Във Великобритания събраха над 420 хиляди подписа с искане за нов референдум

13521029_10209939518512993_376785040_n

Британските поддръжници на европейската интеграция са събрали повече от 420 хиляди подписа в онлайн петиция, призоваваща парламентаристите да разгледат възможността за провеждането на нов референдум за членството в Европейския съюз на Обединеното кралство.

„Ние, долуподписаните, призоваваме правителството да приеме правило, според което ако гласувалите за или против (членството в ЕС) са по-малко от 60%, а избирателната активност е по-ниска от 75%, трябва да се проведе нов референдум“, се казва в текста на петицията.

Заради масовото посещение на интернет-потребители работата на сайта на британския парламент, където е регистрирана петицията, е временно спрян. Сред тези, които са подписали призива към депутатите, най-много са жителите на Лондон, където повечето райони на референдума подкрепиха членството в ЕС.

Според закона, за да се разгледа петицията, в парламента трябва да бъдат внесени 100 хиляди подписи. Така депутатите могат да обсъдят това искане по време на следващата парламентарна сесия идната седмица.

На състоялия се в четвъртък във Великобритания референдум 51,9% от британците гласуваха за излизане на Великобритания от ЕС, за оставане гласуваха 48,1%.

Според законите в Обединеното Кралство референдумът има препоръчителен характер. Това означава, че теоретично волеизявлението на народа може да бъде внесено за разглеждане в Парламента, който може както да се съгласи с мнението на гражданския вот, така и да вземе обратното решение. Също така е възможно да се проведе и нов референдум. Въпреки това британският премиер Дейвид Камерън заяви, че ще изпълни волята на британския народ.

Цеца Христова / Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. mich каза:

    Късно е моме, за китка.

  2. Дарина Кирова каза:

    Българите явно са царе на тъпите коментари.. Хайде да повторим пак. ЕС е създаден, за да се справи по- лесно с икономиката след ВСВ. През 1949 г САЩ принуждават новата ГФР да подпише договор, с който става протекторат на САЩ. Свидетел -Великобритания. Когато се решава да има обща валута, англичаните си спомнят това и остават със собствените си лири- това е тяхно условие. Защото знаят, че един ден ще има нови размествания. Това време дойде. В началото на всяка година се събира членски внос от всички ЕС членки, Великобритания си е платила, освен тов аима сключени договори,които трябва да имат нова формулировка- за тов асе изисква техническо време. тези, които искат Великобриртания в Ес са тъй наречените натурализирани англичани- купили си английско поданство, защото те имат кралица и са поданици. Вашето е празни приказки .И не ги мислете англичаните – кралицата има протекторат над Канада и Австралия. Ще има пак икономика. А като сключат договори с БРИКС – ще си търгуват на воля, без забрани

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни