Дейвид Камерън подаде оставка. ЕС е в шок от решението за Brexit (обновена)

2016-06-24_102102

Дейвид Камерън подаде оставката на кабинета в специално изявление

Дейвид Камерън определи вчерашния референдум като най-голямото упражнение по демокрация в британската история. В свое изявление от Даунинг Стрийт 10 в 8:15 часа сутринта министър-председателят заяви, че решението на народа трябва да бъде уважено, но няма да има непосредствени промени по отношение на сферата на услугите, свободното пътуване и положението на имигрантите от ЕС в страната.

Камерън допълни, че след подобно историческо решение страната се нуждае от ново и свежо ръководство. Той заяви, че ще остане на поста си през следващите три месеца, за да осигури стабилен период на преход до избирането на нов министър-председател през октомври. Настоящият министър-председател е съгласувал своите решения с кралицата рано тази сутрин.

Министър-председателят увери пазарите и международните инвеститори , че британската икономика продължава да бъде силна и надеждна. Той обяви, че ще посети среща на Европейския съвет през следващата седмица, за да обясни решението на британците пред лидерите на Европа и обеща на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия равноправно и пълноценно участие в предстоящите преговори с ЕС.

Камерън съобщи, че решението кога да бъде задвижен член 50 – относно законовите и административни процедури по отделянето на Великобритания от ЕС – принадлежи на неговия наследник на поста. Той подчерта, че предстоят редица важни срещи както в партията, така и на банковите управители, които да обсъдят и предприемат следващите процедурни стъпки.

В края на своята реч Камерън изтъкна гордостта си от това да служи като министър-председател на Великобритания и допълни, че въпреки вчерашния референдум, страната все още е световен пример за силно общество, в което съжителстват хора от различни раси и религии. Той оправда своето решение да напусне поста си до края на годината с твърдението, че всички граждани от загубилата страна – в това число самият той – трябва да направят всичко по силите си, за да осигурят най-доброто и безпроблемно осъществяване на волята на мнозинството.

За ЕС за резултатите от референдума във Великобритания са истински шок. Австрийският външен министър Себастиян Курц заяви, че резултатът от гласуването в Обединеното кралство е като земетресение за Европа.

01Преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз ще започнат в близко бъдеще. Това каза председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Той отбеляза със съжаление, че Великобритания е решила да поеме по свой път. „Мисля, че икономическите данни от тази сутрин показват, че това ще бъде много труден път“, каза той. Шулц  подчерта, че британският премиер Дейвид Камерън „не може и няма да игнорира“ резултатите от вчерашния вот.

Доналд Туск: Следващата седмица ЕС ще проведе първата си среща на върха без Великобритания

02 „Следващата седмица ЕС ще проведе първата си среща на върха без Великобритания, – каза в изявлението си президентът на Европейския съвет Доналд Туск. – ЕС ще запази пълното си единство, съставен от 27 страни. Очаквах друг изход от референдума във Великобритания, но съм готов за негативния сценарий. Всички разпоредби на ЕС ще продължат да действат за Великобритания до приключването на процеса за изхода й от съюза.“

По-късно през деня Европейският съюз в официално изявление поиска от британското правителство да приложи възможно най-скоро решението от референдума за напускане на ЕС. Заявлението беше съвместно – от председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на Европейския парламент Мартин Шулц, на Европейския съвет Доналд Туск и на премиера на Холандия Марк Рюте след специалната среща в Брюксел.

Юнкер подчерта, че ситуацията е безпрецедентна. „Съюзът от 27 държави ще продължи. Обвързани сме заедно от историята, географията, общия интерес и желанието да развиваме сътрудничество на тази основа. Колкото и болезнено и да е, очакваме от правителството да изпълни възможно по-скоро желанието на британския народ. Всяко забавяне излишно ще удължи несигурността. Готови сме бързо да започнем преговори с Обединеното кралство по условията за неговото оттегляне от Европейския съюз.“

На въпрос на журналист дали референдумът е началото на края на Европейския съюз, Жан-Клод Юнкер благодари и напусна пресконференцията.

Германия е разочарована от изхода на британския референдум

Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер е разочарован от изхода на референдума Във Великобритания. „Новините от Великобритания наистина ни отрезвяват. Всичко говори, че това е един печален ден за Европа и Великобритания“, написа Щанмайер в своя микроблог в Twitter. Ангела Меркел определи напускането на Великобритания като удар върху целия съюз.

Марин льо Пен: ЕС е тоталитарна организация

04Самият факт, че Обединеното кралство проведе референдум за по-нататъшното присъствие на страната в ЕС, показва, че Европейският съюз се разпада. Това заяви лидерът на френския „Национален фронт“ Марин Льо Пен в статия, публикувана в днешния брой на британския вестник Financial Times (резултатите от референдума бяха обявени след редакционното приключване на броя). „Аз бих гласувала за „Brexit“, казва Марин Льо Пен. Тя добавя, че „Франция има хиляди пъти повече причини да напусне този съюз, защото е в еврозоната и Шенгенското пространство“.

„Какъвто и да е резултатът от референдума, неговото провеждане показва, че ЕС се разпада и пукнатините са навсякъде“, убедена е Льо Пен. Лидерът на „Националния фронт“ нарича ЕС „тоталитарна организация“, която всячески се стреми да запази в редиците си страните-членки. Според нея ЕС е отговорен за високата безработица, ниския икономически растеж и неконтролираната миграция. „Затова нека създадем Европа на нациите“, казва тя.

ЕС ще се превърне в германски пясъчник след излизането на Великобритания

Изходът на третата икономика в Европа от общността ще наруши добре установения баланс на силите в ЕС и ще доведе до доминирането на Германия в общността, смята белгийският политолог Барт Смет.

„В исторически план, в ЕС беше постигнат баланс между ключовите държави, тъй като Великобритания беше в опозиция на френско-германското континентално крило. При решаването на сложни въпроси от европейската политика Лондон рядко се оказваше изолиран. Той формулираше опозиционната си гледна точка, към него се присъединяваха несъгласните държави, което позволяваше да се води конструктивна дискусия – казва експертът в интервю за ТАСС. – Сега тази противотежест изчезва. Европейският съюз ще се превърне в германски пясъчник, тъй като нито една страна от Общността не е в състояние да бъде опозиция на Берлин“.

Европейските лидери трябва да научат урока си

Според генералния секретар на ОССЕ Ламберто Заниер резултатите от референдума във Великобритания показват, че лидерите подценяват реакцията на хората. „Гласуването в Обединеното кралство показа, че лидерите подценяват реакцията на хората в един бързо променящ се свят. Урок, който ние трябва да научим бързо и смирено“, написа Заниер в Twitter.

Момчил Вачев, Цеца Христова / Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. mich каза:

    Другарката Катя освен, че е ненормална е и неграмотна.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни