Шотландия обяви курс към втори референдум за отделяне от Великобритания

4276747

В свое интервю пред STV News бившият първи министър на Шотландия Алекс Салмънд коментира възможността за провеждане на втори референдум за независимост, в резултат от решението на Великобритания да напусне ЕС. Салмънд изтъкна, че през 2014 г. шотландците са били предупредени, че отделянето им като независима държава би изложило на опасност тяхното членство в Европейския съюз. „Сега, няма и две години по-късно, се оказва, че именно оставането ни като част от Великобритания постави на карта членството ни в ЕС.“ Политикът изрази своята увереност в спокойната и адекватна предвид обстоятелствата реакция на неговата наследница като лидер на  Шотландската национална партия (ШНП) Никола Стърджън.

premier4На въпрос дали счита, че евентуалното отделяне на Шотландия от Великобритания в такъв момент е разумен ход, Салмънд отговори, че за Шотландия най-разумното решение е да запази своя достъп до европейския пазар. Политикът изрази уважението си към решението на английските избиратели, но изтъкна, че във всеки един избирателен окръг в Шотландия резултатите са били в подкрепа на оставането на страната в ЕС – средно с 24% повече от гласовете за напускане.

Салмънд бе попитан дали смята, че Никола Стърджън ще настоява за провеждането на нов референдум за независимост. Той отвърна, че е убеден в това, тъй като Стърджън се ползва с огромна обществена подкрепа, а провеждането на нов референдум в резултат от променения статут на Шотландия (като част от Великобритания) е на челно място в дневния ред на ШНП. Салмънд заяви, че при потенциален нов вот резултатите биха били коренно различни, тъй като огромна част от икономиката и населението на Шотландия имат пряк интерес от запазването на стабилния достъп до европейските пазари. Той добави, че мнозина са гласували за оставане във Великобритания, подтикнати именно от запазването на членство в ЕС, и днес вече са на друга позиция.

2016-06-24_150440Малко по-късно в специално телевизионно изявление лидерът на  Шотландската национална партия Никола Стърджън потвърди думите на Салмънд, като каза, че въпросът за нов референдум за отделянето на Шотландия вече е сложен на масата и практически е на дневен ред.

В края на своето интервюто Салмънд подчерта, че знае какво е чувството да загубиш референдум като лидер на държава. Той коментира, че в този момент оставката е единственият логичен ход за Дейвид Камерън, който заложи репутацията си и загуби референдума. Салмънд завърши с думите: „Камерън трябва да вземе и Джордж Озбърн със себе си. Поддръжниците на Брекзит – които за съжаление спечелиха референдума – ще наследят поне тази част от Кралството; предстои да видим как ще се справят със задълженията си.“

Момчил Вачев / Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни