НАТО официално обяви Русия за основна заплаха и агресор

image

В приетото официално комюнике след приключването на срещата на върха във Варшава, НАТО за пръв път от няколко десетилетия насам силно втвърди тона си към Русия и я назова като заплаха №1 за народите от Алианса. В поименното изброяване на заплахите за сигурността, Русия е посочена на първо място, докато Ислямска държава е спомената едва на трета позиция. За втори път след срещата в Уелс през 2014 г. НАТО определи в пряк текст Русия като агресор.

Комюникето започва с изтъкване на задоволство във връзка с предстоящото приемане на Черна гора в Алианса.

„Ние, държавните глави и правителствените ръководители на страните-членки на Северноатлантическия алианс, се събрахме във Варшава в решаващ момент за сигурността на нашите народи и население. Ние сме доволни, че сме във взаимодействие с Черна гора, които поканихме да станат 29-ия член на нашия Съюз.“

Голяма част от текста на приетия документ е посветен на отношенията между НАТО и Русия.

 „На лице е дъга на несигурност и нестабилност по периферията на НАТО и извън него. Алиансът е изправен пред редица предизвикателства за сигурността и пред заплахите, които произтичат от изток и от юг; от държавни и недържавни субекти; от въоръжени сили и от тероризъм, кибер, или хибридни атаки. Агресивните действия на Русия, включително и провокативните й  военни действия в периферията на територията на НАТО демонстрират желание за постигане на политически цели чрез заплахи и с използване на сила, и са източник на регионална нестабилност, представляват фундаментално предизвикателство към Алианса, уронват евроатлантическата сигурност и заплашват нашата дългогодишна цел за свободна и мирна Европа. Нашата сигурност е дълбоко засегната и от състоянието на сигурността в Близкия изток и Северна Африка, която се влоши значително в целия регион. Тероризмът, особено извършваният от така наречената Ислямска държава / Даеш, достигна до безпрецедентно ниво на интензивност, разпростира се в цялата съюзническа територия и представлява непосредствена и пряка заплаха за нашите нации и за международната общност. Нестабилността в Близкия Изток и Северна Африка допринася също за бежанската и мигрантската криза.“

images555

В комюникето са подчертани и изброени дестабилизиращите действия на Русия.

„Дестабилизиращите действия и политики на Русия включват: продължаващата незаконна и нелегитимна анексия на Крим, която ние няма да признаем и призоваваме Русия да промени това; нарушаване на суверенните граници чрез сила; съзнателна дестабилизация на източната част на Украйна; мащабни противоречия с духа на Виенския документ и провокативни военни действия в близост до границите на НАТО, включително в районите на Балтийско и Черно море и Източното Средиземноморие; безотговорна и агресивна ядрена реторика и демонстриране на военна концепция; повтарящи се нарушения на въздушно пространство на съюзническа територия. В допълнение, военната намеса на Русия, значителното военно присъствие и подкрепата на режима в Сирия, съчетани със засиленото присъствие в Черно море, създават допълнителни рискове и предизвикателства за сигурността на съюзниците и проектират засилено влияние на Русия в Източното Средиземноморие.“

Като отговор на враждебните действия и намерения на Русия, лидерите на алианса подчертават, че ще засилилят политиката си на сдържане и отбрана чрез увеличаване на присъствието си на източния фланг. Алиансът потвърди разполагането на четири нови батальона в Полша, Литва, Естония и Латвия, като числеността на отделните бойни единици ще бъде между 800 и 1000 военнослужещи.

20150522_150523-sg2

От комюникето на НАТО също става ясно, че няма да има промяна в преустановяването на „цялото гражданско и военно сътрудничество с Русия“, което бе прекратено след анексирането на Крим.

Докато НАТО спазва международните си ангажименти, Русия наруши ценностите, принципите и ангажиментите си, което подкопава отношенията между НАТО и Русия, очертана в документите от 1997 г. и 2002 г., разрушава доверието в сърцевината на нашето сътрудничество и предизвиква фундаменталните принципи на глобалната и евроатлантическата архитектура на сигурността.“

В същото време в документа се подчертава, че Алиансът остава отворена врата за политически диалог с Русия и не търси конфронтация.

„Алиансът не търси конфронтация и не представлява заплаха за Русия. Но няма да правим компромиси с принципите, на които се крепи нашият алианс и сигурността в Европа и Северна Америка.“

Отговорът на Москва: НАТО живее във военно-политическо „огледало“

13644231_10210063607335136_1161475079_nСеверноатлантическият алианс се фокусира върху пресилени заплахи. Така руското външно министерство коментира резултатите от срещата на върха на НАТО в Варшава. Говорителят на ведомството Мария Захарова заяви, че руската страна внимателно изучава решенията на срещата на върха, но дори и първоначалният анализ показва, че НАТО, както и преди, съществува „в някакво военно-политическо огледало“.

Вместо да обедини усилията си с всички отговорни международни играчи и да се противопостави на реалните заплахи, НАТО се бори с измислени предизвикателства и се фокусира върху „заплахата от Изток“, която не съществува, смята руската страна.

„Очевидният дисбаланс в укрепването натовските флангове на фона на безпрецедентните мащаби на идващата от юг терористична заплаха свидетелства за все по-очевидната политика на изолация на блока от наистина належащата нужда от защита и сигурност на гражданите на страните-членки на НАТО“, се казва в изявлението.

В него се отбелязва още, че алиансът умишлено пренебрегва дългосрочните негативни последици от действията на Вашингтон и Брюксел, които форсират изпълнението на плановете за противоракетна отбрана в Европа, както и риска за цялата система за евроатлантическа сигурност. В същото време опитите да се „демонизира“ Русия, с цел да се оправдае военното строителство, приемат хипертрофични размери.

Москва очаква да получи разяснения от представителите на НАТО по време на срещата на Съвета НАТО-Русия, която ще се проведе на 13 юли.

Превод и обобщение: Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Кирил Костов каза:

    Тези напълно са откачили. НАТО и ЕС – тотално встрани от истинските проблеми, за голяма част от които страни членки на НАТО и ЕС са пряко отговорни – както за разрушаването на Либия, така и за конфликта в Сирия и Ирак. Естествено там начело са ястребите от САЩ, които освен да палят войни друго не правят. Та дори в Украйна от един Майдан се стигна до убийства, фашизоиди палиха хора в Одеса и армията на Украйна бомбардираше собствените си градове, само защото в тях живеят и руснаци. На Майдана руснаци нямаше, но имаше хора от Полша, Германия и САЩ. И там сега има война. И видите ли за всичко Русия била виновна.
    Може би така е по-добре – да лъсне цялата лудост и вредност на тези античовешки съюзи.
    И не, не съм особен фен на държавата Русия. Но съм против това демонизиране и прехвърляне на вината за собствените постъпки. Това просто няма как да свърши добре за никой.

    • Гражданин каза:

      С новата намеса на Москва кризата само ще се задълбочи
      „Хората в Сирия не искаха да напускат държавата си. Те искаха мир, докато не се намеси Русия преди 5 години в района. Тогава да не забравяме, че нямаше още Ислямска държава и терористите не са причината за сегашния миграционен поток“. Това заяви пред Нова ТВ сирийският журналист Нидал Хлайф. По думите му с новата руска намеса в Сирия и новите въоръжени бази кризата в страната ще се задълбочи.

      „Освен от Ислямска държава, хората бягат основно и от режима на Башар Асад, който Русия подкрепя, както подкрепяше този на Кадафи в Либия и на Саддам Хюсеин в Ирак. Голяма вина за ситуацията в Сирия днес имат САЩ и Европа, които обърнаха гръб на държавата“, категоричен е журналистът.

      • deepzone каза:

        Гражданче-соросоидче добре че ни препредаваш какво е казал не знам кой си журналист на соросоидна хранилка. Само можете да препредавате като папагали опорните точки спуснати ви отгоре. Точно Европа и САЩ носят по-голяма част от вината за случващото се в Сирия. Все пак, 2011-13гг не бяха чак толкова отдавна, а не на всички ни е толкова къса паметта, че са сме забравили вече какво се случи тогава в Близкия Изток. Те САЩ и Франция заедно с Турция за малко наистина да се захванат сериозно със Сирия, ама Русия ги изпревари.

        • Гонзо каза:

          Някои си казал пред Нова тв. Това не значи нищо. Фактите съвсем не говорят за това, проблемите са сложни, но аз не се сещам за една намеса на сащ и нато с добър край.

  2. Петър Митев каза:

    Ето мнението на един МЕКО казано раочарован човек от американскко–израелската агресия над Ирак. Прилагам само четири линка, по два на Български и Английски:

    1 – https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2016/07/05/the-iraqi-man-who-took-a-sledgehammer-to-saddams-statue-wants-him-back/
    2 – http://www.telegraph.co.uk/news/2016/07/06/man-pictured-taking-sledgehammer-to-saddam-hussein-statue-says-h/
    2 – http://www.2biri.com/chovekat-kojto-razbi-statuyata-na-saddam-hyusein-bih-dal-vsichko-za-da-se-varne/
    4 – http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5627912

    Същата съдба последваха Либия и Сирия. Същевременно никой не е принудил Израел да се оттегли от Голанските възвишения и да прекрати ГЕНОЦИДА над Палестинците. Те, израелските ционисти екзекутират деца и бременни жени, със съгласието на Америка и нобеловият лауреат за мир Обама! Рабира се и с онези преди него, както и цялата американска администрация. Алфред Нобел вероятно е „виел от болка в гроба“ след този позорен акт, за съжаление не и прецедент!
    Въобще, цялата международна общност мълчаливо одобрява 50 (петдесет) годишният Израелски геноцид над Палестинците. А с новият (от 2015 г.) министър на правосъдието, този психопат Айелет Шакед която ОТКРИТО призовава за тотално изтребление на Палестинците и този план вече е в действие, само затвърждава позицията на милиони жители на планетата, че НАТО, разбирайте Америка и Израел са онези от които произлиза ЦЯЛОТО золо, страдания и неравенства на планетата.

  3. Безименен :-) каза:

    Тъй де, ами с Ирак и Афганистан какво правим. Там кой е агресора, кой финансира и подготви муджахидини и талибани, да не би да е СССР ;-).

    Да не говорим за употребата на обеднен уран от „демократичния“ алианс. Резултатите са заразяване и облъчване дори на СОБСТВЕНАТА АРМИЯ, да не говорим за цивилното население на потърпевшата страна. Вие как мислите, дали НАТО употреби обеднен уран в Сърбия през 99-а, а???
    Проверете какво каза самия бос на НАТО тогава, физика по професия, Хавиер Солана !!!

    Така, че хулигана вика дръжте хулигана :-).

    https://www.youtube.com/watch?v=DDQi9uMUodk

    Да сте чули, някой от генералитета да е понесъл отговорност за собствената си некадърност, от това да убиваш собствените си войници със собственото си оръжие ???

  4. Безименен :-) каза:

    След „нюкването“ на Китай обаче работата е далеч по-дебела.

    One of the key pieces of evidence that allowed the experts at VT to identify the aftermath of nuclear explosions in Tianjin was the presence of large numbers of cars that had been burned out in a manner which could not have been caused by any conventional fire, but rather, is the result of radiation.

    http://www.veteranstoday.com/2015/09/01/vt-nuclear-education-freon-and-the-hohlraum/

    Глупака Хитлер отвори два фронта и му падна главата. :-)

    Проблема е, че Втората Световна, ще ни се види като дребна селска свада с това което може да започне :-(.

    Между другото прегледайте снимките на стопените радиатори и странно обгорените полицейски коли и пожарни по време на „терорристичните“ актове на 9/11 !!!

    • Безименен :-) каза:

      Каква е разликата между „конспирация“ и хипотеза, а ?

      Гаус дефинира комплексните числа, но малко преди него Ойлер за пръв път ползва „ирационалната“ корен от минус единица дори без да го доказва, в опит за доказателството на прословутата Велика Теорема на Ферма ;-). Това не го прави по-малко математик. Надявам сте сте чули за тия двамата.
      Подобно е историята с Лобачевски, Колмогоров(теорията на вероятностите), а Шенон дори го засекретяват ;-))). За Никола Тесла да не говоря ;-))).

      https://www.youtube.com/watch?v=Kkp-PXf_qlk

      Без тия „конспиратори“ вероятно(по Колмогоров) днес още щяхте да надувате кавала на някое бърдо и да пасете овцете. Не, че в това има нещо лошо.

      Така, че времето ще покаже дали са реални конспирации или теории, защото официалните обяснения са направени за първолаци. Но вероятно това е и целта на съвременната образ“У“ вателна система, иде от образуване, не образоване :-))).

    • deepzone каза:

      Ти като пишеш за евроцентове, това не ти ли омръзва? Или какво толкова лека, приятна работа за мизерник като теб.

  5. Безименен :-) каза:

    http://drjudywood.com/articles/DEW/StarWarsBeam5.html

    In conclusion, the explanations of the collapse that have been given by the 9/11 Commission Report and NIST are not physically possible.

    Да се надяваме, че сте си завършили поне средното образ“у“вание. Горе долу то е достатъчно да сте наясно с горния извод. Визирам теорията на гравитацията на сър Исаак Нютон, надявам се знаете кой е той ;-).

    Разбира се за да ви удоволетворя търсенето, че това е конспиративна теория, допускам, че самата Нютонова физика е „конспирация“. Така, че е допустимо официалния доклад да е верен :-))))))))).

  6. Безименен :-) каза:

    https://www.youtube.com/watch?v=fMNlVhoLwTw

    Това по-долу е от основателя на Агора, Бил Боне :-)))!!!

    The press notices that “populist” candidates are getting widespread support even when they don’t seem to deserve it.

    Inquiring minds want to know why…

    “I was on the right side of that issue [Brexit],” claimed Mr. Trump, speaking to an industrial-age crowd in Monessen, PA. “I was with the people. Hillary was with the elites.”

    Voters seem to have a choice. Those who like the status quo can go with Ms. Clinton. Those who want a change can select Mr. Trump.

    Then, the Deep State can continue calling the shots.

    Creepy Money

    Almost no one has noticed the role of the Deep State’s creepy money in creating BOTH Mr. Trump and Ms. Clinton.

    And almost no one has noticed how it, more than anything else, caused Chinese capital investment to go wild… cut U.S. productivity… increased drug, alcohol, and suicide rates in Monessen and the rest of the U.S. heartland… and now brings the world economy to the brink of a historic crisis.

    In 1971, President Nixon cut the last ties between the U.S. dollar and gold.

    In doing so, he switched the U.S. – and the world – from money based on wealth to a new kind of money, based on debt.

    This new money was “flexible.” The feds and their banking cronies could create almost as much of it as they wanted. The only trouble was, each dollar added to the world’s debt, not to its wealth.

    King of Debt

    The new money system was like a computer program with a built-in virus.

    It would function reasonably well for 30 years. Then, the doomsday virus would be triggered. Here’s how it worked:

    The insiders were first in line to get the new money. Everyone else had to either earn it from them… or borrow it from them. Gradually, wealth flowed from Main Street to Wall Street… and to the Deep State. The rich got richer. But the poor and middle-class struggled to keep up with student debt, auto debt, housing debt… and every other kind of debt the financial industry could put on them.

    “I’m the king of debt,” boasts Mr. Trump. He made his money from leveraged real estate – which paid off as cheap credit raised asset prices. “I made a fortune off of debt. It was good for me. But bad for the country.”

    At least he seems to understand it. Ms. Clinton has no idea. Her entire career – and now her campaign for the White House – depends on the credit-financed, Deep State elite.

    Ms. Clinton says the “king of debt” would bring a recession. (As though she wouldn’t.) She’s wrong; it will be much worse.

    As debt mounted in the late 1990s, the system became more unstable.

    Stocks crashed in 2000. The feds came in with more credit. Stocks crashed again in 2008. Again, the feds came back… this time with the cheapest credit in history.

    Now, the world owes more than $200 trillion – more than twice annual global economic output, and $60 trillion more than when the 2008 crisis struck.

    Meanwhile, growth rates have stalled… and interest rates are already BELOW zero on more than $10 trillion in government bonds.

    What will happen the next time stocks crash? What will happen when the economy goes into recession?

    We don’t know. But this is something you can count on: We will find out.

  7. Безименен :-) каза:

    Нали сте чели историята на древния Рим. Там има една много интересна река, нарича се Рубикон ;-).

    „Известна е в историята предимно с израза „alea iacta est“ – букв. „зарът е хвърлен“, което значи да вземеш решение от което няма връщане назад. По времето когато Юлий Цезар бил проконсул, по закон проконсула имал право да оглавява войската само до пределите на Италия. Когато той пресича Рубикон през 49 г. пр. Хр., по всеобщо мнение на 10 януари, той нарушава закона и военният конфликт става неизбежен. Според Светоний изрича известната фраза ālea iacta est („зарът е хвърлен“).

    С пресичането на реката започва гражданска война, в която генерал Помпей Велики защитава правата на Сената. В средата на I век преди новата ера Римската република преживява вътрешен катарзис. Едновременно с големите успехи в завоевателните походи, вътре в републиката назряват проблеми в управлението. Римският сенат е затънал в политически дрязги, което кара спечелилите си в завоевателните походи славата римски военачалници да се замислят за отказ от републиканските ценности и преминаването към диктатура или монархия.

    Гай Юлий Цезар е един от тия успели във военната и политическата сфера хора, които не просто открито подкрепят идеята за централизиране на властта, но и самият той не крие, че няма нищо против да я съсредоточи в свои ръце.“

    Та значи защо ви давам Рим за пример и момента в който Републиката става Монархия ;-), по времето на Цезар ;-).

    Ами това не е конспирация, вижте си го сам:

    Several offices and institutions in the United States have incorporated representations of the fasces into their iconography.

    The reverse of the Mercury Dime, the design used until the adoption of the current FDR dime in 1945, features a fasces.
    In the Oval Office, above the door leading to the exterior walkway, and above the corresponding door on the opposite wall, which leads to the president’s private office. Note: the fasces depicted have no axes, possibly because in the Roman Republic, the blade was always removed from the bundle whenever the fasces were carried inside the city, in order to symbolize the rights of citizens against arbitrary state power (see above).
    Two fasces appear on either side of the flag of the United States behind the podium in the United States House of Representatives.
    The official seal of the United States Senate has as one component a pair of crossed fasces.
    Fasces ring the base of the Statue of Freedom atop the United States Capitol building.
    A frieze on the facade of the United States Supreme Court building depicts the figure of a Roman centurion holding a fasces, to represent „order“.[6]
    The grand seal of Harvard University inside Memorial Church is flanked by two inward-pointing fasces. The seal is located directly below the 112 m (368 ft) steeple and the Great Seal of the United States inside the Memorial Room. The walls of the room list the names of Harvard students, faculty, and alumni who gave their lives in service of the United States during World War I along with an empty tomb depicting Alma Mater holding a slain Harvard student.
    The National Guard uses the fasces on the seal of the National Guard Bureau, and it appears in the insignia of Regular Army officers assigned to National Guard liaison and in the insignia and unit symbols of National Guard units themselves. For instance, the regimental crest of the 71st Infantry Regiment (New York) of the New York National Guard consisted of a gold fasces set on a blue background.
    The Mace of the United States House of Representatives, designed to resemble fasces, consists of thirteen ebony rods bound together in the same fashion as the fasces, topped by a silver eagle on a globe.
    The main entrance hallways in the Wisconsin State Capitol have lamps that are decorated with stone fasces motifs. In the woodwork before the podium of the speaker of the assembly is carved several double-bladed fasces, whereas in the woodwork before the podium of the senate president are several single-bladed fasces.
    At the Lincoln Memorial, Lincoln’s seat of state bears the fasces—without axes—on the fronts of its arms. Fasces also appear on the pylons flanking the main staircase leading into the memorial.
    The official seal of the United States Tax Court bears the fasces at its center.
    Four fasces flank the two bronze plaques on either side of the bust of Lincoln memorializing his Gettysburg Address at Gettysburg, Pennsylvania.
    The fasces appears on the state seal of Colorado, U.S., beneath the „All-seeing eye“ (or Eye of Providence) and above the mountains and mines.
    The hallmark of the Kerr & Co silver company was a fasces.
    On the seal of the New York City borough of Brooklyn, a figure carries a fasces; the seal appears on the borough flag. Fasces also can be seen in the stone columns at Grand Army Plaza and on a flagpole in Washington Square Park.
    Used as part of the Knights of Columbus emblem (designed in 1883).
    Many local police departments use the fasces as part of their badges and other symbols. For instance, the top border of the Los Angeles Police Department badge features a fasces. (1940)
    Commercially, a small fasces appeared at the top of one of the insignia of the Hupmobile car.
    A fasces appears on the statue of George Washington, made by Jean-Antoine Houdon that is now in the Virginia State Capital. Fasces are used as posts of the 1818 cast-iron fence surrounding the capitol building.
    Columns in the form of fasces line the entrance to Buffalo City Hall.
    VAW-116 have a fasces on their unit insignia.
    San Francisco’s Coit Tower has two fasces-like insignia (without the axe) carved above its entrance, flanking a Phoenix.
    The seal of the United States Courts Administrative Office includes a fasces behind crossed quill and scroll.
    In the Washington Monument, there is a statue of George Washington leaning on a fasces.
    A fasces is a common element in U.S. Army Military Police heraldry, most visibly on the shoulder sleeve insignia of the 18th Military Police Brigade and the 42nd Military Police Brigade.

    Фашата, древния етруски, по-късно римски символ е както в мемориала на Джордж Вашингтон, така и в мемориала на Абрахам Линкълн. Той се е подпрял на две фаши ;-).

    http://livinglincoln.web.unc.edu/files/2015/04/Lincoln-Up-Close.jpg

    Това е символа от който произлиза и думата Фашизъм ;-).

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни