Човечеството е уморено от секса

Man looking out over city at sunset

907f686a1fa748b8bccd2493ad374c8eeac4a552Дмитрий Соколов-Митрич е руски писател и журналист. Специален кореспондент на в.“Известия“.

Поддържа свои авторски рубрики в РИА Новости и в руския портал „Взгляд“. Автор на документални филми и книги.

Човечеството е уморено от секса. Той не му е нужен толкова, колкото му налага пазарът. Вече задълбахме достатъчно в първичните инстинкти, хайде малко по-спокойно.

Това, навярно, е най-страшната тайна на съвременната цивилизация. Малко хора имат смелостта публично да заявят: „Стига гола плът! Не искам всеки ден да вдигам прахта на своята или на чужда постеля! И през ден – също не искам. Вече не ми е интересно да гледаме жените, защото вече няма какво да им се снима. Защо тези копелета, които киснат в телевизионното блато, в интернет-блатото, така обичат да гъделичкат инстинктите ми?! Имам много други интереси и желания! Другарю милиционер, защо стоите, направете нещо. Не виждате ли – те нарушават правото ми на личен живот!“.

Само някой да каже нещо подобно, веднага бива обвинен в хомосексуализъм, а в най-лошия случай – в импотентност. А импотентните са най-дискриминираната каста. Затова никой не говори. Аз съм първият. Знаете ли колко е страшно?! Затварям очи и продължавам.

При мен всичко е наред. И с мъжкото здраве, и със сексуалната ориентация, дори и със семейството. Не съм маниак, не съм и набожен лицемер. Обичам жена си, не само като майка на децата ми. Умея да виждам хубавата женска фигура и да пожелавам на нейната притежателка достоен жених, особено ако фигурата не е единственото, което момичето може да предложи. Мога дори, гледайки поредната преминаваща покрай мен като кораб в пола, да въздъхна, но само да въздъхна, защото имам строга съпруга, следователно – причиняваща морални щети.

3075793335_b9445aeae1_z

Амур и Психея, Антонио Канова (1757-1822)

 

Понякога ходя в командировки, където няма телевизия, интернет и живи жени, затова пък има свеж въздух, тишина, дървета и физическа активност. Тези пътувания са дълги. И всеки път се удивлявам на едно и също: „първичният инстинкт“ не предявява никакви претенции към тялото ми. Когато няма никакви външни дразнители, полът отива на заден план, отстъпвайки място на човешкото.

Веднъж се оказах в психиатрична клиника и разговарях с главния лекар. Случило се така, че болницата била принудена да дели територия с манастир, така че интервюто бързо се насочи към темата за въздържанието: какво е това – норма или отклонение?

Отговорът на лекаря, който, въпреки близостта с манастира, беше далеч от набожността, ме порази. Той, тоест тя, каза следното: потребността на човешките същества от сексуално общуване днес е чудовищно преувеличена. Това ниво на сексуалността, което се определя в информационното пространство като норма, е присъщо на болни хора, при това не само психически. Сексоцентризмът (безотговорно и консуматорско отношение към сексуалността) на съзнанието е характерен, например, при първия стадий на туберкулоза, при някои кожни заболявания и дори при проказа. Да не говорим за това, че изключително силното желание за секс се наблюдава при болшинството пациенти на психиатричните клиники.

– Тоест, творчеството на Висоцки в частта, където „главният лекар забранява на Маргулис телевизия“ е медицински вярно?

– Да. И то при положение, че телевизията от времето на Висоцки е била съвсем различна. Даже ми е страшно да си помисля какво ще се случи с нашата малка болница, ако включваме телевизора дори за един час вечерта. За психичното здраве на тези, които гледат телевизия „на воля“, отдавна не мисля. Иначе самата аз ще се побъркам.

След този разговор аз не престанах да седя пред екрана и монитора, но неволно започнах да анализирам ролята на сексуалната съставка в информационния продукт, който консумираме, и какво влияние оказва върху нашето поведение. Стигнах до заключението, че образът на Ленин от съветско време е провиснала старческа гръд в сравнение с това, какво място заемат сега в съзнанието ни основните сексуални символи.

Всички ние живеем във властта на брутална диктатура. Това е диктатура на меките задни части. Диктатура на големите гърди. Диктатура на дългите крака и кратките полови отношения.

fig 1

Ако някой иска да ни продаде скъпо някаква ненужна вещ, то на рекламния постер той ще постави редом до това ненужното полугола жена – и ние трябва незабавно да се затичаме към магазина. И ние тичаме.

Ако най-малко веднъж месечно не „свалиш“ нова жена, значи или си болен, или не си мъжкар. Дават ни да разберем това, и ние го разбираме.

Пазарът на психичното здраве е завладян от недодялани зигмундови потомци. Гласовете на нормалните психиатри се давят в блатото на „медийната медицина“. „Семето в мъжкия организъм е дразнител, който трябва постоянно да изхвърля!“ „Редовният извънбрачен сексуален живот е най-доброто лекарство за депресия!“. Любопитна подробност – самите автори на подобни мантри, като правило, имат пълен набор от признаци на импотентност: лицев целулит, плешиви темета, внушителни туловища. Причината за това, според мен е, че ако човек е невъздържан, е невъздържан във всичко: в секса, в яденето, в алкохола и в медийното самолюбие.

А сега пробвайте да поговорите с някой мускулест, добре сложен доктор, в чиито джоб не лежи купена диплома от обществена академия, а честен държавен научен статус. Той ще ви обясни, че склонността на здравия организъм към въздържание дори не е християнска добродетел, а медицински факт. Мъжете с прекрасни физическа данни, намиращи с в най-добра спортна форма, по-малко от всички изпитват пристъпи на желание спешно да влязат в нечие легло. В Древна Гърция въздържанието сред атлетите е било нещо обичайно, в наши дни спортистите също повече от другите са сдържани по отношение на слабия пол.

Силният, мъжествен, сдържан мъж не превръща секса в култ, не става негов роб. Напротив, той е господар на този инстинкт, той знае какво иска, кого иска и не пръска семето си просто така. И само слабият човек – физически, психически и статусно – си позволява да счита необходимостта от размножаване за „първичен инстинкт“. Само при тях очите през цялото време бродят в търсене на голи бедра, а ръцете им са не на мястото си. Резултатът е безразборен и безсмислен сексуален живот – взаимна деградация: и за този, който е отгоре, и за този, който е отдолу.

Някога, много отдавна, когато все още е било възможно да се мисли с главата, някой много умен е казал: „В мъжкото тяло има един малък орган, който винаги е гладен, ако се опитваш да го задоволиш, и винаги е доволен, ако го държиш гладен“.

Време е да бъдем мъже. Истински.

tesseus

Тезей и Кентавъра, Антонио Канова (1757-1822)

 

Превод: Memoria de futuro

Източник: Взгляд

Още от автора: Дмитрий Соколов - Митрич

Дмитрий Соколов - Митрич

Дмитрий Соколов-Митрич е руски писател и журналист. Специален кореспондент на в.“Известия“.

Поддържа свои авторски рубрики в РИА Новости и в руския портал „Взгляд“. Автор на документални филми и книги.

 1. Валери каза:

  От секс към свръхсъзнание. Ошо

 2. Aнтоанета каза:

  Като жена заставам до автора и неговото твърдение. Вече на 53, с две големи деца и 33-годишен брак, мога без притеснение да потвърдя – колкото и да ни считат луди без редовен секс, от няколко години и отказ от секс, ние с мъжа ми сме напълно здрави психически и физически – той без проблеми с простата, аз с климактериум без никакви „женски“ проблеми и неразположения. Според гинеколози и сексолози това е отклонение, според приятели и роднини – озадачено недоумение, според моя близка психоаналитичка – съм първият човек, когото познава, издигнал сексуалната енергия в творческа.
  Мъдрите са казали – за всичко си има време. И всяка възраст си има своя приоритет. Бъдете мъдри!

  • Дора каза:

   Нещо не разбрах – правите ли секс или не, защото с моя съпруг сме на 63 и много рядко се случва да пропуснем някой ден – просто се желаем!

  • д-р Тотев каза:

   Откъде си сигурна, че мъжът ти не се “разтоварва” при друга жена!?

 3. Румен каза:

  Поредното обобщение за човечеството изведено от няколко единични случки на автора.
  Излиза че противоречи на теорията за еволюцията. С две думи най-много се размножават болните според автора индивиди.
  Не само, че е лишено от логика, но и практически невярно. Излиза че всяко следващо поколение е по-лудо от предното. А светът се развива технологично и научно въпреки тезата, че да искаш да правиш много секс си психар.
  Когато мъж или жена иска секс му личи от километри и така се почва когато се съберат двама такива, които се и харесват освен всичко. Така се почват и връзките, и стават бебетата или поне повечето.
  Освен всичко правенето на секс е и за удоволствие не само за размножаване. Наблюдава се и при други висши бозайници например делфините. Освен ако не приемем тезата, че делфините са психари.

 4. Илиян Панчев каза:

  Има смисъл в статията, но от кога плешивото теме е признак за импотентност. За съжаление, както някои хора определят даден човек за импотентен по глупави и повърхностни фактори като интереса му към безразборни сексуални контакти, така и авторът обвинява за импотентни плешивите и с наднормено тегло хора.
  Когато критикуваме по дадена тема, е добре да не правим същото, за което е критиката, защото думите си губят тежестта, дори и да са смислени.

 5. П.Г. каза:

  Според мен повече става въпрос, за това, че сме заляти от еротиката и порно под всякакви форми

  До Румен – хората, които движдат технологичните неща не са тези от обществото те са друга категория. От моите скромнни наблюдения те са доста затворени хора и рядко правят секс.

  До Илиян Панчев – но от кога плешивото теме е признак за импотентност – тука става може би за съвкупност от физически фактори описани не за един фактор само.

  • Румен каза:

   Не става въпрос какви хора са тези който правят научно техническата революция, а какви са били родителите им.
   Някак си излиза, че всяко поколение е заченато от родители психари. Не можем да отречем все още ролята на генофонда на родителите за дарбите на децата. Това е нещото което опровергава извода от статията.
   Все пак филми като Гатака не са реалност, въпреки че има първи стъпки в тая посока, новото поколение си се ражда по естествен път.

   • Росица каза:

    Румене, мисля, че не си схванал точно поантата на статията. Автора не се изказва срещу сексуалните контакти, дори не се изказва срещу редовния полов живот. По скоро срещу превръщането на секса в цел и култ сам по себе си, все едно е някакъв вид страхотен фитнес и видите ли, ако не правите редовен секс, то нещо лошо ще се случи със здравето ви. Аз също съм терапевт и се сблъсквам с подобни случаи. Момиче има акне и лекар и казва, че е защото не прави секс. Що за глупости! Ако беше така монахините щяха да са целите пъпчиви, а те имат най-хубавите кожи, които съм виждала. Приятелка отива на гинеколожка и тя я пита колко пъти секс прави седмично. Един път-отговаря приятелката. Малко е-казва гинеколожката, трябва поне два пъти. Смях в залата. Как точно го изчисли? Аз съм на 50 и съм от това поколение, което е израснало с романтиката и със свързването на секса с чувства. Но младите жени, гледайки и слушайки тези небивалици, те как ще се научат. Извинявай, но жената вече е сведена до стока в магазина. Тя се е превърнала в дупе, цици и крака. И много млади жени вършат безобразни глупости с лицата си и с телата си за да влязат в калъпа. А това, че нищо не чувстват като правят секс или считат, че оргазма е дразнене на определени възбудими точки, защото само това изпитват……….Ужас просто. Това го знам от личния си опит, работя основно с жени. Секса е компонент от връзката, която е многопластова и на много нива. Това според мен иска да каже авторът.

    • Виолета каза:

     Браво!Най-добрият анализ,който съм чела!Няма спор,жената е превърната в стока,и то-грозна.Колко жалко! Но аз мисля,че има какво още да се снима…например,ред е на ректума!(?)
     А наче,авторът е посочил като истинска мъжественост онази,за която всички жени тайничко си мечтаем…Колко хубаво би било да не ни“изнасилват с поглед“(и физически) навсякъде и да не се очаква същото от нас.
     И още нещо,като допълнение на коментара на Роси: за някои е нужно(?)да се прави секс(колкото се може повече!),за да има зарази! Ха-ха,изводите си ги правете сами!

    • АГ кабинет каза:

     Ако един мъж ти направи як орален секс, няма да мислиш за нищо друго, освен да си го натикаш. Проверено при 90% от нормално възбуждащи се жени.

 6. П каза:

  Мислех да напиша дълъг коментар, но ми се прави секс…

 7. Гиргина Стойкова каза:

  Половата енергия е най- висшата енергия дадена на човека.Тя съхранена ,ражда гениалните идеи на великите откриватели и творци.Тази енергие ни е дадена за продължение на ч. родСексът е човешко желание, често изявено в бруталност.Когато липсват същностни идеи ни се предлага унижена плът като първичен иснстинкт за удовлетворяване на търесенето на Духа,но уви…човечеството се събужда и търси истинки ценности, а не животински наслади. Върховенството е, не да си повластен на нагона,а да господстващ над него,иначе с и роб на страстта.

  • овчаря каза:

   Вие сте сигурно грозна и отдавна не можете да се наслаждавате на разврата?Да?

   • Мая каза:

    към Овчаря – без да влагам нищо лично, но се сетих за един виц, който е тъкмо за вас –

    Решил един стар партизанин да мине за последно по старите партизански пътеки. На свечеряване видял две млади момчета със стадо овце и решил да пренощува при тях. Разприказвали се и той ги попитал:
    – Абе момчета, като сте тука толкова време не ви ли се приисква жена?
    Те му казали, че им се иска, ама не могат да оставят овцете та затова си избирали по една овца и я чукали. Партизанинът поседял пък ги попитал дали може и той да опита.
    – Няма проблеми – отговорили му те.
    Партизанинът се поогледал, хванал една и я замъкнал към храстите. По едно време гледа момчетата се спукват от смях.
    – Защо се смеете бе, нали и вие това правите.
    – Абе и ние това правим, ама ти как можа най-грозната овца да избереш.

  • Виолета каза:

   Страхотно!Браво,Гергина!Все още има мислещи (с главата си)хора!

  • фхп каза:

   Полова енергия..може,ако разсъждаваш с половите си органи!Вижте колко хипер активни деца има наоколо и защо,ами елементарно!Родителите им са ги заченали водени от половите си органи!

 8. Кирил Костов каза:

  Като при всяко нещо истината е в баланса. Че от всякъде ни залива пошлост е очевадно, пуснете кой да е музикален клип и ще видите няколко полуголи жени да тресат прелести, в рекламите, в интернет и къде ли не. Сексът за мен си е първичен нагон, програмирани сме от природата, така създаваме поколение. С времето сме променили това в нещо друго. Но има огромна разлика между хаотичния случаен секс между непознати и този в една двойка, която е решила да се опознае интимно. Когато има чувства, познаване и спонтанност, сексът се превръща в чудесно изживяване, което с удоволствие повтаряш и без повод :) Аз съм силно ЗА сексуалното образование, защото много хора не знаят нито как да пазят себе си, нито партньора си, нито как да извлекат истинско удоволствие от този вид съпреживяване. Комплексите в живота с пълна сила избиват и в сексуалното общуване и сме свидетели на всякакви крайности.

 9. Пипи каза:

  Тази статия от критка към свръхупотребата на сексуални послания и пошлотията, която ни залива, в един момент се превръща в критика на самия секс. Така на практика показва как в действителност човек може да се отврати от секса поради постоянното медийно и търговско налагане на елементаризирани еротични образи. Но авторът забравя, че човек не е константа и желанието за секс на 15, 25 и 45 и т.н. години е нормално да се променя. Всъщност всички тези реклами, като че ли се заиграват по-скоро с желанието ни да сме вечно млади.
  До Дора: Как не ви е омръзнало всеки ден? Съвсем добронамерено питам и се надявам на искрен отговор. Аз си мия зъбите примерно всеки ден, но без никакъв ентусиазъм и тръпка

  • Кирил Костов каза:

   При всяка двойка е различно и има пикове и спадове. Мен са ме възпламенявали така, че съм издържал часове, естествено с почивки и сме стигали до 4-5 пъти на ден. Ходиш недоспал, ама желанието не отслабва :) Естествено после нещата се нормализират в някаква степен.
   Сексът си остава важна част от общуването между мъжете и жените. Не случайно при проблем във връзката първо той изчезва или се влошава. И е чудесен начин за помирение :)
   При хора, които се обичат желанието идва от само себе си, просто се награбвате и го правите – спонтанно и където се случи :)
   Според мен по-скоро Фройд е прав, ние сме подвластни на нагоните си и признаците за това са навсякъде около нас. В наш интерес е да не стигаме до крайности. Но доколкото е между пълнолетни и всичко е доброволно нека любовта царува.
   По-добре Кобилкина, отколкото вкисната стара мома :)

 10. лакотавакан каза:

  Мили приятели! Секса… а бе не виждате ли, не осъзнавате ли, че сегашните, а и повечето статии изглеждат някак глуповато на пръв поглед, но… не е така. Всички те са насочени към вашето подсъзнание, което попива всичко и то… като чиста монета!?! Ако с логиката си можем бая да поспорим и да правим различни умозаключения, то подсъзнанието ни се влияе тотално от това, което възприемат рецепторите ни. А посланието е – правете секс или не правете секс…но НЕ ПРАВЕТЕ ДЕЦА!!! А още повече не правете деца, заченати с бурна страст – такива деца са НЕЖЕЛАНИ (да не кажа опасни)!!! Ето Ви един съвет от мен – СПРЕТЕ ДА ЧЕТЕТЕ!!!

  П.П. А защо чета аз ли – ами защото си оставам все още идиот, макар и осъзнат донякъде…

 11. Бай Тоя каза:

  Статията е в основата си вярна. Това е ответна реакция на налаганото със столетия от църквата отрицателно отношение към секса, като нещо мръсно и грешно! Хриситянството е педерастка религия, възникнало в педерастката есейска секта! Е не съм съгласен за атлетите и спортистите, блъскат се с добавки и стероиди, после – мека пишка, хипертония и сърдечна недостатъчност. Както и да е. В съвр. доминирано от САЩ и гнусната му пропаганда общество, сексът и докаран до състояние на пропаганда и търговия. Чрез секс, спорт, диети, уж здравословен начин на живот и пр. се облъчва и затъпява човечеството. Да живее според рекламите и сурогатите които му се предлагат. А иначе 1-2 сношения на седмица като минимум, са напълно достатъчни за една семейна двойка. И без хилядите извращения които предлагат американските порно-клипчета и филмчета. Не всичко е секс има и много други потребности.
  Сексът е пропаганда при това на извратените му изяви – педерасти, метросексуали, ощавени мършави жени, лишени от вторичните си полови белези – ето това са „идолите“ на съвр. младеж! Залива ни всякаква голотия, но отдавна отсъстват истинските голи жени, такива каквито ги е създала природата. Тях може да ги откриеш в ретро-еротиката! А от лъскави пластмасови мършави анорексикчни кощрамби, без едно косъмче и със силиконови буфери, направо ми се повдига!

  • Виолета каза:

   Невероятен анализ! Възхищавам се от такива хора! Просто няма какво да се добави!

 12. психиатър каза:

  Такива автори, които твърдят, че всичко им е наред, винаги имат маскиран психичен проблем и ниска самооценка.

 13. фхп каза:

  Не е въздържание,а философия!Колкото по-развит е човек в съзнанието си,толкова повече секса му се вижда като излишен!Животните също правят секс,също създават поколение,ама човека нали бил над тях или е повече животно от тях?Ако хората се събират по духовна,а не сексуална връзка,всичко би било друго!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни