Турската армия опита да вземе властта в страната

5789b1dec36188f74d8b4667

Турската армия предприе опит за завземане на властта в страната. Опитът за метеж беше организиран от група висши офицери. В резултат от сблъсъците в Анкара и Истанбул бяха убити най-малко 160 души. Властите успяха да вземат ситуацията под контрол. Какво се случи в Турция в нощта на петък срещу събота:

Как започна всичко?

4c8b4e00-4bbf-4ad1-82da-b4d159d06ffb

Около 23ч. в петък се появиха първите съобщения, че армията е излязла по  улиците на Анкара и Истанбул. Военните блокираха мостовете над Босфора, поеха контрола над инфраструктурни обекти и правителствени сгради, включително летище Ататюрк и сградата на управляващата партия в Истанбул, прекъснаха излъчването на държавната телевизия.

Премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че това, което се случва в страната, е опит за военен преврат. Беше въведен комендантски час.

Активната фаза

3cb5f869-770d-4a33-8641-220fddf450d7

Около 1 часа през нощта започна да постъпва информация за сблъсъци между армията и цивилните. Танкове заобиколиха сградата на парламента в Анкара, където депутати потърсиха убежище. Освен това участниците в преврата нанесоха няколко въздушни удара по парламента и изстреляха ракети срещу сградата на националната държавна радиотелевизионна компания ТРТ.

По-късно бе съобщено, че група от турски военни са нахлули в сградата на медийния холдинг Dogan и телевизионния канал CNN Turk. Бяха нанесени и въздушни удари по резиденцията на Ердоган в Анкара.

Президентът на Турция призова поддръжниците си да противодействат на опитите за сваляне на правителството. По улиците на големите градове излязоха десетки хиляди поддръжници на Ердоган, съобщиха държавните медии. След това турското национално разузнаване съобщи, че опитът за преврат е потушен. В резултат от събитията са загинали най-малко 60 души.

Действията на Ердоган

f6441018-125d-479e-8057-018b4912e58d

Президентът се обърна към нацията чрез мобилното приложение за видео разговори FaceTime. Не се знаеше нищо за неговото местонахождение.

Появиха се съобщения, че президентът на Турция е решил да напусне страната и е поискал убежище в Германия или Великобритания. По-късно тази информация не беше потвърдена.

Местните медии съобщиха, че президентът иска да отиде в Анкара, но самолетът му не е успял да кацне на летището на турската столица.

В 4 часа сутринта Ердоган се появи пред репортерите в летището в Истанбул и заяви, че тези, които участват в опита за преврат в Турция, ще понесат най-тежкото наказание. Турският президент заяви, че операцията за потушаване на опита за преврат ще бъде завършена и страната няма да се окаже в ръцете на окупаторите.

Кой стои зад преврата?

164e0a3b-19b0-4d77-8590-ce15952e9c8d

По време на речта си пред свои поддръжници, които се бяха събрали на летището в Истанбул, Ердоган обвини за метежа проповедника Гюлен, който, според него, е издавал заповеди от Пенсилвания. Фетхуллах Гюлен оглавява движението „Хизмет“ и срещу него се водят няколко дела в Турция.

Турските медии съобщиха, че зад опита за преврат стоят военен прокурор и 46 високопоставени офицери от турската армия. Според някои източници те са били подкрепени от сухопътните и военновъздушните сили.

По-късно бе съобщено за задържането на над 1500 души, които, според Анкара, са участвали в организирането на опита за преврат.

Загинали и пострадали

People take streets in Ankara, Turkey during a protest agaist military coup on July 16, 2016. Turkish military forces on July 16 opened fire on crowds gathered in Istanbul following a coup attempt, causing casualties, an AFP photographer said. The soldiers opened fire on grounds around the first bridge across the Bosphorus dividing Europe and Asia, said the photographer, who saw wounded people being taken to ambulances. / AFP PHOTO / ADEM ALTAN

 

При сблъсъците в Турция, причинени от опита за преврат, са загинали най-малко 160 души. В Анкара, според съобщения в медиите, са били убити 17 полицаи.

По данни на прокуратурата в турската столица са били убити 42 души, в това число един от бунтовническите генерали.

Съобщава се и за десетки ранени в Анкара и Истанбул.

Memoria de futuro

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Безименен :-) каза:

    Въпроса е доста по-страшничък. И той е бе ли „нюкната“ сградата на парламента ???

    Според Ветераните, бомбата е около половин килотон, по подоние на сирийската наскоро !!!

    http://www.veteranstoday.com/2016/07/15/turkish-parliament-nuked-during-coup-attempt/

    В другата тема съм ви дал обясненията, пак от Ветераните, така, че гледайте за следите от обгаряния, стопени радфиатори(фреона) и т.н.

    • Кирил Костов каза:

      Че откъде Турция има нюкове? Тя не е ядрена сила. А и още има твърде голяма информационна завеса. За съжаление като се включат „правилните“ медии тя съвсем ще забули всичко. Ердоган в типично негов стил веднага обвини Гюлен/Голдщайн за виновен. А това му е най-силния конкурент.

  2. Кирил Костов каза:

    Гладна грантова кокошка просо сънува :)

  3. Безименен :-) каза:

    Точно там е въпроса, Инджирлик има но са далеч по-мощни. Това е много малък заряд, т.е. е по-скоро предупреждение отколкото нещо друго.

    Главния въпрос е, кой предупреждава, кого??? Армията е инструмент.

    Въпросите са повече от смислените отговори. Освен ако не допуснем наличието на тайни групи с неявни цели. Или поне все още необявени :0))).

    Хештага не е много, много в час. Нито политически, още по-малко технически. Така, че дебата с такива като него е загубено време :-).

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни