Първа олимпийска победа за Косово: златна провокация за Сърбия

goldene-provokation-majlinda

На олимпиадата 2016 в Рио Майлинда Келменди от Косово спечели златен медал – чий е той?

 

2016-08-13_130202fМихаел Мартенс е кореспондент за Югоизточна Европа  на вестник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг (Frankfurter Allgemeine Zeitung) със седалище в Атина.

Косово спечели историческия първи медал при дебютното си самостоятелно участие на Олимпийски игри. По този повод  кореспондентът за Югоизточна Европа на германския вестник Франкфуртер Алгемайне ЦайтунгМихаел Мартенс, припомня една болезнена страница от историята и настоящето на Сърбия.

Косоварката Майлинда Келменди спечели титлата по джудо в категория до 52 килограма. Това е ново изпитание за продължаващия спор между Сърбия и Косово, който има своите корени от векове – пише в статията си Михаел Мартенс.

Косово има златен медал, а Сърбия – проблем. За да разберем сръбската страна, пише авторът, трябва да отгърнем за малко историята и да се върнем в 1389 година.Тогава, на 28 юни (за часа се спори, но повечето историци посочват ранния следобед) на Косово поле се води страшна битка, която в последствие се превръща в символ на Сърбия, в сърцевина на нейната политика.

20140615153540-Battle_on_Kosovo1389

Битката при Косово, 15 юни 1389

 

Битката между войската на крал Лазар и нашествениците на султан Мурад І завършва с реми, т.е. без победител, въпреки по-добрите шансове и видимо по-многобройната турска армия. Но въпреки това, тя предшества края на средновековното кралство на Сърбия.

Това сърбите не могат да простят нито на турците, нито на албанците. Защото Косово, с неговите многобройни манастири и църкви, е люлката на всичко сръбско, на всичко православно. И само така можем да си обясним голямото въодушевление и ентусиазъм на сърбите, когато след Балканската война 1912-та година тази люлка отново се връща на сръбска земя. Но по-малко и от век, точно на 17 февруари 2008 г. (преди обяд) отново всичко свършва – тогава Косово обявява своята независимост. (На тази дата парламентът на Косово, като част  временните институции за самоуправление на провинцията, доминирани от косовски албанци, приема Декларация за независимост – бел.ред.)

Сърбия (и не само тя ) и до днес не признава този акт. Според Белград, независимата държава Косово е „конструкция, противоречаща на международното право“ и според Конституцията на страната, Косово продължава да е сръбска провинция, което означава, че и жителите на тази провинция са сръбски граждани. Де факто Косово може и да е независима, но де юре тя не е такава. „Самообявилата се независимост на така наречената държава Косово, Сърбия никога няма да признае.“ Това е официалната й позиция.

Тази позиция се поддържа от всички партии в Белград и намира всеобща поддръжка в обществото, както впрочем е случаят с тенисист № 1 в света Новак Джокович, чието семейство по бащина линия е от Косово. През 2008 година той, въпреки официалната косовска политика, скандираше по време на протестна демонстрация: „Косово е Сърбия!“ (Впрочем той и до днес официално се обявява на международните тенис турнири като тенисист номер 1 в света от Сърбия).

Новак Джокович

 

И, ето ти сега! Косовската албанка Майлинда Келменди взе, че спечели в Рио златен медал. Спортистката твърди, че е албанска косоварка и медалът, който е спечелила, бил за Косово. Но според сръбското тълкувание г-жа Келеменди е сръбкиня. „Какво означава това за нейното злато? Злато, противоречащо на международното право? Какво злато?“ пита авторът. Злато, което Сърбия никога няма да признае, защото е заграбено злато, още през 1389-та година от прадедите на Ердоган?

Въпросът става още по-заплетен, защото Сърбия е обещала на потенциалните медалисти от Олимпиадата много щедри възнаграждения – 45 000 евро, автомобил Фиат 500, произведен в Крагуевац, както и пожизнена пенсия. Ще има ли Майлинда претенции към всички тези благини? – пита Михаел Мартенс. И за кого ще се причисли медалът накрая в генералното класиране от олимпиадата? Ако Косово е Сърбия, златото на Косово ли е? Противоречие в противоречието? Сръбските медии са раздвоени.  В някои онлайн издания се видяха заглавия от рода на „Браво комшийке!“ или „Супер! Сръбска провинция печели медал за Сърбия.“

bei-den-olympischen-spielen

Майлинда Келменди

 

Очевидно, пише в заключение FAZ, сръбската обратна страна на косовския медал ще поставя още много въпроси.

Сръбският спортен министър обаче е намерил най-важния отговор. Той е посъветвал сръбските спортисти при награждаване да слязат от почетната стълбичка, ако евентуално на нея се случат заедно с медалист-косовар.

Превод: Александър Александров / Memoria de futuro

Източник: Frankfurter Allgemeine Zeitung

Още от автора: Михаел Мартенс

Михаел Мартенс

Михаел Мартенс е кореспондент за Югоизточна Европа на вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung със седалище в Атина.

  1. Моравин каза:

    Добре е и Сърбия да предаде под българска юрисдикция Босилеград и Цариброд,където живеят от памтивека етнически българи.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни