От Варшава: НАТО създава румънско-българска многонационална бригада в Черно море (обзор)

768x432

НАТО и Русия могат да си сътрудничат, ако мислят за укрепване на доверието и за борбата срещу тероризма, а не като търсят образа на врага, заяви в петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по повод провеждащата се среща на върха на НАТО във Варшава.

„Важното е в какво се фокусираш в своята работа. Ако усилено се търси образа на врага и се насажда антируска истерия и русофобия, а след това, опирайки се на този емоционален фон, се разполагат нови и нови авиационни и наземни части, доближавайки ги към руските граници, разбира се, едва ли може да бъде намери някаква основа за сътрудничество, каза Песков.

e8dba738910411d6998cdb4d18362fa2„Това, което действително заплашва всички нас и убива хора в Европа, е тероризмът. Абсурдно е да се говори за заплаха, която идва от Русия, когато в центъра на Европа загинаха десетки, а в Близкия изток  стотици хора умират всеки ден“, добави говорителят на Кремъл.

Думите на Песков бяха по повод потвърдената информация, че НАТО ще разположи четири батальона на ротационен принцип в балтийските държави и Полша.

На срещата във Варшава лидерите на НАТО потвърдиха готовността си да увеличат разходите за отбрана до 2% от БВП.

Очакваните решения от срещата на върха във Варшава обяви в петък генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

„Тези батальони ще демонстрират силата на алианса и ще дадат да се разбере, че атаката срещу един ще се разглежда като атака срещу целия алианс“, заяви Столтенберг. Утвърдени са и „водещите нации“ в тези многонационални батальони. За Латвия ще отговаря Канада, за Литва – Германия, за Естония – Великобритания, за Полша – САЩ.

4287840По думите на Столтенберг решението е взето въз основа на анализа на военните специалисти след събитията в Украйна.

Това е отбранителен, пропорционален отговор на действията на Русия“, подчерта той.

Генералният секретар отбеляза, че системата на НАТО за противоракетна отбрана е въведена на базово оперативно ниво на готовност. Това означава, че корабите на САЩ, дислоцирани в Испания, радарът в Турция и базата за ракети-прихващачи в Румъния вече могат да си взаимодействат. „Новата система има чисто отбранителен характер. Този щит е предназначен да противодейства на атаки от страни извън евроатлантическото пространство и не представлява заплаха за руския потенциал на ядреното възпиране“, каза Столтенберг.

Poland_US_Obama_851165aВъв Варшава алиансът взе решение за „балансирано разширяване на присъствието си в региона на Черно море“ чрез създаване на румънско-българска многонационална бригада, която ще стане база за цялостна подготовка на многонационалните сили на алианса. Столтенберг припомни, че НАТО вече е засилило присъствието си в региона на Черно море и в югоизточната част на съюза, включително чрез засилен въздушен патрул и разполагане в Турция на елементи на противовъздушната отбрана на НАТО и радарни самолети AWACS. На срещата на министрите на отбраната през октомври ще се обсъди разширяването на присъствието не само на сушата, но и в морето и във въздуха.

НАТО ще направи всичко, за да се избегнат недоразумения и инциденти с Русия, заяви генералният секретар. Столтенберг напомни, че Русия е най-големият съсед на съюза и играе важна роля в света, затова НАТО ще продължи да търси конструктивен диалог с Русия. На заседанието на Съвета Русия-НАТО на 13 юли Русия ще бъде информирана за решенията на срещата на върха във Варшава.

На срещата на върха във Варшава участват 65 делегации от 28 страни-членки на НАТО и 26 страни-партньори, както и представители на централата на ООН, ЕС, Световната банка и щаб-квартирата на НАТО. В разговорите участват около 2 хиляди делегати.

full_tablet_d16095e0-e025-4bc5-a949-6268b4f1e470

Обобщение от международната преса: Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Кирил Костов каза:

    Това НАТО за какво още го има? От как няма Варшавски договор, съществуването му е тотално неоправдано. И името на тази организация е замесено в една камара войни. Ние бяхме замесени, къде пряко, къде косвено в доста от тях. За какво ни е това? По-сигурни ли сме сега? Без подводници, без авиация, без танкове, без ракети, че ние собствената си граница не можем да опазим от мигрантската гмеж, какво остава, ако ни нападне истинска военна сила?
    Нашият ухилен хибридник дали осъзнава, че в тези общи сили България ще е само една пионка, плацдарм за провокации и пушечно месо…

  2. Terminator каза:

    Все някога истината ще възтържествува! Няма как! Половината от съзнателния ми жовот премина в армията, но в онази армия, чиито задачи бяха защитата на Отечеството. Няма да се учудя ако някой ме атакува за думата Отечество. Само, че сега тази дума е забравена забутана е някъде и може би само тези, които сега сме по-възрастни си спомняме за нея. Гадното в цялата работа е, че България не си намери „господарите“! А по думите на Боеко „началниците“. Порошенко май ще е по информиран от нашия Боеко, тъй като само преди три месеца предложи да се създаде многонационална бригада в Румъния от Румъния, България и Украйна! Но никой от нашите национал-предатели не смее да говори. Помнете ми думата, че в тази бригада в Румъния на ротационен принцип ще се въртят и украинци (без принцип тъй като те не са в НАТО) но въпроса е вече обсъден и румънеца и нашия прецедент и останалите измекяри Ненчев и Митов само козеруват и отговаря „Yes“. Мякой да не е разбрал още кой е назначил Митов и Ненчев на тези постове? А всичко се прави да се дразни Русия! Но някои не са си научили урока и от цялата безумна идея на американците ще го отнесат нашите момчета и момичета служещи в тази бригада ако някой кравар вседствие на хализюгени предизвика някой конфликт. Абсолютно убеден съм, че отговора няма да е реципрочен, отговора ще е изпепеляващ!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни