Facebook и Twitter се включват в предотвратяването на планирани терористични актове на Олимпийските игри

3D-printed Facebook and Twitter logos are seen in this picture illustration made in Zenica, Bosnia and Herzegovina on January 26, 2016. REUTERS/Dado Ruvic

Facebook и Twitter са започнали да сътрудничат на правоохранителните органи в Бразилия, които разследват подготовката на терористични актове по време на Олимпийските игри в Рио. След решение на съда социалните мрежи са предоставили на следователите личните данни на заподозрените екстремисти, арестувани по време на спецоперацията „Хаштаг“, съобщава Ройтерс.

3863c1b114f4c5bd4e17cc608066f9d5-Brazil„Компаниите започнаха да предоставят данни, свързани със съдържанието на разговорите и информация за това къде са били публикувани тези разговори“, съобщи федералният съдия Маркос де Силва. Според него за такъв вид дейности в интернет не би трябвало да съществува анонимност. Представители на Facebook и Twitter заявиха, че са нетолерантни към всички дейности, свързани с тероризъм, и когато е необходимо ще сътрудничат на властите. Засега те отказват да разкрият подробности за това сътрудничество.

Преди дни федералната полиция на Бразилия съобщи, че е арестувала 12-ти член на групата, за която се твърди, че е подготвяла терористични атаки по време на Олимпийските игри, които се откриват на 5 август в Рио де Жанейро. Преди това в рамките на операцията „Хаштаг“, проведена в десет бразилски щата, полицията арестува единадесет заподозрени. Според разследването те са привърженици на „Ислямска държава“.

whatsappfounderКоментарът на съдия де Силва за сътрудничеството със социалните мрежи идва на фона на нарастващия дебат в Бразилия и по света за неприкосновеността на личния живот и прилагането на закона. Миналата седмица бразилски съд постанови да бъде блокирано приложението WhatsApp в цялата страна за неопределен срок. Това е третото му блокиране в Бразилия за последната година. Както съобщи основателят на WhatsApp Ян Кум на страницата си във Фейсбук, властите изискват да се предоставят данни за личната кореспонденция на потребители, които са обект на разследване. Той припомни, че това е невъзможно, тъй като през април WhatsApp въведе криптиране на всички съобщения от подател до получател.

Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни