НАТО и Русия – въоръжение в цифри

nato-russia

Германският ежедневник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг помества статистика на въоръженията на НАТО и Русия по повод срещата на върха на Алианса във Варшава.

Москва се чувства заплашена: на срещана на НАТО във Варшава този уикенд ще се говори преди всичко за отношенията на Алианса към Русия. Коя от двете страни превъзхожда военно другата? И кой и къде се въоръжава повече? Няколко факти към срещата на върха.

1.НАТО очевидно превъзхожда военно Русия

Официалните данни за 2016 г. сочат, че руските въоръжени сили наброяват 770 000 войници. Ако се причислят Националната гвардия и тайните въоръжени сили, означава, че Русия поддържа едномилионна армия. От другата страна непосредствените съседи на Русия имат около 150 000 войници. Всичките 26 европейски страни-членки на НАТО взети заедно поддържат почти 2 000 000-нна армия. САЩ и Канада заедно имат близо 1, 4 милиона войници. С това редовните въоръжени сили на НАТО превъзхождат четири пъти руските.

1021147186

Американската база Рамщайн в Германия

 

И при въоръженията НАТО далеч превъзхожда Русия: само американските въоръжени сили разполагат с 13 000 самолета, близо 8800 танка и 41 000 бронирани установки. Към тях се прибавят още 75 подводници, 19 самолетоносача и повече от 300 други видове бойни кораби.

Във военните технологии американците са световни лидери. Но директно на границата с Русия на страната на НАТО нещата не са съвсем така. Например Латвия разполага в момента с три танка руско производство.

Според свои данни, Русия разполага с 4 800 артилерийски и ракетни установки, 2 870 бойни самолета и 10 720 бронетранспортьора. ВВС и другите бойни части, по данни на Global Firepower Index от 2015, разполагат с над 3 550 самолета. Военноморските сили имат 200 бойни кораби и 72 подводници.

Тъй като голяма част от бойната техника е от съветско време, в момента се извършва подмяната й с нова, която до 2020 година ще бъде  извършена на 70 процента.

der-t-14-ist-der-modernste

Русия увеличи военните си разходи през миналата година, според данни на Института за изследване на мира SIPRI, с 7,5 процента, което прави 66,4 милиарда долара. Това обаче прави 11 процента от американските 596 милиарда военни разходи. Общо за страните членки на НАТО военните разходи са с паднали от 1077 милиарда през 2009 г. на 871 милиарда през 2015-та. Напоследък този спад се колебае, като например правителството на Германия, което възнамерява да увеличи военния си бюджет на 39,2 милиарда евро през 2020 г.

2. Алиансът праща войници на Изток, а Русия разполага войски по посока на НАТО.

В  продължение на настоящата година Русия планира да разположи още две дивизии на своята западна граница. Министърът на отбраната Сергей Шойгу говори за 10 000 войници и 2000 превозни средства. В Полша и в трите балтийски републики НАТО ще разположи военни части. Все пак броят на войниците на алианса по-малък. За всяка страна се  предвиждат по 1 000 войника.

3. НАТО ще подкрепя източните си партньори – Германия ще се ангажира по-осезателно.

С изтъкването на мотива за подкрепата на Русия към сепаратистите в Източна Украйна, НАТО започна още през миналата година изграждането на военни формирования за бързо реагиране за многоцелева употреба. Ще наброяват до 40 000 души. Част от тях са т.н. „Върхът на копието“, които са в състояние да бъдат разположени за борени дни. Впрочем за тренировъчни цели вече се изградиха военни бази в източните страни членки на НАТО – Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България. Към това трябва да се прибави и по-големият брой патрулиращи полети над Балтика.

973147df64c419d15eab870e2494b3a6

Руски изтребители извършиха няколко полета над ескадрения миноносец „Доналд Кук“ в Балтийско море на 11 и 12 април т.г.

 

4. И двете страни разшириха военните си маневри. Но не се разчита за военна интервенция от страна на Русия на Балтийския регион.

Русия проведе през миналата година многократни необявени военни учения с десетки хиляди войници. През февруари и март 2014 военно учение със 150 000 войници се оказа подкрепа за присъединяването на Крим. В източните региони на НАТО участват в момента във военни учения много повече войници, отколкото преди украинската криза. При последните маневри в Полша – „Анаконда“, участие взеха 31 000 войници от 24 страни.

Но една руска инвазия в Балтика е по-скоро невероятна. Според специалистите, Руските въоръжени сили се нуждаят най-много от 60 часа, за да влязат в балтийските столици. Освен това едно нападение на район на НАТО би бил изключително рискован – от една страна, защото населението в тези страни е враждебно настроено, а от друга – защото военният отговор на НАТО няма да се забави. Нищо не говори в днешно време, че Русия би се нагърбила с подобен риск.

5. Ядреното разоръжаване напредва бавно.

Америка и Русия разполагат с 93 процента от всичките атомни оръжия в света. 7000 американски бойни глави се противопоставят на 7290 руски. Подписаният през 2011 договор по т.н. СТАРТ-споразумение за разоръжаване, според данни на Института SIPRI, се придвижва много бавно. И двете страни влагат милиарди в модернизирането на ядрения си арсенал. Само САЩ, според института, ще вложат за целта до 2024 г. близо 348 милиарда долара.

Row of heavy nuclear missiles against blue sky with clouds

6. НАТО и Русия почти не си говорят.

Разговори се случват – но в много ограничен кръг. В Съвета НАТО-Русия – най-важната институция за диалог между Запада и Москва, от две години до този април цареше пълна тишина. Но и Априлската среща не донесе нищо съществено.

*Москва изрази съгласието си да бъде проведена среща на Съвета Русия-НАТО след конференцията на Алианса във Варшава на 8-ми и 9-ти юли. Решението бе обявено след разговор между френския външен министър Жан-Марк Еро и руския външен министър Сергей Лавров в Париж на 29-ти юни.(бел.ред.)

Превод: Александър Александров / Memoria de futuro        

Източник: Frankfurter Allgemeine Zeitung

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Монах на Просветлението каза:

    На хартия НАТО може да е доста добре, но реално, човешкият фактор при тях ще им изиграе лоша шега. А именно – липсата на мотивация.
    Малцина са онези, които знаят, че по време на „Пустинна Буря“ на САЩ в Ирак, броя на самоубилите са войници превишава броя на падналите в бой. Защо е така, можем да поспекулираме. Факт е, че в случай на конфликт, руснаците са по-консолидираното общество, което за пореден път ще води отбранителна война. Има и още нещо – европейските мъже нямат руската психика на войн. Дълголетната пропаганда е превърнала мнозина от тях в трансджендъри в мъжко тяло. Какво имам предвид – видя се по Нова година в Кьолн. Видя се и наскоро в стълкновенията на Европейското, където 200 мужика видяха сметката на 1000 англо-сакса.

  2. Безименен :-) каза:

    От двубоя НАТО(САЩ) – Русия има само един победител. Той се казва Китай ;-))).Точно по-подобен начин от двубоя СССР – Германия, ВСВ(1945) победителя, реалния, във финансов и икономически аспект, е САЩ.

    Това е „третия“, за който вие обикновено разбирате, когато предяви правата си, когато непреодолимата сила ви притиска да решавате „А“ или „Б“. И после влиза в сила „Стокхолмския Синдром“, заобичвате „рулера“ си, без значение кой е той. Просто по-силния.

    Проблема на Китай е, че и Русия и САЩ го разбират много добре. В Европа много много не го вдяват тоя трик, ‘щото китайската доктрина им е мътна :-))).

    В Русия доскоро, преди Путин, много-много не им се мислеше в тая посока(геополитически) но реалностите ги принуждават, ако не искат „рулер“ от „Изток“ или от „Запад“ :-).

    България такива въпроси не я вълнуват, „тя“ по подразбиране „иска“ рулери :-(. Ей ви сега случката с ЕС(СР) и „комисарите“ ;-))). Като гледа, човек „главнокомандващия“ ни и му се приплаква от умиление и възторг.

  3. Безименен :-) каза:

    В чисто технически аспект Американската империя се финасира все още от цялата планета за сметка на доларовата хартийка с номерче, бекната от нефта и дрогата. Така, че сметките са верни но не и за в бъдеще. Дори и в обозримото. Което не е много добре за средния американец.

    https://www.youtube.com/watch?v=sQi4-97GXrI

    В общи линии повечето „научни“ „прогнози“ са странно линейни ;-))). Което само демонстрира елементарната, т.е. елементарно уравнение от първи ред с една променлива :-), природа на „прогностиците“ ;-).

  4. Gerry каза:

    I understand your reluctance to ‘go there’ about whether her youngest baby is hers, but the story as detailed at dailykos sure seems worth further investigation. My wife, who has a far better-developed nose for truth than me as well as a woman’s eye for pregnancy, found it to be credible that the baby belongs to her daughter. I wouldn’t care myself, but seems like some of her fundie groupies might. I’m just saiy#’&n8230;

  5. Манчо каза:

    Я,русофилистиците пак са своя пост. Промити мозъци и пълно невежество! Типично по руски.А,може и да не е баш така….. Рубли,доларчета, евра – защо не? Платен гнусен мурзилаж.Искандери , Армати и т.н. “ страховити“ и „безаналогови“ ръждетини….. Нещастници!

    • Чук, чук по китарата каза:

      И ти не падаш по долу, по промиване и невежество, дори превъзхождаш!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни