Airbus започва изпитания на безпилотни въздушни таксита през 2017 г.

Airbus-Vahana

До края на следващата година европейският самолетостроителен концерн Airbus ще проведе първите тестове на прототип за безпилотно въздушно такси.

По думите на разработчиците към 2030 г. броят на градското население ще бъде 60% от общото население на Земята и създаването на такива таксита ще може да спаси мегаполисите от задръстванията. „Вярваме, че глобалното търсене на тази категория въздухоплавателни средства ще позволи създаването на автопарк от милиони машини в целия свят. Само след 10 години ние ще представим на пазара един продукт, който ще стане революция в сферата на пътуването за милиони хора“, смята изпълнителният директор на проекта Родин Лясов. Той твърди, че повечето от технологиите, нужни за създаването на апарата Vahana, вече са готови. В близко бъдеще разработчиците планират да се съсредоточат върху развитието на надеждна и чувствителна система за избягване на препятствия. Airbus вече е подписал договор с университета в Сингапур, който е разрешил неговият кампус да бъде използван за изпитания.

Освен Vahana, от две години специалистите на компанията разработват още един проект за въздушен апарат – CityAirbus, който ще извършва пътнически транспорт на къси разстояния. За разлика от Vahana, той ще може да превозва по няколко души.

UrbanMobility_pic6_small.2016-06-28-16-34-43

Така ще изглежда безпилотното въздушно такси CityAirbus

 

За да осъществи пътуването, клиентът ще трябва да запази място в CityAirbus чрез мобилно приложение и да изчака въздушното такси на най-близката площадка за кацане. Компанията обещава, че такъв полет няма да струва на пътниците по-скъпо от пътуването с нормално такси. Докато законодателството на САЩ не позволи използването на напълно автономни превозни средства, машината ще бъде управлявана от пилота.

Tom_Enders_poses_as_he_arrives_for_the_inauguration_ceremony_o-large_trans++aWnxVg-vr55BE1kko5sJGsqGCauqNJegxSo6dBMgtsU

„Не съм голям фен на „Междузвездни войни“, но не е нужно да си луд, за да си представиш, че един ден над големите градове ще се движат летящи автомобили, – казва главният изпълнителен директор на Airbus Group Том Ендерс. – „В недалечно бъдеще с помощта на смартфоните си ние ще поръчваме напълно автоматизирани летящи таксита, които ще се приземяват пред прага ни самостоятелно, без помощта на пилот“.

През юни китайската компания Ehang получи от американските си партньори разрешение за изпитания на първия пътнически безпилотен самолет Ehang 184 на полигона в Невада. Предполага се, че първите тестови полети ще се проведат в края на 2016 година.

Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: airbusgroup.com

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни