ИСА: Не е изключено САЩ да преместят ядрения си арсенал от „Инджирлик“ в България

2016-08-04_113741

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) с ръководител д-р Калоян Методиев публикува политическия си анализ за събитията в България и по света зa месец юли. Предлагаме ви резюме на основните изводи в доклада.

Нарастването на броя на атентатите, многообразието им, етническите и религиозни сблъсъци в Западна Европа, неадекватната политика на основните политически елити ни карат да мислим, че проблемите ще се задълбочават. Ключовият дефицит оттук насетне ще е дефицитът на сигурност. Смятаме, че съществува реален риск от гражданска война в Европа. 

През последното десетилетие управлението на Ердоган изгради система на дълбоко проникване на територията на Югоизточна Европа. Освежи се оста за подкрепа и свързване на мюсюлманските общности на Балканите: България-Македония-Косово-Албания-Санджак в Сърбия-Босна. Турската демографска дъга на практика е много по-дълбока. Тя е покрила Австрия, Германия, Дания, Белгия. Единственото разкъсване по пътя ѝ между Анкара и Копенхаген е тънкият коридор оформен от Унгария, Словения и Хърватия.

Демографските процеси вече са извън контрол. Във Франция цели градове и квартали са със самостоятелно развитие извън френската държава. Политиката в Германия спрямо бежанците се обяснява и с интересите на големите корпорации, чиито ангажименти са свързани със строеж на жилища и т.н.

След преврата и контрапреврата в Турция втората по големина армия в НАТО е сериозно ударена. Кадровите размествания в нея са от тектонски порядък. Това ще се отрази на операциите както срещу Ислямска държава, така и срещу кюрдските бойни части в Анадола.

Наблюдава се сериозно напрежение между двете най-големи съюзнически армии. Не изключваме възможността САЩ да решат да преместят ядрения си арсенал от базата „Инджирлик“, поради бъдещата несигурност. Смятаме, че чисто териториално един от обсъжданите варианти със сигурност ще е България.

Като ответ от мащабната чистка в държавата не изключваме организирането на атентат срещу Ердоган в следващите месеци. В серията от бързи геополитически завои не бива да се изключва и вариант Турция да напусне НАТО и/или да се обърне към арабския свят (страните от Персийския залив) и Азия.

ЕС действа уверено, но след събитията в южната ни съседка. Съюзът няма сили за твърда игра. Нито Москва, нито Вашингтон, нито Анкара се съобразяват с Брюксел, както беше преди време.

Като основни заплахи пред България отчитаме на първо място мигранските потоци. Вторият риск е при начало на гражданска война или тежки репресии в Турция стотици хиляди притежатели на български паспорти да се завърнат съвсем законно у нас.  При отприщената яростна кампания срещу Фетуллах Гюлен България ще се изправи пред сериозен проблем. В страната действа частно училище „Дружба“ (София) и излиза в-к. „Заман“, макар и издаван от българска фирма. Турските власти рано или късно ще поставят остро въпроса за съществуването им. Българското правителство трябва бързо да разработи план за действия в този случай.

Обликът на столицата на България видимо се променя, за което редица експерти и анализатори предупреждават. По външни белези се наблюдават пълзящи етнически и религиозни промени в повечето райони на София.

Обръщаме внимание и на факта, че профилът на терористите се променя, както показват нападенията в Ница, Вюрцбург, Ансбах – хора, които действат сами и могат да се задействат без дълга предварителна подготовка.

Изводът, който сме правили и в други анализи е, че държавата закъсня с уреждането на материята и с мерките срещу проповядването на имами от чужбина, които се финансират от чужди държави (Катар, Саудитска Арабия, Турция).

В тази сложна и взривоопасна ситуация Борисов провежда линия на балансирано отношение към Турция, с отчетливи податки към Русия и с настойчив стремеж за опазването на региона от възможни военни конфликти.

Напрежението кои ще бъдат кандидатите на основните политически сили продължава прекалено дълго и крие риска гражданите да бъдат разочаровани, след като най-накрая те бъдат официално представени.

Борисов е изправен пред тежък избор: да осигури победата на партията си и евентуално да оглави президентската институция, която има по-скоро представителна функции, лишавайки се от прекия контрол върху парламентарната, изпълнителната и партийна власт. Към тези фактори, трябва да прибавим и поемането от България на председателството на ЕС, което е изцяло в прерогативите на изпълнителната власт.

Решението на Конституционния съд даде повод на сценаристите на „Шоуто на Слави” да обявят война на цялата политическа система. Поведението му сочи към антисистемен ход, обърнат срещу цялата политическа класа и партиите от прехода, търсещ пряк сблъсък със системата, опиращ се на младежкия вот.

Продължават тежките преговори в левицата. Първанов и Калфин няма да бъдат припознати като общи кандидатури, ИСА засега изключва и кандидатурата на Нинова, тъй като пред нея е задачата да се утвърди като лидер и като управленска алтернатива на Борисов. Лидерът на БСП ясно посочи, че нейната голяма цел е да изведе партията до успешни парламентарни избори, които са все по-вероятни след президентските. Нинова посочи ген. Румен Радев като нейна кандидатура за президент и пое отговорността за това. Сега трябва да го наложи в партията и пред съюзниците ѝ. Подчертаваме, че с името на Нинова се свързва не само възходът на БСП, но и на лявото в България.

Българският кандидат Ирина Бокова продължава да среща задкулисна негативна кампания, организирана главно от страна на кръгове, насърчаващи амбициите на българския еврокомисар Кристалина Георгиева за този пост.

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Анна каза:

    ПРЕДИ ТВЪРДЯХ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ И ЩЕ ОСТАНЕ САМО ТЕРИТОРИЯ… СЛЕД ПРОЧИТАНЕТО НА ГОРЕПОСОЧЕНАТА СТАТИЯ,БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ЗАЛИЧЕНА КАТО ДЪРЖАВА И ТО БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЪПИ И ПОДКУПНИ “ ПОЛИТИЦИ“..

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни