лейтенант Маккензи, директорът на Съвместния щаб, ще изнесат брифинг относно известните детайли утре в 9:00 часа сутринта“ – откъс от изявлението на секретаря по отбраната на САЩ Джеймс Матис относно Сирия, 13 април 2018.

След края на дадена военна операция се правят оценка и анализ на пораженията вследствие на удара (battle damage assessment). На база на резултатите от този процес се заключава доколко дадена операция е била успешна.

В информационния век, когато частните компании по света притежават сателити, а какво остава за водещите военни сили, последствията от даден въздушен удар е невъзможно да останат скрити. Състоянието на разрушенията на обектите, както и районът непосредствено около тях, дава най-ясна и обективна представа относно ориентировъчното количество боеприпаси (крилати ракети), поразили целта. Ето защо в този случай всяка невярна информация, без значение na източника, има краткосрочен ефект.

Точно това наблюдавахме непосредствено след въздушния удар, както и няколко дни по-късно: създаване и разпространение на дезинформация, но не от Русия, а от САЩ, Франция и Великобритания, които уверяваха и продължават да уверяват света в успеха на своята операция, в ефективността на своите крилати ракети и в неефективността на руските и сирийските средства за противовъздушна отбрана, в легитимността на незаконната военна операция (по същество агресия), в това, че Асад избивал народа си, употребявайки системно химическо оръжие срещу него: всичко това беше във фокуса на официалните изявления на президенти, премиер-министри, министри на външните работи, официални представители в Съвета за сигурност на ООН и министри на отбраната на „тройката“, както и брифингите на официалните представители на Пентагона датирани 14 април 2018 и 19 април 2018.

В нито едно от направените от Тръмп, Мей, Макрон и техните подчинени изявления няма нищо, което може да се квалифицира с думите „прозрачност и точност“.

С тази втора част на публикацията ще довърша започнатото – разобличаването на опитите за дезинформация и манипулация, уверявайки се за пореден път в истинността на народната мъдрост „Kрадецът вика, дръжте крадеца“.

Що се касае до думите на секретаря по отбраната Матис, те по-скоро са косвено признание за неуспеха на операцията, поради което и оправдаването започва веднага след въздушния удар.

Част 2

В) Oтносно поразените обекти

Според председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд „това военно съоръжение беше сирийски център за изследване, разработване, производство и изпитание на химически и биологически военни технологии“ .

Коментирайки научно-изследователския център в Барза, генерал-лейтенант Кенет Ф. Макензи отбелязва: „Първоначалните оценки са, че тази цел е била унищожена. Това ще върне сирийската програма за химически оръжия години назад“.

В хода на пресконференцията, дадена от Дана Уайт и генерал-лейтенант Макензи, на въпроса дали „трите цели, които ударихте, бяха тези, произвеждащи или изследващи хлор или сарин?“, генерал Макензи отговаря: „По малко и от двете. И особено в целта в Барза, но има и по малко от двете“.

„И имат ли някои от тези съоръжения някакво друго невоенно приложение“, е следващият въпрос.

„Не, по същество, точно с това се занимават основно. Може да има други дейности, които се извършват там, но това е основната дейност, свързана с тези места“, подчертава Макензи.

А дали е така?

Пентагонът твърди, че преди въздушните удари съоръженията, особено това в Барза, са се използвали от сирийските власти за  производство и изследване на хлор и сарин, а разследването на Организацията за забрана на химическото оръжие стига до противоположни заключения.

На 13 март 2018 г., по време на 87-та сесия на Организацията за забрана на химическото оръжие, в своето встъпително изявление до Изпълнителния съвет Генералният директор отбелязва (страница 2):

„На 22 ноември 2017 г. приключи вторият кръг от инспекции в съоръженията на Центъра за научни изследвания и проучвания (Scientific Studies and Research Centre) в Барза (Barzah) и Жамрая (Jamrayah). През февруари тази година пробите бяха изпратени до две определени за тази цел лаборатории за анализ. Резултатите от инспекцията бяха публикувани на 28 февруари като допълнение към моя доклад EC-87 / DG.15 (от 23 февруари 2018) и беше отбелязано, че инспектиращият екип не е наблюдавал никакви дейности, които не съответстват на задълженията по Конвенцията“.

Поради разположението на Центъра за научни изследвания (на снимката) в непосредствена близост до градската част, преди, в хода и и след края на операцията, западни експерти, анализатори и журналисти изказаха опасения от заразяване на зоната вследствие на ракетния удар и разрушаването на сградите. Вместо това, на нито един от трите поразени с крилати ракети райони не беше зафиксирана дисперсия на химически агенти в атмосферата. Фалшът беше развенчан.

В брифинга на Пентагона двата обекта в Хим Шиншар са дефинирани като „съоръжение за съхранение на химическо оръжие“ (chemical weapons storage facility) и „бункер за химическо оръжие“ (chemical weapons bunker).

Неразбираема е логиката на военно-политическото ръководство на Съединените щати, Великобритания и Франция относно избора на дадените обекти за нанасяне на ударите. Ако според тях там действително е имало запаси от отровни вещества, тогава при нанасянето на удари с крилати ракети щяха да възникнат големи огнища на замърсяване на терена. А в случая с Дамаск неизбежно щяха да загинат десетки хиляди души“, смята генерал-полковник Рудской.

Противно на твърденията на „тройката“, на двата обекта не се е съхранявало или разработвало химическо оръжие. Това се потвърждава от фактите, че след поразяването на двата обекта а) отсъства изтичане на бойни отровни вещества, б) няма съобщения  за абсолютно никакви жертви, както сред мирното население, така и сред предполагаемите работещи на тези съоръжения.

Разбира се, съществува и друг вариант – САЩ са осведомили предварително Русия кои обекти ще бъдат цели за поразяване. Косвено тази хипотеза може да бъде потвърдена от пресконференцията на Пентагона.

Въпрос: „Имаше съобщения днес, че тези съоръжения са били евакуирани в дните преди вчерашната атака. Имате ли някакви индикации, който и да е от вас, че това е така? И до известна степен това няма ли да понижи оценката ви относно нанесения на режима ущърб?“

Генерал Макензи: „Разбира се, сирийският режим знае, че ние от дълго време разглеждаме тези цели. Така че е възможно – възможно е да има – някои хора биха могли да го напуснат.“

В тази връзка ще си позволя едно кратко отклонение: възниква риторичният въпрос къде е изненадата, която е един от основните фактори за успешна операция. В дадената операция изненадата очевидно не присъства.

„Нямаме индикации, че са били използвани руски системи за отбрана“, казва Макензи.

При положение, че става дума за крилати ракети, то няма как руските сили в Сирия да оценят дали дадените ракети са изстреляни срещу тях или не, поради фкта, че предварително зададеният маршрут е известен само на страната, която го е въвела. Освен това маршрутът на ракетата може да се препрограмира, докато същата е в полет. С други думи ако руският контингент в Сирия не е бил предварително осведомен, то руските средства за ПВО със сигурност щяха да посрещнат ракетната атака. Разбира се всичко това не пречи на Дана Уайт да заяви:

„Миналата нощ ние бяхме много успешни. Постигнахме целите си. Ударихме местата, сърцето на програмата за химически оръжия. Така че мисията беше изпълнена“.

Ето го и разковничето – подчертавайки, че „не сме направили нито координация, нито споразумения с руснаците преди ударите“, генерал Макензи казва: „Ние деконфликтираме. Ние не правим нищо повече от това“.

На въпроса „бяхте ли готови вчера да нанесете удар по  руски цели в случай, че Русия беше отговорила на тази атака?“, генералът отговаря: „Ние имаме активен, ефективен канал за деконфликт с Русия. Използва се месеци преди тази атака. Използва се по време на удара. Използва се и след това“. Обяснявайки какво представлява тази линия за деконфликт, генералът отбелязва: „Това е многослойна, стабилна система за комуникация, която използваме от известно време“.

И още:

„Руснаците нямат вето върху нищо, което ние правим… Ние не си сътрудничим с тях в Сирия. Ние не искаме да се бием с тях. Те не искат да се бият с нас. Най-добрият начин да направите това е да споделяте определена информация за това, което правите, внимателно – внимателно измерена от нас“.

С други думи, вероятността руснаците да знаят за операцията е далеч по-голяма, отколкото „тройката“ да притежава каквито и да са доказателства в подкрепа на обвиненията им срещу Дамаск.

Г) Относно използваните от САЩ, Британия и Франция оръжейни системи

Отчитайки факта, че TLAM и AGM-158B JASSM или JASSM-ER са снабдени с 453-килограмова бойна глава, Storm Shadow/ SCALP EG – с 450-килограмова бойна глава, MdCN  – с 250-килограмова бойна глава, това означава, че следното количество взривно вещество е било детонирано за поразяването на всяка една от трите цели:

– 34 428 килограма за Barzah Research and Development Center;
– 9 327 килограма за Him Shinshar Chemical Weapons Storage Site;
– 3 150 килограма за Shinshar Chemical Weapons Bunker.

А поразените три цели се състоят общо от 9 отделни обекта. Не само, че не звучи убедително, но звучи нелепо, имайки предвид и размерите на целите.

На скрийншота от Google Map (на снимката) приблизително може да се определи размерите/квадратурата на трите сгради (сумарна площ 50% от тази на един съвременен хипермаркет), по които, според „тройката“, са изстреляни 76 крилати ракети. С такова количество крилати ракети даже огромна сграда като Пентагона щеше да получи значителни щети.

Кратка справка: по време на операция Allied Force през 1999г. срещу Сърбия и Черна гора са изстреляни 218 крилати ракети. През 2011г. срещу Либия са изстреляни 112 крилати ракети. Вследствие на ударите последствията, както за Сърбия, така и за Либия, бяха изключително тежки.

Източник: Forbes. Данните са към 7 април 2017

 

Досега конкретно срещу правителствените сили в Сирия са изстреляни 59+105=164 крилати ракети на стойност близо 50% от военния бюджет на България за 2018 г. Резултатите – близки до нулата.

Обяснението е просто, но логично – когато НАТО нападна Сърбия, тогава Русия беше достатъчно слаба и на практика не присъстваше на международната сцена. А докато Русия разбере, че е била измамена чрез Резолюция 1973, Либия вече беше опустошена. Затова и Русия сега е решена да не допусне подобен сценарий по отношение на Сирия. Дори и да има трети удар с крилати ракети, чийто брой да е 500, то резултатът ще е същият – status quo.

Извършените обследвания, включително количеството идентифицирани отломки и фрагменти след края на въздушната атака на поразения комплекс в Барза, категорично отхвърлят обявения от САЩ огромен брой на достигнали целта си крилати ракети. На излъчените кадри непосредствено след нанасянето на въздушния удар по Научния център ясно се вижда, че сградният комплекс е поразен, но не е сринат до основи, какъвто би следвало да бъде последствието от детонирането на повече от 34.5 тона взривно вещество.

Източник: Digital Globe

 

Публикуваните множество сателитни снимки на обекта в района на Барза също свидетелстват, че естеството на разрушенията в резултат на ракетния удар не съответства на мащаба на разрушения вследствие на 76 крилати ракети.

Според Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация ВВС на Франция не се участвали в операцията. Данни от открити източници относно състоянието на въоръжените сили на Франция показват следното:

56% от самолетите във ВВС на Франция са непригодни за полети, т.е., готовността на ВВС на страната е 44%, като смятаният за един от най-добрите в света изтребители Rafale е с готовност 49%, т.е., повече от половината са непригодни за полети. За сравнение с ВВС на Обединеното кралство – 1 на всеки 3 Торнадо е непригоден за полети;

годни за полети са 22% от военнотранспортните самолети C-130 Hercules,  25% от многоцеливите хеликоптери Eurocopter EC725 Caracal (Super Cougar), 25% от ударните хеликоптери Eurocopter EC665 Tigre и 26% от многцелевите хеликоптери Lynx;

30% от плавателните съдове на ВМС на Франция са годни за мисия.

Експерти нарицателно наричат военновъздушните сили на Франция не Air Force, а Ground Force.

Във военната операция ВМС на Франция са представени от три многоцелеви фрегати от типа FREMM (Frégate européenne multi-mission): Aquitaine, Auvergne, и Languedoc. Приетата на въоръжение през 2015г. Aquitaine е трябвало да произведе два залпа с по три крилати ракети SCALPEG. Поради технически причини фрегата не е успяла да изстреля ракетите. В крайна сметка 3 крилати ракети са били успешно изстреляни единствено от фрегатата Languedoc. След известно време проблемите по фрегатата са били отстранени, но пък вече е бил «затворен» прозорецът за стрелба с ракети в дадения район. Това, което се знае със сигурност е, че Франция не успява да изстреля планираното първоначално количество крилати ракети.

На този фон твърдението на генерал-полковник Рудской, че „анонсираното участие на френската авиация не беше зафиксирано“, е highly likely, (много вероятно), както обичат да се изразяват в Лондон, Вашингтон и Париж.

На 20 април 2018г. министър Лавров казва в интервю за генералния директор на Россия сегодня Дмитрий Кисельов:

„Американските колеги заявяват, че всички ракети до една са достигнали целите си, френските ракети достигнали целите. Генералният ни щаб има много ясна картина, гледахме всичко, което се случва в реално време, на живо. И статистиката, която нашите военни представиха – ние сме готови да отговаряме за нея. Ако някой твърди, че всички 105 ракети са достигнали целите си, нека да представи своите статистически данни. Най-малкото доказателства, че нашите изявления, нашите изчисления, нашата аритметика не са безпочвени, ще бъдат представени от нашите военни, както разбирам, съвсем скоро“.

Няколко дни по-късно, на 25 април 2018 г., едновременно с пресбрифинга на генерал-полковник Рудской, е организирана и експозиция на  фрагменти от крилати ракети Tomahawk и Storm Shadow/SCALP EG/.

Източник: RIA World News

 

Останки от прихванати ракети. Ясно се виждат пораженията върху фрагментите от корпусите на крилати ракетите. Източник: RT

 

Част от крилата ракета Storm Shadow/SCALP EG/ с видими белези от външно въздействие. Източник: МО на РФ

 

„Фрагменти от крилатите ракети, намерени в указаните райони на прехваще, намиращи се в тези зони за прихващане, имат характерни пробойни от поразяващите елементи на зенитните управляеми ракети. На възлите и агрегатите има маркировка със серийни номера, дати и фирми-производители и други данни. Специалистите ще могат лесно да идентифицират принадлежността на тези фрагменти“, отбелязва в Рудской.

„Русия се заканва да свали всяка ракета, изстреляна срещу Сирия. Приготви се, Русия, защото те ще дойдат – хубави, нови и „умни“! Не бива да си партньор с животно, изтребващо с газ, което убива хора и изпитва наслада от това“. / Източник: Twitter

 

Когато едно военно формирование загуби 70% от личния си състав, то се определя като небоеспособно. А когато 83 от общо 105 „умни“ ракети не стигат до целта, това прави неефективност от 79%. Подобна операция със сигурност не е Mission Accomplished (изпълнена мисия), както Тръмп, Мей и Макрон обявиха, а Missiled Failed (провалена мисия) – точно както се провали и фалшивият повод, планиран и разработван месеци наред, но изпълнен нескопосано.

Д) Относно ефективността на ПВО на Сирия

Противовъздушната отбрана на Сирия е изградена от:

1) С-125 Нева е приета на въоръжение през 1961г.,
2) С-200 Ангара е приета на въоръжение през 1967г.,
3) Бук М-1 е приет на въоръжение през 1983г., Бук М-2 е модификация, приета на въоръжение през 2008г.,
4) Квадрат (експортна версия на Куб) е създаден през 1971г.,
5) 9К33 Оса е приета на въоръжение през 1971г.,
6) 9К35 Стрела-10 е приета на въоръжение през 1976г.,
7) 96К6 Панцир-С1 – безусловно най-съвременната от всички ПВО системи, с които разполага Сирия, способна да унищожи всяка цел, летяща по небалистична траектория: на този етап НАТО не разполага с крилата ракета, която да не може да бъде унищожена от този комплекс. Комплексът е приет на въоръжение през 2008 г..

Според източник от МО на РФ до началото към 9 април 2018 г. Сирия разполага с минимум 40 комплекса, всеки от които разполага с 12 ракети „земя-въздух“. Самото наличие  на този комплекс, доказал вече своята ефективност в бойни условия, сериозно оспорва твърдението на Пентагона относно неспособността на сирийската ПВО да порази нито една от изстреляните крилати ракети.

Панцир-С1

 

В брифинг от 16 април 2018 г.  генерал-майор Игор Конашенков информира, че „в противовъздушния бой се е използвал активно зенитният ракетно-оръдеен комплекс Панцир руско производство, по-рано доставен на въоръжените сили на Сирия“. Според изнесените данни „в хода на противовъздушния бой този комплекс е показал почти 100% ефективност“. ПВО на Сирия е изградена на обектна отбрана, т.е., охраняват се обекти, а не площ. „Тези обекти, които са били прикрити от комплексите на ПВО, практически всички са отразили удара“, отбелязва Конашенков.

Несъмнено Панцир и Куб са системите, които се представят най-добре в хода на отразяването на въздушната атата.

Панцир – изстреляни 25 ракети, поразени 23 цели: 1.08 ракети за поразяване на една цел. Коефициент на успеваемост – 0.92;
Бук – изстреляни 29 ракети, поразени 24 цели: 1.21 ракети за поразяване на една цел. Коефициент на успеваемост – 0.83;

Към момента представената информация от страна на Русия, придружена с аргументи, веществени доказателства и обективни факти, изглежда по-убедителна и логична от тази на Пентагона. На база на изнесените данни от МО на РФ, може да се заключи, че успеваемостта на ПВО на Сирия възлиза на 62.85% (66 поразени крилати ракети от общо 105). Ако вземем предвид твърдението, че само 22 от 105 ракети достигат целта си, а други 17 са „неизправни“, тогава успеваемостта достига 82.5% (66 поразени крилати ракети от общо 88). Предвид факта, че целите са крилати ракети, т.е., изключително труден за поразяване летящ обект, преди всичко поради малката ефективна отразяваща повърхност, може да се заключи, че сирийската ПВО се е справила отлично с отразяването на въздушната атака.

Между другото, според руски експерти, през седмицата след схватката между крилатите ракети и ПВО-системите по адрес на Русия са отправени „повече от три десетки нови предложения за преговори за доставка на системи за ПВО и ПРО“.

Е) „Руската следа“

Източник: Официален профил на Доналд Тръмп в Twitter

 

Недостигналите поради неизправност целта си 17 крилати ракети всъщност може да са били обект на външно некинетично въздействие, например средства за електронна борба (EW) – сфера, в която Русия доминира. Не е изключено Русия да е използвала и боен лазер. Напомням, че Пересвет – боен лазерен комплекс за водене на противовъздушна и противоракетна отбрана, е приет на въоръжение през 2017 г.

Хипотезата, че силите и средствата по РЕБ на Русия са участвали в отразяването на масираната атака с крилати ракети, намира косвена подкрепа във факта, че на  17 април 2018 г. са проведени учения в Сибир с използването на комплексите Красуха-2  и Красуха-4. Основната задача, която комплексите изпълняват в хода на учението, е отразяване на масиран удар с крилати ракети.

Разбира се количеството неутрализирани (вследствие на некинетична интерференция) крилати ракети може да е далеч по-голямо.

В подкрепа на тази хипотезата за некинетично въздействие са и множеството твърдения на висши американски военни и експерти, относно EW-въздействие от страна на разположените в Сирия руски EW-сили върху летатените апарати (пилотирани и безпилотни) на САЩ.

На 24 април 2018 г. командирът на командването на специалните операции на Съединените щати (USSOCOM) четиризвезден генерал Реймънд (Тони) Томас (Raymond A. Thomas/ Tony Thomas) признава: „Точно сега в Сирия ние оперираме в най-агресивната среда на електронна борба (EW) на планетата от страна на нашите противници“.

При това, става дума за самолети от типа на EC-130H Compass Call, чието предназначение водене на EW. В EC-130H са внедрени последните достижения на САЩ в областта на електронната борба, включваща прекъсване на комуникациите на противника, радарите, командване и контрол (C2), както и противовъздушната отбрана. Самолетът е най-модерното некинетично оръжие, с което ВВС на САЩ разполагат в дадената сфера.

„Те ни пробват всеки ден, разбиват комуникациите ни, изваждат от строя нашите EC-130 и т.н.“, казва още генерал Томас, който подчертава, че „руснаците са преработили и ремонтирали целия си EW парк през последните 20 години… Те са постигнали убийствени способности, заглушаване в множество честоти на  стотици километри“.

На същия форум експертът по стратегически анализи Роджър Макдермот (Roger McDermott) отбелязва:

„Не можем просто да премахнем способностите на електронната борба  и да я разглеждаме отделно от кибер (борба), SIGINT (радиоелектронно разузнаване), противовъздушна отбрана“.

„Присъства във всеки род, във всеки вид въоръжени сили, почти е невъзможно да се избегнат способностите на EW, което контрастира със западните въоръжени сили“.

„Русия е интегрирала електронна борба и офанзивен и дефанзивен електромагнитен спектър от способности в своите операции и стратегии по начин, който не е виждан от силите на НАТО в Европа“.

Всъщност още на 10 април представител на департамента по отбрана на САЩ заяви, че заглушаването реално оказва „оперативно въздействие върху операциите в Сирия“.

Докладите относно способностите на Русия в сферата на електронната борба са направени по време на симпозиум посветен на GEOINT (Geospatial intelligence – геопространствено разузнаване) пред аудитория от 2 000 (две хиляди) представители на разузнавателната общност в САЩ, при това, само 10 дни след обявената за „успешна“ проведената от САЩ, Великобритания и Франция операция срещу Сирия, респективно определените като „неефективни“ руски средства за ПВО.

На фона на мнението на авторитетите (които едва ли биха могли да бъдат квалифицирани от родните грантови апологети на евроатлнатизма като агенти на Путин), официалните твърдения на „тройката“ няма как да не породят, най-малкото, скепсис, отчитайки факта, че това, за което експертите говорят – интегрирани ПВО, ВКС, кибер-способности, EW и т.н. – беше до голяма степен демонстрирано на 5 срещу 6 януари 2018 в отразяването на масираната въздушна атака от 13 дрона въоръжени с бомби срещу военновъздушна база Хмеймим и военноморската база в Тартус. 7 от дроновете бяха унищожени посредством Панцир-С, а 6 чрез средствата за електронна борба, като дроновете са приземени.

В този ред на мисли прави впечатление, че изказванията на високопоставените лица рязко контрастират на наратива на военнополитическите ръководства на САЩ, Британия и Франция пред своята собствена публика, както пред съюзниците от НАТО и ЕС.

ХУБАВИ, НОВИ И „УМНИ“ РАКЕТИ НА ГОСТИ В МОСКВА

Според сирийското министерство на отбраната две ракети, които не са детонирали, са били открити от сирийската армия „в доста добро състояние“ и са били предани на 17 април на руските военни, като на 18 април са били изпратени за Русия. Не е изключено, че тези ракети са били обект на въздействие от страна на средствата за радиоелектронна борба (РЕБ), с които Русия разполага на територията на Сирия. На първо място, става дума за постъпилия на въоръжение през 2012г. комплекс Красуха (Красуха-2 с аналогово оборудване и Красуха-4 с цифрово оборудване). През октомври 2015г. Русия разположи Красуха-4 на военновъздушната си база Хмеймим. Според открити източници радиусът на действие на системата е 150-300 км.

Към 19 април руските медии съобщават, че „руските специалисти вече започнаха да изучават системите за насочване на американските ракети, както и радиопоглъщащото покритие на корпусите и елементната база“.

В руски специализирани издания се твърди, че става дума за AGM-158B JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range), т.е., за сочените за най-модерни крилати ракети в света. Точно тях имаше предвид президент Тръмп, наричайки ги хубави, нови и умни“.

Виктор Мураховский, член на експертния съвет на борда на Военно-промишлената комисия на Русия, е убеден, че изучаването на ракетите ще помогне на Русия да усъвършенства своите противоракетни системи и средства за електронна борба.

На 19 април 2018 г., обаче, официалният представител на Централното командване на военновъздушните сили на САЩ (United States Air Forces Central Command) капитан Марк Граф (Mark Graff) коригира предоставената веднага след края на въздушния удар срещу Сурия информация. Според Граф използваните на 14 април ракети JASSM „всъщност не бяха JASSM Extended Range (JASSM-ER), но по-скоро използваните боеприпаси бяха JASSM-A или стандартни, без увеличен радиус на действие боеприпаси“.

Фактът, че тази „корекция“ е направена а) 5 дни след официалния брифинг на Пентагона, б) 2 дни след като МО на Сирия съобщава, че са открити две крилати ракети, както и в) часове след като руски медии съобщават, че крилатите ракети вече са в Москва, то очевидно САЩ се стремят да редуциират репутационните си загуби от това, че най-съвременната „нова и умна“ крилата ракета с въздушно базиране се оказва в лабораториите на най-големия им враг, поне според военно-политическия елит на САЩ. 

За справка: на 14 април 2018 г., в хода на пресконференцията след края на въздушния удар, на „последния върпрос относно оръжията – беше ли използвана JASSM, JASSM с увеличен радиус на действие или просто първото поколение JASSM“, генерал-лейтенант Макензи отговаря: “Използвахме JASSM-ER“ (We did employ the JASSM-ER).

На 25 април 2018 г. генерал-полковник Рудской съобщава в пресбрифинга, че  „крилата ракета Tomahawk и авиацонна високоточна ракета са доставени в Москва… Сега те се изследват от нашите специалисти. Резултатите от тази работа ще бъдат използвани за подобряване на руските образци въоръжение“.

JASSM-A е на въоръжение от 2009 г., докато JASSM-ER е приета на въоръжение през 2014 г. Въздушният удар от 14 април е първото бойно използване на дадената ракета.

Когато страната-обект на въздушен удар допуска неточности в оценката на количеството, видовете и модификации въоръжение, това е напълно разбираемо, но когато страната, предприела удара, не може да назове точния брой, вид и модификация на средствата за доставка и ракетно-бомбеното въоръжение, това е провал, компрометиране с последваща дискредитация.

Към 2016 г. доставеното на ВВС на САЩ количество ракети JASSM от двете модификации възлиза на 2 000. Цената на стандартната ракета е $850 000, а на тази с увеличен радиус – $1.359 000. Според американски експерти в областта на въоръжението и ракетните технологии, дадената ракета представлява върхът на научно-техническите достижения. При всички случаи, освен огромния удар по имиджа на САЩ, финансовите и технологичните загуби ще имат многомилиардни измерения.

Освен чрез разположените на територията на Сирия сили и средства, Русия, най-вероятно, е оказвала подкрепа на сирийската ПВО и от акваторията на Средиземно море, където корабите на ВМС са в състояние да откриват и съпровождат ракетите, предавайки данните на сирийската ПВО (целеуказване). Много „експерти“ се усъмниха в ефективността и възможностите на руските ПВО-системи в Сирия, аргументирайки се с това, че не са участвали в отразяването на удара.

На 19 април 2018 официалният представител на Пентагона Дана Уайт заявява: „Следвайки нашата операция, Русия фалшиво твърдеше, че противовъздушната отбрана на Сирия е свалила значителен брой ракети. От ракетите ‘земя-въздух’, които режимът на Асад изстреля, почти всяка от тях беше изстреляна след като нашите ракети достигнаха целите си. Произведените от Русия системи за противовъздушна отбрана бяха напълно неефективни. Русия и режимът демонстрираха неефективността на своите системи отново два дни по-късно, когато тези системи се включиха случайно“.

Риториката е насочена към Турция, на която се оказва сериозен натиск от страна на САЩ, за да се откаже от закупуването на С-400. Въпросът е в това, че когато две явно не чак толкова “умни“ американски ракети се намират вече в Москва, а части на очевидно свалени крилати ракети на „тройката“ (а не детонирали в целите си, което ясно може да се констатира), бяха представени от МО на РФ, то Турция единствено ще си затвърди взетото вече решение.

А и след като руските системи са „напълно неефективни“, тогава възниква поредният риторичен въпрос защо САЩ изразходват $ стотици милиарди за разработването и производство на „невидими“ (stealth) летателни апарати, аргументирайки новите си разработки именно с превъзходните характеристики на руските ПВО-системи. Както вече бе споменато, Русия предупреди, че ще сваля както средствата за поражение, така и средствата за доставка, а това означава самолети, подводни и надводни съдове. През нощта на ракетната атака  А-50 (самолет за ранно предупреждение и контрол) на руските ВКС е във въздуха. Това означава, че всяка крилата ракета и всеки самолет на „тройката“ са били засичани на стотици километри от границата на Сирия. През цялото време Русия е контролира ситуацията напълно. Не е била отчетена заплаха за руския военен контингент, поради и което Русия не отговаря на ударите.

В случай на ескалация и удар (случаен или нарочен) по руските сили и средства, Москва щеше да задейства незабавен отговор 1) прехващачи МиГ-31, въоръжени с най-новите хиперзвукови (12 250 км/ч или Мах 10) крилати ракети с радиус на действие от 2000 км – Кинжал, срещу които няма противодействие на този етап, 2) Ту-160 и Ту-95МСМ въоръжени с Х-101, 3) Ту-22М3 въоръжени с Х-32 (обхват до 1000 км и скорост до 5400 км/ч), 4) както и Каспийската флотилия.

И накрая, Русия е в състояние да засече всяка една ракета, която би могла да достигне територията на Сирия още от момента на нейното изстрелване. Припомням, че на 3 септември 2013 г. разположената в Краснодарския край радиолокационна станция (РЛС) Воронеж-ДМ (обсег на действие до 6 000 км) засече изстрелването на две балистически цели от страна на САЩ и Израел от централната част на Средиземно море. Израел и САЩ в началото отричаха за случката, но след като Русия представи данните от РЛС, тогава Израел призна, че е провеждал изпитание на своята ПРО.

Източник: ISI

 

Към 11 април 2018 г. руските бойни кораби и подводници в акваторията на Средиземно море са напуснали своите докове в Тартус за участие в „маневри“ в открито море. Единствено подводница  Варшавянка (проект 636.3) остава в Тартус.

Източник: ISI

 

Впоследствие втората Варшавянка също се отправя за участие в „маневрите“.

Британският The Times съобщава, че една или две руски подводници са преследвали британска подводница от най-съвременния клас Astute атомни подводници на кралските ВМС, които „са най-големите, най-модерните и най-мощни атакуващи подводници, управлявани някога от Кралския флот, според Министерството на отбраната на Великобритания. Играта на „криеница“ (hide and seek) e продължила 4 дни. Британската подводница не е успяла да изстреля нито една от своите 20 крилати ракети Tomahawk Block IV.

Атомна подводница клас Astute. Източник: Supplied

 

Ж) Разбор на официалното изявление на министерството на отбраната на Обединеното кралство, както и на публикацията на секретаря по отбраната Уилямсън във вестник The  Times

„Беше приложен много внимателен научен анализ, за да се определи къде е най-добре да бъдат насочени Storm Shadow, за да се максимализира разрушаването на натрупаните запаси от химикали и да се сведат до минимум рисковете от замърсяване на околната среда“, се казва в официалното изявление на МО на Обединеното кралство.Тотален нонсенс е преди всичко обида, която режимите на Мей, Тръмп и Макрон нанасят на всеки средноинтелигентен индивид, който е наясно, че нанасяне на удар с крилати ракети, носещи тонове взрив в тротилов еквивалент, по складове с химическо оръжие неизбежно ще доведе до изтичане на химикали и последващо химическо заразяване в района. Защото няма как да се спука водопровод без да се предизвика теч или разлив на вода.

Правителството на Сирия НЕ разполага с химическо оръжие. И самият факт, че „тройката“ нанесе удар по съоръженията, го потвърждава. Защото независимо от исторически доказаната жестокост на конкретно тези три държави, то нито Тръмп, нито Мей, нито Макрон биха посмели да поразят съоръжения, в които действително се е съхранявало химическо оръжие. Здравомислещият знае, че ако бъде нанесен ракетно-бомбен удар по хранилище на ядрени боеприпаси, то съвсем логично ще се проявяват поразяващите фактори на ядрения взрив.

В изявлението на Уилямсън се казва още:

„Осъдителното използване на химическо оръжие в Дума е допълнително доказателство за ужасяващата жестокост на сирийския режим спрямо собствения му народ. Няма да стоим, докато невинни цивилни граждани, включително жени и деца, са убити и претърпели страдание“.

Поредната логическа грешка, на която вече обърнахме внимание, когато с едно недоказано твърдение се аргументира друго недоказано твърдение – несъстоятелно и абсурдно, но същевременно характерен  шаблон във външната политика на САЩ, Великобритания и Франция. Напомням, че задачата на ОЗХО в Дума се заключава в 1) да установи имала ли е място химическа атака в града и 2) кой стои зад нейното провеждане.

„Международната общност реагира решително със законова и пропорционална военна сила. Нека тези обединени действия да изпратят ясно послание до режима – използването на химическо оръжие, е категорично неприемливо и ще ви бъде държана сметка“.

Ще си позволя да изразя своето несъгласие, защото:

а) Военната операция представлява военна агресия, директно нарушаваща Устава на ООН. Всяка различна от тази трактовка е нищо повече от политика и демонстрация на липса на елементарно познаване на международното право;

б) САЩ, Великобритания, Франция, изобщо НАТО и ЕС са част от международната общност: те нито обхващат цялата международна общност, нито я представляват. И докато населението на държавите-членки на НАТО е около милиард, то населението на планетата е около 7.5 милиарда.

При прочит на публикацията на Уилямсън се открояват няколко некоректни твърдения:

1.„Значителен набор от разузнавателна информация показват, че Асад е отговорен“.

Нищо по-различно като разузнавателна информация от тази в споменатия вече доклад на френските служби не е изнесено от която и да е от страните, като нито една от трите страни не е представила в ООН неопровержими доказателства, а единствено спекулации на основа предположения, които „тройката“ отъждествява с реални доказателства.

2.От 2013г. насам ние виждаме шаблон на смъртоносни токсични атаки, предприети срещу сирийския народ от собственото му правителство.

Нито една от химическите атаки не беше атрибутирана на база на обективно разследване и представени реални доказателства като дело на правителствените сили. Шаблон има, но се заключава в еднотипните постановки и в лишените от здрав разум  обвинения и предположения, които Западът окачествява като „доказателства“.

3. „Москва наложи вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за установяване на независимо разследване на атаката срещу Дума“.

Това твърдение е олицетворение на западната пропаганда, съдържаща в себе си дезинформация и манипулация.  Да започнем с това, че Москва налага вето не на резолюция, а на проекторезолюция. Проекторезолюцията става резолюция след като 5-те постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН гласуват положително. Веднъж приета, резолюцията има задължителен характер и се изпълнява от всички касаещи ги страни. И ако до момента няма резолюция за Сирия, с която Русия да не се съобразява, то няма резолюция за Сирия, която да не е системно нарушавана от САЩ, Франция и Великобритания. Достатъчно е да се спомене фактът на незаконна окупация на 1/3 от територията на Сирия от водената от САЩ коалиция под фалшивия предлог за борба срещу тероризма.

Написаният от САЩ проект на резолюция е абсолютно неприемлив за Русия, именно поради което и САЩ го внасят в СС на ООН – защото са убедени, че Русия ще наложи вето. По този начин САЩ се опитват да си намерят оправдание за отдавна планирата военна операция срещу Сирия. Тактиката на „тройката“ в Съвета за сигурност на ООН е една и съща от началото на Арабската пролет. Проектът на резолюцията, на която Русия налага вето, съдържа в текста си недоказаното твърдение, че в Дума е проведена химическа атака, което автоматически води до обвинения по адрес на Асад, тъй като Западът априори счита, че единственият, който притежава химическо оръжие в Сирия – това е Асад, както и че единствено той има мотиви за използване на химическо оръжие – тотален парадокс, върху който се основава и последната агресия срещу държава-член на ООН, каквато е Сирия. В това и се заключава неприемливостта на проекта на резолюцията. Съвсем логично на 10 април Русия налага вето, като същевременно внася свой проект за разглеждане, според който това, дали химическа атака е провеждана или не, трябва да се констатира на място. САЩ, Великобритания, Франция, Холандия, Перу, Полша и Швеция гласуват против.

Съветът за сигурност на ООН гласува проекторезолюция относно Сирия. Източник: UN News

 

Вторият написан от Русия проект на резолюция, разглеждащ работата на мисията на ОЗХО за намиране на факти (OPCW Fact-Finding Mission), също е отхвърлен от САЩ, Великобритания, Франция и Полша.

Припомням, че Москва беше първата, която поиска независимо разследване в Хан Шейхун, което Западът не подкрепи. Москва беше първа, която поиска независимо разследване в Дума. Именно Москва и Дамаск отправиха покана към ОЗХО да проведе разследване намясто в град Дума.

Въздушният удар беше насенен преди провеждане на разследването от представителите на ОЗХО, за което не Западът, а Москва и Дамаск настояваха. И докато „тройката“ реално се опита да осуети това разследване, то западните политици, в това число и постоянните представители на Лондон и Вашингтон в Съвета за сигурност в ООН, оправдаваха военната операция, окачествявайки я като последна мярка вследствие на наложеното от Русия вето на проекта на резолюция на САЩ – това твърдение не отговаря на истината по обективни причини: проведената операция е обединена и съвместна. Обединена, защото в нея участват въоръжени сили от няколко съюзнически държави. Съвместна, защото в нея участват повече от един вид въоръжени сили. Подготовката на Combined and Joint Operation не се извършва в рамките на 3 дни (колкото е времето между гласуването на проекторезолюцията по Дума и началото на операцията), а отнема месеци. Както писах в предишната част, операцията срещу Сирия се подготовя повече от една година. Още на 13 март 2018г. МО на Русия заяви, че знае за плановете на САЩ по нанасяне на въздушен удар по Сирия. А постановката в Дума бе на 7 април – повече от 3 седмици по-късно. Разбира се, опитът за оправдаване на действията на „тройката“ и придаване на легитимност на военната операция чрез Русия не е изненада, но е нищо повече от поредния абсурд в реториката на представителите на  „международната общност“.

От самото начало на войната проекторезолюциите, които „тройката“ предлага относно Сирия, са като Истанбулската конвенция – заглавието не отразява съдържанието: зад лицемерната фасада винаги се крият перфидни намерения.

З) Последици от операцията

Последствията от въздушния удар (според сирийската и руската страни):

1.Не загива нито един цивилен – нито една от прозападните НПО-та не оспори изнесената от официалните сирийски власти информация, което, най-вероятно, означава, че загинали действително няма. Ако приемем това за достатъчно силен аргумент, тогава можем да предизвикаме твърдението на Вашингтон, Лондон и Париж относно това, че цели за унищожение са станали обекти, на които се е съхранявало химическо оръжие. Предвид вече представените по-горе аргументи, highly likely изявленията на официалните представители и на трите държави не отговарят на истината;

2. Не загива нито един военнослужещ от състава на правителствените сили – това твърдение също не беше опровергано от финансираните от Запада НПО;

3. Няма поразен нито един летателен апарат, принадлежащ на ВВС на Сирия. При положение, че именно авиацията на правителствените сили е сочена за платформа за доставка на химическото оръжие, съвсем логично би било „тройката“ да се стреми ако не към пълното ликвидиране, то поне минимизирането на количеството летателни средства от ВВС на Сирия.

4. Нито едно от използваните от сирийските ВВС летища не е пострадало. Точно година преди постановката в Дума, на 7 април 2017г. САЩ нанесоха удар с 59 крилати ракети по военновъздушната база Шайрат. Основният аргумент, който Пентагонът изтъкна тогава беше, че именно оттам са излетели летателните апарати, извършили химическата атака над Хан-Шейхун. Съвсем логично би било обектите, на които са базирани средствата за доставка, т.е., самолети и хеликоптери, да бъдат първостепенна цел за поражение. Според „тройката“, обаче, летищата не са били сред целите, което от военна гледна точка е лишено от смисъл. Ако руснаците докажат своята версия, тогава провалът за „тройката“ ще е още по-голям.

5. Зоната на отговорност на руските системи за ПВО не е била нарушена нито веднъж.

6. 62.85% от общото количество (105 според САЩ) и 82.5% от изправните (88) крилатите ракети са били поразени.

Всичко това потвърждава символичния характер  на операцията и практически нулев ефект.

Небето над Дамаск по време на въздушните удари, 14 април 2018 / Photo: El Pais

 

Де факто, ефектът от два пъти по-малко изстреляните ракети преди година е по-голям: 1) бяха поразени няколко нефункциониращи вече към онзи момент самолета, 2) полетите на летището бяха прекъснати за няколко часа, 3) няколко военни и цивилни бяха загинали.

Военната операция срещу Сирия се превърна преди всичко в информационна операция, насочена към западната общественост, отколкото в пълноценна военна интервенция с постигнати ясно дефинирани цели. Де факто, постигнатият ефект е минимален, което означава, че САЩ, Британия и Франция очевидно са приели думите на Путин и Герасимов наистина сериозно. Ето защо този фарс е по-скоро нещо като последни гърчове на загубилите битката за Сирия, които все още се отказват да осъзнаят реалността и да приемат достойно поражението.

Стратегическият положителен ефект за режимите на Тръмп, Мей и Макрон от поредната военна агресия е нулев. Трите държави-агресорки постигат краткосрочна и абсолютно лишена от логика „победа“. Негативният стратегически ефект – Западът се простреля. Защото агресивната политика на Запада мотивира все повече и повече страни да търсят начин да се сдобият с ядрено оръжие, за да защитят суверенитета си. Сега, когато Северна Корея е ядрена сила, способна да порази САЩ, то едва ли Вашингтон ще посмее да нанесе удар по Пхенян, осъзнавайки неизбежността от ядрен удар на възмездието. И единственото, което остава, са преговорите. Ако Ирак, ако Либия, ако Сирия бяха ядрени сили, то нито една от тях нямаше да се превърне в жертва на ракетно-бомбено демократизиране от „цивилизования свят“.

Как ли ще реагира Западът, ако под същия фалшив предлог, без да представя каквито и да са доказателства, Русия обвини хунтата в Киев в използване на химическо оръжие срещу мирното население в Донбас, предприемайки хуманитарна операция, наречена „Тържеството на справедливостта“, чиято цел да бъде свалянето на хунтата?  

РЕАЛНОСТТА, КОЯТО ЗАПАДЪТ ОТКАЗВА ДА ПРИЗНАЕ

Независимо от опитите на западните съюзници да представят събитията в Сирия като гражданска война, противопоставяйки Дамаск срещу сирийския народ, реалността е друга: войната е срещу Сирия, а законните власти на страната, правителствените сили и огромната част от сирийския народ са на една страна в тази война.

Въпреки намеренията на Запада, отстраняването на Асад си остава mission impossible. САЩ пропуснаха прозореца на възможността да се намесят директно във войната в Сирия преди Русия да стъпи здраво на терена в края на септември 2015 г. Днес както Русия, така и Иран стоят не толкова до Асад, колкото до запазването на държавността в страната, и по никакъв начин няма да позволят Сирия да сподели съдбата на Ирак и Либия, дори и това да доведе до пълномащабна война срещу НАТО.

Иначе Асад спечели войната срещу Запада, за което говорят фактите: 4/5 от населението на страната е под контрола на Дамаск, както и близо 2/3 от територията на страната.

Ако все пак Западът не е в състояние да направи трезва оценка на ситуацията и реши да предприеме по-мащабна военна операция, включваща значителен сухопътен компонент – поне в рамките на 50 000 души, то 1) директният военен сблъсък с Русия и Иран ще бъде неизбежен, 2) САЩ / НАТО ще „затънат“ в „сирийското блато“ за години напред, 3) предвид рисковете и последствията, цената за САЩ и съюзниците им ще се окаже твърде висока.

СТРАТЕГИЯ ОТНОСНО СИРИЯ?

Във военните, политическите и академическите кръгове на САЩ смятат, че Вашингтон няма стратегия за Сирия, с което обясняват неуспешната външна политика на САЩ в региона – на първо място репутационните загуби, което се отразява негативно върху влиянието, което Вашингтон упражнява.

Възниква въпросът каква беше стратегията на САЩ по отношение на Ирак, Афганистан и Либия. Това, което се разбира под „стратегия“ в САЩ е пълномащабна военна операция, чрез която САЩ успяват да наложат на практика своите намерения – разрушаването на Ирак и Либия и доразрушаването на Афганистан (първият етап беше в периода 1978-1989).

И понеже САЩ не успяха да превърнат Сирия в провалена държава, „ястребите“ твърдят, че САЩ нямат стратегия.

Подобно твърдение не е вярно, защото САЩ имаха стратегия по отношение на Сирия, но тя се провали: Вашингтон смяташе, че ще успее да отстрани Асад чрез оказване на подкрепа на всички антиправителствени сили, включително и на терористичните организации, действащи на територията на страната. След изтощителните и провалилите се военни кампании в Ирак и Афганистан САЩ не бяха (и не са) готови за поредна война, която при всички случаи щеше и ще се окаже с далеч по-тежки последствия за САЩ предвид официално заявената решителност на Русия, която в случай на война ще разчита както на Иран, така и на Китай, споделяйки към момента общи интереси и бидейки обединени срещу общ противник.

Въпреки желанието на де факто управляващите Белия дом, Конгреса и Пентагона в лицето на военно-промишления комплекс, Уолтстрийт и транснационалните корпорации, военната интервенция от 14 април доказа на практика, че Западът засега нито е готов за директен военен сблъсък срещу Русия, нито има и намеренията. Иначе няма как да бъде обяснен фактът, че няма загинал нито един сирийски войник – ако поразените обекти от тройната коалиция бяха функциониращи, то поне нощните пазачи на учрежденията трябваше да са сред жертвите – все пак, според „тройката“ става дума за изключително важни обекти. Уви, жертви няма, нищо че са изстреляни 105 крилати ракети.

Москва беше наясно, че въпреки гръмките заявления на Вашингтон и русофобската истерия на Лондон, ударът ще бъде ограничен. Не случайно официалните лица в Русия не направиха своите заявления по време или веднага след ракетния удар срещу Сирия. Кремъл беше спокоен, защото знаеше, че ударът e преди всичко политическа PR-акция с близък до нулата постигнат резултат от гледна точка на военната наука и изкуство: никакви стратегически цели не бяха постигнати – боеспособността на правителствените сили остана същата, съответно status quo се запази.

Към момента модифицираната стратегия на САЩ по Сирия по същество се заключава в запазване на контрола над окупираната част от територията на Сирия, включително и огромния брой нефтени находища, допълнително лишавайки и без това слабата сирийска икономика от приток на капитал. По този начин Вашингтон използва даденостите като лост за въздействие върху Русия в процеса на преговорите относно Сирия, с цел постигане на възможно най-благоприятни за САЩ и съюзника им Израел условия.

С театъра от 14 април 2018 г. Тръмп вероятно имаше за цел да демонстрира своята решителност и непоколебимост и да изгради имиджа си на независим и безкомпромисен при вземането на решения президент. Твърде вероятно е посланието му да е насочено както към вътрешната публика (митът за руската афера все още е жив), така също и към своите съюзници от НАТО, където Вашингтон продължава да бъде единственият неформален лидер на организацията.

Съществува хипотеза, според която въздушният удар е с цел запазването на имиджа на САЩ и на Тръмп конкретно при планираното в близко бъдеще (поне според Белия дом, но не и според постоянния представител на САЩ в СС на ООН) изтегляне не САЩ от Сирия. От друга страна, отчитайки липсата на взаимовръзка между реторика и действия във външната политика на Вашингтон, то най-вероятно заявленията на Белия дом относно скорошно изтегляне на САЩ от Сирия едва ли ще се материализират скоро, при положение, че подобно действие ще бъде възприето като отстъпление и поражение за САЩ и победа за Русия – „ястребите“ не могат да го допуснат. Затова, higly likely, конфликтът между САЩ и Русия на бойното поле на Сирия ще продължи и занапред.

ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ –

една реалистична гледна точка на колумниста на Reuters Питър Апс* (Peter Apps), който в публикуваната няколко часа преди началото на въздушния удар своя статия, озаглавена Коментар: В удара по Сирия реалната опасност е Русия (Commentary: In Syria strike, the real danger is Russia) пише следното:

„Военните интервенции на Русия в Сирия след 2015, както и действията й в Украйна през предходната година и в Грузия през 2008-ма са майсторски класове за постигане на значителен стратегически ефект с относително малко сили. Като се изправя срещу враговете си – които сега ясно включват Съединените щати и НАТО – Москва винаги разчиташе на заплахата от по-голямата си военна мощ, особено ядрената сила. На сирийския фронт през последната седмица руски официални лица открито поставиха заплахата от война между ядрените суперсили, един непогрешим опит Западът да бъде спрян от действия.

Същественото тук е, че руските сили изглежда се намесват пряко в действията на своите колеги от САЩ по начин, който досега не беше виждан. Това, съгласно съобщенията, е включвало заглушаване на сигналите на американския GPS по начин, който очевидно е повлиял на операциите на американските дронове. Руски официални лица предупредиха за по-лошо, включително да свалят ракети на САЩ и дори до поразяват самолетите и корабите, които ги изстрелват. Това не е съвсем ново нещо. Русия е широко заподозряна, че е въздействала на GPS сигнали преди, както в Черно море, така и в Балтийско море.

Заради цялата реторика и абсолютно реалната опасност от погрешни предвиждания, нито Вашингтон, нито Москва искат да започнат голяма война вСирия.

В това се крие едно от най-големите предизвикателства в тази ситуация. През 1990 г., след нахлуването на иракския президент Саддам Хюсеин в Кувейт, администрацията на Джордж Х. У. Буш се успокои, установявайки, че Русия – тогава все още в ръцете на Михаил Горбачов – беше склонна да избегне превръщането на конфликта в противопоставяне в стила на Студената война. През годините, които последваха, следващите президенти на САЩ свикнаха да действат без такива притеснения. Путин вече успешно сигнализира, че тези дни са приключили напълно“.

Митинг в подкрепа на „животното и звяра“ Башар Асад, октомври 2011 г. Източник: Al Jazeera. Войната на Запада и близкоизточните му съюзници срещу Сирия започва през март 2011 г.

 

„Нищо в политиката никога не се случва случайно. Ако се случи, може да се обзаложите, че е планирано по този начин“ Франклин Рузвелт (1882 – 1945), 32-ри президент на САЩ.

***

*Първа част на „Апокалипсис сега или Болшой театър“ можете да видите ТУК.

**Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на автора чрез запитване до изданието Memoria de Futuro.

Приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да бъдете дарители, можете да ни подкрепите ТУК по БАНКОВ ПЪТ или чрез PayPal.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Иван Запрянов

Иван Запрянов

Иван Запрянов е военен експерт по отбрана и сигурност. Завършва НВУ „Васил Левски” – В. Търново, специалност „Войсково разузнаване“. Служи в бригада „Специални сили“. През 2004-2005 участва в мисията за следвоенно възстановяване на Ирак в състава на 4-ти пехотен батальон. През 2010 участва в мисията на ISAF в състава на 18-ти български контингент в Афганистан. Завършил е курсовете „Подбор и обучение на оператори от специалните сили“ и „Граждански дейности“ във Форт Браг, Северна Каролина, САЩ. Дипломира се в Командно-щабния колеж на Университета на Морската пехота, Куантико, САЩ. През 2014 завършва магистратура „Анализ на отбраната“ във Военноморското следдипломно училище в Монтерей, САЩ. Завършил е Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“.

  1. Няма значение каза:

    Картината вече е пълна ;) Добро продължение, колега Запрянов!

  2. Без име :-) каза:

    Напротив, Пентагона знае много добре последствията от взривяване на химически складове. Знанията са от Хамасия, унищожена прз войната в залива 1991-а. Признанията са на ген. Шварцкопф ;-))).

    https://www.youtube.com/watch?v=rmgIcfMN7UI&t=4384

    • Anonymos каза:

      Не врат ами шия. Естествено, че знае. Ти къде прочете, че не знае?

      • Под прикритие каза:

        Разочарованието за мен беше че и негъра също беше замесен. Престъпниците бяха клана Буш, Дик Чейни, Ръмсфелд да не пропусна! Нали се сещате какъв беше той тогава. Излагаха Садамчо а САЩ си направиха база в Саудитска Арабия. В крайна сметка всичко се свежда до обсаждането на руснаците още от тогава ама те тогава бяха вече пред разпад.

  3. Без име :-) каза:

    Т.е. причините за взривяване на Ал Хамасия са други, не „официалните“ ;-))).

    Хайде сега поинтересувайте се коя компания е имала присъствие в центъра Барза, ще ви дал „клу“, там са хора като Тед Търнър, Уорън Бъфет и един руснак, проф. от МГИМО :-))))))))).

    Хайде малко разтуха:

    https://www.youtube.com/watch?v=39BFAtXw7JU
    Последната сцена от клипа е известно място. Там има един Старбъкс с поглед към фигурите и залива :-). Понякога влизам тук от това място :-).

    • Anonymos каза:

      Глупости на търкалета. Вземи да пораснеш и излез от това тактическо ниво, Аз съм в Дамаск от 6 години. Не е нужно да разправяш простотии и да ги „доказваш“ с ютюб.

      • Без име :-) каза:

        Реакцията ми хареса :-).

        И с какво да ги доказвам. С официалните лъжи ли? Ютюбското видео е документален филм от преди 10 години :-))). Помниш ли тогава какъв бе Шварцкопф :-)?

        Хайде като си експерт по стратегия обясни разликата с „тактиката“. :-)

        Какво като си в Дамаск от 6 години, да не би да ти дават достъп до тия места? И аз съм бил в Дамаск, още по времето на баща му. Това не означава, че са ме пускали да си ходя където си искам ;-).

        Например официалите си замълчаха за ей тая атака:

        https://www.youtube.com/watch?time_continue=150&v=oRkLB3dxLfg

        Хора които са се занимавали с тактическо :-))) ядрено оръжие обясняват, че това е неутронна 10-30Кт бомба. Нещо подобно бе ползвано в Китай.

        Та-аа бомбата „тактическа“ ама последствията „стратегически“ ;-))).

        • Потомък каза:

          Добър си! Такива като теб трябва да са на важните постове в България и отстояват интересите й. Сигурно си някъде пенсионер сега, вместо да си шеф на разузнаването, нищо че то пък е под контрола на САЩ.

    • Илиян Кирчев каза:

      Хахахаха. Ти изобщо в час ли си? Сградата беше празна, нищо нямаше в нея. НИЩО!!+ Абсолютно неизползвана. Пак си се филмирал.

      • Без име :-) каза:

        Още един свидетел на бомбенето на празна сграда :-))).

        Абе вие да не сте били зад екраните на радарите, че да знаете какво се готви и предварително да сте проверили какво е имало там преди да ги гръмнат ;-)?

        Съпруга на Тереза Мей, Филип Мей, е биг бос не къде да е а в „Капитал Груп“. Които са шерхолдери на Логхийд-Мартин, производителя на ракетите, Както и най-големия шерхолдер на БАЕ Систем.

        https://www.globalresearch.ca/disgusting-conflict-of-interest-theresa-mays-husbands-investment-firm-made-a-financial-killing-from-the-bombing-of-syria

        И това са официални неща, които няма как да се скрият ;-))).

        Спирам до тук да не си губя повече времето.

    • Няма значение каза:

      Прав си, Без Име. Така беше. САЩ трябваше да си заличат следите от това че са доставяли на Саддам оръжие за масово поразяване. Като се замисля само колко генерали и колко политици трябваше да са в затвора само.

  4. Илиян Кирчев каза:

    Путин е много мек. Трябваше да свали самолет и потопи кораб. Русия може да победи в ядрена война на 100%. Ако Путин даде това да се повтори отново, то Русия ще загуби авторитета си. Русия трябвя да свали режима в Украйна и така да унижи Америка

  5. Кирил Димитров каза:

    Хареса ми! Поздравления!

  6. Желю Железов каза:

    Прочетох с интерес статиите на г- н Запрянов. Във всичко съм съгласен с него . Оценката ми: висок професионализъм!
    На коментатора Илиян Кирчев препоръчвам да прочете статиите на Сергей Хапров – голям руски еродит, директор на научен институт и успешен бизнесмен. Заглавията, които може да се намерят в мрежата, са:
    1. Стояние у Восточной Гуты.
    2. Мир после Гуты … Сложнее чем война. Роботорговля отменяется.
    Сега авторът работи върху трета статия – продължение на първите две.
    Предупреждавам, че четивото не е за всеки. Нужно е сравнително добро владеене на руския език и е особено важно читателят да притежава способност за преодоляване на умствения мързел.

  7. Въпрос каза:

    Авторът се е постарал. За пореден път. Въпреки, че имам резерви към анализаторските му умения. Но това – как да е….
    Идва ми в малко повече всичко това написаното, знаейки, че Иван в момента е на натовска длъжност и ще заеме друга такава в чужбина след месеци. Възниква в мен въпросът кога той говори истината – когато пише тук с анти-нато риторика и очевадно с про-Путинска или когато се явява в МО по конкурси за курсове и длъжности в Щатите и НАТО, където със сигурност говори про-натовски. Или говоренето няма значение, щом чичо Наско (Запрянов) е зад гърба. Всичко това за пореден път ме убеждава, че съвременната БА е една абсолютна кочина и НАТО-то е само за лична изгода.
    Извинявам се предварително на засегнатите.

    • Отговор каза:

      Завистнико, кочина е армията заради боклуци като теб. В това е проблемът. Такива като теб се продадоха и продължават да се продават. Продадохте България. НАТО няма да е вечна, а истината ще я има и сега ще я има и утре.Смели мъже е имало винаги, имало е нещастни като теб. Щом говориш за автора по такъв начин, значи го познаваш. Наричаш го Иван. Обади му се тогава и го питай! Да ти дам адреса му ако искаш. Едва ли ти стиска, защото със сигурност те слага в малкия си джоб и със сигурност е с къде-къде по-голям авторитет от теб. Злобните и завистливи мизерни душици като теб съществуваха и преди 89, има ги и сега. Много ви тежи на вас доносниците истината. И тогава оцелявахте с доноси и сега така си вадите хляба. Като имаш резерви към анализаторските му умения пиши тук или пък направо на него. Ако имаше поне малко мозък щеше да знаеш, че ако Запрянов му беше роднина, то той нямаше да бъде сума години в 68 бригада, а щеше да е в София от началото на службата си, както и че нямаше тепърва да кандидатства за някъде си, а отдавна да е бил там, а сега да ходи за пореден път, ама явно май на теб анализаторските ти способности са близки до нулата. Така е, защото ако не беше така, нямаше да ти се подиграват и до днес. Има свобода на словото, която е гарантирана от Конституцията. Няма нато няма вато,няма бато. Ако онези, които са те възпитавали да се нагаждаш, е него са го възпитали да е с изправена глава. И ето ти една тайна. За мен е чест че съм служил с Иван, чест е че съм му бил командир! Винаги е защитава подчинените си и е влизал в огъня заради тях. Той не е като теб, не се страхува. За такива като него място на земята винаги ще има, а такива като теб никой не ги обича, даже и онези, на които днес се кланяш.

    • Още един отговор каза:

      Абе ти вярно си егати и нещастното копеле. Такива като теб са предали Левски. Докато такива като теб ги има България нищо добро не я очаква. Чиста завист и злоба. Безсилие даже. Вярно си доносник.

    • The Zeitgeist каза:

      Хахаха, ей на вас евроатлантиците няма как да не ви дойде в повече. Когато човек каже нещо срещу вашите господари и се насирате прави. Дай да прочетем твои труд, апологете натовски! Хайде тъкмо ще натрупаш активи пред тях! Давай напиши едно опровержение на написаното от Иван Запрянов. Всяка риторика, която не защитава убийците е обявявана за „про-Путинска“ – ето това са ви възможностите. Толкова си можете вие ивоинджовците и александърйордановците. Робе, завиждаш ли за свободата на този СМЕЛ И ГОРД БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕР? Завиждаш, защото ти НИКОГА не можеш да си позволиш подобна свобода. ЗАЩОТО СИ РОБ! Прочети си клетвата! И да не се чудиш един ден, когато настъпи промяната, защото тя ще настъпи, че ти и цялата ти фамилия са изправени пред стената за предателство. Историята се отличава с цикличност. Когато дойде „новото време“ индивиди като теб ревяха за свобода на словото. А сега същата тази мърша, която просто си смени господаря по подобие на мастиите обвиняват свободномислещите. Ако осъзнаваше колко си жалък само..

    • KILL RUSSOPHOBE каза:

      Кой си ти бе натовецо? Кажи си имената пигмейче? Дай да те видим!

    • Повръща ми се от нещастници каза:

      Дай да видим резервите ти, че да ги оценим и ние, цървул

    • Мирчев каза:

      Вие, който очевидно сте колега на автора, сигурено в негово присъствие му се усмихвате, имитирате приятелско отношение, нали? Ще се повторя, но и аз ще попитам както някои преди мен защо не му го кажете лично и да покажете, че сте достоен човек? Щом смятате, че защитавате правата страна, то това би трябвало допълнително да ви мотивира като защитник на правдата. Според мен вие сте класически опортюнист. Аз не се страхувам от директни хора, които жертват и себе си и кариерата си, изразявайки своето смело лично мнение, което е противоположно на това на силните на деня. На такъв човек аз се възхищавам, даже и ако не съм съгласен с позията му. И обратно – изпитвам отвращение към такива кат вас – това бяха най-мръсните и долните хорица до 1989, когато донасяха на ДС и народната милиция. Да, вие сте доносник. Това, което определяте като „кочина“ изранва вас и семейството ви. Вместо да изпитвате ненавист към автора, по-добре си отговорете на въпроса къде е честта ви, имате ли доблест, имате ли съвест! Ще се радвам и аз да ви видя аргументите срещу фактите. Няма ли най-сетне да престанете с едни и същи клишета и опорни точки питам се?! По времето не Хитлер който е критикувал Райха е бил ликвидира. Изглежда вие искате същото. Не си ли давате сметка, че вашите изказвания са чиста проба нацизъм, фашизъм, диктатура? Вие сте като онези до 1989, които налагаха цензура! Сега такива като вас искат наказание за всеки, който е изразил различно от официалните власти мнение на база на конституционното му право. Това ли ви е американската свобода? Това ли ви е петата поправка? Всеки има право на мнение, както и има право на гласуване, стига да е над 18, даже и военните. Не го забравяйте! Когато авторът изразява своето мнение, то той не го прави в качеството си на официален представител на НАТО, а в качеството си на гражданин. Свободен гражданин! Гражданин със свободна душа и мисъл. Едва ли разбирате това, при положение, че вие сте лишен от тези качества. Вие настоявате на обезличаване, на покорство, на робство, на заличаването на човешката индивидуалност, способност за мислене, способност за разсъждаване, но пък показвате всички онези низки качества, които нормалните хора презират. Ако истаната означава про Путински, тогава и аз съм за Путин, защото изглежда, че вие сте за лъжата щом такава е волята на НАТО и САЩ. Интересите на България не минават през война с Русия, не минават през конфронтация с Русия, не минават през превърщането на Близкия Изток в източник на опасности за Европа и конкретно България. А тези, които вие защитавате работят точно в това направление. Толкова ли много мразите собствената си държава, семейството си? Давате ли си сметка, че ако Сирия последва Либия или Ирак България ще бъде удавена в кръв? И семейството ви също ще е в опасност. За да си позволявате да подлагате на съмнение анализаторските способности на несъмнено един от най-добрите анализатори в България, тогава и вие трябва поне малко да сте в тази сфера, т.е., да сте запознат с обстановката в света и около България. И щом смеете да критикувате автора, който разкрива очевидни неща, тогава вие си направете сметка що за анализаторски умения притежавате. Или вашите са АНАЛ ЛИЗ аторски умения“ Извинявам се предварително на засегнатите!

    • До смехуркото с въпроса каза:

      Пич, почни да ползваш тоалетната хартия по предназначение. Не е нормално да се бършеш с пръсти и после да пишеш коментари, че виж каква помия излиза. Мислиш ли, че автора говори ралични неща от тези, които пише тук? Ако да, значи определено не го познаваш и си поредния трол, който отчаяно се опитва да оплюе критиката срещу едни доказани лъжци. Ти наистина ли мислиш, че нито един човек от службите не чете написаното тук? За разлика от теб, авторът не се крие под въпросителни, ами е публикувал цялата информация за себе си, че даже и снимка има.

    • Без име :-) каза:

      Сериозно?

      Автора си рита кариерата, тоя форум се наблюдава. Така, че резюмето вече има про-путинска червена точка. Сега разбрах от къде ми е позната фамилията ;-). Благодаря за инфото.

      Съвсем добронамерена препоръка, да напуска или да спира да пише такива червени точки в резюмето си ;-).

      Но-о негова си работа.

      Иначе по въпроса за анализа, прави ли ви впечатление, че в конфликта участват 4 от 5-те постоянни членки на Съвета за Сигурност.

      Знаете ли коя е петата ;-)?

      Как бе, когато четиримата се карат, петия печели ;-)?

      Там в трейлъра от новия сериал на Досиетата Х, Мълдър на последната сцена е пред китайските саркастично смеещи се фигури. Има и други, колекцията е по-голяма. За детайли, Девятов :-))).

      https://www.youtube.com/watch?v=KIMu7dA7tfw

      • Мирчев каза:

        Значи ИСТИНА днес е равносилно на про–Путинизъм? За разлика от теб авторът очевидно има дупе и кураж. Застанал е с името си и със снимката си. А ти, псевдоанализаторче пенсионерче, ако имаше малко мозък, вместо да ми потхвърляш смешни клипчета, можеш да поразсъдиш с филмираното си мозъче. Дали ако Запрянов му е бил чичо, то авторът щеше изобщо да си позволи да пише навреждайки както на себе си така и на набедения му за чичо генерал Запрянов? Дали въпросният генерал изобщо би позволил това да се случи? И дали кариерата на автора нямаше да е далеч по-добра имайки предвид, че генерал Запрянов е със силните на деня от много години преди авторът да започне да пише? Айде сега се опитай да разсъждаваш! Защото и ти си същият смехурко като онзи доносник с белгийско IP

      • Мирчев каза:

        Опитваш се да бъдеш остроумен, но в огромната част от случаите ти даже и не ти се получава, Войната в Близкия Изток не е срещу Китай, Смехурко Втори, а точно срещу Русия. Чак тогава идва и Китай. Като бъде неутрализирана Русия Китай си заминава автоматично. В политиката на САЩ Русия е главният враг, а не Русия. И повярвай ми, Смехурко, на Китай хич не му е до смях. Само идиоти смятат, че Китай може да бъде силен колкото Русия или САЩ самостоятелно. Китай е никой без Русия и никой без САЩ.

        А Девятов си го пробутвай на смехурковците като теб

      • Мирчев каза:

        Изучавай китайска философия в последните си години от земния си живот на пенсионер – тогава ще осъзнаеш, че Китай отхвърля възможността да бъде в трайни съюзи, защото това нарушава правото му на еднолични решения. Кратковременен не съюз, а партниране между Китай със САЩ срещу не Русия, а СССР имаше повече от 40 години. Китай знае, че ако няма Русия няма и ресурси, няма и защита откъм север, където са му всичките междуконтинентални ракети, защото там е най-сигурно. Китай знае, че падне ли Русия САЩ ще го изядат с парцалите за отрицателно време. Нито една от трите основни стратегии, които САЩ прилагат от началото на 20 век не включват съюз с достатъчно мощна страна, която евентуално би била способна да оспори лидерството и доминацията на САЩ. А Китай се стреми към доминация на прага на 2030. Девятов, „големият“ агент щеше да е съветник на Путин, а не да ми приказва и измисля конспирацийки, ако беше толкова кадърен. И ти си някакво комунистическо ченге ми се струва с образование в Москва.

  8. The Zeitgeist каза:

    На всяка цена гледайте този документален филм – Beyond Treason 2005 – Documentary Official
    https://www.youtube.com/watch?v=rmgIcfMN7UI.
    Жертвите на САЩ и НАТО само през последните две десетилетия са десетки милиони.

  9. Мирчев каза:

    Прочетох и двете части. Фактите са си факти. Прочетох и коментарите. Вижте, авторът е доказал своите анализаторски способности без капка съмнение. Един негов колега, който очевидно е запознат отблизо с кариерата на автора, се чувства лично засегнат, защото фактите не са в унисон с идиологическите му разбирания, които се заключават в – НАТО Е НАД ВСИЧКО, АМЕРИКА Е НАД ВСИЧКО, ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ НЯМАТ ЗНАЧЕНИЕ, ЩОМ САЩ И НАТО ЗАПОВЯДВАТ. Вие, колега на автора, сте позор за БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ! Знам нещо още от дядо си, а то е да не се страхувам от искрен човек, който застава с името си, с лицето си, с авторитета си, с ясното осъзнаване, че може да загуби и поста си заради доносници и мекерата, защото този човек няма задни помисли, той е откровен. Да се страхуваме трябва от онези, които се крият, които търсят как да навредят на всеки, стига това да облагодетелства тях лично или просто защото от това живеят – да правят мръсно на останалите, които ги превъзхождат и с авторитет и с умения и със знания. Боже, пази ме от приятелите, а от враговете си сам ще се пазя. Ето това е типичният случай.

  10. Желю Железов каза:

    Препирнята около коментара на „Смехуркото с въпроса” насочи полемиката в нежелана и безполезна насока. Апелирам към читатели с леви убеждения и някакво положително отношение към Русия, и които оценяват положително статиите на г-н Запрянов, да вземат отношение към коментара на Илиян Кирчев, защото в него се съдържат, интересни и, бих казал, съдбовни идеи. Смятам, че ние, често наричани „средноинтелигентни хора”, не притежаваме достатъчно информация и сила на интелекта, за да проникнем достатъчно дълбоко в съвременната геополитическа ситуация. Затова ще повторя препоръката си да бъдат почетени двете статии, посочени в предишния ми коментар. Те заедно с статиите на Запрянов и коментара на Кирчев могат да бъдат добра основа за интересна и полезна дискусия във виртуалното пространство на тази интересна и авторитетна медия.
    Разбира се в дискусията биха могли да участват и дясно мислещи евроатлантици, но не с ругатни и клетви, а с аргументи и логика.

  11. Без име :-) каза:

    Дружбата с Китай е далеч по-сложно нещо от караницата със САЩ :-))). С коментар за информационната война по атаката срещу Сирия ;-).

    https://www.youtube.com/watch?v=lX9fWuU_zQA&t=1200

  12. Без име :-) каза:

    Панарин дава добра карта на събитията, започвайки от срещата на трите богатира, както ги описва Девятов във Вашингтон през февруари 2018 :-).

    https://www.youtube.com/watch?v=MLVExeG9D98&t=1500

    Информационната война не е само РЕБ или нещо подобно :-).

  13. Джоконда каза:

    САЩ ще унищожат и Иран, след което започват Русия и Китай. САЩ ще командват света докато го има!

    • Без име :-) каза:

      https://www.youtube.com/watch?v=z-EfEaFWh3w :-)))

      Какво е САЩ ???

    • Без име :-) каза:

      Колоритно разказано от наследника на Боб Чапман ;-).

      https://www.youtube.com/watch?v=5IJeemTQ7Vk

    • Без име :-) каза:

      Банкрута на Американската Република е дълъг процес, Отнема около 200 години. Първо банкрутира Републиката, после щатите и накрая гражданите, през 1933-а :-). Това не се преподава от системата за индоктриниране в училищата. Затова питам, какво е САЩ – бизнес корпорация подчинена на ЮСиСи или нещо друго ;-). Това обяснява и 100% професионалната армия, т.е. контролирана и управлявана от парите ;-).

      По-интересния въпрос е какво иде да се случи? Иначе каква е ползата от анализите, както този на темата :-)))?

      https://www.youtube.com/watch?v=P4_1pwsm5LY

  14. Без име :-) каза:

    Иначе войната е отправна точка, казва „ефрейтора“, слушан от неговия мълчалив „събеседник“ :-)?

    https://www.youtube.com/watch?v=Z9rDc2YkYPU&t=5920

  15. Без име :-) каза:

    Не е ли странно, че символа на фашизма е на лично място в Конгреса, в мемориалите на Вашингтон и Линкълн а „хисторианите“ говорярт само за „ефрейтора“ като най-видния фашист :-))).

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/Korea_President_Park_US_Congress_20130507_06.jpg

    Нещо повече, масоните не крият, че Джордж Вашингтон е масон, те се гордеят с това, дори е погребан с масонски ритуал ;-).

    „Washington is buried at Mount Vernon with Anglican Christian Burial Rite accompanied by a Masonic funeral ceremony conducted by members of Alexandria Lodge № 22. The Bible used at Washington’s funeral is owned by Federal Lodge № 1, Washington, D.C.“

  16. Без име :-) каза:

    При такива огромни суми, уайзли, харчени от Пентагона и плащани от планетарния данъкоплатец, през световната резервна валута, наречена долар, не би следвало да е странно, че може да се „прахосат“ 100-на ракети ;-).

    https://www.youtube.com/watch?v=F9EigEEAQeM

  17. Без име :-) каза:

    Всъщност обяснението на такова поведение е дадено не от кой да е а от Нобеловия Лауреат и основател на Чикагската Школа :-) … Милтън Фридман ;-).

    https://www.youtube.com/watch?v=5RDMdc5r5z8

    Просто замествата МО с МО ;-), т.е. Министерството на ОбразУванието с Министерството на Отбраната :-))).

  18. Без име :-) каза:

    Ето го и Мъри Ротбард, да го чете Биби Нетаняху, госта на Путин на парада на 9 май 2018 :-).

    “ Of course, the bow and arrow could be used for aggressive purposes, but it could also be pinpointed to use only against aggressors. Nuclear weapons, even „conventional“ aerial bombs, cannot be. These weapons are ipso facto engines of indiscriminate mass destruction. (The only exception would be the extremely rare case where a mass of people who were all criminals inhabited a vast geographical area.) We must, therefore, conclude that the use of nuclear or similar weapons, or the threat thereof, is a sin and a crime against humanity for which there can be no justification.

    If nuclear warfare is totally illegitimate even for individuals defending themselves against criminal assault, how much more so is nuclear or even „conventional“ warfare between States!

    It is time now to bring the State into our discussion. The State is a group of people who have managed to acquire a virtual monopoly of the use of violence throughout a given territorial area. In particular, it has acquired a monopoly of aggressive violence, for States generally recognize the right of individuals to use violence (though not against States, of course) in self-defense.
    ===================================================================================
    The State then uses this monopoly to wield power over the inhabitants of the area and to enjoy the material fruits of that power. The State, then, is the only organization in society that regularly and openly obtains its monetary revenues by the use of aggressive violence; all other individuals and organizations (except if delegated that right by the State) can obtain wealth only by peaceful production and by voluntary exchange of their respective products. This use of violence to obtain its revenue (called „taxation“) is the keystone of State power. Upon this base the State erects a further structure of power over the individuals in its territory, regulating them, penalizing critics, subsidizing favorites, etc.
    ==================================================================================
    The State also takes care to arrogate to itself the compulsory monopoly of various critical services needed by society, thus keeping the people in dependence upon the State for key services, keeping control of the vital command posts in society and also fostering among the public the myth that only the State can supply these goods and services. Thus the State is careful to monopolize police and judicial service, the ownership of roads and streets, the supply of money, and the postal service, and effectively to monopolize or control education, public utilities, transportation, and radio and television.“

    https://mises.org/library/war-peace-and-state

  19. Без име :-) каза:

    Ето ви два професионални материала, но изискват ниво. Иначе, ще си загубите времето с тях. Не е като Досиетата Х и агент Мълдер :-))).

    https://www.youtube.com/watch?v=qR_PPGDnejo&t=300

  20. Без име :-) каза:

    Втория вече представя възможностите на Русия за РЕБ от гледна точка на противника и ;-).
    https://www.youtube.com/watch?v=JZEoqFP4xHQ

  21. Шиндов каза:

    Честита, добра и мирна година! След вече 8 месеца може да се каже, че написаното е обективно и вярно.
    Нищо от това, което прочетох тук не е опровергано. Ще ми се да видя материали по темата от април насам. Надявам се поредицата да продължи.

  22. GregoryMed каза:

    У нас Вы узнаете как организовать бизнес в сети, открыть собственный сайт, об основных способах заработка в интернете.
    бизнес портал

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни