Атентаторът от Ансбах вероятно е бил изпратен с мисия в Германия от България

2016-07-27_112359

Журналисти са се сдобили с видеозаписа, намерен в дома на атентатора от Ансбах, в който той отправя заплахи. Материалът е публикуван късно снощи във вестник Зюддойче цайтунг.

Той говори с припрян, тих глас, на коляното си държи телефон с обърната към себе си камера: „С настоящето съобщавам намерението си да извърша един мъченически акт в град Ансбах, Бавария.“

Акцията била отговор на бомбардирането на ИД от страна на Запада. „Докато водите война с ИД вие няма да се наслаждавате на живота. Кълна се, вие няма да спите спокойно.“

Мъжът, с черна кърпа около главата си, съобщава за предстоящи атентати: „Тази благословена операция ще бъде последвана от други. Следващият път няма да бъде бомба или колан с взрив, следващият път ще бъде кола-бомба.“

Мохамед Д., 27 годишния бежанец от Сирия. Прави видеото, с което поема вината си, в стаята в общежитието за бежанци в бившия хотел „Кристел“.

940x528

В края на записа той се обръща към всички мюсюлмани и  привърженици на ИД в Европа: “Тормозете ги, нека страдат!“

Предполага се, че е изпратен с мисия в Германия.

Видеозаписът трае 2 минути и 22 секунди, но съдържа всичко, което мъжът смята за важно да съобщи, както и последен поздрав към семейството си: „Ще се срещнем в Рая.“

Федералната прокуратура проверява в момента за задкулисни съучастници в този първи самоубийствен атентат на германска земя. Зюддойче цайтунг предполага, че Мохамед Д. е изпратен с цел в Германия – възможно е ИД да е вербувала отчаяния бежанец, когато е акостирал без никакви средства в България в началото на 2014 година.  Мистериозен благодетел му помага с пари да продължи пътуването си към Западна Европа.

Споделил е по време на лечението си в Германия, че в България първоначално е бил два месеца в затвора, където са се отнесли зле с него и след това е бил пуснат без средства на улицата. После съдбата му внезапно се обръща към добро. „За мой късмет срещнах  сириец, който ми плати самолетния билет до Австрия“ – пише той. Звучи доста мистериозно, колко ли сирийци в България имат парите да платят, ей така, един полет? – пита вестникът. Ако ИД е вербувала младия сириец и го е изпратила с определена цел в Германия, това ще даде на случая съвсем друга посока.

Федералната прокуратура засега не смята да взима становище по тези изказвания. „Нуждаем се от време, защото искаме да разследваме щателно скритите причини на този атентат“ – цитира Зюддойче цайтунг говорителката на институцията Фрауке Кьолер.

Много въпроси остават неизяснени, пише изданието. Откъде е разполагал безработният бежанец без средства с ролка банкноти от по 50 евро, намерени у него след атентата? И с кого е разговарял припряно преди да се взриви, както споделят очевидци. Къде е сглобил бомбата? И къде се е научил да го прави?

1753892_1004

Превод: Александър Александров / Memoria de futuro

Източник: Süddeutsche Zeitung

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни