За „безцелната баналност на убийството в Руан“

0820690001395305116_40363_600x458

Миналия вторник сутринта 85-годишен свещеник беше принуден да коленичи, докато ислямски фанатици му прерязват гърлото. Убийството на отец Жак Амел в църквата „Сен Етиен“ до Руан беше определено от западното общественото мнение като акт на неописуемо варварство. Може да се каже, че в случая фактите говорят сами за себе си. Но за католиците в това зверство има и един по-специален ужас.

Отец Амел е бил убит, докато възобновява действието на смъртта на Исус Христос на кръста. Това е същността на католическата Меса, която – за разлика от протестантските чествания на Тайната вечеря – се представя на вярващите и като жертвата, предоставена ни от Иисус.

Да се убие един свещеник, който произнася Меса, е акт на абсолютно оскверняване. Не е нужно да си вярващ, за да схванеш това. Враговете на църквата са го разбрали още в зората на християнството: папа Свети Сикст е бил обезглавен по време на литургия в 258 г. от агентите на император Валериан.

Jak-Amel-Ruan

Ислямистите, които се връщат в тъмните векове с многобройните си деяния, преоткриха тази скверност. Тяхната интензивна (и много успешна) кампания за прочистване на Близкия изток от християните достигна символично своя пик на 31 октомври 2010 г., когато отец Таер Абдал беше застрелян пред олтара на сирийската католическа църква „Дева Мария Спасителка“ в Багдад. Петдесет и седем други невинни хора, много от тях поклонници, загинаха с него. Нападателите, които нахлуха в църквата по време на неделната литургия, крещяха: „Всички вие сте неверници… ние ще отидем в рая, ако ви убием, а вие ще отидете в ада!“ Те бяха членове на иракска фракция на Ал Кайда, която обяви война на църквите – „мръсните дупки на идолопоклонството“ и на „халюциниращия тиранин от Ватикана“.

Мотивите на ислямските терористи понякога са трудни за проумяване в сложната плетеница от лични биографии и фракционни борби. Но понякога те са очевидни, и единственото, което ги прикрива, са политически коректните „ценности“ на либералните западни медии и коментатори.

Много ислямски фундаменталисти, включително тези, които не участват пряко в насилията, ненавиждат християнството с отровна страст. През 21-ти век в Близкия изток християнството се изкоренява насилствено в изумителни мащаби. След безброй зверства, от древните християнски общности останаха само ужасяващи, упадащи гета и подземни църкви. Въпреки че това преследване е известно на Запада, то не представлява интерес за светските политици и медиите. Това, както каза Невил Чембърлейн в друг контекст, е част от „една кавга в далечна страна, между хора, за които ние не знаем нищо“.

00-hezbollah-01-11-06-15

Миналия вторник кръвта на един мъченик беше пролята в другия край на тунела под Ламанша.

Сега западните християни добиха бледа представа за това, което изживяват последователите на Иисус в библейските земи и в много други страни. Не всички тези държави са мюсюлмански, но смущаващ брой от тях са наши „близки съюзници“, които се възползват от британски търговски сделки, чуждестранна помощ и всеобщо дипломатическо подмазване.

Дали убийството на отец Амел ще успее да стресне християнството от неговата апатия? Ще ви насоча към акаунта в Twitter на д-р Остин Айвърей, биограф на папа Франциск и бивш говорител на Английската католическата църква. Той се позовава на „безцелната баналност на убийството в Руан“ и ни призовава да не се изявяваме с „приписването на религиозни мотиви“ на деянието. Ето това е отговорът.

2111141932

Превод: Memoria de futuro

Източник: The Spectator

Още от автора: Деймиън Томпсън

Деймиън Томпсън

Деймиън Томпсън е редактор и публицист в британското издание The Spectator.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни