Сгъваем хеликоптер във всеки дом?

full-maxresdefault-1-816x459-1469203246

Мечтата на човека да полети е жива от древни имена. Крилатият кон Пегас и Белерофонт и крилете на Дедал и Игар са само едни от най-ярките спомени за летящи герои. Но ето че днес, в 21 век, технологиите правят тази мечта все по-възможна.

Руската компания „Аеромеханика“ проведе успешни изпитания на сгъваемия свръхлек хеликоптер „Микрон“.

Едноместният автожир тежи само 115 кг. и лети с максимална скорост от 120 км/ч. Може да прелети няколкостотин километра, в зависимост от конфигурацията на резервоара за гориво. За излитането му е достатъчна всяка равна повърхност с диаметър от 10 метра.

Разликата с мотоделтапланера е уникалната компактност на хеликоптера. Той може да бъде превозен дори в багажника на голям автомобил или в микробус. Може да бъде сгънат за броени минути и също толкова бързо разгънат.

Като начало свръхлекият хеликоптер може да бъде използван за разузнаване, оперативна работа, както и за оказване на помощ в извънредни ситуации. Според руски експерти има перспективи той да бъде използван и от граждански лица. Заради простата си конструкция машината може лесно да бъде внедрена в масово производство, макар че това едва ли ще стане преди 2020 г. Очаква се цената на новия хеликоптер да е ниска, но въпреки че ще е достъпен, по заповед на Федералната агенция по въздушен транспорт от 2010 г. всеки, които желае да управлява подобна машина, трябва да притежава свидетелство за пилот след преминаване на съответното обучение и медицински прегледи.

Видео:

Memoria de futuro

По материали от руската преса

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни