Aтентатoрът от фестивала в Ансбах трябвало да бъде депортиран в България (обновена)

4,w=985,c=0.bild

Тежка експлозия на музикален фестивал в баварския град Ансбах. Вътрешното министерство на провинцията не изключва ислямистки терористичен акт. 27-годишен сириец прави опит да прекъсне музикалния фестивал. Охраната спира мъж с подозрителна раница на гърба и не го допуска да влезе. Той взривява бомбата пред заведениe близо до входа за фестивала. Един убит и четиринадесет ранени. Атентаторът загива от взрива.

Агенция „Ройтерс“ цитира говорител на германското вътрешно министерство, който съобщи, че сириецът е трябвало да бъде депортиран в България като първа държава-членка на ЕС, в която е бил регистиран.

Франкфуртер алгемайне цайтунг (FAZ): Отново в Бавария – това е третото кърваво събитие в рамките на една седмица в Бавария. В петък 18-годишен младеж от германско-ирански произход застреля в Мюнхен девет невинни граждани и себе си. Преди това 17-годишен бежанец от Афганистан тежко рани във влак край Вюрцбург четирима туристи.

Атентаторът от Ансбах е бежанец от Сирия. Преди две години е подал молба за убежище, която е отхвърлена, но по думите на вътрешния министър на Бавария Йоаким Херман, той бел „търпян“ в Германия, живял е в общежитие в Ансбах. На  пресконференция той не се въздържа да изрази възмущението си – „ужасно е да получиш у нас възможност за убежище, за закрила и по такъв начин да злоупотребяваш с нея. Това е нечувано, аз съм потресен“. Министърът опроверга първоначалните твърдения на полицията за леко ранени и съобщи, че няколко от тях са в много тежко състояние.

2,w=559,c=0.bild

Редица германски вестници цитират думите на министъра, според който оръжието на атентата е бомба с осколки за тежки поражения. Използвал е метални части, прилагани в дървообработващата промишленост. Това говори за умишлено деяние, целящо да пострадат колкото се може повече хора.

Въпреки това, Йокем Херман каза, че засега е неясно дали сириецът е имал самоубийствени намерения или е искал да увлече в смъртта и повече хора. Това трябвало да се изясни в следващите дни и властите да разберат, дали то касае действително ислямистки терористичен удар. „Това не се изключва. Важно е да се установи с кого е общувал извършителят“ – цитира вестник BILD – главният прокурор на Бавария Михаел Шротбергер.

2,w=985,c=0.bild

Александър Александров / Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни