Атаката срещу хуманитарния конвой на ООН в Алепо – инсценировка и фалшива атака

1477472715

© REUTERS

 

Нападението над съвместния конвой на ООН и Сирийския арабски Червен полумесец (САКП) на 19 септември е било „добре подготвена инсценировка“. Това става ясно от предварителните констатации на независимите експерти в целевите групи на Международната група за подкрепа на Сирия.

Експертите са провели сравнителен анализ на фото- и видеоматериалите от атаката, достъпни в медиите, и са разгледали видео, заснето от руски безпилотен самолет, придружаващ конвоя. На видеото се забелязва „автомобил с прицеп, в който ясно се разпознава миномет с голям калибър“, който „се движи под прикритието на хуманитарния конвой“, казват експертите.

„Урм Ал-Кубра се намира на територията, контролирана от бунтовниците на „Нусра“. Освен това, тази територия е отбелязана като район с висока концентрация на екстремисти. Ако разгледате докладите за 19 септември, ще откриете, че на същото това място, в същото време, бунтовниците на „Нусра“ са предприели широкомащабно настъпление в посока на Алепо, подкрепено от масиран артилерийски огън, танкове и няколко ракетни установки, се казва в документа.

Анализът на снимките показва, че става дума за инсценировка на нападение: по-специално, кабината на един от автомобилите на конвоя е останала непокътната и „няма и следа от близък взрив – следи от осколки или пробойни – пострадал е само товарът, който е изгорял“.

Освен това, ръбовете на пробойните в поразените от осколки товарни автомобили са покрити с ръжда, пътното платно е останало непокътнато, без никакви дупки, а ако говорим за въздушен удар, „по цялата повърхност на пътя би имало такива следи“, подчертават експертите.

1478554781

Изпепеленият в резултат от обстрел камион от хуманитарния конвой на ООН в град Урем Ал-Кубра, близо до Алепо. 20 септември 2016 г. © REUTERS

 

Експертите отбелязват, че пораженията върху камионите от конвоя не съответстват на това, което се случва при въздушен удар: взривната вълна в ограничено пространство,  най-малкото, щеше да преобърне камионите и контейнерите, а парчетата от снаряда биха оставили следи върху стените на околните сгради.

В същото време, съдейки по снимките, от камионът е излетял само брезентът,  гумите са останали здрави, картонените кутии са останали по местата си, а по стените на къщите няма нито една пукнатина. Освен това, по една от кутиите има следи от малки камъни, което се случва след експлозия на неголям безосколочен снаряд.

За експертите е странна и самата дупка, оставена, както се твърди, от въздушен удар: „Централната част на кратера привлича обектите, вместо да ги разпръсне. Черна дупка?“

„В обобщение на този предварителен анализ, можем да заключим, че си имаме работа с добре подготвена инсценировка или „фалшива“ атака“, се казва в доклада.

Дипломатически източник на РИА Новости, близък до целевите групи на Международната група за подкрепа на Сирия, отбелязва, коментирайки изводите на експертите, че докладът е бил представен на заседание на целевите групи и е изпратен на представителите на САЩ, „които са изразили своето несъгласие с изводите“.

1478555102

Съвместният конвой на Сирийския арабски Червен полумесец и хуманитарните организации на ООН беше обстрелван на 19 септември в района на Алепо. От 30 камиона бяха унищожени 18, загинаха един сътрудник на САКП и най-малко 20 цивилни.

Руското министерство на отбраната заяви, че в момента на атаката срещу конвоя в този район се е намирал безпилотник на коалицията, който може да нанася удари по наземни цели.

*Видеото можете да видите в оригиналната статия ТУК

Превод: Memoria de futuro

Източник: РИА Новости

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Безименен :-) каза:

    Винаги е далеч по-сложно, а и доста по-важно, обикновено, какво се случва около третия, който не присъства на сцената ;-). Лично, когато напусках Сирия, там влизаха те. И не на танкове и самолети ;-))).

    https://www.youtube.com/watch?v=M5cOwCe_OAA

    Та кой е третия, който официално не присъства на сцената в Сирия от Ге-3 :-) ???

    Само да припомня Бастия за явното и неявното на сцената, особено икономическата.

    Интригуващо е не само това, а и друго. Каква е например функцията на Държавния Секретар на ЮеС и кои са „външните“ нации за тоз секретар, който се „хъг-ва“ с „артиста“ ;-))).

    Ако имате време прегледайте пак последния филм на Джеки Чан и Джон Кусак ! Интригуващ период е избрал за филма си Джеки Чан.

    Забравете шахмата, играта не е на шах и мат :-))).

  2. Безименен :-) каза:

    Как бе, когато „двамата“, кои двама :-))), се карат, третия печели ;-)!

    https://www.youtube.com/watch?v=kWtbSOgta_8#t=420 – какво е това ЮеС и що е то Америка ;-))))))))))).

    Анонсирането в бриджа обикновено е по-трудно от разиграването. Но то на практика е неразбираемо за страничния наблюдател ако той не е и чувал за системата за обявяване, да не говорим ако не знае кои са и играчите ;-). А на бридж те винаги са трима, и един неявен – мора ;-).

    А пространството на политиката е направо без-ум-ие – Лао Дзъ :-))).

  3. Безименен :-) каза:

    Накратко, Путин и Обама(Хилъри Клинтън също) по професия са юристи, но какъв е Си Дзинпин ;-). Чели ли сте Сун Дзъ ;-().

    https://www.youtube.com/watch?v=kfTkB60W84U

    Та въпроса е кой е реалния партньор на Китай в бриджа, не шахмата ;-)?

  4. Безименен :-) каза:

    Има една съставна думичка, която е станала почти „цяла“ думичка – Петродолар. И Хенри Кисинджър, един от „архитектите“, е бил именно Държавен Секретар на ЮеС, по това време.

    Как мислите, дали това ви касае или не ;-)?

    https://www.youtube.com/watch?v=KmVeDeav0DI

    И какво общо има Сирия с него ;-)))?

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни