Путин: Хората не разбират колко голяма е потенциалната опасност

5765a6bbc46188a3138b456e

Владимир Путин на Международния икономически форум в Санкт Петербург, 17.06.2016

 

f7e995187f4f012f7a638a71e110819eАмериканските противоракетни отбранителни системи, които се разполагат в близост до руските граници, могат да бъдат „незабележимо“ превърнати в оръжия за нападение, заяви Владимир Путин по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург на 17 юни.

Обсъждайки противоракетния щит на НАТО в Източна Европа, руският президент заяви, че американците вече разполагат свои ракети из военните бази.

Ракетите се поставят в капсула, която се използва за изстрелване на крилати ракети „Томахоук“. В момента те разполагат свои противоракети, които са способни да ударят мишена на разстояние от 500 км. Технологиите обаче се развиват и ние знаем около коя година САЩ ще разработят нова ракета, чиято далекобойност ще бъде не 500, а 1000 км. – в този момент те ще се превърнат в заплаха за нашия ядрен потенциал.

Това заяви Путин на срещата с ръководителите на международните информационни агенции, като добави, че знае как Вашингтон ще разгърне ракетната си програма „година по година“.

2016-06-21_225750

„Знаем какво ще се случва година по година и те са наясно с това“, каза Путин, като добави, че западните служители „замазват очите на новинарските медии“, които от своя страна дезинформират аудиториите си.

Според руския президент основният проблем е в това, че хората не разбират колко потенциално опасна е ситуацията в действителност. „Светът бива придърпван в едно напълно ново измерение, докато Вашингтон се преструва, че не се случва нищо“, коментира Путин. Той допълни, че напразно се е опитал да протегне ръка към своите чуждестранни колеги.

„Те твърдят, че [противоракетните системи] са част от отбранителната им способност и не са нападателни; че целта на тези системи е да ги предпази от агресия. Това не е вярно, заяви Путин пред журналистите. „Стратегическата противоракетна отбрана е част от нападателната стратегическа способност и функционира съвместно с агресивна система са нанасяне на въздушни удари.“

2016-06-21_230133

Полша и няколко държави членки на НАТО започнаха най-големите военни учения в централноевропейската страна в началото на юни. Във военни игри Anaconda-16 във Варшава участват 31 хиляди войници от Полша, САЩ и 17 други страни членки на алианса, както и пет държави, партньори на НАТО.

 

„Съществената заплаха“ е в това, че същите устройства, които се използват за противоракетна отбрана, могат да бъдат използвани и за изстрелването на ракети „Томахоук“. Руският президент изтъкна, че тяхното инсталиране се случва „в рамките на часове“. „Как можем да знаем какво има в изстрелващите устройства? Всичко, което е необходимо да се направи, е да се преинсталира системата, а това е едно напълно незабележимо действие“. Путин добави, че ако подобно нещо се случи, правителствата на държавите, в чиито територии са разположени военните комплекси на НАТО, дори няма да разберат.

Вашингтон си послужи с измама в самото начало, когато твърдеше, че придвижва противоракетната си отбрана на изток, за да противодейства на „иранската ядрена заплаха“, заяви Путин. Той посочи, че предполагаемата нападателна ядрена способност на Техеран вече не съществува – до голяма степен благодарение на намесата на Обама. „Защо тогава построиха противоракетна система в Румъния?“

2016-06-21_223504

САЩ откриха в Румъния първата наземна база за противоракетна отбрана (ПРО) в Източна Европа на 13 май 2016. Освен Румъния, САЩ започват да градят комплекс за ПРО и в Полша.

 

Путин изтъкна, че НАТО продължава да отхвърля „конкретни“ предложения за сътрудничество от страна на Русия, а политиката на САЩ излага на опасност „т.нар. стратегически баланс … благодарение на който светът не е подложен на непосредствена опасност от мащабни войни и военни конфликти.“

Оттегляйки се едностранно от подписания през 1972 г. Договор за ограничаване на системите за противоракетна отбрана, Вашингтон „нанесе първия колосален удар върху международната стабилност“, заяви президентът. За да поддържа баланса на силите, Москва от своя страна трябваше да развие собствена ракетна програма. САЩ се съгласиха с това в началото на века, когато Русия се намираше в тежко финансово положение. „Предполагам се надяваха, че въоръжението от времето на Съветския съюз е остаряло.“

Путин заяви пред медиите:Днес Русия е постигнала значителен напредък в това отношение. Модернизирахме ракетните си системи и успешно разработихме нови модели; да не говорим за противоракетните отбранителни системи“ Той подчерта, че тези действия са мерки за противодействие, а не „агресия“ – нещо, в което Москва е обвинявана толкова често.

2016-06-21_230524

Практическата фаза на мащабното учение на НАТО „Анаконда“ започна с десант в Полша на 1200 военни. В операцията участват десантчици от САЩ, Великобритания и Полша. На полигона едновременно са прелетели 30 самолета с десантчици и оръжие от разположената в щата Калифорния част Форт Браг и от авиобазата Рамщайн в Германия, както и от Краков. От няколко самолета са хвърлени военна техника, транспорт и оборудване.

 

„Трябва да се погрижим не само за своята сигурност. Важно е да се осигури стратегически баланс в световен мащаб, защото той гарантира мира на планетата… Именно взаимната заплаха предостави на човечеството глобална сигурност в продължение на десетилетия“, заключи Путин.

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Източник: RT

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

 1. Кирил Костов каза:

  Няма кой да го чуе за съжаление…
  САЩ са така устроени, че без войни не могат да оцелеят. Така, че ще ги палят, докато могат, иначе загиват. И за съжаление пак въвлякоха света в нова въоръжена надпревара. А тези като нас, които нямаме собствени сили да се противопоставим ни превърнаха в обикновени жертвени пешки – ще ни използват или за размяна или, за да получат преимущество, но едва ли някоя пешка ще успее да стане царица…
  Трябва някой голям да ги спре. Русия се провали в Либия, но успя в Сирия, а и в Украйна избягна прякото въвличане във война.
  Те са големите военни потенциали, но в сянката им са Китай, Индия и Пакистан – все големи ядрени държави. Европейците не ги броя – на тях им е чужда войната с много човешки жертви. Но Русия преживя Великата Отечествена, Китай също е оцелял от много войни. Дали Европа е готова за такъв сблъсък? Видно е от сегашното преселение на народите и атентатите, че не е.
  За съжаление за пореден път сме от страната на губещите…

  • mich каза:

   . . . тоест, преди 1990 г. бяхме от страната на губещия. Поздравление за признанието !

   • Зигфрид каза:

    Много ми харесва , когато някой не особено умен , започне да се прави на интересен , като този „mich“ ! Естествено , че се взимат в предвид военни действия , а последните такива в които България е участвала са преди 09.05.1945г. ! Коментар от „оригинален“ тъпак !

    • mich каза:

     Зигфрид, хващай влака и към Мацква. Може също и към Пхенян, Хавана или Каракас. Вие комунетата, не се вписвате в цивилизования свят.

     • ДК каза:

      Инфантилността не е заболяване, но се проявява изключително ярко на фона на средната човешка интелигентност, комплексарщината също е трудна за скриване!!

     • сара каза:

      Защо не го разнообразите този репертоар? С единствената си мозъчна клетка сте назубрили няколко лафа и ги повтаряте като папагали. Което доста нагледно демонстрира умствения багаж на патологично мразещите русия. Хайде, бягай да поднасяш цветя на паметника на американските летци, избомбили софия. И се поклони. Ниско. Както са ви учили.

     • Бай Тоя каза:

      Ти ли си цивилозаван бе, мръсно американско мекере и гейеврогъз! Айде еби си путката майчина, обръсната по американски! Комунизмът е в съвр. ЕС! Русия и Китай са друга работа, това българите сте прости тъпаци със „синьо“ изперкало мислене, така и не поумняхте за 25 години „цивилизация“! Да ви еба и западните ценности и всичко! Но ще дойде Видовден, тогава западнеещите се еврогъзове ще ги бесим по площадите и ще ги вкарваме в концлагери заедно с мангалите, че да ви шибат отзад!

 2. мо каза:

  При встъпване в длъжност всеки хамерик. презид. изработва доктрина. След 1945г доктрината им казва, че за да запази властващото си положение, страната трябва да води 1 глобална и няколко регионални войни. При разговори с граждани на западни общества се оказа, че и те не са наясно с този факт. А реалността ни се изменя, но всичко се развива според техните доктрини и стратегии. Неуспешни са опитите да ни успиват обаче. Животът в Бг никога не е бил лесен, за никое поколение.

 3. Безименен :-) каза:

  Войната е РЕКЕТ. Не съм го казал аз, а един от най-големите американски генерали, Смедли Бътлър . Незаслужено забравен днес, но целенасочено ;-).

  https://www.youtube.com/watch?v=F3_EXqJ8f-0

  Освен войната, абе поне филми гледайте бре хора, от време на време, забравена е и Великата Депресия, майката на голените войни !

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни