Новият премиер на Великобритания Тереза Мей встъпи в длъжност. Борис Джонсън – външен министър

1464462255

Тази вечер Дейвид Камерън излезе от Бъкингамския дворец като редови член на британския парламент. Минути по-късно мястото му начело на правителството зае досегашният вътрешен министър Тереза Мей. Тя встъпи в длъжност, след като кралица Елизабет II официално прие оставката на Камерън. След него в Бъкингам пристигна Тереза Мей, на която Елизабет Втора възложи съставянето на ново правителство и подписа кралски указ за назначаването й като премиер.

Решението си за оставката Дейвид Камерън взе след референдума за членството на Великобритания в ЕС, който се проведе на 23 юни. Той се застъпваше за оставането на страната в ЕС, но 52% от британците гласуваха в подкрепа на оттеглянето от организацията. Тереза Мей е втората жена начело на британското правителство след Маргарет Тачър, която беше министър-председател в периода 1979-1999г.

4291050

Преди да се отправи към Бъкингамския дворец в късния следобед, Камерън заяви, че оставя страната с по-силна икономика, отколкото през 2010г., когато оглави правителството. „Вярвам, че днес страната ни е мното по-силна…няма съмнение, че икономиката ни е несравнимо по-силна“, каза бившият премиер.

Тереза Мей ще извърви краткото разстояние от Бъкингам до Даунинг Стрийт със съпруга си Филип, след което ще влезе на номер 10 за първи път в качеството си на премиер. След като получи от предшественика си ключовете от резиденцията и ядреното куфарче, тя веднага ще се залови за работа. Очаква се още тази вечер Мей да обяви имената на ключовите си министри (късно вечерта в сряда Тереза Мей обяви, че бившият кмет на Лондон Борис Джонсън ще бъде новият външен министър, а депутатът Дейвид Дейвис ще поеме новото министерство по Btexit, Бел.ред.)

237155542

Какво могат да очакват Обединеното кралство и Европа от тази сдържана, почти срамежлива 59-годишна англичанка, която встъпи в длъжност като министър-председател във време, когато поверената й страна се намира пред най-голямото предизвикателство след Втората световна война? Politico изброи шест неща, които  трябва да знаем за новия лидер на Великобритания

1. Без повече „нотингхилски колоди“

Първата задача на Май  ще бъде назначаването на новия кабинет. „Хората, които тя ще избере, ще попаднат в правителството, защото са най-добрите, които могат да се справят с работата“, – каза един министър от партията на торите, който работи в тясно сътрудничество с Мей. – Ние ще видим завръщането към истинското кабинетно правителство. Това ще се хареса на хората, защото ще почувстват, че може да се постигне напредък. Мей няма „близък кръг“ и не разполага с никаква „колода“.

2. Работа за жените

Със сигурност в правителството на Mей ще попаднат повече жени на ръководни позиции. През 2005 г. Мей основа Движение „Women2Win“, чиято цел беше в парламента да влязат по-голям брой жени. За 10 години МЕй се превърна в „ментор“ за десетки консервативни жени-кандидатки.

3. Мей предизвиква ожесточена лоялност

Мей беше подкрепена буквално от всички, с които някога е работила в правителството. Според нейните съюзници това е свидетелство за нейните лидерски качества. Един от сътрудниците, които са работили с Мей, споделя: „Доверието й не се печели бързо, но успеете ли да го заслужите, тя стои зад вас като скала. В същото време бях поразен от това, колко бързо хората започват да изпитват към нея огромно уважение. Отиваш на работа – и тя вече е там. Тръгваш си от работа – тя все още е там.“

4. Строга, но справедлива

Упоритостта й е на ръба на ината. Мей си е изградила репутация, заради която я сравняват с първата жена-премиер на Великобритания Маргарет Тачър. Привържениците й признават, че след като реши нещо, тя е непоколебима.

„Тя е единственият човек, който някога съм виждал да се изправи срещу Джордж [Озбърн] и Дейв [Камерън] в кабинета“, казва с възхищение неин бивш колега от правителството.

В същото време Мeй не е „първосигнално“ консервативна. Либералните демократи я хвалят за това, че е подкрепила гей браковете, но в същото време се е обявила срещу съвременното робство и трафика на хора, както и срещу реформите в полицията.

237155836

5. „Милибанд на токчета“

Благодарение на последната си реч като министър на вътрешните работи, изнесена в понеделник, Мей фактически си осигури премиерския пост. Тя призова за създаването на стратегия за развитие на промишлеността и осигуряване на по-голяма подкрепа за обикновените семейства, „а не само за привилегировано малцинство“.

„Хубаво да се види, че Тереза Мей потвърждава своя ангажимент към предизборния манифест от 2015 г.“, – заяви Стюарт Ууд, „политически гуру“ на бившия лидер на лейбъристите Ед Милибанд. – Особено ако това е лейбъристки манифест.

В същата реч тя дори рискува се дистанцира от Тачър. „Ние не вярваме в индивидуализма, а в обществото“, каза Мей в рязък контраст с известната линия на Тачър, че „няма такова нещо като общество.

6. Консерватор до мозъка на костите си

Каквото и да говори новият лидер на консерваторите за обединението на страната, тя се надява да смаже Лейбъристката партия, на която е противник още от юношеските си години. Още от дните си в университета тя е работила усилено, за да стане министър-председател. Преди всичко, тя вярва в компетентното правителство, което смята за несъвместимо с принципите на Лейбъристката партия.

Обобщение от чуждата преса: Цеца Христова / Memoria de futuro

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни