Финалното гласуване по импийчмънта на Русеф ще бъде след края на Олимпиадата

Brasília- DF 03-05-2016 Presidente Dilma Cerimônia de Acendimento da Tocha Olímpica Rio 2016 Palácio do PlanaltoFoto Lula Marques/Agência PT

Дилма Русеф запали факела на олимпийския огън на официална церемония на 3 май т.г., само седмица преди временното й отстраняване длъжност

 

Окончателното гласуване по импийчмънта на Дилма Русеф, временно отстранена от поста президент на Бразилия, ще се проведе не по-рано от 25 август, т.е. след приключване на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Това съобщи в четвъртък председателят на Федералния сенат (горната камара на парламента) на Бразилия Ренан Калейрус.

„Приключихме със фазата на разпит на свидетели. От този момент започва обсъждането на експертните становища, следват финалните заявления на страните, предварителен вот на пленума (Сената) по решението на специалната комисия, и ако решението е в полза на обвинението, окончателното разглеждане на импийчмънта ще се проведе между 25 и 27 август“, заяви ръководителят на Сената на пресконференция в бразилската столица.

Ден по-рано Калейрус каза, че решението за импийчмънта на Русеф или за връщането й на власт ще бъде направено „около  20 август“, тоест, в последните дни на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Стана известно, че Международният олимпийски комитет неофициално се е обърнал към изпълняващия длъжността президент на  Бразилия Мишел Темер с молба гласуването по импийчмънта на Русеф да не се провежда по време на игрите. Целта на това искане, според представителя на Организационния комитет на „Рио 2016“ Сидни Леви, е желанието да се избегне ситуация, при която вниманието на бразилците ще бъде изместено от Олимпийските игри върху развоя на политическата криза.

На 7 юни специалната комисия на Федералния сенат на Бразилия по импийчмънта одобри график за разглеждане на въпроса за оставката на Русеф. Съгласно това решение гласуването, което трябва да сложи край на процеса, трябваше да се проведе в средата на август. През последните дни стана ясно, че е „за изслушването на  на свидетели е необходимо повече време, отколкото първоначално се очакваше“.

На 12 май бразилският сенат подкрепи продължаването на процедурите по импийчмънт срещу Дилма Русеф и тя беше временно отстранена от поста на президент. Ако по време на финалното гласуване членовете на горната камара се съгласят с аргументите на инициаторите на този процес, тя ще бъде отстранена окончателно и Темер ще остане държавен глава до изборите през 2018 г. В противен случай Русеф ще се върне към задълженията си.

За окончателното отстраняване на президента от длъжност е необходимо инициативата да бъде подкрепена от най-малко две трети от сенаторите.

Междувременно преди дни стана ясно, че независимите одитори на бразилския Сенат не са открили никакви доказателства за вината на отстранената от длъжност президент Дилма Русеф към съдебните разследвания за данъчни измами.

Цеца Христова / Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Дарина Кирова каза:

    За сметка на това сега тези,които я замениха ще направят далаверите по време на олимпийските игри и корупцията е налице

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни