Москва предупреди НАТО за последствията от военната активност в Черно море

1417149332

По време на среща на Съвета НАТО-Русия руската страна е предупредила алианса за негативните последици от неговата военна активност в черноморския регион. Това заяви постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко, цитиран от РИА Новости.

„Обсъждахме този въпрос, обсъдихме Черно море. Казахме, че всяко нарастване на военната активност на страните от НАТО в Черно море дестабилизира ситуацията и не е благоприятна за сигурността в региона“, заяви Грушко.

Припомняме, че в съвместно изявление по време на срещата на върха във Варшава НАТО и Украйна изразиха загриженост за руските планове за усилване на военното присъствие в черноморския регион. Тогава Москва подчерта, че в отговор на нарастването на морските сили на НАТО в Черно море ще направи всичко възможно, за да не бъде нарушен балансът на силите в региона.

Съгласно конвенцията от Монтрьо от 1936 г., присъствието на бойни кораби в акваторията на Черно море на нечерноморски държави е ограничено до 21 дни. Затова сред страните от НАТО постоянно присъствие във водите на Черно море могат да си позволят само Румъния, Турция и България. При това София се отказа да участва в инициативата за усилване на присъствието на силите на алианса, като каза, че „не иска война в региона“, припомня агенцията.

Memoria de futuro

Източник: РИА Новости

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Алекс каза:

    За първи път нещо умно да се направи от Българска страна ! Сетиха се че НАТО търси и подготвя война с Русия в региона на Черно море. Естествено, че не трябва да участваме в АГРЕСИЯТА на НАТО и САЩ !

  2. udjs каза:

    Ала другата половина не са!Писанията ти какво доказват,че имат право като членки на НАТО да заплашват другите страни нечленки ли?

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни