Астрономи откриха „тиха черна дупка“, криеща се в нашата галактика

black-hole-1_1024

Преди броени дни учени откриха в Млечния път „скрита“ черна дупка, наречена VLA J2130+12. Тя е убягвала на астрономите досега, тъй като не функционира по нормалния за черните дупки начин.

Казано с прости думи, тази черна дупка е значително по-тиха от очакваното и в определени отношения може да бъде наречена „скрита“. Подобно на всички черни дупки, и тя придърпва към себе си близката материя, но при много ниска скорост – именно затова досега не е забелязвана.

Откритието свидетелства, че из вселената биха могли да съществуват милиони от тези скрити черни дупки. Тяхното откриване изисква повече от това да насочиш телескоп към космоса – ние можем да ги „видим“ единствено чрез ефекта, който те оказват на околната материя. Това означава, че подобни космически феномени могат да останат незабелязани в продължение на дълго време.

„Обикновено откриваме черни дупки, когато те поглъщат големи количества материя“, коментира Бейли Тетаренко, водещ изследовател в университета Алберта, Канада. „Преди да се озове в черната дупка, тази материя става изключително гореща и излъчва ярки рентгенови лъчи. Новооткритата черна дупка е толкова тиха, че на практика е скрита.“

Учените откриха наличието на черната дупка, след като засякоха „особен“ източник на радиовълни. Те са достатъчно силни, за да произлизат от черна дупка, но са съпроводени от изключително слаби рентгенови вълни. Първоначално явлението не съвпада с разбирането ни за това как черните дупки функционират; в крайна сметка астрономите стигат до извода, че слабите рентгенови вълни са резултат от бавното действие на черната дупка.

VLA J2130+12 тежи между 10% и 20% от масата на Слънцето и се намира на 7200 светлини години от нас, в рамките на собствената ни галактика. Учените, направили откритието, твърдят, че подобни черни дупки може би съществуват и в по-голяма близост до Земята. За щастие обаче, те все още са достатъчно далече, за да не представляват непосредствена заплаха за планетата ни.

За откритието на учените са спомогнали рентгеновата обсерватория „Чандра“, космическият телескоп „Хъбъл“, както и радиообсерваторията VLA.

„Освен ако просто не сме имали голям късмет да намерим нещо подобно с детайлното си проучване на една много малка част от космоса, в Млечния път би трябвало да съществуват много повече подобни черни дупки, отколкото сме предполагали“, заяви научният изследовател Араш Бахрамиан.

Откритието е публикувано в The Astrophysical Journal.

item_j01002802

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Източник: Science Alert

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни