САЩ: Нови случаи на полицейско насилие завършиха със смъртта на петима полицаи

Dallas-Shootings

Снайперисти откриха огън срещу патрулиращи полицаи по време на протест в Далас срещу убийствата на чернокожи, около 20 ч. снощи местно време. Петима служители на реда са убити, а седем са ранените. Някои от стрелците са били задържани, а един от снайперистите, който е бил в сградата на многоетажен паркинг, се е застрелял сам.

Според ФБР стрелбата в Далас е планирана предварително. CNN вече съобщи, че това е инцидентът с най-голям брой жертви сред полицията след атаките от 9 септември 2011 г. (тогава са загинали 72 служители на реда).

До протестите се стигна след два инцидента от последните дни. В сряда в щата Минесота патрулиращ полицай спира за проверка на документите автомобил, в който е 32-годишният Филандо Кастиле със семейството си. Когато Кастиле започва да търси шофьорската си книжка, полицаят го прострелва 4 пъти. Кадрите с ранения мъж, който по-късно издъхва, и полицаят, насочил оръжие към колата, са излъчвани на живо във Facebook от неговата приятелка.  

Предишния ден в град Батън Руж, Луизиана, започнаха протести, след като двама полицаи застреляха при задържането му уличния търговец на дискове Алтън Стърлинг. Кадри с убийството също бяха публикувани в мрежата.

И в двата случая полицаи са бели, а жертвите – афроамериканци, в което много чернокожи американци виждат нова вълна от расови убийства, основана на подсъзнателната омраза на белите към черните.

През август 2014 г. продължителни масови безредици избухнаха в предградието Сейнт Луис Фъргюсън, след като полицай застреля невъоръжения Майкъл Браун. Протестиращите искаха той да бъде подведен под отговорност. Протестите бяха както мирни, така и придружени от безредици, с нападения срещу полицията и плячкосване на магазини. Тогава в града беше въведен вечерен час и бяха изпратени военни подразделения.

На 4 март т.г. американското министерство на правосъдието публикува доклад, в който се посочват факти за много злоупотреби от страна на градската полиция и съдилищата, свързани с проява на расизъм.

Memoria de futuro / По материали от чуждата преса

TOPSHOT-People-rally-in-Dallas-Texas

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни