Орбан: националните държави трябва да имат повече самостоятелност в рамките на ЕС

phpkyy6cv_559x

В статия, публикувана в днес в германския ежедневник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг, премиерът на Унгария Виктор Орбан защити строежа на оградата по унгарската граница. Една от основните задачи на ЕС е да възстанови чувството за сигурност у гражданите, като активизира защитата на външните си граници. Със строежа на стената по границите си през лятото на миналата година Унгария смята, че е изпълнила своя дълг към Европа: „Чрез това ние най-малкото можахме да опазим в нашите национални граници житейския и европейския икономически модел на европейците“ – казва унгарският лидер.

Виктор Орбан настоява да се сложи край на „идеализирането на европейския проект“. Европейският съюз трябва да престане да се измъква от критичните въпроси – „само историческата реалност не е достатъчна, за да продължи своето съществуване ЕС.“

Според него главната причина за кризата в ЕС е тази, че границите на блока са били отворени и лимитите на бюджетен дефицит непрекъснато се нарушават от правителствата с мълчаливото съгласие на Европейската комисия, която е трябвало да противодейства.

„По този начин двете най-големи постижения на  ЕС са застрашени“, смята Орбан – общата валута и защитения от Шенген вътрешен пазар“.

Орбан настоява националните държави да проявяват повече тежест и самостоятелност в рамките на Евросъюза.

Александър Александров / Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни