Има ли Сандърс все още шансове? Нещата, за които медиите в САЩ мълчат

2016-06-24_234222

Врабчето, което кацна пред Бърни Сандърс на среща с избиртели в Портланд, Орегон / 25 март 2016

 

150702-bernie_sanders_2016-1724_5b91cf32518651d681054726773797f9.nbcnews-fp-1200-800ФАКТИТЕ

1.Към днешна дата, 25 юни 2016 г., нито Бърни Сандърс, нито Хилъри Клинтън имат достатъчно редови делегати, за да са осигурили номинацията на Демократическата партия за президент. Това означава, че всичко ще се реши от Конвенцията във Филаделфия (25-28 юли 2016 г.) и от това как ще гласуват т. нар. суперделегати, които не са обвързани с гласа на избирателите.

2. Официално, Бърни Сандърс е все още кандидат за номинацията на демократите. В четвъртък (23 юни) той каза, че няма да подкрепи Хилъри Клинтън, и че ще се бори Конвенцията да приеме най-прогресивната партийна платформа в историята на Демократическата партия.

Sanders_supporters_Miami_ap_img

В платформата, според Сандърс, трябва да е записано (редът на изброяване не е според важността):

Държавно здравеопазване за всички и намаляване на цените на лекарствата;

Безплатно висше образование в държавните университети и облекчаване на огромното дългово бреме на вече завършилите висше образование – дългове, които висшистите са поели, за да платят образованието си;

Промяна на финансирането на политическите кампании, тъй като в момента богатите индивиди и корпорациите могат да финансират в неограничени количества и да си купуват кандидати;

– Забрана със закон на частните затвори в САЩ;

Облагане с данък на вредните емисии и преминаване към възобновяема енергия с цел подобряване на климата на планетата;

Раздробяване на големите банки от Уолстрийт – търговските банки да се разделени от инвестиционните;

– Приемане на минимална заплата от 15 долара на час;

Разширяване на социалните програми и пенсиите;

Промяна на отношението на САЩ спрямо Палестина в конфликта с Израел, като на двете страни да се отдава еднакво значение и внимание;

Ненамеса във вътрешните работи на чужди държави и сваляне на правителства

3. Вече повече от година ФБР провежда криминално разследване на Хилъри Клинтън и времето за това дали ще я дадат на прокурор наближава. Говори се, че това ще стане преди началото на Конвенцията на 25 юли.

data-security-hacker-password-security-breach-mobile-patch-theft-415x260КАКВО РАЗСЛЕДВАТ?

За четирите години, през които Хилъри Клинтън е била държавен секретар, тя не е ползвала официален, правителствен имейл от МВнР. Цялата официална кореспонденция е минавалa през личния й имейл (clinton.com), намиращ се на сървър, който тя е инсталирала в къщата си в Чапакоа, Ню Йорк.

Защо Хилари е постъпила така?

Тя твърди, че било за удобство – да не носи два смарт телефона – един правителствен, и един личен. Но всъщност не е така и ФБР има доказателство.

U.S. Secretary of State Hillary Clinton checks her PDA upon her departure in a military C-17 plane from Malta bound for Tripoli, Libya October 18, 2011. REUTERS/Kevin Lamarque (LIBYA - Tags: POLITICS) FOR BEST QUALITY IMAGE ALSO SEE: GF2EA1P10ZY01 - RTR2ST4W

В САЩ има закон, според който всеки гражданин или организация може да изисква от американското правителството информация за дейността на правителството и правителството е длъжно да я предостави, или ако не може да я предостави, да се обоснове защо.

Преди около 2 години една такава организация поисква информация (имейл-кореспонденцията) за дейността на Хилъри Клинтън като държавен секретар. МВнР не предаде никаква информация с обяснението, че то няма никакви имейли на Клинтън. Министерството обаче не каза тогава, че Клинтън е ползвала личен имейл, намиращ се на частен сървър в собствената й къща. И тогава малко по-късно румънски хакер с псевдоним “Гуцифър” обявява, че е влязъл в личния сървър и имейлите на Хилъри, и че това било много лесно, тъй като сървърът бил незащитен.

Това е поводът за ФБР да започне криминално разследване през лятото на 2015 г., за да установи дали евентуално секретна информация е изтекла от необезпечения имейл и сървър. Засега разследването показва, че на сървъра е имало 22 строго секретни имейла, които евентуално са собственост вече на множесто чужди правителства. ФБР изземва сървъра от Клинтън, но преди това тя изтрива около 30 хиляди имейла, твърдейки, че те не са били служебни, а лични – относно подготовката на сватбата на дъщеря й Челси, погребението на майка й, йога и др.

Интересен е фактът, че за 4 години като министър на външните работи общият брой (служебни и лични) на изпратени и получени от Клинтън имейли е около 60 хиляди. Половината от времето като министър тя е писала за йога?!

Democratic presidential candidate Hillary Rodham Clinton speaks during a campaign stop at Uncle Nancy's Coffee House, Sunday, Sept. 6, 2015, in Newton, Iowa. (AP Photo/Charlie Neibergall)

ФБР дава имунитет на компютърния специалист Брайън Паглиано, който е инсталирал сървъра на Клинтън в къщата й. Той е разпитван и е евентуален бъдещ свидетел срещу Клинтън.

В четвъртък (23 юни 2016 г.) се появи нова информация, потвърждаваща, че Хилъри е излъгала под клетва, което деяние, само по себе си, е наказуемо. След като изтрива половината имейли, твърдейки, че били лични, тя предава останалите, служебните според нейните собствени критерии, на ФБР, казвайки под клетва, че това са всички служебни имейли.

ФБР обаче изисква също и получава от асистентите на Клинтън всички техни служебни имейли. Сред служебните имейли, предадени им от личната секретарка на Клинтън, Хума Абедин, има имейл, изпратен от шефката й, който е част от диалог между Хума и Клинтън. В диалога Хума съобщава на Хилари, че имейлите, които тя (Хилари) праща до МВнР понякога автоматично се блокират от софтуера на министерството и отиват в спама. Затова Хума предлага на Клинтън да започне да ползва правителствен имейл адрес, собственост на министерството. В отговора си Хилари отказва да стори това, като изтъква, че “не желае да се излага на опасността личната й кореспонденция да изтече в публичното пространство”. Интересното обаче е, че сред имейлите, които Хилари е предоставила на ФБР, този имейл не фигурира, т.е. тя го е изтрила! Колко още такива имейли са изтрити не се знае, но ФБР прави опити да възстанови изтрите от Клинтън имейли.

ss11-hillary-clintons-fortress

Хума Абедин (вляво) и Хилари Клинтън

 

Всъщност Клинтън е имала личен имейл и сървър, тъй като е ползвала служебното си положение като министър на външните работи за лично, парично облагодетелстване. Схемата е проста – на чужди правителства и фирми се правят услуги от името на американското МВнР срещу заплащане. Заплащането става под формата на дарения към личната фондация на семейство Клинтън.

За всичко това медиите в САЩ не говорят, но след като веднъж ФБР изложи заключенията от дългото си криминално разследване, много бързо това ще стане сензационна новина №1. Да се надяваме, че ФБР ще стори това преди 25 юли.

Louise Brown walks down King Street during a Black Lives Matter march, Saturday, June 20, 2015, in Charleston, S.C. The event honored the Emanuel AME Church shooting victims. (AP Photo/Stephen B. Morton)ПОСЛЕСЛОВ

Преди около три дни друг хакър с псевдоним Гуцифър 2 разкри, че е пробил сървърите на Комитета на Демократическата партия и като доказателство публикува в интернет документи (https://guccifer2.wordpress.com), уличаващи Комитета в тясно сътрудничество с Предизборната кампания на Хилари Клинтън  – нещо, което правилата на Демократическата партия забраняват, тъй като ръководството на партията би трябвало да е неутрално по време на предварителните избори. Публичен факт е, че още от май 2015 г. (месец след като Сандърс се кандидатира за президент), Демократическата партия помага на кампанията на Клинтън, въпреки че това би трябвало да се прави единствено след номинирането на официалния кандидат на партията.

Ню Йорк

Още от автора: Райчо Марков

Райчо Марков

Райчо Марков е завършил Международни отношения в УНСС. От 2005 г. е сътрудник във влиятелната адвокатска фирма в Ню Йорк по защита на работници и служители Vladeck, Raskin & Clark, P.C. Основател е на Българо-американската фондация за пълна заетост и ценова стабилност в Ню Йорк, а през 2013 г. съвместно със Съюза на икономистите в България организира първата международна ММТ (Модерна монетарна теория) кръгла маса в София. Интереси – в областта на икономиката и политиката.

  1. JesterHead каза:

    Сандърс заяви, че ще подкрепи Хиларито още преди уикенда, малко сте закъснели с този материал.

    • Райчо Марков каза:

      Чиста пропаганда на американските медиите, повечето от които (95%) са собственост на 6 корпорации. Сандърс не подкрепя Клинтън и все още е кандидат за номинацията на Демократическата партия. Всичко в статията е все още в сила и днес, 30.06.2016 г.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни