„The Nation”: САЩ и НАТО се готвят за голяма война с Русия

US Army soldiers deployed in Estonia (Reuters Ints Kalnins)

Войници от американската армия се разполагат в Естония

Michael KlareМайкъл Т. Клер  е известен американски геополитик и професор по проблемите на мира и международната сигурност в Хемпшир Колидж, САЩ. Чете лекции и във военния колеж Амхърст, както и в колежите Смит, Маунт Холиоки и в Мазачузетския университет. Член на борда на директорите на „Хюмън райтс уотч” и на Асоциацията за контрол на въоръжаването. Автор на десетки статии и анализи в „The Nation”, “Mother Jones” и др., както и на няколко книги, повечето от които се превръщат в бестселъри. У нас е преведена книгата „Войни за ресурси: новият облик на световния конфликт“.

За първи път от четвърт век насам перспективата за война – истинска война, война между големите сили – е включена в дневния ред на срещата на върха на НАТО, която се провежда в полската столица Варшава. Основният въпрос на срещата във Варшава (разбира се, с изключение на британския Brexit) е обсъждането на плановете за укрепване на източната граница на НАТО – географска дъга, съставена от бившите съветски партньори, която се простира от Балтийско до Черно море. Тези страни днес се обединиха със Запада, но се страхуват от въоръжено нападение от страна на Москва. Доскоро в западните военни кръгове не се замисляха сериозно за възможността от такова нападение, но сега в НАТО вярват, че една голяма война е възможна и че при тези условия са необходими стабилни защитни мерки.

Най-значимото решение на срещата на върха във Варшава е официалното одобрение на плана за разполагането на четири многонационални батальона по източните граници на НАТО – Полша, Литва, Латвия и Естония. Смята се, че това няма да бъде достатъчно, за да се спре решителна руска офанзива, но тези четири батальона ще играят ролята на покриващи сили. Войници от няколко страни от НАТО ще бъдат подложени на огъня и това ще осигури пълномащабен отговор на целия алианс. НАТО твърди, че това ще удържи Русия в настъплението и ще гарантира нейното поражение, ако поеме безразсъден риск и започне война.

Разбира се, Съединените щати участват активно в тези инициативи. Те не само осигуряват значителна част от живата сила в тези батальони, но и предприемат самостоятелни действия за укрепване на източния фланг на НАТО. Разходите по „Инициативата за  гарантиране на сигурността в Европа“ на Пентагона ще се увеличат четирикратно. Ако през 2016 г. те са 789 милиона долара, то през 2017 г. за тази цел ще бъдат похарчени 3,4 млрд. долара. Значителна част от тези средства ще отидат за разгръщане на ротационен принцип на допълнителна бойна група в Северна Европа, като част от бронетанкова бригада.

236935799

Полски и американски войници по време на ученията „Анаконда-16“ в Полша

 

Още едно свидетелство за решителната подготовка на САЩ и НАТО за евентуална война с Русия са най-големите от времето на Студената война военни маневри, проведени наскоро от Алианса в Източна Европа. В тези учения, наречени „Анаконда 2016“, участваха около 31 хиляди войници (половината от тях – американци) и хиляди бойни машини от 24 страни. Маневрите обхванаха цялата територия на Полша. Паралелно с това се проведоха и военноморските учения „Baltops 16“, в чиято програма включваше „морски бойни операции от висок клас“ в балтийски води, включително и недалече от Калининградска област, която е добре укрепен руски анклав, притиснат между Полша и Литва.

Всички тези действия – агресивните учения, нарастването на силите на НАТО, увеличените американски подразделения, са отражение на новите и много опасни стратегически виждания на Вашингтон. Ако неотдавна американското внимание беше фокусирано върху борбата срещу тероризма и борбата с бунтовниците, сега Вашингтон превключи на не-ядрена война между големите сили.

364608_1443650419_49126„Днес ситуацията в сферата на сигурността коренно се различава от това, което наблюдавахме през последните в 25 години“, каза министърът на отбраната Аштън Картър, анонсирайки на 2 февруари т.г. бюджета на Пентагона за финансовата 2017 година в размер на 583 милиарда долара. Както обясни министърът, доскоро американските войски са били насочени главно в борбата срещу бунтовниците и ирегулярните сили, такива като афганистанските талибани. Но сега Пентагонът се готви да „се завърне към съперничеството между великите сили“, не изключвайки възможността за тотална война с „модерен противник“ от рода на Русия и Китай.

Бюджетните и оперативните последици от тези промени са значителни сами по себе си; но не по-малко важен е преходът към декларираното като пътеводна звезда на американската стратегия „съперничество на великите сили“. По време на Студената война съществуваше убеждението, че основната задача на въоръжените сили на САЩ е подготовката за решителни военни действия срещу Съветския съюз и че в хода на тази подготовка трябва да се предвиди възможността за ядрена ескалация. Оттогава американските войски проведоха немалко ужасни бойни действия в Близкия изток и в Афганистан, но те не бяха стълкновение с друга велика сила, а рискът от ядрена ескалация там липсваше – за което всички ние трябва да сме благодарни. Сега обаче министър Картър със своите помощници сериозно мисли за конфликти (и ги планира), в които може да вземе участие друга велика сила и които могат да ескалират в ядрена конфронтация.

96afa269b86bdf82388b82cc3b8cf2f8

Руските ядрени ракети „Топол“, „Топол-М“ и „Yars“, са на маршрутите за бойно патрулиране, съобщи пресслужбата на Министерството на отбраната на Русия в края на 2015.

 

Трудно е да решиш откъде да започнеш, когато коментираш всичко това при тази атмосфера на военна истерия, подобна на Студената война. На първо място е въпросът за пропорционалността. Съответстват ли действията на САЩ и НАТО на източния фланг на мащабите на руската заплаха? Руската намеса в Крим и Източна Украйна е може би провокативна и отблъскваща, но не може да бъде тълкувана еднозначно като пряка заплаха за Северноатлантическия алианс. Други действия на Русия в региона, като нахлувания на руски кораби и самолети в крайбрежните води и въздушното пространство на страни-членки на НАТО, са по-тревожни, но са по-скоро политически сигнали, отколкото прелюдия към атака. В действителност е много трудно да си представим сценарий, в който Русия ще започне въоръжено нападение на НАТО.

И тогава идва въпросът за самоизпълняващото се пророчество. Обявявайки връщане към съперничеството между големите сили и започвайки подготовка за война с Русия, САЩ и НАТО пуснаха в действие сили, които в крайна сметка могат да доведат точно до този резултат. Не можем да кажем, че Москва по никакъв начин не е виновна за размирната ситуация на Източния фронт, но Владимир Путин със сигурност има причини да смята, че инициативите на НАТО значително повишават заплахата за сигурността на Русия и така да оправдае съответното струпване на руски сили. Разбира се, тези действия повличат след себе си ново движение на частите на НАТО на изток, последвани от допълнителни руски ходове – и така, докато не се върнем към ситуацията от времето на Студената война.

A2ANSFQOUfHnkucur04soa9Jw6vIy1EB

И накрая, има риск от злополука, погрешна преценка и ескалация. Този риск се увеличава многократно в случай на учения на САЩ/НАТО в близост до руска територия, особено в района на Калининград. Във всички тези действия неизменно присъства опасността едната или другата страна да реагира прекалено остро на възприеманата заплаха и да предприеме стъпки, водещи до бойни действия и, вероятно, пълномащабна война.

Когато през април два руски самолета прелетяха на 10 метра от американския есминец, плаващ в Балтийско море, държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви пред CNN, че според американските правила за използване на оръжие самолетите са могли да бъдат свалени. Представете си до какво би довело това. За щастие, капитанът прояви сдържаност и беше предотвратен сериозен инцидент. Но тъй като по руските граници се съсредоточават все повече американски и натовски войски, а двете страни предприемат провокативни военни маневри, опасните срещи от този вид ще се увеличават и всичко това може да завърши много зле.

На срещата на върха във Варшава не бива да позволяват тяхната склонност да „демонстрират единство“ и „да действат решително“ да доведе до такива военни мерки, които по своята същност са дестабилизиращи. Със сигурност е възможно да бъдат успокоени балтийските държави и Полша, без там да бъдат разположени хиляди войници, което ще предизвика пропорционално нарастване на силите от руска страна.

237125085

8 юли 2016 г. Президентът на САЩ Барак Обама по време на среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и представителя на ЕС Федерика Могерини на срещата на върха на НАТО във Варшава, Полша.


 

*Интересни коментари от американски читатели, които ни направиха впечатление (бел.ред):

Джоузеф Мур: Чудесна статия. Само един проблем. Наричате „руската намеса в Крим и Източна Украйна“ „провокативна и отблъскваща„. Не разбирам какво искате да кажете с това. Крим гласува с голямо мнозинство да се отцепи от Украйна и да се присъедини към Русия. Наистина не разбирам какво „провокативно и отблъскващо“ има в Кримското самоопределение. Що се отнася до подкрепата на Русия за бунтовниците в източната част на Украйна, тя със сигурност може да се нарече провокативна, но да се нарече „отблъскваща“, без да се изучи контекста на ситуацията – това много намирисва на нечестност и пристрастия. Фактите са си факти: в Украйна имаше преврат, там на власт дойде открито и явно антируско правителство, в което влязоха неонацистки лидери, и което веднага се опита да ограничи правата на руското население в източната част на страната. Както всеки в такава ситуация, източните украинци са решили да се борят, а Русия подкрепи техните усилия. В описанието на руската подкрепа за бунтовниците в източната част на Украйна можете да използвате всякакви прилагателни, но поне дайте някакъв контекст, за да могат читателите сами да решат кое еотблъскващо“ и кое – не.

Томас Калоу: Връщането към съперничество между великите сили, при което вероятността от кръвопролития е малка, би имало смисъл, ако прекратим намесата си в религиозни/териториални и прочее конфликти. В този случай ние ще изгубим просто пари, а не човешки животи.

Превод: Memoria de futuro

Източник: The Nation

Още от автора: Майкъл Т. Клер

Майкъл Т. Клер

Майкъл Т. Клер е известен американски геополитик и професор по проблемите на мира и международната сигурност в Хемпшир Колидж, САЩ. Чете лекции и във военния колеж Амхърст, както и в колежите Смит, Маунт Холиоки и в Мазачузетския университет. Член на борда на директорите на „Хюмън райтс уотч” и на Асоциацията за контрол на въоръжаването. Автор на десетки статии и анализи в „ The Nation ”, “ Mother Jones ” и др., както и на няколко книги, повечето от които се превръщат в бестселъри. У нас е преведена „Войни за ресурси: новият облик на световния конфликт“.

  1. Георги каза:

    Защо изтрихте първия коментар?

  2. Безименен :-) каза:

    Аха, следва да се уточни само кой е хулигана ;-))).

    https://www.youtube.com/watch?v=mbErgZw3lAE

    • Безименен :-) каза:

      Тази територия не е много ясно чия е, защото например аз претендирам, че е българска по силата на древната ни прастолица, дори Русия да я е имало там, камо ли „Украйна“. Но за съжаление днешната България е сянка на Кубратова Велика България, че да си клеймва териториите и да си ги вземе обратно.

      „Украйна“, като политически проект е част от геополитиката на Макиндер и като идея дори не е родена в Москва, а във Вашингтон от Удроу Уилсън под мъдрите съвети на „полковник“ Менделхаус ;-). Това е още преди болшевиките да дойдат на власт.

      Та ако си си чел собствената история, ако си българин де, би следвало да знаеш кои са хазарите и какво са ни сторили :-).

      „Другата“ страна демонстрира постоянно, че само клеймовете бекнати със сила са валидни. Така, че рано или късно някой, който не е лизо-мазач, следваще да им се опълчи.

      Обяснението е от не кой да е а човек, който няма как да се изкара съветски агент или подобни :-))).

      https://www.youtube.com/watch?v=oOjYteh-ZRs
      Видеото е от 2004-а, а не от 2014-а :-)))

    • Безименен :-) каза:

      Да добавя само кой дърпа конците на „американската“ външна“ политика. Защото обикновения американец си няма и хал-хабер по чия воля отива на война.

      https://www.youtube.com/watch?v=rzXS3tmZrcU

    • Георги каза:

      Със сигурност това не се отнася до Русия – като резултат от политиката на новите управляващи в Киев след преврата, който САЩ организираха там, гражданите на Крим сами решиха да се отделят от Украйна и да се присъединят към Русия. Същата тази политика стана причина и за борбата за самоопределение на руските граждани в източните територии на Украйна. Преди всичко друго, обаче, трябва да отбележим, че Русия има много повече право на Крим, отколкото САЩ – на Гуантанамо или Великобритания на Малвинските острови. Питам – какво би станало, ако Русия организираше преврат в Канада? Какви щяха да бъдат последващите действия на САЩ?

      • Ицо каза:

        Неуместно сравнение. Първо, „украинците“, тези които се самоопределят като такива са в едно семейство с руснаците – те са малоруси. Второ, Украйна е абсолютно изкуствено създадена държава след Първата световна. Вижте само какво и е името – у крайна, у края, по края, покрай, покрай Русия. Трето, Крим беше подарен от Хрущов на Украйна през 50-те години на 20-и век. Четвърто, Украйна не е еднонационална държава по конституция- над 15 млн се определят като руснаци и рускоговорящи. Пето, в Крим „украинци“ няма. Шесто, ако в Кърджалийско проведат референдум, следва референдум в Кърджали град, а там 70% са българи. 7-МО референдумът в Крим е мо тамо с изискванията на ООН. Така се проведоха референдумите и на шотландците, на баските и къде ли още не, но за тях не се говори като за нещо лошо или някаква намеса от чужда страна.

  3. Здравко Душков каза:

    За по сигурно по решение на квартала, представители от общността да закупят апартаменти на всеки етаж, в същия вход където живее хулигана за по активно наблюдение и евентуално действие срещу него при нужда.

  4. Terminator каза:

    Напълно споделям изказаното от Джоузеф Мур. Действително има пристрастия в статията.

  5. Васил Малинов каза:

    Днес само тъпак с високо самочуствие може да мисли за война.Ако не изметем военолюбците в кошчето за смрт всички ще бъдем изпепелени и то заслужено.По добре е да приемем като перспектива „Големъят копринен път“ .Мисля че целият театър ,който политиците разиграват ,за сметка на народите е с цел да се отклони вниманието от нарастващото неравенство и грабежа на който са подложени.Светът няма да мине без революция или касапска реформа.

  6. Лакотавакан каза:

    Браво, Решетка, страхотен си! Пак смях, братче! Само да спомена, че готините мацки все си падат по…хулиганите, а моралистите като теб, ги гепват за приятели, когато им е скучно. К’о да пра’иш… всеки си има съдба… А Русия… ще поживеем, ще видим…

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни