ЕК: Ще поканим в Европа не само семействата, но и роднините на мигрантите

Fl-chtlinge-bauen-Holzhaus-im-Kleingartenverein-Deutsche-Scholle-in-Osna-13-

Европейската комисия заяви намерението си да либерализира правилата за събирането на семейства на бежанци, в хода на реформата на Дъблинското споразумение

ЕК се изказа за разширяване на възможностите за събиране на роднините и семействата на мигрантите, търсещи убежище в страните от Евросъюза. Заедно с действащите сега правила за събиране на семейства, които се прилагат само за съпрузи и малолетни деца, Брюксел иска да ги разшири и по отношение на братя, сестри и техните семейства, възникнали докато са се намирали в транзитните страни, съобщи вестник Die Welt, цитиран от редица други германски и австрийски издания. ЕК обосновава намерението си с твърдението, че по този начин щяло да се ограничи нелегалното движение на мигранти и нелегалното покриване на търсещи убежище.

Идеята обаче среща съпротива в Австрия и в някои среди в Германия.  

2016-08-06_135823Виена се отнасят критично към намерението на ЕК. Карл-Хайнц Грундбьок, говорител на Австрийското вътрешно министерство, подчертава пред вестник Kurier, че понастоящем дефиницията за семейство е напълно достатъчна. Едно разширяване на понятието неминуемо ще доведе до приток от нови роднини. Разширяването на понятието от ЕК в никакъв случай не може да се счита за нещо позитивно. Грундбьок дава пример с 14 000 положителни отговора на съответни молби, довели до 7 000 присъединили се новодошли.

В Берлин експерти от управляващите ХДС, ХСС и ГСДП също отправиха остри критики към намерението на ЕК.

mayer_stephan_gross„Категорично съм против. В последствие това би неутрализирало не само усилията за ограничаване на притока на бежанци, а също и успехите, които в момента срещаме в прилагането на споразумението с Турция“, заяви  пред Die Welt говорителят на парламентарната фракция на участващия в правителството Християн-социален съюз (ХСС) Щефан Майер. „На ЕК трябва да й е ясно, че с подобни предложения едва ли ще допринесе за разсейване на съмненията по отношение на ЕС, които изпитват в момента редица стани членки. Това само налива вода в мелницата на популистките движения в Европа“, смята политикът от ХСС.

Подобни съображение изразиха и социалдемократите. В страни като Германия, Гърция или Италия това ще натовари рязко работата на отговарящите за тази дейност органи.

Последица от това би могъл да бъде и отказ на държавите да регистрират бежанците и вместо това да ги пускат свободно да преминават през територията им. Редица медии изразяват опасението, че ако ЕК прокара намерението си, Германия ще бъде заплашена от нова бежанска вълна. Посочва се, че жените в Афганистан средно имат по 6 деца според статистиката, а в Сирия – от 2 до 3 деца.

Какво означава това на практика? – пита Die Welt. Говорител на вътрешното министерство дава следният отговор: „Това би означавало, че юридическото предоставяне на убежище на едно лице от една държава членка на Евросъюза, автоматично ще доведе в подобни случай и до юридическото предоставяне на убежище за едно голямо „семейство“ от членове и роднини“.

urn-newsml-dpa-com-20090101-160225-99-978860-large-4-3

Какъв ще е отговорът на официален Берлин?

Очевидно германският канцлер Ангела Меркел има тревожно лято, независимо от демонстрираното спокойствие на годишната си  пресконференция преди седмица. Терористична вълна в собствената страна, неотстъпчивост от досегашната бежанска политика – Ангела Меркел достигна най-ниския си рейтинга като ръководещ политик. За срива в доверието към канцлера става ясно от последното социологическо проучване, направено по поръчка на обществената телевизия ARD. Две трети от германците са недоволни от бежанската политика на своя канцлер – коментира Frankfurter Allgemeine Zeitung резултатите от допитването. В сравнение с миналия месец, Меркел е загубила цели 12 пункта. Така сега одобрението за нея е 47 на сто при 59 на сто през юли. Това е вторият най-лош резултат за Меркел през сегашния й трети канцлерски мандат.

Баварският министър-председател и председател на ХСС Хорст Зеехофер обаче прибавя към своя рейтинг нови 11 пункта и одобрението на политиката му сред своите съграждани е вече 44 %. Вестникът припомня, че след ислямистките терористични удари в Бавария, той отново остро се конфронтира с бежанската политикана Ангела Меркел.

0000222188-article3

Участници в движението „Ние за Берлин и Ние за Германия“ протестират в германската столица срещу политиката на Меркел. Снимка: Ройтерс

 

Превод и обобщение: Александър Александров / Memoria de futuro

*Материалът може да се препубликува в други издания не по-малко от 12 часа след излизането му в Memoria de futuro, с активен линк към оригиналната публикация тук.

Още от автора: Александър Александров

Александър Александров

Александър Александров е журналист, завършил НЕГ „Проф. К.Гълъбов“, София и Немска филология в СУ „Св Климент Охридски“. Работил е като отговорен редактор и зам. главен редактор в Радио България на БНР (програмите на чужди езици на националното радио). Преводач от немски език.

 1. HK каза:

  Ако немците не предприемат действия срещу Меркел най-късно до следващите избори в Германия, с нашата татковина България е свършено.
  Положителни промени в света могат да започнат само американският народ и немският. В последните аз лично се съмнявам, защото ги виждам, колко са смачкани от американската върхушка след края на ВСВ. Надявам се да греша. Немците все пак са били, а може би са все още Велик Народ.

 2. Венко Венков каза:

  Европеѝските политически елити водят политика на геноцид, спрямо собствените си народи. Краѝно време е германския народ да се събуди, а след това и Европа!

 3. Тодорова каза:

  В навечерието на Новата 2015 година г-жа Меркел обяви на немския народ, че трябва да се справят с демографската си криза, че бежанците са им нужни и че германците не трябва да бъдат студени и безразлични към тези хора, които имат нужда от помощ и закрила. В лилаво сакенце, със загрижен поглед и доста неубедителен патос канцлерката каза на народа си какво му е подготвила, защото всичко е отдавна подготвено и знаем къде. Така че госпожата може да приеме и 2 , и 5 , и 10 милиона – дано ги научат да работят ,защото всички интервюирани, които съм гледала, казват едно и също – че са там не за да работят, а за да живеят добре. Ако германките ги харесват ,може щедро да им се отдават и така ще решат демографската криза, могат да им дадат жилищата ,които имат в повече – всичко ,което са готови, за да покажат,че са част от схемата. Но нямат право да го налагат на другите – Орбан им го каза и ако всички са като Орбан, като външния министър на Австрия, като президента на Чехия, тогава Европа може и да оцелее. Въпреки че това не е част от плана.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни