Великобритания напуска ЕС след драматичен референдум

exit from the eurozone: golden star fallen from a blue wall

от Цеца Христова / Memoria de futuro

След дълъг избирателен ден, драматична нощ и още по-драматичен финал на преброяването на гласовете от историческия референдум във Великобритания, британците решиха страната им да напусне Европейския съюз.

За излизането от ЕС гласуваха 51,9%, за оставането – 48,1% – при 72,2% избирателна активност от 100% обработени гласове в 7:11 часа по Гринуич.

За BREXIT гласуваха 17 410 742 британци.

Предварително беше обявено, че резултатите ще станат ясни след преброяването на гласовете в 382-та избирателни района. Още след приключването на гласуването международната компания YouGov цитира данни от неофициалното си проучване екзит-пол: 52 процента в подкрепа на членството в ЕС, 48 – за излизане. Британски социолози предупредиха, че хората не бива да се ръководят от тези данни и че нещата могат да се променят в хода на преброяването на гласовете.

Brexit_02

Привърженици на оставането на Великобритания в ЕС следят преброяването на гласовете

 

И действително, след отчитането на първите 6 избирателни района в полунощ, разликата беше само 1 процент, и то в полза на излизането от ЕС.

Първият голям удар привържениците на оставането в ЕС получиха при обявяването на резултатите в Съндърланд, който е смятан за индикатор на настроенията в цялата страна. Гласовете бяха категорично в полза на напускането – 61.34 % срещу 38.66% проевропейски гласове, въпреки прогнозите, че там  привържениците на „Брекзит“ няма да са над 53-56%. Час по късно, при преброени 10 района, разликата вече нарасна до 7.4 процента. С интерес се очакваха гласовете от Шотландия и Лондон, за които се смяташе, че ще  доведат до рязък обрат в резултата. Така и стана – гласовете в шотландските райони дадоха лека преднина на оставането в ЕС. Само в Глазгоу – най-големият град в Шотландия, за оставането са гласували 168 335 избиратели, а за напускането – 84 474. Гласовете от Лондон също дадоха допълнително преимущество за оставането. Но това беше за кратко.

След като започна преброяването на северните райони, цифрите отново се обърнаха в полза на Брекзит и в останалите часове на нощта разликата се движеше около 1-2 процента. Жителите на Уелс гласуваха за изхода на Великобритания от ЕС, а на Северна Ирландия – за оставане. При 80% обработени гласове BBC обяви: „Британците бяха попитани и отговорът е: Навън сме!“

Leave supporters cheer results at a Leave.eu party after polling stations closed in the Referendum on the European Union in London, Britain, June 23, 2016. REUTERS/Toby Melville

Привърженици на Brexit ликуват

 

Британският паунд се качи на „влакчето на ужасите“ и през цялата нощ ту поскъпваше, ту поевтиняваше рязко след всяко разминаване с очакванията в определени райони. Когато привържениците на Брекзит в Съндърланд избухнаха в радостни викове след обявяването на резултатите там, паундът падна до 1.43 за долар, което беше най-ниското ниво след катастрофата от 2008 г. До сутринта той падна до най-ниското си равнище от 31 години насам, достигайки 1.3459.

Токийската фондова борса, която отвори първа, откри днешната сесия с повишение на основните показатели, но след оповестяването на първите резултати от референдума във Великобритания, те започнаха стремително да падат.

A pedestrian holding an umbrella walks past an electronic board showing the stock market indices of various countries outside a brokerage in Tokyo, Japan, June 13, 2016. REUTERS/Issei Kato

Служител на Токийската фондова борса отива на работа на 24 юни сутринта

 

Много британци въздъхнаха с облекчение след края на референдума. На първо място, защото са уморени от изключително емоционалната и неприятна агитационна кампания, в която всяка от страните прибягваше до най-агресивни техники – в хода й вървяха измислени факти, сравнения с нацистите, обвинения в расизъм, както от едната, така и от другата страна. Както отбелязват британски социолози, повече от половината от британците са заявили, че смятат аргументите на двете страни за безполезни, а решението си са взели въз основа на собствената си гледна точка.

Brexit_05

Британските букмейкъри съобщиха, че вече са започнали да получават залози за следващия лидер на Консервативната партия. Фаворит за поста на новия лидер на торите е бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, а на второ място е  министърът на вътрешните работи Тереза Мей.

2_398ba3fc

Борис Джонсън

 

Разколът сред консерваторите възникна именно заради референдума и със сигурност ще доведе до сътресения в партията след резултатите от референдума. Много от нейните членове са недоволни от начина, по който лидерът им, премиерът Дейвид Камерън,  проведе преговорите за привилегировани условия за членството на Великобритания в ЕС, а след това и кампанията в подкрепа на членството на страната в Европейския съюз. Затова и имаше очаквания, независимо от резултатите от референдума, самите тори да повдигат въпроса за вот на доверие към премиера, както и за необходимостта от избирането на нов лидер на консерваторите.

brexit-eu-referendum

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. audio in каза:

    И защо е цялата тази гюрултия, след като референдумът няма обвързващ характер и може да бъде игнориран?!
    Според мен не се предвижда разпадане на ЕС и този референдум може да се окаже буря в чаша вода.

  2. mich каза:

    Обединеното кралство ще напусне ЕС, но ще остане в икономическата му зона.

  3. Расате каза:

    До audio in.

    Представи си какво ще стане ако правителството на Великобритания пренебрегне референдума.
    Това означава крах на ореолът на демокрацията и крах за консерваторите при следващи избори , а може би и гражданско неподчинение и безредици.
    Няма как да мине австрийският сценарии с бюлетините по пощата ,което показа крах на европейската демокрация и показа на какви манипулации са готови системните псевдодемократи за да запазят властта.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни