Опит за военен преврат и военно положение в Турция (обобщение до 01:00 часа)

4293115

Бинали Йълдъръм

 

Турският премиер Бинали Йълдъръм съобщи, че в страната е извършен опит за военен преврат, предаде Ройтерс. Йълдъръм е заявил, че тези, които са се опитали да направят преврата, ще заплатят „най-високата цена“.

По-рано в петък вечерта военни самолети и хеликоптери бяха наблюдавани в небето над столицата на Турция, Анкара, в града беше чута и стрелба. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на очевидци.

Телевизионният канал Habertürk съощи, че двата моста над Босфора в Истанбул са затворени. На този етап не е ясно дали има връзка между събитията в двата турски града. Телевизионният канал също така съобщи, че в Анкара спешно са мобилизирани всички полицейски сили.

„Някои лица предприеха незаконни действия в нарушение на субординацията“, заяви турският премиер в ефира на местна телевизия. По думите му, на силите за сигурност е издадена заповед да „направят това, което е необходимо.“

„Избраното от народа правителство ще остане на власт. Правителството ще си тръгне само ако хората поискат това“, заяви още  Йълдъръм. 

Турските военни заявиха, че за завзели сградата на правителството, предаде NTV. В същото време агенция Франс Прес съобщи, че началникът на Генералния щаб на Турция Хулуси Акар е взет за заложник в сградата на ведомството в Анкара.

Според последните съобщения международното летище Ататюрк е затворено и пред входа му има танкове.

Агенция Ройтерс съобщи, че президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган се намира в безопасност.

В турската авиобаза Инджирлик са преустановени всички операции, на територията й е обявена терористична заплаха, предаде NBC.

Малко след полунощ Ройтерс съобщи, че военните са завзели сградата на управляващата партия в страната.

Турската държавна телевизионна и радиокомпания прекъсна излъчването си.

Въведен е комендантски час и военно положение на цялата територия на Турция. Заявлението на военните е излъчено по централните телевизионни канали на страната.


4293147

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е призовал турския народ „да излезе на улиците и да защити демокрацията“. Ердоган е добавил, че подпалвачите на опита за преврат ще бъдат неутрализирани в близко бъдеще.

570caab5c46188ba558b458e

„Чакам целия наш народ по улиците и по площадите. Не вярвам, че тези, които предприеха опита за преврат, ще постигнат целта си. Те ще понесат най-суровото наказание“, е заявил турският президент. За  обръщението си той е използвал мобилното приложение FaceTime.

В цялата страна е закрит достъпът до социалните мрежи.

В ефира на държавния телевизионен канал военните са заявили, че се подготвя нова конституция на страната. Дикторът е казал, че властта в Турция сега се осъществява от „мирен съвет“, който ще осигури безопасността на гражданите.

Междувременно кипърският телевизионен канал Sigmalive съобщи, че на площад Таксим в Истанбул има сблъсъци. Преди това турската Анадолска агенция информира, че хората са излезли на улиците на Истанбул и Анкара в знак на протест срещу военния преврат.

По последни данни турският президент Реджеп Таийп Ердоган е поискал убежище в Германия. Ройтерс съобщи, че сградата на турския парламент е обкръжена от танкове.

 

4293113

Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни