Ферибот и химически завод са били сред целите на украинските диверсанти в Крим

in_article_9ab8f712f9

Руски медии публикуваха видеозапис с разпита на украинеца Евгений Панов, който беше арестуван по подозрение в подготовка на терористични нападения в Крим. По-рано „Росийская газета“ съобщи, че Панов е бил полковник в Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна и няколко седмици преди задържането си е бил в Крим на почивка със семейството си.

Във видеото Панов, който е направил пълни самопризнания, заявява, че е служил във въоръжените сили на  Украйна от август 2014 г. до август 2015 г. След това, по думите му, „бил поканен в Киев“, където му обяснили, че се създава група за извършване на актове на саботаж на територията на Република Крим.

FC83mI3aUGJE0DofDSc1zw

Евгений Панов

 

Сред членовете на групата, според Панов, имало кадрови офицери на украинското разузнаване. Той назовава имената им, както и името на човека, който е издавал заповедите – Владимир Сердюк.

По време на разпита Панов разказва, че е участвал в пътуване до Крим, чиято цел била да се изберат обекти за извършване на диверсия. По думите му били набелязани ферибот, нефтена база във Федосия, вертолетен полк в Джанкой и химическия завод „Титан“ в Армянск. (някои от тези обекти вече бяха назовани от източник на „Интерфакс“ като предполагаеми цели). След това пътуване Владимир Сердюк му заплатил 3200 гривена.

32_big

Химическият завод „Титан“ в Крим е най-големият производител на титанов диоксид в Източна Европа

 

По разказа на Панов на 6 срещу 7 август две групи от по двама или трима души били изпратени в Крим за извършване на диверсията. Самият той пристигнал с автомобил в Армянск, за да ги „евакуира“ след изпълнение на задачата, където бил арестуван от ФСБ.

Припомняме, че на 10 август Федералната служба за сигурност на Русия съобщи за предотвратени терористични актове на територията на Крим, които са планирани от подготвени от украинското разузнаване диверсанти. Беше съобщено за ареста на няколко души, включително и на Евгений Панов. В резултат от престрелка на границата с Украйна в нощта на 7 срещу 8 юли бяха убити руски офицер от спецслужбите и един руски войник.

XBqIrdzVy4596hJ_3N-vtg

При задържането на украинските диверсанти са открити тротилови шашки, самоделни взривни устройства и гранати

 

Москва обсъжда възможността за прекратяване на дипломатическите отношения между Русия и Украйна, написа „Известия“ в петък, позовавайки се на източник в руските дипломатически среди. В отговор на осуетения опит за терористични атаки в Крим Москва може да закрие руското посолство в Киев и да прибере всичките си дипломати. „Последната дума ще има държавният глава,който ще вземе решение въз основа на събраните данни“, казва източникът на изданието.

Обобщение от руската преса: Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни