Русия засилва антитерористичните мерки за сигурност в Крим

4310517

Руският президент Владимир Путин е обсъдил с членовете на Съвета за сигурност на Руската федерация допълнителни мерки за сигурност на гражданите и инфраструктурните обекти на Крим във връзка с предотвратените от руските спецслужби терористични актове на поулострова. Подробно са обсъдени мерки за сигурността на сухопътната граница, в морската акватория и въздушното пространство. На территорията на Крим е ликвидирана агентурна мрежа на Министерството на отбраната на Украйна. Задържани са украински и руски граждани, които са оказвали съдействие в подготовката на терористичните актове и в момента дават самопризнания, съобщи Интерфакс.

В сряда вечерта руската Федерална служба за сигурност съобщи, че е предотвратено извършването на терористични актове, подготвени от Министерството на отбраната на Украйна. В нощта на 7 август са задържани седем украински диверсанти, които са готвели атаки срещу инфраструктурни обекти на полуострова. В тях са открити 20 самоделни взривни устройства с общ капацитет над 40 кг тротил. По време на задържането им е загинал руски офицер от Федералната служба за сигурност. На следващата нощ са предотвратени още два опита за проникване на такива групи на територията на Крим, които са били прикривани с масиран обстрел от украинска територия и с бронетехника на въоръжените сили на Украйна. При стрелбата загинал руски войник.

1470838487_hohol

Задържането на украинските диверсанти в Крим на 7 август (оперативна снимка)

 

РИА Новости цитира думите на руския президент,  който счита за безсмислени преговорите във формат „Нормандска четворка“ след съобщенията за подготвяни актове на саботаж в Крим. „Разбира се, в тези условия да се срещаме в нормандски формат, особено в Китай, е безсмислено“, е заявил Путин. Според него Киев не търси начин за решаване на проблемите чрез преговори, а „преминава към терор“. „Тези хора, които взеха властта в Киев и я удържат, вместо да намерят компромис, вместо да търсят начин за мирно уреждане, на практика преминаха към терор. В тази връзка разглеждаме и опита за покушение срещу главата на ЛНР, и опита да се проникне на територията на Крим“, казва руският държавен глава. Той нарича акцията на украинските специални служби глупава и престъпна, както и „много опасна игра“. „Няма смисъл в провеждането на такава акция, освен отвличането на вниманието на собствения народ от тежкото положение на икономиката на Украйна и от бедственото положение на значителна част от гражданите на страната“, е заявил Путин, който призовава Европа и САЩ да предприемат конкретни стъпки, за да повлияят на киевските власти.

Обобщение от руската преса: Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни