От Берлин европейските външни министри настояха Великобритания бързо да напусне ЕС

Außenminister Frank-Walter Steinmeier (2.v.l., SPD), sein französischer Amtskollege Jean-Marc Ayrault (2.v.r.), sein niederländischer Amtskollege Bert Koenders (r, verdeckt), sein italienischer Amtskollege Paolo Gentiloni (3.v.l.), sein belgischer Amtskollege Didier Reynders (l) und sein luxemburgischer Amtskollege Jean Asselborn (3.v.r.) gehen am 25.06.2016 in Berlin vor der Villa Borsig durch den Garten. Nach dem britischen Referendum zum Brexit treffen sich hier die Außenminister der sechs EU-Gründerstaaten - damals hieß das Bündnis noch EWG - zu Gesprächen. Foto: Kay Nietfeld/dpa +++(c) dpa - Bildfunk+++

Германия и останалите пет страни-основателки на Европейската икономическа общност, предшественичка на Европейския съюз, засилиха натиска си срещу Великобритания да започне конкретни преговори за излизането си от Съюза, съобщава Дер Шпигел. Това заявиха външните министри на Франция, Италия, Белгия, Люксембург, Холандия и Германия на извънредна среща днес в Берлин по покана на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

В ЕС се опасяват, че Лондон ще протака  преговорите за излизането си от Съюза. Както актуалният премиер Дейвид Камерън, така и евентуалният му наследник Борис Джонсън вече напомниха, че не бързат особено с напускането на съюза. Камерън смята да остане до октомври на кормилото на правителството и да остави преговорния процес на своя наследник.

„Надявам се, че няма да си играем на котака и мишка“ , заяви министърът на външните работи на Люксембург Ян Аселборн, визирайки политиците в Лондон. „Трябва да има яснота. Народът се произнесе. И ние трябва да претворим в дела това решение.“ Великобритания ще трябва бързо да приложи залегналите мерки в член 50 на Лисабонския договор, отнасящи се за излизането на страна-членка от Съюза.

По силата на Лисабонския механизъм, Великобритания ще трябва връчи официално заявление в Брюксел. Едва след това ще започнат преговорите, които ще траят до две години. Ако до тогава не се подпише до взаимен договор, би се стигнало до нередовно излизане на страната. Обаче срокът може да бъде и продължен.

„Започваме веднага“ – заяви френският външен министър. „Британският премиер Камерън направи референдума в страната, той трябва да си сърба попарата на последствията. Щестимата външни министри на страните основателки на Съюза искат да дадат сигнал, че Европа продължава да е жива.“

0,,19356369_303,00

Домакинът Щайнмайер изрази позиция, че европейските политици трябва да са наясно с очакванията на правителствата на държавите от съюза, както и на техните граждани. Европа не бивало нито да действа прибързано, нито да е бездейна.

“Убеден съм, че държавите, чиито представители участват в днешната среща, ще изпратят ясно послание – няма да допуснем някой да ни вземе нашата Европа, да ни отнеме този проект за мир и стабилност”, каза още Франк-Валтер Щайнмайер.

Франкфуртер алгемайне цайтунг съобщи, че Германия и Франция са предложили на срещата конкретна програма за действие в областта на сигурността.  Според нея ЕС трябва да стане независим играч във външната политика на сигурността  и да бъде по-активен в кризисния мениджмънт и предотвратяване на кризите. За целта ще се изработи обща европейска платформа на службите на разузнаването на страните-членки. Европейската прокуратура ще трябва за в бъдеще да се намесва по-осезателно в борбата срещу тероризма и престъпността.

В документа шестимата външни министри правят предложение за обща европейска политика относно бежанската криза и даването на убежище.

За по-ефикасно опазването на границите в документа се предлага създаване на европейска електронна система за даване на разрешителни за влизане в страните на граждани на трети страни без задължения за визи.

carney_brexit-large_trans++LoH7NlioJUgvNGxc7kNJh1te7LicTxArJ20nSAU0zIY

Превод и обобщение: Александър Александров / Memoria de futuro

Източник: Del Spiegel

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Дарина Кирова каза:

    Великобритания си е платила членския внос а тази година и ес тествено, няма да си тръгне преди да получи това , което е необходимо срещу него. Другото е приказки на глупаци, които нямат нищо общо с дипломацията – визирам – Германия и сърдите й колеги

  2. Кирил Костов каза:

    Да видим кой ще е следващият отцепник. ЕС все повече потъпква суверенитета на страните членки и решенията касаещи хората се вземат от някакви чиновници, които ние не ги избираме. Виждаме и колко се разминават приоритетите на брюкселските зелки от реалните проблеми. Така че сега реакцията им е паническа, защото виждат как картонената им вавилонска кула се разпада.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни