Ген. Радев: Успехът е на всички, които милеят за Родината

4

Послание на ген. Румен Радев към българските граждани

Уважаеми сънародници, скъпи приятели,

В неделя българите гласуваха за промяна.

Предстои да видим окончателните резултати, но отсега е ясно, че с вота си хората зачеркнаха илюзорната картина на България, която властта проповядва от екрана. Предстои ни решаващото усилие. След седмица трябва да спечелим битката за бъдещето на България.

Да заявим, че промяната е необратима, че политиците са отговорни пред суверена, а това сме всички ние, българите.

На втория тур ще се явим силни с вашето доверие, с надеждата ви, с нашата енергия и решимост да доведем до победен край битката за нова България. В нея българите няма да се спасяват поединично, а ще работят като осъзнат народ за своето справедливо и сигурно бъдеще. За благоденствието и културата си в рамките на европейското семейство, с което ни родее обща история и ценности. Една достойна и суверенна България, която ще говори със свой глас и ще работи за мир и сигурност в региона и на континента.

Искам да благодаря на всички вас, които гласувахте. Вие доказахте, че разбирате своята отговорност за бъдещето на България. Искам да благодаря и на десетките хиляди членове на избирателни комисии, застъпници и наблюдатели. Те положиха и полагат доблестни усилия да гарантират честността и законността на нашия вот.

В същото време искам да предупредя, че няма да допуснем да се реализират каквито и да е сценарии и схеми за опорочаване на изборите. Демокрацията не е даденост, а битка за съхраняването и упражняването на права, скрепени със закон. Призовавам всички да бдят за опазването на демократичните достижения на страната.

Предстои ни решителна седмица. Тя изисква от нас пълна мобилизация. Вярвам, че в следващите дни и идната неделя пак ще сме заедно и ще сме още по-многобройни, защото нашите ценности свобода-солидарност-справедливост са кредо на всеки почтен българин, на мълчаливото мнозинство, което заяви желанието си за промяна

Вярвам в успеха. Това не е мой успех. Това е успех на всички, които милеят за Родината.

Знам, че статуквото няма да се предаде лесно. Но съм убеден, че можем да се справим, защото всички заедно сме по-силни от него.

Продължаваме заедно!

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

 1. Стефан Димитров каза:

  Двамата кандидати за президент са несравними. Ако народът има все още родолюбива свяст и чувство за самосъхранение, изборът е ясен-генерал Радев. Слушах днес сутринта интервю с ЦЦ в НТВ, а сега прочетох посланието на Генерала. Смислени и затрогващи думи, от една страна и кухи, заучени като стихотворение фрази, от друга. Тя ни агитира да си останем в същото четвъртвековно блато, че и да го завещаем на деца и внуци!

 2. sojourner каза:

  Посланието е изпипано според всички правила на реториката. На избирателя се предлага това, което той би искал да чуе и което копнее да е истина. Но възможно ли е и това, което говори ген. Радев, да е една „илюзорна картина на България,“ която ни се „проповядва“? Едно пожелателно и увличащо говорене с цел всеки да бъде приласкан и приобщен?

  И на мен ми се иска да вярвам, че ген. Радев е искрен и че зад опаковката, която ни предлага, има съдържание. Би било добре да е така. От друга страна обаче, виждайки кой стои зад Радев и как той утвърждава „евроатлантическата ориентация“ на България (и прочие клишета, на които сме се наслушали през годините), червените лампички стават твърде много. Особено на фона на разнебитената българска армия, от която той самият е излязъл (чист) и за чиито интереси толкова години уж се е борил, очевидно безуспешно.

  Да, Цецка Цачева е абсурден кандидат, но наистина ли имаме алтернатива?

 3. Няма значение каза:

  Това е протестен вот, „правилната“ реторика не играе особена роля. Тя е от полза при „позитивен“ а не протестен(негативен) вот. Малко политолози дори го разбират, да не говорим за политиците. Написах го преди няколко месеца, цитирах един финансист. Но вероятно малко му обърнаха внимание :-).

  Ей ви за пример Тръмп в момента, току що спечели Аляска и вече е с 247вота, срещу 215 на Клинтън. Дори вероятно Пенсилвания твеърде скоро ще му донесе 20 вота(води при 97% от преброени гласове с над 1%), след което всеки щат който спечели го прави победител.

  Само погледнете снимките на Хилари и Доналд. На повечето той е леко намръщен, Хилари ухилена :-))). Някой от коментаторите дори на СиЕнЕн го разясниха, както дадоха и разбирането на различните типове медии по времето на президентите при обръщане на тренда от Рузвелт до сега ;-).

  Така, че подобно послание е вероятно дори да свали подкрепа на Радев. Така работи негативния вот . Ама политолозите на БСП, както и придворните на ГЕРБ, те няматголям избор, не са особено в час ;-).

 4. Няма значение каза:

  Клинтън щаба току що хвърли хавлията.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни