Орбан: Всеки мигрант е риск от терор

ungarn-victor-orban-christian-kern

Унгария не се нуждае от мигранти за нуждите на икономиката си. Миграцията не е разрешение, миграцията е проблем, заяви унгарският премиер Виктор Орбан на съвместна пресконференция с австрийския канцлер Кристиян Керн.

За пореден път Орбан защити своята позиция по бежанския въпрос. Той нарече имиграцията „отрова“ и определи бежанците като риск за сигурността. „За да функционира икономиката ни нормално, Унгария не се нуждае от нито един мигрант“ – каза Орбан. „Ето затова тя не се нуждае от обща европейска миграционна политика. Който се нуждае от мигранти, да ги приема, но нека не ни ги налагат, ние не се нуждаем от тях.“

„Всеки мигрант представлява опасност за обществената безопасност и риск от терор“, каза национал-консервативният политик, който отдавна преследва твърда линия по отношение на бежанската политика. По-конкретно той отрича разпределението на квотен принцип на кандидатите за убежище в старните-членки на ЕС. В тази връзка за 2-ри октомври т.г. в Унгария е насрочен референдум. „За нас миграцията не е решение, а проблем. (…) тя не е лекарство, а отрова“, заяви Орбан.

Австрийският канцлер Кристиян Керн посети Орбан, за да изгладят споровете между двете страни по бежанската политика. Орбан издига около страната си с огради по границите и връща търсещите убежище обратно в Сърбия, за което в миналото Австрия остро го критикуваше.

„На път сме да започнем нов етап в нашето сътрудничество“, заяви австрийският канцлер. „Искаме да поставим нашите отношения на възможно по-прагматична основа“, подчерта Орбан.

Двамата правителствени ръководители се договориха Австрия да изпрати 20 полицейски служители в Унгария, които да подпомогнат съседната страна за по-голяма сигурност на границата със Сърбия. Хиляди търсещи убежище в момента се намират на сръбско-унгарската граница, Унгария пропуска на своя територия по тридесет души на ден.

BN-KI011_LIONDO_P_20150915202330

От друга страна, Керн не успя да уреди въпроса с петте хиляди така наречени „дъблински бежанци“, които Австрия иска да депортира в Унгария, защото са дошли от Унгария в алпийската република. По силата на споразумението Дъблин-ІІІ, процедурата по даване на убежище трябва да се състои в тази страна, в която бежанецът е влязъл за първи път. Отказът на Унгария в момента е  предмет на процедура в Европейския съд, „изходът от която ние ще изчакаме“, казва Орбан.  „В момента няма правно основание да се прехвърлят т.н. дъблински случаи от Австрия в Унгария“ – каза пък от своя страна Керн. Договорените мерки обаче биха допринесли бежанският поток към Австрия да бъде стабилизиран и дори да спадне – допълни Керн.

Канцлерът на Австрия е под силен натиск в своята страна, тъй като управляващата голяма коалиция определи в началото на годината горна граница от 37 500 търсещи убежище, които максимално могат да бъдат допуснати тази година. При достигане на тази граница, коалицията трябва да обяви един вид извънредни мерки, което пък би могло „да налее вода в мелницата“ на десните популисти на Норберт Хофер от Австрийскаа партия на свободата за изборите за президент на 2-ри октомври.

Превод: Александър Александров / Memoria de futuro

Източник: Die Zeit

Още от автора: Александър Александров

Александър Александров

Александър Александров е журналист, завършил НЕГ „Проф. К.Гълъбов“, София и Немска филология в СУ „Св Климент Охридски“. Работил е като отговорен редактор и зам. главен редактор в Радио България на БНР (програмите на чужди езици на националното радио). Преводач от немски език.

  1. Свети Мина каза:

    Има твърде голяма вероятност Австрия да се присъедини към Вишеградската четворка при победа на Норберт Хофер на президентските избори през м. октомври 2016 г. Тогава ще възникне реална възможност Гърция и България в пакет с Австрия съвместно да се присъединят към формацията, наричана до сега Вишеградска четворка Тя в бъдеще ще играе все по-голяма роля в ЕС . Това е единствената възможна, макар и относителна гаранция за сигурността на България, оставена поне за сега, сама да охранява югоизточната граница на Европа от колосалните опасности, дебнещи зад нея.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни