Съдът реши: Анулират балотажа за президентските избори в Австрия. Предстои нов балотаж

hofer5555

Норберт Хофер

 

Конституционният съд на Австрия уважи оспорването от страна на Партията на свободата на президентските избори и анулира балотажа от 24 май.т.г.

Както е известно, кандидатът на зелената партия Александър Ван дер Белен спечели с минимална преднина от 1%  пред кандидата на дясната партия Норберт Хофер.

Както съобщава големият австрийски ежедневник Ди Прессе, новата дата на балотажа ще бъде съобщена във вторник следваща седмица.

Препъни камъкът за Алессандър Ван дер Белен се оказаха подадените по пощата бюлетини, където бяха констатирани множество нарушения на изборния закон.

Повторните избори ще се проведат на територията на цялата страна.

Като първа реакция, вестник Кириер цитира думите на федералния президент на Австрия Хайнц Фишер, казани по телевизията веднага след решението на съда :

„Радостен съм, че решението на Конституционния съд се възприема от всички политически сили в страната. Сега е ясно – такива неща се случват. Имаме институция, която стриктно анализира и взима решения. Накрая ще имаме изборен резултат, който ще отговаря на смисъла на избрания федерален президент. В края на краищата решението на съда ще бъде оценено позитивно, защото установените нарушения бяха потвърдени стриктно от Конституционния съд.“

Въпреки това, времето на сегашния президент Фишер изтича на 8 юли, посочва Куриер. Той е събеседвал с тримата  председатели на Националния съвет  (горната камара на австрийския парламент – бел.ред.) и е изразил убеждението си, че Дорис Бурес (Австрийска социалдемократическа – АСП), Карлхайнц Копф (Австрийска народна партия – АНП) и Норберт Хофер (Австрийска партия на свободата – АПС) ще покажат своите надпартийни убеждения в този преходен период.

Съгласно Австрийската конституция в подобен случай ролята на президент се изпълнява именно от тези трима съпредседатели на Националния съвет.

Фишер не вижда опасност от национална криза, защото, според думите му, нарушенията на изборните резултати били отстранени по убедителен начин.

Тричленното президентско управление също изрази становище. Вестникът цитира техните изказвания – Дорис Бурес (АСП) говори за необичайна ситуация. „Решението на конституционни съд е уместно – доверието в правовата държава е утвърдено.“

Карлхайнц Копф (АНП) говори за едно „в много отношения забележително решение на Конституционния съд. Основно бе потвърдено, че е имало много закононарушения. Това е в името на демокрацията.“

Норбер Хофер допълва, че Конституционният съд също е установил, че представителите на изборните комисии имат да изпълняват една високо отговорна задача. Те трябва да бъдат подкрепяни, за да изпълняват и в бъдеще с чест поставените им задачи. „Констатирани бяха множество нарушения, които дадоха храна за възможни манипулации. Задача на съда беше да ги установи“, заяви Хофер.

Александър Александров / Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. йохохо каза:

    Ами сега???

    • Кирил Костов каза:

      Сега от начало. Но в правовите държави е така – законът е нарушен, съответно изборът става невалиден. Виновни ако намерят най-вероятно ще ги накажат. Де да беше и у нас така…
      Като се сетя как хибридното нищо ни стана президент…

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни